Vakantie Schiermonnikoog: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

Van alle permanent bewoonde Waddeneilanden is Schiermonnikoog het meest oostelijk gelegen. Dat gezegd, in het Waddengebied ligt geen enkel stuk land op een vaste plek. Door de invloeden van de wind en het water, verschuift Schiermonnikoog langzaam naar het zuidoosten. In 1250 lag het eiland twee kilometer verder naar het noordwesten. Schiermonnikoog heeft minder dan 1000 bewoners die permanent op het eiland vertoeven. Van hen woont de meerderheid in het enige dorp dat ook Schiermonnikoog heet. Na Vlieland is Schiermonnikoog het kleinste bewoonde Waddeneiland in Nederland. Het is 16 kilometer lang en maximaal vier kilometer breed. Op het eiland zijn 5.500 bedden beschikbaar voor bezoekers en meer dan 300.000 mensen gaan jaarlijks op vakantie naar Schiermonnikoog.

Vakantie op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een heerlijk rustig eiland en een geweldige bestemming voor een vakantie in eigen land. Maar 200 van de bewoners hebben een auto en die hoeven ze niet vaak te gebruiken, waardoor de meeste straten veelal autovrij zijn. Tijdens een vakantie op Schiermonnikoog kun je genieten van de stranden en de zee. Het Waddengebied is een uniek ecosysteem dat voor veel dieren een favoriete broedplek vormt. Ook de duinen, het bos en de kwelders van Schiermonnikoog nodigen je uit om even helemaal tot jezelf te komen.

Bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

De bezienswaardigheden van Schiermonnikoog zijn veelal te vinden in de ongerepte natuur. Hier spot je honderden vogelsoorten en speciale dieren en planten in hun natuurlijke omgeving. De natuur gaat er lekker zijn gang zonder zich veel van de mensen aan te trekken en dat maakt het geheel nog aantrekkelijker. Je kunt zelf kiezen of je liever fietst, wandelt of per boot langs de mooiste bezienswaardigheden van Schiermonnikoog gaat. Natuurlijk kun je ook gewoon een mooi plekje uitkiezen en daar in stilte opgaan in de rust.

Fietsroutes-op-Schiermonnikoog

Fietsroutes op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is zo klein dat je met de fiets gemakkelijk overal naar toe kunt komen. De infrastructuur is gemaakt op dit vervoersmiddel en er zijn een aantal toffe fietsroutes. Het Rondje Schiermonnikoog is 12,2 kilometer lang, de route Natuurlijk Schiermonnikoog 14,2 kilometer en de Grote Ontdek Schiermonnikoog route 19,4 kilometer. Deze laatste route voert je langs de kwelders, het duingebied, de brede stranden en de Westerplas met alle vogelsoorten die daar wonen. Het Nationaal Park Schiermonnikoog probeert zo min mogelijk menselijke invloeden te plaatsen zodat de natuur lekker natuurlijk blijft. Als je daar wilt gaan fietsen, moet je een plattegrond en beschrijving meenemen om de weg te vinden.

Het-Rif-en-andere-stranden

Het Rif en andere stranden

Het breedste strand van Europa ligt op Schiermonnikoog. Deze zandplaat van wel anderhalve kilometer breedte wordt het Rif genoemd en ligt aan de zuidwestelijke kant van het eiland. Gelukkig zijn het Oosterstrand en het Westerstrand niet zo oneindig breed, waardoor je ook zonder al te veel moeite te doen een verfrissende duik in de zee kunt nemen. De stranden van Schiermonnikoog behoren tot de schoonste stranden van Nederland. Je kunt hier heerlijk uitwaaien, pootje baden en tot rust komen. Pak een picknick in, neem een parasol mee en een goed boek en je kunt er hele dagen doorbrengen. Als je meer van actie houdt kun je oneindig ver wandelen langs de waterkant of door de duinen.

De-vuurtorens-van-Schiermonnikoog

De vuurtorens van Schiermonnikoog

In 1853 besloot koning Willem III om twee vuurtorens op Schiermonnikoog te laten plaatsen. Ze werden voorzien van stilstaande lichttoestellen die dienden als bakens voor het scheepsverkeer. Het samenvallen van de lichten van de twee torens was een teken dat men tussen de twee banken door van de Noordzee naar de Waddenzee kon varen en vice versa. De Zuidertoren – ook wel witte toren genoemd – werd onnodig aan het begin van de 20e eeuw, omdat de rode toren een ronddraaiend licht kreeg. Daarna werd de witte toren een tijdlang als watertoren gebruikt en dient nu nog als antennemast. De rode vuurtoren is 37 meter hoog en zijn licht reikt 28 zeemijlen ver. Hij is tot op de dag van vandaag in gebruik en 24 uur per dag bemand.

De-Kobbeduinen

De Kobbeduinen en de kwelder van Schiermonnikoog

De oostkant van Schiermonnikoog bestaat uit wilde natuur. Je kunt heerlijk wandelen door de zandige Kobbeduinen en als je doorsteekt naar het strand vind je een stukje paradijs zonder andere mensen. Neem je verrekijker mee, want vanaf de duinen heb je een fantastisch uitzicht over de zee en de kwelder van het eiland. Dit gebied stroomt in de winter vol tijdens hoogwater en storm. In het voorjaar is het een vruchtbare broedplaats voor veel vogelsoorten zoals de lepelaar. In het broedseizoen wordt de kwelder afgesloten voor wandelaars om de vogels wat rust te bieden. Je kunt dan wel nog steeds heerlijk struinen door de duinen.

Eilander Balgexpres

Eilander Balgexpres

Het uiterste oosten van Schiermonnikoog is een beschermd natuurgebied waar je niet zomaar mag komen. De Eilander Balgexpres is een exclusieve excursie die je per tractor naar de ongerepte natuur op de Balg brengt. Na een trip van 15 kilometer over het strand, kom je aan in deze prachtige uithoek van Schiermonnikoog. De Balg is een geweldige plek om schelpen te verzamelen en zeehonden te spotten. Bij laag water kun je de dieren zien liggen op de zandplaat en vaak zijn ze nog nieuwsgieriger dan jijzelf. Het is geen uitzondering dat ze even langs komen zwemmen om te kijken wat er allemaal aan de hand is op het strand.

Westerstrand Tocht

Tijdens deze tocht loopt een gids met de groep vanuit het dorp door de kwelder naar de dijk. Daar loop je via het strand het wad op. Al tijdens deze wandeling leer je van alles over de natuur op het eiland en in het Waddengebied. De gids wijst typische planten en dieren aan en legt uit hoe de verschillende soorten elkaar nodig hebben om te overleven. Vervolgens gaat de groep aan boord van een schip dat een tocht maakt over het werelderfgoed Waddenzee. Tijdens de tocht is het waarschijnlijk dat je zeehonden en een heleboel andere dieren ziet die in het gebied leven. De boottocht eindigt op het veerdam van Schiermonnikoog, van waaruit een bus je terug naar het dorp brengt.

Hotel op Schiermonnikoog

In de zomermaanden bezoeken 4000 mensen per dag het mooie Schiermonnikoog. Dat betekent ook dat zo gauw ´s avonds om 19.30 de laatste veerboot vertrekt, de rust terugkeert op het eiland. Een hotel op Schiermonnikoog biedt je de kans om het eiland echt te leren kennen. Hotel van der Werff serveert al jaren koffie voor 80 cent. De stijl van het interieur en de kleding van de bediening zijn authentiek gebleven. Hotel van der Werff is een icoon van Schiermonnikoog. 

Camping op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog kun je een volledig ingerichte familie tent huren op camping Seedune, of de Kooiplaats. Je  kunt er ook voor kiezen om lekker op jezelf te kamperen in de duinen of aan de rand van het bos. Andere mensen kiezen ervoor om op een groter veld op de camping te staan en nieuwe vrienden te maken op Schiermonnikoog. Op vakantieboerderij de Kooiplaats kun je het leven op de boerderij meemaken. Leer hoe de koeien gemolken worden, kijk toe bij het scheren van de schapen en help de kippen te voeren.

Camping op Schiermonnikoog

Museum op Schiermonnikoog

Een interessant museum vind je zelfs op het piepkleine Schiermonnikoog. Het dorp heeft een aantal schattige oude huisjes en een gigantische walviskaak. Het maakt meteen een gedeelte van de geschiedenis van het eiland duidelijk, Schiermonnikoog is een soort museum op zichzelf. Ook vind je op het eiland een aantal plekken die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog en één van de grootste verzamelingen schelpen en andere juttersvondsten ter wereld.

Schelpenmuseum Paal 14

Maak kennis met de wereld van de weekdieren in het Schelpenmuseum Paal 14. Er zijn meer dan 100.000 verschillende soorten weekdieren en daarmee vormen ze na de insecten de grootste diergroep ter wereld. Doordat deze dieren week zijn van binnen, hebben ze een harde buitenkant nodig om te overleven. De schelpen die ze daarvoor vormen, hebben allerlei verschillende kleuren, ontwerpen en maten. In het museum leer je van alles over die weekdieren en je vindt er een indrukwekkende verzameling schelpen en andere vondsten van het strand. Allerlei soorten rariteiten die op het eiland gevonden worden zijn vertegenwoordigd, maar er zijn ook meer dan duizend schelpen uit de rest van de wereld.

Bunkermuseum Schlei en bunker Wasserman

In de Tweede Wereldoorlog werd bunker Wasserman gebouwd als onderdeel van de Atlantikwal. Het deed voornamelijk dienst als uitkijkpost en was onderdeel van een heel bunkerdorp dat door de Duitsers gebouwd werd om het eiland te verdedigen tegen de geallieerden. Het bunkermuseum Schlei is gevestigd in het voormalige communicatiecentrum van het complex. Hier leer je van alles over de manier waarop radar signalen en radio gegevens werden verzameld en gebruikt in de strijd tegen de geallieerden. Het verhaal gaat dat hun plannen om een enorme 30 meter hoge antennemast op het hoogste duin te plaatsen, gesaboteerd werden. De mast paste uiteindelijk niet in de sokkel waardoor ze er niet in slaagden om de antenne te laten functioneren.

Het dorp Schiermonnikoog en het Koningshuis

In het dorp Schiermonnikoog vind je een aantal historische huizen, zoals het Huis Marten uit 1721. Op de hoek van de Nieuwestreek en de Willemshof bevindt zich een metershoge walviskaak, een souvenir uit het noordpoolgebied dat door walvisvaarders werd meegebracht. Het Koningshuis huisvest een tentoonstelling die verschillende aspecten van de eilander cultuurhistorie belicht. Hier vind je van alles over het leven op het eiland door de jaren heen. Kaarten uit de tijd van de walvisvaart, plakboeken van schoolreisjes, modellen van veerboten, woordenboeken met de eilander taal, je kan het zo gek niet bedenken. Ook draaien er films over het verleden van Schiermonnikoog.

Boot naar Schiermonnikoog

De boot naar Schiermonnikoog vertrekt uit de Groningse haven Lauwersoog. De dienst wordt aangeboden door Wagenborg Passagiersdiensten die zowel een snelservice als een veerboot inzetten. De veerboot doet 50 minuten over de oversteek en heeft ook plek voor voertuigen. De sneldienst doet er maar 20 minuten over, maar díe heeft geen plek voor fietsen of andere voertuigen. In de zomer en rond de andere vakantietijden kan het druk zijn op de boot naar Schiermonnikoog, dan is het verstandig om je plek te reserveren.

Blogs over Schiermonnikoog

Scroll naar boven