De meest indrukwekkende kastelen in Oostenrijk

Gezien de rijke en bewogen geschiedenis van Oostenrijk is het geen verrassing dat het land bezaaid is met indrukwekkende kastelen, burchten en paleizen. Deze vertellen op de dag van vandaag het verhaal van het opmerkelijke verleden van het land. De vele kastelen, die vaak deel uitmaakten van het Heilige Roomse Rijk en het Oostenrijkse Rijk, zijn onderdeel van de geschiedenis van het keizerlijke verleden van Oostenrijk. De Dertigjarige Oorlog en de Duitse Boerenoorlog hebben sommige Oostenrijkse kastelen meer schade toegebracht dan andere. Maar gelukkig waren veel kastelen onneembaar door hun strategische ligging in de Alpengebieden van het land.

Als gevolg staan veel van deze kastelen nog altijd overeind en geven ze je een inkijkje in de rijke geschiedenis van het land. Wij hebben daarom de meest indrukwekkende kastelen in Oostenrijk voor je op een rij gezet!

Inhoudsopgave:

Kasteel Riegersburg

Kasteel Riegersburg

Het middeleeuwse kasteel Riegersburg is een groots bouwwerk dat ruim 480 meter boven de zeespiegel ligt. Het is gelegen bovenop een sluimerende vulkaan in de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken. Basalt van de heuvel werd gebruikt in de bouw van het kasteel, iets wat vroeger een gangbare praktijk was bij de bouw van heuvelkastelen. Naast dat het erg functioneel was, zorgt het ook nog eens voor een heel bijzonder aanzicht.

De bouw van het kasteel begon in het midden van de 12e eeuw. Hoewel de precieze datum van de bouw onbekend is, werd het kasteel voor het eerst schriftelijk vermeld rond de jaren 40 van de 12e eeuw. Het is bekend dat het kasteel een onneembare vesting was – iets wat niet al te moeilijk is voor te stellen gezien de indrukwekkende ligging.

Tegenwoordig is het kasteel eerder mooi om te ontdekken dan dat het intimiderend te noemen is. Het kasteel wordt namelijk omringd door serene wijngaarden en kijkt sierlijk uit over het landschap. Daarnaast is er een museum te vinden in het kasteel die zeker het bezoeken waard is.

Kasteel Kreuzenstein

Kasteel Kreuzenstein

Een van de indrukwekkende kastelen in Oostenrijk is toch echt wel het bekende Kreuzenstein, gelegen op een kleine afstand van Wenen. Van april tot en met eind oktober kan je je hier in Leobendorf, in Neder-Oostenrijk, onderdompelen in de Middeleeuwen.

Een bezoek is alleen mogelijk als onderdeel van een rondleiding en vindt altijd op het uur plaats. Maar hier krijg je dan wel een bijzondere ervaring voor terug. Zo krijg je een kijkje in de wapenkamer, de ridderzaal, de kapel, de prinsenkamer, de jachtkamer en de kasteelkeuken! Het wapenarsenaal is daarbij overigens een van de grootste particuliere verzamelingen van historische wapens in Oostenrijk.

Het is met recht een van de meest bijzondere locaties in deze lijst te noemen!

Hohensalzburg

Hohensalzburg

De vesting Hohensalzburg geeft je een prachtig uitzicht op de pittoreske stad Salzburg en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De geschiedenis van de vesting beslaat meer dan 900 jaar. Oorspronkelijk werd de vesting gebouwd om het gebied en de aartsbisschoppen te beschermen tegen mogelijke aanvallen.

Inmiddels dateert de middeleeuwse vesting uit de 11e eeuw en is het uitgegroeid tot een van de grootste volledig bewaard gebleven vestingcomplexen van heel Europa.

In de 16e eeuw, tijdens de Duitse Boerenoorlog, was er een mislukte poging om de vesting te belegeren. In 1800 werd de vesting echter aan de Fransen overgeleverd tijdens de Napoleontische oorlog van de Tweede Coalitie.

Ruïne Dürnstein

Ruïne Dürnstein

Boven het dorp Dürnstein in het schilderachtige Wachau zijn de ruïnes van Dürnstein. Het is een van de mooiste kastelen van Oostenrijk, gelegen in een prachtige setting. Het kasteel is het hele jaar door geopend voor publiek en is met de stad verbonden door middel van een muur.

Vanuit het centrum van de stad bereik je deze romantische bestemming na ongeveer 20 minuten. Op de top van het kasteel kan je genieten van een prachtig panorama van de Wachaustreek. Als je deze regio in Neder-Oostenrijk nog verder wilt verkennen, kan je vanaf de ruïnes een van de 14 etappes van het werelderfgoed Wachau beklimmen.

De beste manier om deze idyllische bestemming te bereiken is met behulp van de Wachauerbahn. Hij voert je door de Wachau op de meer dan 100 jaar oude route tussen Krems en Emmersdorf. De treinreis alleen is al een belevenis, want de grote panoramische ramen laten je de Wachau vanuit een geheel nieuw perspectief bewonderen. De historische Wachau-spoorlijn brengt je ook naar Schallaburg, de ruïne van Aggstein, het klooster Melk en vele andere indrukwekkende en bestemmingen!

Kasteel Hohenwerfen

Kasteel Hohenwerfen

Als je denkt dat je heel wat indrukwekkende kastelen in Oostenrijk hebt gezien, die opmerkelijk goed bewaard zijn gebleven, dan heb je waarschijnlijk het kasteel Hohenwerfen nog niet gezien. Het is bijna niet te geloven dat het gebouw zo goed en mooi bewaard is gebleven.

Gelegen in het hart van het Salzachtal, op slechts 40 minuten rijden van Salzburg, nodigt de meer dan 900 jaar oude vesting je uit. Breng een bezoek aan een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van het hele land.

Het omringende landschap is werkelijk schitterend te noemen. Terwijl de rivier de Salzach door het dal stroomt, ligt de burcht hoog boven het dal – ruim 600 meter boven de zeespiegel. Onder het kasteel ligt de Oostenrijkse marktplaats Werfen. Dikke bossen bedekken het alpenlandschap en de Berchtesgadense Alpen en het Tennengebergte omsluiten het landschap. Kortom, je kijkt hier werkelijk je ogen uit.

Paleis Schönbrunn

Paleis Schönbrunn

Dit paleis is niet alleen een absolute must op de lijst van elke toerist in Wenen, maar ook een populaire bestemming onder de Weense bevolking zelf. De reden hierachter ligt in de enorme diversiteit van deze plek. Een prachtig gecultiveerd parkgebied nodigt je uit tot een lange wandeling. Maar daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid voor een bezoek aan de oudste dierentuin ter wereld.

Schönbrunn Zoo is de thuisbasis van meer dan 500 diersoorten en is de oudste dierentuin ter wereld. Degenen die nooit in het paleis zijn geweest, moeten ook zeker even een kijkje nemen. In de originele, imperialistisch ingerichte staatskamers krijg je een goed inzicht in hoe vele keizers en keizerinnen vroeger hebben gewoond.

Tijdens de rondleiding door Paleis Schönbrunn krijg je ook de nodige informatie en feiten over het gebouw zelf en de mensen die hier woonden. Na je bezoek aan het kasteel is het ook zeker een aanrader om een wandeling te maken naar de Gloriette. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de hoofdstad en kan je even heerlijk ontspannen.

Ambras Kasteel

Ambras Kasteel

Wit als de besneeuwde toppen van de Alpen, is kasteel Ambras in Innsbruck, een prachtig renaissancekasteel en -paleis uit de 16e eeuw. Kasteel Ambras werd op dezelfde plaats gebouwd als een eerder kasteel dat er sinds de 10e eeuw stond.

In de eerste drie decennia na de bouw van het kasteel diende het als residentie voor aartshertog Ferdinand II. Omdat hij een fervent kunstverzamelaar was, zag het kasteel in de daaropvolgende jaren een enorme toestroom van kunstwerken die in het kasteelmuseum werden tentoongesteld. Waardoor het Ambraskasteel tot een van de oudste musea van Europa behoorde.

Vandaag de dag is een van de meest indrukwekkende zalen in het kasteel de Spaanse Zaal. Hij werd gebouwd voor bals en andere feestelijke gelegenheden. Tientallen volwaardige portretten van Tiroolse heersers versieren de muren van De Spaanse Zaal. Het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van de ingewikkelde, uit hout gesneden plafonds.

Het kasteelcomplex heeft ook een prachtige Engelse landschapstuin met ongerepte, prachtige gazons waar je perfect tot rust kunt komen en kan genieten van de omgeving.

Burg Freundsberg

Burg Freundsberg

Een ander vrij uniek Tirools kasteel is de Burg Freundsberg. Niet alleen is het een mooi aanzicht gelegen in het omliggende Alpenlandschap, maar het valt ook op tussen andere Oostenrijkse kastelen met zijn architectonische vormgeving. Het kasteel bestaat uit een donjon en een aangrenzende kapel. De donjon werd halverwege de 12e eeuw gebouwd en de kapel volgde ongeveer 30 jaar later. Het complex ligt op een heuvel ruim 670 meter boven de zeespiegel.

Het kasteel diende vroeger als zetel voor de ridders van Freundsberg. Vanaf het begin van de 19e eeuw was de stad Schwaz in het bezit van het kasteel en tegenwoordig herbergt het het museum van Schwaz.

Schloss Ort

Schloss Ort

Schloss Ort is schitterend gelegen aan de Traunsee, omgeven door een indrukwekkend landschap en de majestueuze toppen van het Salzkammergut. De fundamenten van het kasteel gaan terug tot het einde van de 11e eeuw. Maar tot het midden van de 13e eeuw werden er voortdurend verbouwingen uitgevoerd.

Het kasteel, dat ook meteen zijn eigen eiland is, is met het vasteland verbonden door een ruim 120 meter lange voetgangersbrug. Schloss Ort is een van de oudste gebouwen in de regio. In de loop der eeuwen is het kasteel meerdere malen van eigenaar veranderd. Maar het is nog altijd erg bijzonder om te bezoeken!

ReizenReizen
Burg Heinfels

Burg Heinfels

Burg Heinfels in het Pustertal in Tirol werd in het midden van de 13e eeuw voor het eerst beschreven. De ligging op een heuveltop is prachtig het kasteel lijkt moeiteloos op de onregelmatige ondergrond te liggen. Het kasteel heeft zowel ronde als rechthoekige torens, een 20 meter hoge donjon en een buitenste afdeling.

Aan het begin van de 16e eeuw werd het kasteel tijdens de Duitse Boerenoorlog belegerd. Aan het einde van diezelfde eeuw onderging het kasteel restauratie- en verbeteringswerken die het kasteel zijn huidige uiterlijk gaven. In het begin van de 17e eeuw werden echter grote delen van het kasteel tijdens een brand verwoest.

Schloss Forchtenstein

Schloss Forchtenstein

Een van de meest indrukwekkende kastelen in Oostenrijk is het Schloss Forchtenstein. De geschiedenis van Schloss Forchtenstein gaat terug tot de late middeleeuwen. Het werd gebouwd door de heren van Mattersdorf en de burcht ligt op ongeveer 500 meter boven de zeespiegel. Daarnaast kijkt het op prachtige wijze uit over de gemeente Forchtenstein.

In tegenstelling tot veel andere kastelen en burchten in de regio was Schloss Forchtenstein de enige die tijdens de Ottomaanse oorlogen niet te lijden had. Hoewel de burcht oorspronkelijk een versterkte residentie was, werd ze later omgevormd tot een schatkamer. Daar lagen kostbaarheden en waardevolle bezittingen die bewaard werden gebleven.

Burg Clam

Burg Clam

Burg Clam in Opper-Oostenrijk dateert uit de 12e eeuw en diende in de beginjaren als een vesting met twee 30 meter hoge torens. Deze zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Tijdens de Dertigjarige Oorlog waren er verschillende pogingen om het kasteel in te nemen. Maar de verdediging was goed genoeg om het te redden van belegering.

Toch had het kasteel in het midden van de 17e eeuw zijn vroegere glorie verloren omdat het tijdens de gevechten flinke schade had opgelopen. Het kasteel werd in de 18e eeuw gerenoveerd, toen er extra bouwwerken werden toegevoegd. Waaronder een kerk en vleugels waarin de administratie was ondergebracht. Sindsdien is het kasteel meer dan een halve eeuw onveranderd gebleven.

Het kasteel is gedeeltelijk opengesteld voor publiek en de bezoekers kunnen de gewelfde drie verdiepingen tellende binnenplaats, de wapenkamer, de kapel en delen van de woonvertrekken zien. Kortom, ga er zeker een keer kijken als je een aantal dagen in de buurt verblijft!

Kortom vind je in Oostenrijk heel veel indrukwekkende kastelen die je op jouw bucketlist kan zetten!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven