Landen in Oceanië
Oceanië is het kleinste continent op aarde qua landmassa en na Antarctica heeft het met 41 miljoen inwoners ook de kleinste bevolking. Het continent bestaat voor een groot gedeelte uit water. Van de landmassa van het continent bevindt zich ongeveer 90% in Australië. Naast Australië zijn er nog 15 andere landen in Oceanië die allemaal uit relatief kleine eilanden of archipelagos bestaan. De landen in Oceanië staan bekend om hun unieke inheemse flora en fauna. Hier komen veel soorten voor die je nergens anders op aarde kunt vinden. De ecosystemen die daardoor ontstaan zijn zeer uniek. Daarnaast kun je op de eilanden prachtige stranden vinden. Alle landen van Oceanië bevatten adembenemend mooie landschappen.
Landen in Oceanië
Het continent Oceanië bestaat uit 16 soevereine staten, waarvan de meeste een band hebben met het Engelse koningshuis. Australië is de reus, met de belangrijkste economie, de grootste steden en het merendeel van het landoppervlak. Zusje Nieuw-Zeeland doet het ook goed op internationaal niveau, wat je niet kunt zeggen van het arme Papoea-Nieuw-Guinea. Daarnaast worden een groot aantal eilanden in de Stille Oceaan geografisch gezien tot Oceanië gerekend, hoewel van deze eilanden een aantal onder het bestuur vallen van landen die op andere continenten liggen. De eilanden worden opgedeeld in drie groepen: Melanesië – met onder andere Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden en Fiji. Polynesië bevat onder andere Nieuw Zeeland, Hawaï, Samoa, de Cookeilanden, Tonga, en het Chileense Paaseiland. Micronesië bestaat uit onder andere Palau, Kiribati en de Marshalleilanden.
Vakantie in Oceanië
Oceanië heeft onwijs veel te bieden voor vakantiegangers. De prachtige eilanden hebben geweldige stranden die optimaal mogelijkheden bieden voor surfers, duikers, snorkelaars en andere watersportliefhebbers. Aitutaki bijvoorbeeld is een paradijs dat bij de Cook Eilanden hoort. Hier kom je helemaal tot rust op de witte zandstranden omgeven door azuurblauwe zee. Als je houdt van duiken of snorkelen moet je natuurlijk eens in je leven het Great Barrier Reef bezocht hebben dat aan de noordoostkust van Australië ligt. Hier zijn veel adembenemend mooie plekken te vinden. Niet alleen langs de kust en op de eilanden, maar ook in het Daintree National Park dat millennia oud tropisch regenwoud bevat. Australië heeft daarnaast nog veel meer te bieden op het gebied van natuur. Net als Nieuw-Zeeland. De landschappen waar Lord of the Rings gefilmd is, zijn in het echt nog veel indrukwekkender.
Bezienswaardigheden in Oceanië
De belangrijkste bezienswaardigheden in Oceanië zijn natuurfenomenen. De bekendste van deze plekken bevinden zich in Australië. Denk bijvoorbeeld aan Uluru, de enorme rode rots midden in de outback. De prachtige Great Ocean Road, het Great Barrier Reef en de Bungle-Bungles. Het Opera House in Sydney behoort tot de bekendste stedelijke iconen ter wereld. Dat betekent echter niet dat Nieuw Zeeland en de andere eilanden minder aantrekkelijk of indrukwekkend zijn. Milford Sound (in Maori: Piopiotahi) bijvoorbeeld is een prachtig fjord in het zuiden van Nieuw-Zeeland. Hier donderen watervallen naar beneden vanaf de steile kliffen van Mitre Peak. Er zijn regenwouden, dolfijnen, zeehonden en pinguïns. Het is onbegonnen werk om de oneindige hoeveelheid tropische paradijsjes van bijvoorbeeld Fiji – maar ook elke andere eilandengroep in de stille oceaan – te benoemen.
Het klimaat in Oceanië
Er zijn verschillende klimaatzones in Oceanië. In het noorden heerst een tropisch klimaat. Hier is het 12 maanden per jaar warm en vochtig. Op de meeste eilanden in de Stille Oceaan zakt de temperatuur nooit onder de 20 graden. Nieuw-Zeeland en Tasmanië (in het zuidoosten van Australië) zijn hierop de uitzonderingen. Deze eilanden liggen zuidelijk genoeg om een klimaat te hebben dat vergelijkbaar is met Nederland – en kouder als je de bergen ingaat. Het noorden van Australië wordt in de zomer gekweld door een maandenlang regenseizoen waardoor veel gebieden ontoegankelijk worden. Australië is ook het enige land dat groot genoeg is om een landklimaat te hebben. 90% van de regen valt hier in de kustgebieden. Het enorme binnenland ontvangt bijna geen regen en kent een warm woestijnklimaat.