Vakantie op de Lofoten: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

De Lofoten is een eilandengroep in het noorden van het Norland district in Noorwegen. Ze liggen aan de noordwestelijke kust van het land, 169 kilometer boven de poolcirkel. De eilandengroep is bekend vanwege het adembenemende spel tussen water, bergen, weides en dorpjes die samen prachtige landschappen vormen. Er zijn op de Lofoten overblijfselen gevonden van menselijke bewoners die tot wel 11.000 jaar oud zijn. Ook de Vikingen hadden hier dorpen, waarvan sommige delen gereconstrueerd zijn. In de laatste duizend jaar hebben de eilanden een belangrijke rol in de visindustrie gespeeld. Tegenwoordig worden ze steeds bekender als toeristische bestemming. Elk jaar gaan duizenden mensen op vakantie naar de Lofoten om van de prachtige natuur te genieten en/of een glimp van het noorderlicht op te vangen.

Vakantie op de Lofoten

Kunstenaars komen al decennia lang graag naar de Lofoten omdat het Arctische licht een extra speciaal tintje aan het spectaculaire landschap geeft. De laatste jaren komen daar ook steeds meer vakantiegangers bij. De Lofoten worden wel eens de Noorse Malediven genoemd vanwege hun natuurpracht en veel kenners zeggen dat het één van de mooiste eilandengroepen ter wereld is. Je bevindt je op de Lofoten tussen de ruige bergtoppen die stijl het water van de zee induiken. Tijdens een vakantie op de Lofoten kun je wandelen, klimmen, fietsen, kanoën en zelfs surfen.

Bezienswaardigheden op de Lofoten

De bezienswaardigheden op de Lofoten bevinden zich voornamelijk in de natuur. Die is overal, waardoor je zelfs in de dorpen en stadjes door prachtige landschappen omgeven wordt. Als je graag actief bent, dan kun je te voet de natuur verkennen en het uitzicht vanaf verschillende hoogtes bewonderen. Er zijn ook veel mogelijkheden om de bezienswaardigheden langs de kust van de Lofoten per boot te verkennen. Daarnaast kun je leren over de cultuur en de geschiedenis van het gebied in de musea en van de lokale bevolking in de dorpjes.

Het-Trollfjord-Lofoten

Het Trollfjord

Eén van de meest spectaculaire en toegankelijke bezienswaardigheden van de Lofoten is het Trollfjord. Dit indrukwekkende fjord is twee kilometer lang en tot wel achthonderd meter breed. Het fjord heeft een smalle ingang waardoor de steile rotswanden van maximaal 1.100 meter hoogte nog veel indrukwekkender overkomen. Tijdens de rondvaart door het fjord is de kans groot dat je zeehonden en zeearenden ziet. Ook walvissen komen vaak een kijken nemen in deze wateren. Als je het fjord wilt bezoeken, dan kun je het beste een cruise boeken. Dit gaat het makkelijkst in Svolvær omdat vanuit dat stadje een aantal verschillende boottochten vertrekken. Sommige hotels in andere dorpen kunnen ook een uitstapje naar het Trollfjord regelen.

Svolvær

Svolvær op het eiland Austvågøya

Austvågøya is het grootste eiland van de Lofoten. Dit vormt geografisch en cultureel het centrum van het gebied. De ‘hoofdstad’ Svolvær heeft daardoor de grootste keuze aan hotels en de best ontwikkelde infrastructuur om de regio te verkennen. Je kunt dit stadje dus goed als uitvalsbasis gebruiken. De Magic Ice Bar is één van de leukste plekken om uit te gaan. Hier kun je ijssculpturen bewonderen terwijl je van je drankje geniet. Er zijn veel opties voor warme drankjes beschikbaar omdat je anders echt bevriest. In Svolvær is naast het toerisme ook de visindustrie belangrijk. Je ziet hier op verschillende plekken kabeljauw en stokvis aan rekken hangen om te drogen.

Wandelen-Lofoten

Wandelen naar één van de pieken

Voor een vakantie is de Lofoten een populair gebied onder de wandelaars. Je kunt uit honderden routes kiezen, die allemaal een verschillende moeilijkheidsgraad en lengte hebben. Doordat de bergen steil zijn, moet je vaak een beetje klauteren om echt naar de piek te komen. De pieken liggen echter niet zeer hoog, waardoor een gemiddeld fit persoon in een dag makkelijk omhoog en naar beneden kan lopen. Het spreekt voor zich dat het uitzicht van bovenaf nog indrukwekkender is dan vanuit de dorpen. Vooral de Hermannsdalstinden, Reinebringen en Solværgeita zijn populair. Er zijn ook meerdaagse tochten beschikbaar zoals de tocht van Nusfjord naar Nesland.

middernachtzon-Noordkaap

Het noorderlicht en de middernachtzon

Boven de poolcirkel is er een periode in de zomer waarin de zon nooit ondergaat. Die draait dan een rondje langs de horizon. Je kunt in die tijd midden in de nacht en met helder licht buiten zijn. Doordat de zon eigenlijk nooit heel ver boven de horizon staat in deze streken, is het landschap vaak in een mystiek tintje gehuld. Het noorderlicht is een sprookjesachtig fenomeen dat de hemel in allerlei kleuren wikkelt. Dit gebeurt als het magnetische veld van de aarde door zonnewind verstoord wordt. Dit gebeurt alleen rondom de polen. Om het noorderlicht te zien moet het donker zijn. Daarom heb je tussen april en augustus bijna geen kans om dit fenomeen mee te maken. In december en januari zijn er een aantal weken waarin het bijna de hele dag donker is.

Kajakken-Reine

Kajakken vanuit het schilderachtige Reine

Het schilderachtige dorpje Reine staat hoog op de lijst van mooiste dorpjes in Noorwegen. Dit vissersdorp ken je misschien al van ansichtkaarten en foto´s van andere toeristen. Het is een verzameling rode en witte huisjes die tussen de ruige bergen liggen. Vanuit het dorpje heb je uitzicht op de fjorden. Het is niet ongewoon om van hieruit de rug van een walvis te zien. Vanuit Reine kun je fenomenale kajaktochten maken. Deze voeren door het fjord en langs kleine afgelegen strandjes. Ook de populaire wandeling naar Reinebringen start hier. Deze pittige klim voert je in een uur omhoog naar één van de meest adembenemende uitzichten ter wereld.

Mooie-stranden-Lofoten

Mooie stranden

Er zijn honderden betoverende strandjes op de verschillende eilanden van de Lofoten. Het meest fotogenieke strand is waarschijnlijk Haukland. Het water is hier azuurblauw en de combinatie met het witte zandstrand en de ruige bergen op de achtergrond maakt het tot een adembenemend geheel. Veel toeristen en locals nemen hier graag een duik in het verfrissende water. Door de warme golfstroom is het water vaak warmer dan de luchttemperatuur. Het Kvalvika strand is een ander pareltje om te bezoeken. Om er te komen moet je een uurtje lopen, maar de uitzichten onderweg maken het helemaal de moeite waard. De wandeling begint in het dorpje Fredvang. De route is ongeveer vier kilometer lang.

Hotel op de Lofoten

Het grootste en belangrijkste stadje op de Lofoten is Svolvær. Hier heb je keuze uit veel verschillende hotels. Hoewel Svolvær goed verbonden is met de hele regio en daardoor een goede uitvalsbasis vormt, is het nabijgelegen Kabelvåg veel sfeervoller. Ook hier kun je verschillende hotels vinden. Een andere optie is Henningsvær, een prachtig dorp dat verspreid over meerdere eilandjes ligt. Mensen die graag op een fotogenieke plek verblijven, kunnen ook een hotel vinden in Reine of Hamnoy, de mooiste dorpjes van Lofoten.

Camping op de Lofoten

Ondanks de noordelijke ligging zijn er veel campings op de Lofoten. Elk bewoond eiland in deze regio heeft minstens een simpele camping met vlakke kampeerveldjes, camperplaatsen en een warme douche in de aanbieding. Deze campings bevinden zich op magische plekken aan het strand, omringd door bergen. Als je een camper hebt, of een goede kampeeruitrusting, dan is dit de beste manier om van de natuur te genieten, zelfs in de winter. Ook langs de meerdaagse wandelroutes op de Lofoten zijn eenvoudige campings te vinden waar je een tentje neer kunt zetten op een mooie plek.

Campingaanbieders op de Lofoten

Museum op de Lofoten

Lofoten is een museum op zich. De pittoreske dorpjes met traditionele bevolking bieden toegang tot een andere wereld. Als je geïnteresseerd bent in de lokale cultuur, dan hoef je enkel contact te leggen met de mensen om je heen. Die laten je graag zien hoe hun bestaan in deze regio verloopt en hoe het alledaagse leven door de jaren heen veranderd is. In de havens van de dorpen kun je van alles leren over de traditionele visserij en in de keuken van je accommodatie leer je over de tradities van de bevolking. Er zijn een aantal musea op de Lofoten waar je iets specifieks kunt leren.

Lofotr-Vikingmuseum

Het Lofotr Vikingmuseum

Een visser uit het kleine dorpje Borg, bij Bøstad stootte in 1983 op een enorme ruïne van het huis van een stamhoofd van de Vikingen. Hier is vervolgens een museum bijgebouwd. Het ruim tachtig meter lange huis is gereconstrueerd en je kunt er veel zien over de alledaagse bezigheden van de toenmalige bevolking. Naast het huis zijn er ook een tweetal traditionele schepen te bewonderen. In het hoofdgebouw van het museum kun je verschillende tentoonstellingen bekijken. Hier worden allerlei spullen getoond die in opgravingen gevonden zijn. Door middel van verschillende filmpjes leer je over de levenswijze van dit oude volk.

Rorbuer Lofoten

Rorbuer, de traditionele vissershuisjes

De bevolking van Lofoten woont al jaren in houten huisjes langs de kust. Deze Rorbuer zijn speciaal aangepast aan het leven in deze regio. De vissershuisjes zijn rood en wit geschilderd zodat je ze vanaf het water (of vanaf het land) goed kunt herkennen, zelfs bij slecht weer. De dorpjes Reine en Hamnoy zijn bekend om deze huisjes, maar ook in andere dorpjes kun je meestal een Rorbuer bezoeken of er zelfs overnachten. Tegenwoordig zijn de meeste Rorbuer uitgerust met allerlei moderne gemakken. Je slaapt er in een goed bed, hebt het lekker warm door de verwarming en het huisje beschikt over een keuken met een koelkast en een vierpits fornuis. Meestal is er zelfs een tv en wifi.

Speciale diersoorten in Aquarium Lofotvaktariet

De wateren rond de Lofoten zijn onwijs rijk aan verschillende soorten planten, vissen en zoogdieren. Om een walvis of een zeearend te zien zul je met een boot het water op moeten en wat geluk moeten hebben. Veel andere diersoorten die rond de eilanden leven kun je bekijken in het Lofotvaktariet Aquarium bij Kabelvåg. Hier zijn bijna alle kleinere vissoorten te vinden die rond de eilanden in het water leven. Daarnaast zijn er ook weekdieren die in allerlei verschillende schelpen wonen en een hele verzameling waterplanten. Als je de kleurrijke papegaaiduiker in zijn element wilt zien, dan heb je de beste kans in Væroy. Vanuit dit dorpje kun je de vogels waarnemen bij het bekvechten over broedplaatsen en hun onhandige stuiterende landing na een vlucht.

Het weer op de Lofoten

De Lofoten liggen boven de poolcirkel dus je moet geen warm zomers weer verwachten tijdens een vakantie op de Lofoten. Het is echter wel één van de warmste plekken die zo hoog op de aardbol ligt. Door de warme golfstroom is het op de Lofoten veel warmer dan op andere plekken die in de buurt van de poolcirkel liggen. In de winter ligt de temperatuur aan de kust vaak rond het vriespunt, zo gauw je omhoog loopt, daalt de tempertatuur snel. In dat jaargetijde ligt er bijna overal sneeuw, waardoor je sommige wandelingen met touringskies kunt maken en naar beneden kunt glijden. In de zomer ligt de temperatuur meestal tussen de 10 en 15 graden. Door de lange dagen in de zomer en korte dagen in de winter is er weinig verschil tussen dag en nacht.

Blogs over de Lofoten

Scroll naar boven