Vakantie in Noorwegen: bezienswaardigheden, rondreis, tips & info

Een vakantie in Noorwegen is een aanrader voor rustzoekers en actievelingen. De Scandinavische landen staan hoog op de bucketlist van natuurliefhebbers en avonturiers. In de zomermaanden kan je prachtige boottochten maken langs de fjorden en de grote steden gaan ontdekken. Een kort bezoek aan de hoofdstad Oslo zal dan ook bijzonder vermakelijk zijn. Noorwegen staat bekend om zijn indrukwekkende bergen, vriendelijke bevolking en prachtige natuurverschijnselen. Als je in de wintermaanden besluit af te reizen naar Noorwegen dan krijg je misschien wel de kans om het noorderlicht met eigen ogen te aanschouwen. Noorwegen telt meer dan vijf miljoen inwoners en is één van de dunbevolktste landen van Europa.

Vakantie in Noorwegen

Als je houdt van adembenemende landschappen en avontuur, dan is een vakantie in Noorwegen misschien iets voor jou. Noorwegen is het meest westelijk gelegen land van Scandinavië en bevat het meest noordelijk gelegen puntje van Europa. Het heeft een kustlijn van meer dan 25.000 kilometer doordat de kust veel fjorden en kleine eilanden bevat. Deze inhammen creëren een habitat voor veel dieren en geweldige uitzichten voor bezoekers. Tijdens een vakantie in Noorwegen heb je verschillende opties. Je kunt cultuur snuiven in het bruisende Oslo, de fjorden aan de westkust bezoeken, of helemaal naar de Noordkaap afreizen. In heel Noorwegen zijn veel mooie wandelroutes te vinden, maar vooral Lapland is bekend om het geweldige natuurschoon en het noorderlicht dat je er in de winter kunt zien.

Bestemmingen in Noorwegen

Reisaanbieders Noorwegen

Camping in Noorwegen

In Noorwegen en Zweden geldt het allemansrecht, wat betekent dat iedereen van de vrije natuur mag genieten. Je mag fietsen, wandelen, zwemmen en je tent opzetten in de natuur. Hierbij moet je wel goed voor de natuur zorgen, laat dus altijd de plek achter zoals je die gevonden hebt. Ook moet je uit de buurt blijven van gecultiveerd land en privé terreinen. Je kunt door dit allemansrecht gemakkelijk een fietstour, meerdaagse wandeling of rondreis in een camper plannen, want het is gemakkelijk om een plekje te vinden om te slapen. Als je liever van een officiële camping gebruik maakt tijdens je vakantie in Noorwegen, dan is er ook genoeg aanbod. Veel mooie plekjes beschikken over een kampeerterrein met douches, toiletten en soms zelfs een sauna.

Bezienswaardigheden in Noorwegen

Oslo Noorwegen

Oslo

De hoofdstad Oslo is de grootste stad van Noorwegen. Het ligt gelegen aan de Oslofjord en telt net geen 700.000 inwoners. Oslo werd gesticht rond 1048 en is tegenwoordig de belangrijkste stad van het land. Je kan de stad het beste beschrijven als compact en efficiënt. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand bereikbaar, wat automatisch voor een ontspannen vakantie zorgt. Je kan in de stad een wandeling maken door de Vigelandsparken. In het park staan ontzettend veel beelden, gemaakt door de Noorse kunstenaar Gustav Vigeland. Daarnaast kan je een bezoek brengen aan het leuke Vikingschipmuseum of het Munch-Museum. In het centrum kan je bij de Karl Johans gate gaan winkelen, dineren en zelfs overnachten.

Bergen Noorwegen

Bergen

Het Noorse Bergen is de hoofdstad van de provincie Vestland. De stad telt meer dan 280.000 inwoners en is gelegen tussen een zevental bergen. Je kan met een kabeltrein een tochtje maken naar de top van één van de bergen. De stad kent een rijke historie en mag knus genoemd worden. Bergen kent ook een universiteit, waardoor de gemiddelde leeftijd lager ligt dan in de meeste andere Noorse steden. Je kan in Bergen ook geweldig shoppen, aangezien er meerdere gezellige winkelstraten in de stad zijn. Je kan bijvoorbeeld een wandeling maken door de Chr. Michels gate en Strandgaten. De wijk Bryggen staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de wijk kan je kleurrijke houten huisjes bezichtigen en een kijkje nemen in het Bryggen Museum.

Stavanger Noorwegen

Stavanger

Stavanger is de hoofdstad van de provincie Rogaland. De Noorse stad telt ruim 143.000 inwoners en is sinds enkele tientallen jaren populair onder de Noren en de toeristen. Stavanger begon in de jaren zeventig veel geld te verdienen aan de olie-industrie, waardoor het inwonersaantal snel steeg. De toeristische trekpleister van Stavanger is het oude centrum. De Gamle Stavanger kent nog zijn oude charmes en in het gebied kan je ook de bekende Domkerk van Stavanger vinden. Cultuurliefhebbers kunnen diverse musea bezoeken, waaronder het Stavanger Kunstmuseum en het Maritiem Museum. De Noorse stad kent een lage gemiddelde leeftijd, wat ervoor heeft gezorgd dat je ook kan genieten van een bruisend uitgaansleven.

Trondheim Noorwegen

Trondheim

Trondheim is één van de grootste steden van Noorwegen en ligt gelegen aan de Trondheimfjord. In de tijd van de Vikingen was Trondheim de hoofdstad van het land. De middeleeuwse geschiedenis kan je dan ook op veel plekken nog terugzien. Tegenwoordig is Trondheim een bruisende studentenstad waar veel te beleven is. In het gezellige stadscentrum kan je plaatsnemen op één van de terrassen of een hapje eten in een restaurant. Trondheim is een geschikte locatie om met de fiets te ontdekken. De Gotische kathedraal Nidaros Domkirke is het toeristische hoogtepunt. De kerk is al meer dan 1000 jaar oud en een heus bedevaartsoord. De kathedraal kan je gratis binnenwandelen en het is mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding.

Vliegtickets naar Noorwegen

Doordat Noorwegen zo groot is, moet je goed overwegen wat je op vakantie wilt doen, voordat je vliegtickets gaat boeken. Vanuit Nederland zijn er natuurlijk directe vluchten beschikbaar naar Oslo, deze vluchten doen er een uur over en worden aangeboden door SAS, KLM en Norwegian. Daarnaast zijn er nog een handvol vliegvelden in Noorwegen, want als je naar bijvoorbeeld naar Lapland wilt om het noorderlicht te bekijken, dan ligt Oslo niet eens halverwege. Je kunt de kleinere vliegvelden in Noorwegen bereiken met nationale vluchten van Norwegian, SAS en Widerøe. Naar Tromsø en Narvik in het verre noorden zijn er ook directe vluchten beschikbaar vanuit Nederland. Deze kunnen wel duurder uitvallen dan met een overstap in Oslo.

Vliegticket aanbieders Noorwegen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Rondreis door Noorwegen

Noorwegen is uitermate geschikt voor een langere rondreis. De veranderingen in het landschap en in de cultuur terwijl je door de verschillende regio´s reist zijn super interessant en geven een veel vollediger beeld van het land dan een vakantie in één gebied. Oslo is een moderne wereldstad met alle musea, architectonische hoogstandjes, winkelstraten en uitgaansgelegenheden van dien. De natuur in heel Noorwegen is geweldig, maar hoe verder je naar het noorden beweegt, hoe grootser en leger alles lijkt. Als je niet genoeg tijd hebt om het hele land rond te reizen, kun je er ook voor kiezen om in één of twee regio´s rond te reizen. Je kunt bijvoorbeeld een week in en rond Oslo en de fjorden in het zuiden doorbrengen, om vervolgens naar Lapland te vliegen en daar ook een week rond te reizen.

Blogs over Noorwegen

Veelgestelde vragen over Noorwegen

Kampeerreizen Noorwegen
Scroll naar boven