Vakantie in Finland: bezienswaardigheden, rondreis, tips & info

Finland is een Noord-Europees land dat ruim 5,5 miljoen inwoners telt. Het is een buurland van Rusland, Noorwegen en Zweden. Finland kent als bijnaam ‘het land van de duizend meren’ en dat heeft een reden. In het land zijn meer dan 168.000 meren te vinden, waaronder het grote Saimaameer. Daarnaast is Finland één van de meest romantische vakantielanden van Europa. Geniet van de rustgevende dennenbossen en laat je verrassen door het beroemde Noorderlicht. In de zomermaanden zijn vooral de grote steden geliefd onder de toeristen, waaronder de hoofdstad Helsinki. Je kan dan vaak genieten van veel evenementen in de buitenlucht, bijvoorbeeld concerten en markten. In de winter is een vakantie in Finland ongekend populair door de wintersport. Het wintersportseizoen start in november en duurt zes maanden. Vooral het sneeuwzekere Lapland is een wonderbaarlijke mooie vakantiebestemming.

Vakantie in Finland

Finland heeft een volledig eigen landschap en cultuur. Zelfs de taal, het Fins, past binnen geen enkele andere taalgroep. Finland strekt zich meer dan 1000 kilometer uit van noord naar zuid en is op het breedste punt bijna 500 kilometer breed. Het is dus vele malen groter dan Nederland, maar heeft slechts vijf en een half miljoen inwoners. Finland deelt een grens met Zweden, Noorwegen, Rusland en Estland (via de Finse Golf), is bekend om haar fascinerende uitgestrekte landschappen met duizenden meren, elanden, beren, rendieren en de kerstman. Veel mensen gaan op vakantie naar Finland in de hoop het noorderlicht te spotten. Dit kan alleen in de herfst en winter in Lapland, het noorden van Finland. Hier kun je ook geweldig skiën. In de zomer kun je in dit poolgebied genieten van de middernachtzon die nooit onder gaat.

Bestemmingen in Finland

Reisaanbieders Finland

Camping in Finland

Finland is zo uitgestrekt, dat je er op de meeste plekken mag wildkamperen. Als je met de fiets of te voet onderweg bent, moet je dus op sommige stukken zorgen dat je alles bij je hebt om een tijdje te overleven. Daarnaast zijn er ook campings te vinden voor families, caravans of campers. Waar je ook bent, je kunt bijna overal heerlijk fris water drinken dat direct uit de natuur komt. Campings met sauna zijn een echte specialiteit in Finland. In de droge hitte van de sauna ontmoet je andere reizigers en natuurliefhebbers. Je wisselt tips uit over de mooiste routes en de problemen die voorkomen kunnen worden. Er zijn meer dan honderd sauna´s op verschillende kampeerterreinen verspreid door het hele land. De meeste campings in Finland zijn vlakbij een strand waar je kunt zwemmen. 

Campingaanbieders in Finland

  1. Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Natuurhuisje -> Bekijk hier het aanbod!
  3. Interhome -> Bekijk hier het aanbod!

Bezienswaardigheden in Finland

Helsinki Finland

Helsinki

Helsinki is de hoofdstad van Finland en telt meer dan 600.000 inwoners. Het zal direct opvallen dat Helsinki een moderne en gestroomlijnde stad is. Je kan echter ook diverse historische kathedralen bezoeken in de stad. De sfeer is gemoedelijk en de lokale bevolking uitermate vriendelijk. In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur vaak ruim onder het vriespunt. Het is daarom aangeraden om de stad in de zomer te bezoeken. In de zomermaanden komt Helsinki tot leven en is er veel te beleven. De eeuwenoude Domkerk van Helsinki is de toeristische trekpleister, je kan er ook vaak een voorstelling bijwonen. Als je meer te weten wilt komen over de historie van Helsinki dan raden wij je aan om het Nationaal Museum te bezoeken.

Espoo

Espoo

Espoo is één van de grootste gemeentes van Finland en telt ruim 283.000 inwoners. De bewoners in de stad spreken zowel Fins als Zweeds, het is dus een tweetalige Finse gemeente. De bekende coureur Kimi Räikkönen werd in deze stad geboren. In Espoo worden er voornamelijk veel beurzen en congressen georganiseerd. In het centrum kom je meerdere grote warenhuizen, restaurantjes, cafeetjes en hotels tegen. Espoo kent ook een voetbalclub (FC Honka) en een professionele ijshockeyclub (Espoo Blues). Je kan als cultuurliefhebber een bezoek brengen aan het culturele centrum, het Klokken Museum en de befaamde Otso Gallery. Als je tot rust wilt komen dan kan je naar de Tapiola (Groene Stad) gaan. Een deel van de stad werd door een bekende architect omgetoverd in de natuurrijk gebied.

Tampere

Tampere

Tampere is na Helsinki en Espoo de grootste gemeente van Finland. De stad telt ruim 235.000 inwoners en kent een rijke geschiedenis. Eeuwenlang was Tampere een vooruitstrevende stad op het gebied van textiel, echter staat de gemeente nu bekend om zijn metaalindustrie. Tampere kent ook een tweetal universiteiten, waaronder de technische universiteit. De gemiddelde leeftijd van de inwoners is hierdoor snel gedaald. De bekendste bezienswaardigheid is de kathedraal van Tampere, dat al sinds 1907 geopend is. Als je met de kinderen hier naartoe gaat, dan kan je het Särkänniemi park bezoeken. Het park kent diverse spannende attracties voor jong en oud, maar ook een dolfinarium. Je kan ook de spanning opzoeken in het Spionagemuseum.

Lapland

Lapland

Lapland is een provincie en telt ruim 179.000 inwoners. De laatste jaren is het bevolkingsaantal gedaald, ondanks het feit dat het een populaire vakantiebestemming is. Aangezien Lapland in het noorden van Finland ligt moet je rekening houden met zeer lage temperaturen. In de wintermaanden zal je vaak geen zonlicht zien. Het prachtige landschap, de unieke Sami-cultuur en de geweldige activiteiten maken het een topbestemming voor een onvergetelijke vakantie. Wintersporters kunnen in Lapland genieten van sneeuwzekerheid en misschien ook nog wel het Noorderlicht bewonderen. Wij raden je aan om een hondensledetocht te maken of deel te nemen aan de sneeuwscooter safari. Je kan ook de rust opzoeken en een middagje gaan ijsvissen met een lokale inwoner.

Hotel in Finland

Tijdens een vakantie in Finland geniet je van de geweldige gastvrijheid van het Finse volk. Dit land heeft een aantal echt opmerkelijke hotels, naast de grote variatie aan standaard overnachtingsmogelijkheden die in vrijwel elke nederzetting beschikbaar zijn. In Finland kun je overnachten in een glazen koepel, zodat je alleen maar je ogen open hoeft te doen om van het noorderlicht te genieten. Als je in alle rust wilt vissen kun je ook kleine blokhutjes vinden langs de meren en rivieren. Deze zijn van alle gemakken voorzien. Daarnaast kun je overnachten in een sneeuwkasteel, vuurtoren of boomhut. Je kunt het zo gek niet bedenken, in Finland is elke vorm van overnachting in hoteluitgave te vinden.

Rondreis door Finland

Finland is door het uitgestrekte karakter uitermate geschikt voor een rondreis. Zowel in de winter als in de zomer zijn er veel dingen te zien en te doen, je zult versteld staan van de variatie van het land. De hoofdstad Helsinki biedt een gigantische hoeveelheid gezellige cultuur. Hier ervaar je dingen waar je nog nooit van gehoord had. Landinwaarts strekt de ongerepte natuur zich in alle richtingen uit. Tijdens een vakantie in Finland ontdek je een oneindig aanbod aan betoverende meren, verschillende soorten bos, moerasachtige toendra en andere speciale ecosystemen. Aan de grens met Rusland kun je beren spotten en in Lapland worden in de winter volop husky tours georganiseerd over de sneeuwvlaktes.

Blogs over Finland

Veelgestelde vragen over Finland

Het tijdsverschil met Finland s 1 uur. In Finland is het 1 uur later dan in Nederland.

In 2020 had Finland 5.571.665 miljoen inwoners. Daarvan wonen 631.695 inwoners in de hoofdstad Helsinki.

De hoofdstad van Finland is Helsinki. Het is tevens ook de grootste stad van heel Finland.

Finland ligt gelegen in het noorden van Europa. Hij grenst in het oosten aan Rusland en in noorden aan Noorwegen en Zweden. Als je in het zuiden de Finse Golf oversteekt kom je uit in Estland.

De meeste kans om het noorderlicht te zien heb je van september t/m maart. Het moet namelijk donker zijn tussen 18:00 en 01:00, dat heb je alleen in de late herfst, winter en vroege lente.

Scroll naar boven