Vakantie in Indonesië: Bezienswaardigheden, vliegtickets, rondreis, tips & info

Indonesië bevindt in zuidoost Azië, op de grens met Oceanië. Het ligt op het raakvlak tussen de Indische Oceaan en de Stille Oceaan. In totaal horen meer dan 17.000 eilanden bij Indonesië. Vele daarvan zijn klein en onbewoond, terwijl andere eilanden enorme grote steden bevatten. De bevolking van 270 miljoen mensen maakt Indonesië het 4e meest bevolkte land ter wereld. Java is het dichtstbevolkte eiland met de hoofdstad Jakarta en veel andere kleinere steden. Hier wonen ongeveer de helft van de inwoners van het land. 

Indonesië is een onwijs gevarieerd land, elk eiland heeft zijn eigen karakter. Er worden meer dan 700 talen gesproken door ruim 1.300 etnische groepen. Bali bijvoorbeeld, wordt bewoond door een hindoestaanse meerderheid, waardoor het een heel eigen sfeer heeft. Zo zijn er ook Christelijke landen en eilanden waar nog een traditionele inheemse cultuur bestaat. De meerderheid van de bevolking van Indonesië is moslim. Het heeft de grootste islamitische bevolking ter wereld.

Vakantie in Indonesië

Door de gunstige ligging tussen continenten en oceanen is Indonesië al sinds de 7e eeuw een handelsnatie. Het viel lange tijd onder Nederlands bestuur tot in 1949 de onafhankelijkheid werd verklaard. In de laatste decennia gaan steeds meer mensen op vakantie naar Indonesië. De prachtige stranden van de vele eilanden en het tropische klimaat bieden volop mogelijkheden voor watersporten en zonvakanties. Daarnaast zijn bepaalde eilanden – zoals Bali – uitgegroeid tot bekende vakantieoorden voor bijvoorbeeld jongeren, yogi´s, surfers, de internationale dansgemeenschap en backpackers. Elk dorp of strand heeft zijn eigen specialisatie. Tijdens een vakantie in Indonesië kun je kiezen uit veel verschillende mogelijkheden. Er zijn oneindig veel paleizen, tempels en moskeeën om te bezoeken. Je kunt er fantastisch wandelen, duiken en surfen en de stranden zijn om te dromen.

Bestemmingen in Indonesië

Jakarta

Reisaanbieders Indonesië

Vliegtickets naar Indonesië

Als je op zoek gaat naar vliegtickets naar Indonesië, dan moet je eerst bedenken waar je precies naar toe wilt. Garuda Indonesia vliegt vanaf Schiphol direct naar Jakarta. Maar misschien wil je helemaal niet aankomen in een chaotische stad. Je kunt gemakkelijk naar de meeste toeristische bestemmingen in Indonesië vliegen met een overstap in Kuala Lumpur, India, Singapore of in het Midden-Oosten. KLM bijvoorbeeld heeft rechtstreekse vluchten die in Singapore een stop maken om te tanken. Ook Singapore Airlines, Qatar, Etihad en Emirates hebben vaak goede aanbiedingen.

Vliegticket aanbieders Indonesië

Bezienswaardigheden in Indonesië

Jakarta-Indonesië

Jakarta

Jakarta is één van de dichtstbevolkte stedelijke gebieden ter wereld. De chaos in deze stad is verbijsterend. Het verkeer raast van alle kanten langs je heen en er wordt gesproken in een taal waar je überhaupt geen wijs uit wordt. Daarom is het misschien niet de beste plek om in Indonesië aan te komen. Dat gezegd, Jakarta is een leuke levendige stad als je er eenmaal een beetje aan gewend bent. Elke wijk heeft zijn eigen unieke karakter, waardoor er veel te ontdekken is. In Jakarta vind je een vertegenwoordiging van veel van de etnische groepen die in Indonesië leven. Jakarta Old Town staat nog bekend als het voormalige hoofdkantoor van Nederlands Indië en de Nederlandse architectuur is hier duidelijk zichtbaar. Er zijn veel leuke musea en andere bezienswaardigheden in Jakarta zoals het themapark Taman Mini Indonesia Indah, het Elephant Museum en de oude haven. 

Manado

Manado

Manado is de hoofdstad van het eiland Sulawesi. Er wonen ongeveer een half miljoen mensen die zich voornamelijk bezighouden met het verhandelen van koffie, specerijen en hout. De stad is een smeltkroes van verschillende volkeren, waarvan de oudere lieden vaak nog een woordje Nederlands spreken. Er zijn een aantal protestantse kerken te vinden en ook het provinciaal museum en de Taman Budaya Manado zijn een bezoekje waard. Manado dient als basis voor het toerisme op Sulawesi. Dit is het derde grootste eiland van Indonesië en het elfde grootste eiland ter wereld. Het heeft een prachtige afwisselende natuur met regenwouden, vulkanen, berggebieden en rijstvelden. Het Lore Lindi National Park bevat veel van deze natuurlijke rijkdom. Er is ook altijd een prachtig strand dichtbij en de duikmogelijkheden zijn fenomenaal.

Denpasar

Denpasar

Denpasar is de hoofdstad van het toeristische eiland Bali. Er wonen ongeveer 900.000 mensen in deze stad. Denpasar zelf heeft een geweldig museum: Het Bali Museum bezit een groot aantal prachtige culturele erfstukken, waaronder traditionele kleding en religieuze objecten. Het merendeel van de bevolking van Bali is Hindoestaans en het eiland staat bekend om haar schitterende stranden en prachtig versierde huizen en tempels. De Pura Blanjong Temple vlakbij Denpasar en het indrukwekkende Gunung Kawi zijn daarvan slechts twee voorbeelden. De meeste mensen slapen met hun hoofd richting Gunung Agung, de actieve vulkaan die het hoogste punt van het eiland vormt. Volgens hun geloof wonen de goden op de berg die je onder leiding van een gids kunt beklimmen. Het plaatsje Ubud is het culturele centrum van Bali. Hier vind je veel kunst, yoga en workshops.

Mataram

Mataram

Het eiland Lombok ligt ten oosten van Bali in de Indische Oceaan. Het is net zo mooi, maar veel minder toeristisch. De lokale bevolking van Lombok houdt zich voornamelijk bezig met het verbouwen van koffie, rijst, kaneel en tabak. Je kunt op Lombok geweldig wandelen in de mooie natuur. Vooral het vulkanische Gunung Rinjani National Park en Sembalun Valley zijn adembenemend mooi. Daarnaast heeft Lombok ook prachtige stranden. Het Mawun strand ten westen van Kuta is volgens veel toeristen het beste strand in Indonesië. In Mataram zelf kun je de 18e eeuwse Hindoestaanse Meru tempel bezoeken. In het Sankareang Park vind je een mooie fontein, een speeltuin en een aantal kraampjes die heerlijk eten verkopen.

Eilanden in Indonesië

Door de grote hoeveelheid verschillende eilanden die Indonesië vormen, kun je een vakantie in dit land op oneindig veel manieren vormgeven. Je kunt hele dagen lekker aan het strand liggen, of één eiland tot in de puntjes verkennen. Als je van beweging en variatie houdt, dan kun je eilandhoppen tussen een aantal verschillende eilanden met elk hun eigen unieke karakter. De meest bezochte eilanden zijn Bali, Java, Sulawesi, Sumatra en Lombok. Ook kleinere eilanden zoals Rinca, Padar en Komodo hebben veel voorzieningen voor toeristen. Daarnaast zijn er letterlijk duizenden andere eilanden die het verkennen waard zijn. Kanawa bijvoorbeeld is een verborgen paradijs met ongerepte beschermde natuur. Ook de Kai eilanden vormen een geweldige mogelijkheid om de traditionele cultuur van de lokale vissers te leren kennen. Fanatieke snorkelaars en duikers kunnen hun ogen niet geloven als ze het verborgen paradijs van de Wiki eilanden leren kennen.

Rondreis door Indonesië

Indonesië heeft zo enorm veel te bieden dat je er jarenlang kunt rondzwerven. De meeste grotere eilanden zijn op zich al een rondreis waard. Op elk eiland kun je jezelf wekenlang vermaken met verschillende cultuurhistorische bezienswaardigheden, prachtige natuur en geweldige stranden. Wil je meerdere eilanden combineren? Dat kan ook. Je kunt zelf een rondreis door Indonesië plannen langs de plekken die je wilt zien. Het openbaar vervoer op Indonesië is relatief goed geregeld zo gauw je doorhebt hoe het werkt. Daarnaast kun je voor weinig geld een scooter huren om vanuit de meer toeristische dorpen de natuur te verkennen. De andere optie is om je aan te sluiten bij een georganiseerde rondreis. In dat geval zorgt de reisorganisatie dat je de belangrijkste bezienswaardigheden te zien krijgt en dat je overal in een comfortabel bed slaapt.

Het klimaat in Indonesië

Indonesië ligt in de tropen, waardoor het er altijd heerlijk warm is. Doordat alle eilanden omgeven zijn door het warme water is de temperatuur erg constant. Op zeeniveau is de gemiddelde temperatuur het hele jaar door ongeveer 28 graden. Overdag is het een paar graden warmer, ´s nachts een paar graden koeler. Als je de bergen intrekt dan daalt de temperatuur gestaag en zijn de verschillend tussen dag en nacht groter, maar ook in de hoger gelegen gebieden is het nooit echt koud. Tussen juni en september komt de regen vanuit het zuidoosten en tussen december en maart uit het noordwesten. De overige maanden is het aanzienlijk droger.

Blogs over Indonesië

Veelgestelde vragen over Indonesië

Individuele reizen indonesië
Scroll naar boven