De vijf dorpjes van Cinque Terre

De Cinque Terre dorpjes in Italië zijn de laatste jaren erg toeristisch. De kleurrijke dorpjes zijn erg in trek vanwege zijn fotogenieke huizen en unieke ligging. Het zijn oude vissersdorpjes die je op meerdere manieren kan bezoeken. Dit gedeelte van de Ligurische Rivièra is een must om te zien als je in Italië bent. Geniet van de Italiaanse cultuur in de vijf dorpjes van Cinque Terre. 

Inhoudsopgave:

Monterosso

Monterosso

Het grootste dorp van de Cinque Terre dorpjes in Italië is Monterosso. Je hebt er een lange boulevard waar je aan het strand kan liggen of een drankje kan doen bij de vele terrasjes of restaurants. In het oude gedeelte vindt je leuke winkelstraatjes waar je souvenirs kan scoren. Eet in de gezellige restaurants of neem een typische snack, Fritto di mare, een puntzak gevuld met gefrituurde vis en zeevruchten. Vanaf de Torre Aurora heb je een prachtig uitzicht over zee en de andere vier dorpjes. Je moet wel even een wandeling naar boven maken, maar onderweg heb je al mooie doorkijken.

Vernazza

Vernazza

Aan de uitkijktoren en grote haven kan je Vernazza herkennen. Het staat als enige van de vijf dorpjes op de lijst van de mooiste dorpjes van Italië. De mooie winkelstraat eindigt op een gezellig plein met terrasjes en plekken waar je kan zitten. In de zomer is er een deel afgezet in het water waar je kan zwemmen of een kayak huren om het dorp vanaf het water te bekijken. Een aantal jaar geleden was hier een heftige storm die de hele haven onder water had gezet en er niks meer van over was. Dit is allemaal hersteld maar je kan op het plein nog foto’s zien hoe het eruit zag.

Corniglia

Corniglia

Dit dorpje staat bovenop een rots die honderd meter boven het water ligt. Er liggen vele wijngaarden op weg naar Corniglia. Als enige dorp kan je hier dus niet met de auto komen. Alleen per voet of trein. Vanaf het station moet je 382 treden beklimmen om het dorp te bereiken. Veel mensen slaan Corniglia daarom over. Het is er erg rustig en het uitzicht is wel de moeite waard. Vanaf Terazza di Santa Maria hebt je een panoramisch uitzicht over alle andere dorpen.

Manarola

Manarola

Het oudste dorpje van de Cinque terre is Manarola. Het is één van de bekendste plekken vanwege zijn mooie fotolocaties. Als je vanaf het plein de wandelroute bewandeld, heb je na een paar honderd meter dit prachtige uitzicht op het dorp. Drink hier de plaatselijke wijn Sciaccetra op een leuk terras met mooi uitzicht over zee. Leuk weetje is dat alleen hier nog met een dialect gesproken wordt, Manarolese namelijk.

Riomaggiore

Riomaggiore

Wat dit dorpje bijzonder maakt is hoe dicht de huizen bij het water zijn gebouwd. Tussen de huizen door laten de bewoners hun bootjes in het water zakken om een mooie vaart te maken. In Riomaggiore begint de wandelroute Via dell’Amore, je komt langs mooie landschappen en eindigt na twintig minuten in Manarola.

Wandelen in de Cinque Terre (Van Monterosso naar Vernazza)

Er loopt een wandelroute van Monterosso naar Vernazza die onderdeel uitmaakt van de Sentiero Azzurro. Dit is het blauwe kustpad, de SVA 592, welke langs alle dorpjes van de Cinque Terre loopt. Het wandeltraject langs de Ligurische kust wordt gezien als één van de mooiste wandelgebieden van Italië. Mede daardoor is het zeer populair onder de hikers en toeristen die de Cinque Terre willen ontdekken tijdens hun vakantie. Het is dan ook een mooie bestemming voor een wandelvakantie. Je loopt van dorp naar dorp en komt onderweg prachtige uitzichten en natuur tegen.

Bekijk van te voren of de gehele route open is, het kan zijn dat er delen afgesloten zijn vanwege verzakkingen of instortingsgevaren. Ook moet je van te voren de Cinque Terre Trekking Card kopen, hiermee heb je toegang tot de wandelpaden van Cinque Terre.

Hoe kan je het beste naar de dorpjes van Cinque terre?

Er zijn meerdere manieren om naar de dorpjes van Cinque Terre te gaan. Zo zijn alle dorpjes meestal wel met de auto bereikbaar, maar met de trein ben je veel sneller. Ook kan je een boottrip maken langs alle dorpjes, een unieke en mooie manier om de dorpjes te ontdekken.

Met de auto naar de Cinque Terre

Je kan de dorpjes per auto bezoeken maar dit is sterk af te raden. De wegen zijn erg slecht en in het hoogseizoen kan hier erg druk worden. Als je eenmaal bij een parkeerplaats bent aangekomen, kan hij vol zijn. Ook moet je minimaal 20 tot 30 minuten lopen vanaf de parkeerplaats om het dorpje te bereiken.

Met de trein Cinque Terre ontdekken

Per trein kan je Cinque Terre het beste en veilig bezoeken. Er is een hele goede verbinding en de tussen elk dorpje zit je vijf minuten in de trein. Je stapt in het centrum van het dorp uit en waant je gelijk in de Italiaanse sferen.

Je kunt kiezen uit twee verschillende treinen, de stoptrein en de sneltrein. Ook kan je ervoor kiezen om losse tickets te kopen of de Cinque Terre Card. Ik zal er voor kiezen om de Cinque Terre Card te kopen als je hier meerdere dagen verblijft. Hiermee kan je één dag onbeperkt reizen en heb je toegang tot de wandelpaden.

Monterosso -> Vernazza:  4 minuten reistijd
Vernazza -> Corniglia: 4 minuten reistijd
Corniglia -> Manarola: 5 minuten reistijd
Manarola -> Riomaggiore: 6 minuten reistijd

Met de boot langs de Cinque Terre

Een leuke en unieke manier om de dorpjes te bereiken is per boot. Van half maart tot eind oktober varen er meerdere boten vanuit La Spezia, Lerici, Levanto of Portovenere. Hij vaart langs alle dorpjes waar je uit kan stappen en het dorpje kan bezoeken. Behalve bij Cornoglia, daar is helaas geen haven. Echter geeft het wel een unieke ervaring, je ziet de dorpjes vanuit een andere hoek die erg fotogeniek is!

Hoeveel dagen heb je nodig voor Cinque Terre?

Hoeveel dagen je nodig hebt om de Cinque Terre te ontdekken, ligt een beetje aan jezelf. Als je wilt kan je alles in één dag zien, maar naar mijn mening neem je er dan niet echt de tijd voor. Het wordt je wel makkelijk gemaakt met de goede treinverbindingen tussen de dorpjes. Zo zit er tussen elk dorpje tussen de 4 en 6 minuten reistijd. Als je goed de tijd neemt om elk dorpje te bekijken, zou ik er 2 a 3 dagen voor uittrekken. Mocht je het allemaal wandelend willen doen, dan ben je wel langer onderweg.

Wat zijn leuke accommodaties in Cinque Terre?

Waar heb ik een Cinque Terre Card voor nodig?

Een Cinque Terre Card is handig als je alle dorpjes op één dag wilt bekijken. Het geeft je namelijk onbeperkt toegang tot de trein voor één dag en de wandelpaden. Een enkeltje kost normaal gezien 4 euro, dus als je veel wilt uitstappen en heen en weer wilt reizen, kan het voordeliger zijn. Ook hoef je met de pas niet in de rij te staan voor de ticket automaten. Het kan namelijk erg druk zijn waardoor je lang moet wachten.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven