Landen in Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is verbonden met Noord-Amerika in het uiterste noordwestelijke hoekje, waar Colombia en Panama bij elkaar komen. Het strekt zich vervolgens over meer dan 7.000 kilometer naar het zuiden uit, tot Kaap Horn. Vanuit dit zuidelijkste puntje is het niet ver meer naar Antarctica. 

Dit immense continent bevat een indrukwekkende hoeveelheid verschillende klimaatzones en ecosystemen doordat het niet alleen lang is, maar ook veel hoogteverschil kent. In deze verschillende omgevingen leven nog duizenden stammen en inheemse volkeren. Zij hebben zich in meer of mindere mate aangepast aan de levensstijl van de Europese kolonisten die een half millennium geleden het land kwamen opeisen en probeerden iedereen tot het Christendom te bekeren. 

In Zuid-Amerika woont tussen de 50 en 70% van de bevolking in een twintigtal enorme steden. In deze metropolen vind je een mengeling van westerse cultuur en inheemse gebruiken die overal anders is.

Landen in Zuid-Amerika

Rondreis door Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is een continent waar veel reizigers zich maanden- of jarenlang vermaken en vervolgens nog steeds het idee hebben dat ze maar een klein gedeelte gezien hebben. De gehele westkust van het continent wordt gedefinieerd door het Andes gebergte, wat na de Himalaya het hoogste gebergte ter wereld is. Hier lopen torenhoge bergen op veel plekken snel af naar de Pacifische oceaan. Daardoor ontstaan prachtige stranden en indrukwekkende valleien. Tijdens een rondreis kun je deze bergketen volgen van Colombia in het noorden langs de hoge valleien van Ecuador, Peru en Bolivia, via de bizar droge Atacama Woestijn en de grens tussen Chili en Argentinië tot de adembenemende landschappen van Patagonië in het zuidelijkste puntje. Je kunt er ook voor kiezen om juist de oostkust te volgen langs de reusachtige steden Buenos Aires, São Paulo en Rio de Janeiro. Een rondreis door Zuid-Amerika biedt oneindig veel mogelijkheden.

Backpacken in Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is een geweldig werelddeel om te Backpacken. Met een Europees paspoort mag je bijna alle landen binnen zonder visum. Er zijn enorme steden vol culturele uitspattingen en koloniale geschiedenis. Zowel in de steden als elders vind je voor minder dan tien euro meestal een hostel of een ander simpel onderkomen. Doe een cursus Spaans bij aankomst en je kunt met iedereen praten. Op die manier zijn nieuwe vrienden snel gemaakt. Als je niet veel geld hebt, kun je altijd ergens werken (voor kost en inwoning). Als je graag een keer diep de jungle in wilt, dan ligt het immense Amazonegebied op jou te wachten. Vanuit het vliegveld, of een wat hoger punt ziet het er uit als een oneindige zee van groen.

Vakantie in Zuid-Amerika

Als je overweegt om op vakantie te gaan in Zuid-Amerika, dan is het aan te raden om een regio uit te kiezen die past bij de tijd die je beschikbaar hebt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de oude Inca Stad Cusco en het nabijgelegen Machu Picchu te bezoeken. Van daaruit kun je ook de hooglanden in het grensgebied met Bolivia verkennen. De Quechua bevolking van dit gebied kan je veel vertellen over hun cultuur. Het kan ook zijn dat je de zoutvlaktes in de droogste woestijn op aarde wilt bezoeken om van de bizarre landschappen en de sterrenhemel te genieten. In dat geval vlieg je naar Santiago, de bruisende hoofdstad van het moderne Chili, of La Paz de hoofdstad van Bolivia. Van daaruit reis je naar de zoutvlaktes van Uyuni en San Pedro de Atacama in Chili. Ook in andere landen van Zuid-Amerika kun je op die manier één of twee wereldsteden verbinden met een bezoek aan een specifieke regio.

Scroll naar boven