Vakantie op Bonaire: Bezienswaardigheden, hotels, vliegtickets, info & tips

Bonaire is het tweede grootste Nederlandse eiland in het Caribisch gebied. Met een oppervlakte van 288 vierkante kilometer is het ongeveer twee keer zo groot als Texel. Het bevindt zich samen met buureilanden Aruba en Curaçao in het zuidwesten van het gebied vlakbij de kust van Venezuela. Bonaire heeft maar net iets meer dan 20.000 inwoners. Daardoor is het een speciale provincie van Nederland en niet een soevereine staat zoals de andere twee ABC-eilanden. Het eiland wordt al duizenden jaren bezocht door zeevarende indianenstammen en wordt sinds de 11e eeuw permanent bewoond. De Spanjaarden ‘ontdekten’ het eiland in 1499 en vestigden zich in de buurt van het huidige Rincon. In 1633 werd het eiland door Nederland veroverd. Er werd massaal maïs geteeld en zout gewonnen, tot in 1863 de slavernij werd afgeschaft. Sinds het midden van de 20e eeuw is het eiland bekend geworden als vakantiebestemming, vooral vanwege de ongerepte natuur.

Vakantie op Bonaire

De meeste mensen die op vakantie gaan naar Bonaire komen om te duiken of te snorkelen. De hele kustlijn van het eiland – inclusief koraalriffen en scheepswrakken – vormt sinds 1977 het oudste beschermde natuurgebied onder water. Doordat de koralen zo goed bewaard zijn en de dieren al zo lang met rust gelaten worden, staat Bonaire in elke top tien met beste plekken om te duiken. Om dat zo te houden moet iedereen die het water in wil een vergunning aanvragen waarvoor je een Stinapa Nature Fee betaalt. Het eiland zelf is dun bevolkt omdat het jarenlang verboden was om hier te settelen. Meer dan 20% van het landoppervlak valt onder het Washington Slagbaai Nationaal Park. Tijdens een vakantie op Bonaire kun je genieten van de rust, de mooie natuur en de relaxte sfeer in het historische dorp Rincon en de kleurrijke stad Kralendijk.

Bezienswaardigheden op Bonaire

De bekendste bezienswaardigheden van Bonaire bevinden zich onder water. Langs de kust van het eiland liggen prachtige koraalriffen en meerdere scheepswrakken die een perfecte omgeving vormen om in te duiken of te snorkelen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere natuurlijke bezienswaardigheden op Bonaire dat bekend is om zijn grote variatie watervogels, prachtige stranden, mangrove, grotten, rotsformaties en ander natuurschoon. Voor geïnteresseerden in historie en cultuur zijn er een aantal oude kerkjes, slavenhuisjes en het fraaie Bonaire Museum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van het eiland. 

Washington-Slagbaai-National-Park

Het Washington Slagbaai National Park

In het noordwesten van Bonaire ligt het 5643 hectare grote Washington Slagbaai National Park. Hier vind je het hoogste punt van het eiland op de 241 meter hoge berg Brandaris. Het heuvelachtige terrein van het park kent veel indrukwekkende rotsformaties, krijt ruggen en gekoelde lavastromen. Er zijn zandduinen en enorme cactus wouden. Tussen oktober en december, tijdens het regenseizoen, verandert het dorre landschap hier in een groen paradijs vol bloeiende cactussen. Je kunt het park verkennen doormiddel van verschillende tours die je wijzen op alle aparte dier- en plantensoorten die in het park leven. Je vindt hier ook een grote Saliñas. Dit is een meer waar bij vloed zeewater instroomt, maar niet meer uitstroomt. Door de verdamping is het water erg zout. Je kunt het park verkennen per auto, fiets, kajak of te voet. Je kunt er snorkelen, duiken en vogelspotten.

Rincon-Bonaire

Rincon

Het oudste dorp op Bonaire werd in 1527 gesticht door de Spanjaarden en heet Rincon. Het bevindt zich in de binnenlanden van het eiland, uit het zicht van zeerovers en piraten. Dit pittoreske dorpje is veel authentieker dan de hoofdstad Kralendijk. De schattige koloniale huizen die allemaal dezelfde bruingele kleur en witte kozijnen hebben voeren je terug in de tijd. Je kunt in Rincon heerlijk rondslenteren door de oude straatjes. Er zijn twee kerken die een bezoekje waard zijn, maar de hoofd bezienswaardigheid is het dorp zelf en de traditionele gerechten die er gekookt worden. Hier kun je een heerlijk vispotje eten of een authentieke Bonairiaanse stoofschotel. In de vele boetiekjes kun je de traditionele Cadushy-Likeur proeven. Deze drank wordt gemaakt van het sap van de Cadushi-cactus.

Kralendijk

Kralendijk en het Bonaire Museum

De naam Kralendijk is een verbastering van koraal en dijk. Deze stad werd gesticht door illegale kolonisten die zich – tegen de regels van de overheid in – op het eiland vestigden. Pas in 1868 werd dit koraaleiland een vrije stad en sindsdien is het uitgegroeid tot de kleurrijke hoofdstad van Bonaire. In het Bonaire Museum kun je veel leren over de geschiedenis van het eiland. Een ander gebouw dat je niet mag missen is het Plasa Machi Mimi. De pastelkleurige pilaren en Romeinse bouwstijl maken het een vreemde vertoning. Venezolaanse kooplui verhandelen hier verse groenten en fruit om van te smullen. Als je hen ziet vertrekken in hun houten bootjes aan het einde van de dag, is het moeilijk voor te stellen dat ze de hele nacht onderweg zullen zijn naar het vaste land. 

Het-Bonaire-National-Marine-Park

Het Bonaire National Marine Park

Bonaire staat internationaal bekend als een ‘Divers Paradise’. Dat komt doordat alle wateren rondom het eiland streng beschermd worden. Het Bonaire National Marine Park is het oudste zeereservaat ter wereld en bestaat al sinds 1977. Al jarenlang moet iedereen die het water in wil – zelfs om te pootjebaden – een vergunning aanvragen. Aan het bezoeken van het onderwaterparadijs zijn strenge regels verbonden. Daardoor is de kwetsbare onderwaterwereld van koraalriffen en allerlei bontgekleurde bewoners hier uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Om dat zo te houden mag je niets aanraken, geen schelpen meenemen en niet duiken of snorkelen met duikhandschoenen. Zolang je je aan de regels houdt, kun je elke dag genieten van een andere prachtige duik en/of snorkelplek. Langs de gehele westkust zijn koraalriffen te vinden, vaak op zwemafstand van het strand. De variatie aan vissen, zeeschildpadden, zeepaardjes en andere dieren is enorm.

Zoutpannen en slavenhuisjes

Bonaire werd in 1633 door Nederland veroverd. Het viel onder de administratie van de West Indische Compagnie, die vooral winst maakte door het eiland te gebruiken voor het winnen van zout. Dat gebeurt door middel van zoutpannen, bekkens die men vol laat lopen met zeewater en vervolgens afsluit zodat het water verdampt waardoor het zout overblijft. Tegenwoordig wordt het slopende werk dat hiermee gepaard gaat voornamelijk door machines uitgevoerd. Vroeger werden hiervoor slaven uit Afrika ingezet. Zij sliepen tijdens het werk in kleine huisjes die tussen de zoutpannen en de zee gebouwd waren. De huisjes, die nu een historisch monument vormen, werden in 1850 gebouwd en maar tot 1863 gebruikt, omdat toen de slavernij afgeschaft werd.

De grotten van Klein Bonaire

Voor de kust van Kralendijk bevindt zich het onbewoonde eiland Klein Bonaire. Dit kleine stukje paradijs heeft een paar geweldige stranden met prachtige heldere wateren. De echte bezienswaardigheid van Klein Bonaire ligt verborgen onder de grond. Enkel op een tour met een gids kun je deze wondere wereld binnentreden. Je daalt via een ladder af in de kilometerslange mysterieuze stelsels die het binnenste van het eiland bevat. Van daaruit verken je bij het licht van een waterdichte zaklamp een aantal van de honderden grotten die door de eeuwen heen gevormd zijn door wind en water. Om Klein Bonaire te bezoeken kun je een watertaxi nemen die je in 25 minuten naar het eiland vaart. Als je ook de grotten wilt bezoeken, dan moet je in Kralendijk een tour boeken.

Hotels op Bonaire

Veel bezoekers blijven maar één dag op Bonaire omdat ze het eiland bezoeken als onderdeel van een cruise door het Caribisch gebied. Toch zijn er ook een aantal geweldige hotels te vinden op Bonaire. Het is verstandig om te bedenken wat je precies op het eiland wilt doen voordat je een hotel boekt op Bonaire. Sommige plekken zijn beter voor snorkelen, andere voor duiken en weer andere zijn ingesteld op andere watersporten. Je kunt kiezen voor een rustig hotel in de natuur, of een plekje in het gezellige Kralendijk.

Vliegtickets naar Bonaire

Als je op zoek bent naar vliegtickets naar Bonaire, dan heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt via TUI directe vluchten vinden naar dit eiland. Zo´n vlucht doet er ongeveer tien uur over. De andere optie is om met KLM naar Curaçao of Aruba te vliegen en dan een eilandhopper vlucht naar Bonaire te nemen. Op die manier kun je twee of drie eilanden bezoeken tijdens je vakantie. Er zijn ook vluchten met United die meestal een overstap hebben in de Verenigde Staten.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Auto huren op Bonaire

Als je veel van het eiland wilt zien, of zonder gedoe op verschillende plekken wilt gaan duiken, dan is het de moeite waard om een auto te huren op Bonaire. Op die manier kun je zelf je plan trekken. Je kunt bijvoorbeeld de hitte van de dag voor zijn door al ´s ochtends vroeg te gaan mountainbiken of wandelen. Als je na het duiken of snorkelen nog lekker op een verlaten strand wilt blijven hangen, dan kan dat zo lang je wilt. Je kunt een auto huren op het vliegveld van Bonaire, of in Kralendijk.

Het weer op Bonaire

Bonaire ligt vlakbij de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Dit gedeelte van het Caribisch gebied is erom bekend relatief droog te zijn. Het regenseizoen valt tussen oktober en december, maar zelfs in die tijd valt er slechts op een derde van de dagen wat neerslag. Het is hier het hele jaar door tussen de 25 graden (´s nachts) en 35 graden (overdag). Door de constante passaatwind uit het noorden is het eigenlijk nooit te heet, hoewel de zon overdag wel erg sterk kan zijn.

Blogs over Bonaire

Scroll naar boven