Vakantie in Letland: Bezienswaardigheden, Camping, hotel, tips & info

De Baltische staat Letland telt meer dan twee miljoen inwoners en is één van de dunbevolktste landen van Europa. Letland telt met Litouwen, Estland, Wit-Rusland en Rusland maar liefst vier buurlanden. De hoofdstad van Letland is het prachtige Riga. De inwoners spreken Lets en sinds 2014 kan je in het land betalen met de euro. Het land beschikt over een vijftal steden met meer dan 50.000 inwoners, dat zijn Riga, Daugavpils, Liepaja, Jelgava en Jūrmala. Het is overigens ook één van de groenste landen van ons continent. Letland kent duizenden rivieren en meren omringd door bosgebied. In de badplaatsen kun je genieten van een strandvakantie en uitstapjes maken naar de grotere steden in Letland. Aangezien het een klein land is zijn alle steden en plaatsen eenvoudig te bereiken met de auto.

Vakantie in Letland

De Baltische staten Letland, Estland en Litouwen hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt in de laatste decennia. Ze hebben zich rap omgevormd van een onderdrukte positie in het Sovjetrijk, naar kleine landen die met een vooruitstrevende houding onderdeel vormen van een opkomende vernieuwende kijk op het bestaan in de 21e eeuw. Hun politiek geeft aandacht aan duurzame ontwikkeling, gelijkheid van vrouwen en de integratie van verschillende etnische groepen. Ook het toerisme heeft zich in de laatste jaren snel ontwikkeld. Tijdens een vakantie in Letland kun je cultuur snuiven in de hoofdstad Riga waar je nog Nederlandse invloeden uit de Hanzetijd tegenkomt. Het adembenemende stroomgebied van de rivier Gauja is slechts één van de plekken waar je kunt genieten van prachtige natuur.   

Bestemmingen in Letland

Reisaanbieders Letland

Camping in Letland

In Letland vind je makkelijk een camping. Vooral langs de Golf van Riga en de Oostzee zijn verschillende opties te vinden. Veel campings in Letland zijn vrij basic. Ze beschikken over nette groene veldjes waar je een tent of een camper kunt plaatsen, schone toiletblokken en douches met warm water. Daarnaast bieden ze door hun locatie toegang tot het strand, de zee, een meer of een ander natuurgebied. Het is dus de moeite waard om een camping uit te kiezen die toegang biedt tot een gebied of een activiteit die je interesseert. Als je de steden Riga en Jurmala wilt bezoeken, kun je een camping zoeken die niet te ver weg ligt. Ook kun je in Letland vele watersporten beoefenen. Zoek hiervoor een camping die zich daarop richt. Sommige campings in Lapland bieden extra speelmogelijkheden voor kinderen.

Bezienswaardigheden in Letland

Riga Letland

Riga

De Letse hoofdstad Riga was lange tijd een belangrijke handelsstad en werkte ook nauw samen met Nederland. Riga telt rond de 640.000 inwoners en is de belangrijkste stad van Letland. De stad loopt voorop op het gebied van economie, politiek en cultuur. Riga beschikt ook over een internationaal vliegveld en een zeer professioneel openbaar vervoersnetwerk. Het oude stadsdeel van Riga staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar opmerkelijk genoeg geldt dat niet voor het moderne stadsdeel. Riga is een stad met veel mogelijkheden. De bekendste bezienswaardigheid is het Stadhuisplein, maar ook de Dom van Riga moet je beslist eens gaan bekijken. In 1211 begon de bouw van de Dom en de oude glorie is nog altijd zichtbaar.

Ventspils Letland

Ventspils

In het westen van Letland kan je de stad Ventspils vinden. De stad telt zo’n 44.000 inwoners en is een unieke vakantiebestemming. De naam van de stad is niet uit de lucht komen vallen, want Ventspils is vernoemd naar de rivier de Venta. De stad kent eveneens een internationaal vliegveld en een veerverbinding met het Zweedse Stockholm. Sport kenners kennen de stad voornamelijk van de basketbalclub BK Ventspils, dat ook uitkomt op internationaal niveau. Ventspils is tevens de rijkste stad van Letland en dat heeft het te danken aan de Oostzeehaven. In Ventspils kan je leuk winkelen rondom de Grote Markt. Ga je met de kinderen naar deze stad, dan raden wij een bezoek aan het Ventspils Water Park aan!

Liepāja Letland

Liepāja

De charmante stad Liepāja telt rond de 78.000 inwoners en is één van de grootste steden van Letland. Liepāja speelde een belangrijke rol in de historie van het land. De havenstad beschikt onder andere over veerverbindingen met steden in Duitsland en Zweden. Daarnaast heeft Liepāja ook een internationale luchthaven. De Letse gemeente bestaat uit twee gebieden, het centrum en het noorden. Het noordelijke gebied kent de naam Karosta en was vroeger een Russische militaire stad. Tegenwoordig is Liepāja erg populair onder de vakantiegangers. Je kan in de stad genieten van lange zandstranden en een natuurpark. Daarnaast kan je iedere zomer de Baltische Beach Party bezoeken.

Jūrmala Letland

Jūrmala

De populairste badplaats van Letland is zonder twijfel Jūrmala. De stad telt rond de 57.000 inwoners en is vanuit Riga eenvoudig bereikbaar met de auto en de trein. Jūrmala is ook onder de Letse bevolking een populaire bestemming voor een dagje uit. De stad staat bekend om zijn vele kuuroorden en witte zandstranden. Je kan nabij het strand ook overnachten in het chique Baltic Beach Hotel. Jūrmala heeft een pittoreske uitstraling, wat grotendeels komt door de charmante houten huisjes. Natuurliefhebbers kunnen in de omgeving van Jūrmala prachtige wandelroutes afleggen of een fietstocht gaan maken. Je kan bijvoorbeeld naar het indrukwekkende Ragakapa natuurpark gaan. In Jūrmala kan je geweldig dineren in één van de visrestaurantjes.

Hotel in Letland

De grootste variatie aan hotels in Letland, vind je in de hoofdstad Riga. Hier kun je verblijven in moderne boutique hotels die op een kunstige manier hoge kwaliteit leveren. Het nabijgelegen Jurmala staat bekend om de vele goede resorts en spa faciliteiten vlakbij het strand. Daarnaast vind je ook in bijna alle andere dorpjes en stadjes overnachtingsmogelijkheden. Langs de Golf van Riga zijn een aantal luxe hotels te vinden op rustige plekjes vlakbij de zee. Hier geniet je van de zeelucht en ben je snel bij het water. Ook langs de rivier Gauja zijn meerdere dorpjes te vinden waar je in een simpel familiehotel kunt overnachten. De gastvriendelijke lokale bevolking zorgt dat je niets te kort komt.

Wat te doen in Letland

De oude steden in Letland bevatten een grote hoeveelheid cultuurhistorisch erfgoed dat op de UNESCO lijst is opgenomen. Zo is Liepaja aan de Baltische kust, een prachtige oude stad met veel traditionele houten huizen en een aantal interessante moderne gebouwen. De historische binnenstad van de hoofdstad Riga is een museum an sich. Hier vind je een mengeling van prachtige historische architectuur en hippe kunst, cultuur en winkelstraten. Ten zuiden van de stad bevindt zich het Rundale Paleis een architectonisch hoogstandje uit de 18e eeuw dat niet onderdoet voor wereldberoemde paleizen zoals Versailles. Naast de stadjes vol met cultuur en historie is er ook prachtige natuur te vinden in Letland. Bij de indrukwekkende watervallen van Ventas Rumba kun je leren over de visserij. Het Gauja Nationaal Park bevat grotten, kliffen en historische monumenten die je niet mag missen tijdens een vakantie in Letland.  

Blogs over Letland

Veelgestelde vragen over Letland

De hoofdstad van Letland is Riga. Het heeft een mooie oude binnenstad waar je gezellig kan wandelen en winkelen.

Letland ligt in het noordoosten van Europa. Het grenst aan de landen Estland, Litouwen, Rusland en Wit-Rusland.

Letland had 1.881.232 miljoen inwoners in 2020.

Een aantal dingen die je in Letland kan doen zijn: 

  • De hoofdstad Riga bezoeken.
  • Naar het Rundāle Paleis.
  • Nationaal Park Gauja ontdekken
  • Badplaats Jūrmala bezoeken.

De beste reistijd om naar Letland te gaan zijn de maanden juni en augustus. De temperaturen lopen dan op naar 25 graden.

Scroll naar boven