Landen in Afrika

Afrika is na Azië zowel het 2e grootste continent qua oppervlakte, als het 2e grootste continent qua bevolking. Het meest noordelijke punt ligt op het eiland Tunesië en is 8000 kilometer verwijderd van het meest zuidelijke puntje, Kaap Agulhas in Zuid-Afrika. Kaapverdië ligt op zijn beurt 7.400 kilometer westelijk van Ras Hafun, het meest oostelijk gelegen punt. Bijna een derde van de oppervlakte van Afrika wordt bezet door de enorme Sahara woestijn. Daarnaast bevat het continent veel savanne waar je de indrukwekkende grote dieren kunt spotten waar het continent om bekend staat. Er zijn ook regenwouden, prachtige stranden en een paar hoge gebergtes zoals het Kilimanjaro massief met pieken boven de 5000 meter. Archeologen gaan er vanuit dat de Homo sapiens vanuit Afrika de wereld hebben veroverd. De oudste vindplaatsen zijn wel 300.000 jaar oud.

Landen in Afrika

Afrika bestaat uit 54 soevereine staten, twee speciale territoria en een handvol eilanden die geregeerd worden door andere landen. In het noorden van Afrika bevinden zich de toeristische landen Marokko, Egypte, Tunesië en enkele gedeelten van Algerije. In deze landen zijn de meeste gebieden veilig genoeg om te genieten van de prachtige natuur en de indrukwekkende cultuur. Geografisch gezien horen ook de Azoren en de Canarische eilanden bij Afrika, hoewel ze bestuurd worden door Europese landen. In het westen van Afrika bevinden zich een groot aantal islamitische landen. Ghana, Kaapverdië, Ivoorkust, Nigeria, Senegal en Gambia zijn landen in deze regio die een bezoekje waard zijn. In Centraal-Afrika bevinden zich een aantal landen die door oorlog verscheurd zijn. Daarnaast zijn bijvoorbeeld Kenia, Tanzania en Ethiopië prachtige landen om te bezoeken. In het zuiden van Afrika bevinden zich de parels Madagaskar, Zimbabwe, Zambia, Botswana en Zuid-Afrika. 

De Big Five van Afrika

De ‘Big Five’ is een term die ontstaan is als jagersjargon. Het gaat hier om de vijf dieren die het moeilijkst te doden waren door jagers die te voet onderweg waren. Tegenwoordig wordt de term veel gebruikt door reisorganisaties die safari´s aanbieden. Het gaat hier om de olifant, leeuw, neushoorn, luipaard en Afrikaanse buffel. Er zijn maar een paar landen op de wereld waar al deze soorten voorkomen. Je kunt deze dieren zien in het Keniaanse Masai Mara gedurende de jaarlijkse trek tussen augustus en november. In Botswana kun je het Chobe National Park, de Okavango Delta en het Moremi Game reserve bezoeken. Eén van de best georganiseerde plekken is het Kruger National Park in Zuid-Afrika. In dit land zijn ook een aantal privé reservaten waar je een goede kans hebt om de dieren te spotten.

Vakantie in Afrika

Als je overweegt om op vakantie te gaan in Afrika, dan heb je waarschijnlijk al een duidelijk beeld voor ogen van het soort ervaring dat je zoekt. Veel toeristen trekken naar de savanne in de hoop een aantal prachtige dieren te spotten tijdens hun safari. Anderen gaan speciaal om de Kilimanjaro te beklimmen, één van de hoogste pieken ter wereld die je zonder uitgebreide klimervaring kunt bedwingen. Sporters gaan vaak naar Ethiopië of Kenia voor hoogtetraining. Je kunt ook naar Afrika gaan voor een strandvakantie. Tunesië, Madagaskar en Tanzania zijn maar een paar voorbeelden van landen met prachtige stranden. Ook op cultureel gebied is er veel te doen in Afrika. De markt van Marrakech en de blauwe stad Chefchaouen zijn bekende plekken in Marokko. Archeologen weten nog steeds niet hoe de piramides in Egypte ooit gebouwd zijn zonder machines.

Rondreis door Afrika

Als je een rondreis wilt maken door Afrika, dan is het verstandig om een bepaald gebied uit te kiezen. Door de enorme afstanden, politieke conflicten en de wankelende infrastructuur is het niet altijd even makkelijk om verschillende landen met elkaar te verbinden. Je kunt bijvoorbeeld een rondreis maken door Zuid-Afrika en Botswana. Dit land heeft al decennia lang een stabiele politiek en is daardoor één van de veiligste landen van het continent. Veel reisorganisaties organiseren rondreizen door één land, die ze soms verbinden met een strandvakantie op een kleiner eiland zoals Mauritius de Seychellen of Zanzibar. Eerlijk is eerlijk, de meeste landen in Afrika hebben genoeg te bieden voor een rondreis van een maand of twee.

Scroll naar boven