Stavanger in Noorwegen: Highlights, camping, vliegtickets, info & tips
Stavanger is de hoofdstad van de regio Rogaland en de vierde grootste stad in Noorwegen. Er wonen ongeveer 150.000 mensen in de stad zelf en ook nog eens bijna 100.000 in het omliggende stedelijk gebied. Studenten vormen een behoorlijk gedeelte van deze bevolking. Stavanger is de olie- en energie stad van Noorwegen en dat merk je aan de prijzen en de welvaart. Er zijn minder dan twee procent werklozen en zelfs de studenten verdienen genoeg met hun bijbaan om hun hobby’s te onderhouden. Dat merk je weer aan de internationale, levendige sfeer, de hippe winkels en uitgaansgelegenheden, de vele musea en culturele evenementen. Stavanger ligt aan de ruige Noorse kust en is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan adembenemende plekken in de natuur zoals Preikestolen en Kjeragsbolten in het Lysefjord.
Stavanger in Noorwegen
Volgens archeologen zijn de eerste mensen gesetteld in het gebied rond het huidige Stavanger toen de gletsjers zich 10.000 jaar geleden terugtrokken. Geschiedkundigen zeggen dat de nederzetting al een belangrijk economisch en militair centrum was ten tijde van de Slag om Hafrsfjord aan het einde van de negende eeuw. Daarna groeide Stavanger uit tot hét centrum van de administratie van de kerk in Noorwegen. In 1100 werd begonnen aan de bouw van de kathedraal die er nu nog steeds staat. Deze werd afgerond in 1125 en toen kreeg Stavanger ook stadsrechten. De goed bewaarde houten huizen in het centrum van de stad stammen uit de 18e en 19e eeuw toen het stadje vooral uit vissers bestond. In de 20e eeuw werd het de toegang haven naar de Noorse olievelden in de zee en daarmee begon een periode van groei.
Highlights in Stavanger
Stavanger zelf heeft een aantal cultuurhistorische highlights die je niet wilt missen. De 12e eeuwse kathedraal bijvoorbeeld is het oudste kerkgebouw in Noorwegen dat nog overeind staat. Het oude centrum – Gamle Stavanger – werd al heel vroeg tot monument verklaard waardoor het heerlijk pittoresk gebleven is. Een wandeling door de geplaveide straatjes langs de witte houten huisjes en winkeltjes is zeker ook een leuke ervaring. De echte highlights bevinden zich echter in de natuur rondom de stad – het mooiste uitzicht van Noorwegen ligt bijvoorbeeld op een steenworp afstand van Stavanger.
Het spectaculaire Lysefjord
Het 42 kilometer lange Lysefjord is in de ijstijd gevormd door smeltende gletsjers. Doordat het Noorse land niet meer door het gewicht van de gletsjers naar beneden wordt gedrukt, stijgt het land en komen de enorme dalen die door de gletsjers zijn gevormd uit de zee tevoorschijn. Het Lysefjord is verbluffend mooi en goed bereikbaar. Er liggen een aantal bekende bezienswaardigheden en daardoor is het één van de meest bezochte fjorden in Noorwegen. De aangenaamste manier om alle natuurlijke schoonheid van het Lysefjord te bewonderen is via een boottrip. Je kunt in de haven van Stavanger een rondvaart door het fjord boeken. Je wordt dan met een comfortabel schip langs de groene oevers, schitterende watervallen en typische Noorse dorpjes in het fjord gevaren.
Het uitzicht vanaf Preikestolen
Men zegt dat het beste uitzicht in Noorwegen te vinden is bovenop het 605 meter hoge plateau van Preikestolen. Om daar te komen moet je zes kilometer omhoog wandelen – een redelijke conditie, goede schoenen en minstens vier uur tijd zijn dus vereisten om dit uitstapje te maken. Zo gauw je er eenmaal bent heb je een spectaculair uitzicht over het hele Lysefjord en de wijde omgeving. Een heleboel van de meest bekende foto’s van het Noorse landschap worden hier genomen. Mensen met hoogtevrees kunnen het beste wegblijven van de rand van het plateau want de afgrond is duizelingwekkend diep en er staan geen hekjes.
Kjerag
De berg Kjerag ligt ook dicht bij Stavanger. De bezienswaardigheden op deze berg zijn nog moeilijker te bereiken dan Preikestolen. Een pittige wandeling van een uur of zes brengt je naar de belangrijkste bezienswaardigheden op de Kjerag berg. De mooiste plek op deze berg heet Kjerag Fossen en wordt gevormd door een waterval die vanaf 750 meter hoogte naar beneden stort. Kjerag is echter vooral bekend vanwege een rotsblok dat op 976 meter hoogte ingeklemd ligt tussen twee steile rotswanden. Veel waaghalzen die graag indruk wilden maken met hun foto’s hebben al op het rotsblok geposeerd met de enorme diepte onder zich. Als je van wandelen houdt dan moet je dus zeker een paar goede schoenen meenemen op je vakantie naar Stavanger want de natuur hier is werkelijk adembenemend.
Gamle Stavanger – het historische centrum van de stad
Het oude centrum van Stavanger ligt ten westen van de haven. Er staan in dit gebied zo’n 200 witte houten huisjes die uit de 18e eeuw stammen. Samen met de kleurrijke bloembakken en de kasseien straatjes vormt zich een leuk pittoresk geheel. Je voelt in deze straten nog de sfeer die er hing toen de vangst van sardientjes de belangrijkste inkomstenbron was van de bevolking. De oude wijk is een aantal keer gerestaureerd na branden en sinds tientallen jaren geldt het als beschermd erfgoed. Er wonen nog mensen in de wijk en daardoor hangt er een leuke authentieke sfeer – tenzij er net een enorm cruiseschip is aangemeerd in de haven. Dan worden de kleine straatjes overspoeld met rijke toeristen die even een foto komen maken. Fargegata is het leukste straatje van Stavanger want daar zitten allerlei kleine alternatieve winkeltjes die er ooit terecht kwamen omdat ze elders de huur niet konden betalen. Sinds een opknapbeurt is het de kleurrijkste straat van de stad geworden.
De 13e-eeuwse domkerk en de haven
Het modernste stukje van Stavanger is waarschijnlijk de haven. Daar meren enorme varende steden aan die we ook wel cruiseschepen noemen. Als je nog nooit zo’n monster hebt gezien dan is het zeker de moeite waard om een paar uurtjes in de haven door te brengen en de afmetingen van zo’n cruiseschip in je op te nemen. Vanuit Gamle Stavanger kun je zo doorlopen naar de haven. Als je toch in de buurt bent dan kun je ook meteen de domkerk uit de middeleeuwen bezoeken. Deze kerk werd gebouwd tussen 1300 en 1325 en het is de enige kerk die zo oud is en nog steeds wordt gebruikt. Vooral het gotische doopvont en de grafmonumenten zijn erg speciaal.
Bezoek één van de leuke Musea
In Stavanger zijn een aantal interessante musea die echt goed uitgewerkt zijn. Het Conserven Museum is het bekendste museum in de stad. Het inblikken van vis is een traditionele inkomstenbron van de inwoners van de stad. Het Conserven Museum is gevestigd in een oude conservenfabriek. Je kunt er van alles leren over de kunst van het conserveren. Tegenwoordig wordt er in Stavanger veel geld verdiend met het winnen van olie. In het Petroleum Museum leer je van alles over de historie van de olie industrie. Door verschillende interactieve installaties en films neem je hier eigenlijk een kijkje op een olieplatform. Naast deze twee musea kun je in Stavanger ook een Maritiem Museum en een kunstmuseum bezoeken.
Camping in Stavanger
De meeste campings in de buurt van Stavanger hebben naast staanplaatsen ook andere soorten accommodaties in de aanbieding. Je kunt er uiteraard terecht met een camper of tent, maar daarnaast hebben ze meestal ook huisjes, caravans of slaapzalen waar je een bed kunt huren. Als je op zoek bent naar een camping in de stad dan kun je kijken aan de zuidkant van het Mosvatnet, een meer dat net buiten het centrum van Stavanger ligt. Wil je vooral de prachtige omgeving ontdekken dan heb je allerlei opties voor een goede camping. Je kunt bijvoorbeeld een camping boeken in de buurt van Preikestolen of een stukje verder naar het zuiden vlakbij Forsand.
Campingaanbieders in Stavanger
- Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!
- Jetcamp -> Bekijk hier het aanbod!
Vliegtickets naar Stavanger in Noorwegen
In Stavanger ligt het tweede grootste vliegveld van Noorwegen. Daardoor is het niet moeilijk om goede vliegtickets te vinden voor een bezoekje aan deze stad. Je kunt directe vluchten vinden van Nederland naar Stavanger bij Kenya Airways, KLM, Etihad Airways, Malaysia Airlines, ITA Airways en Air France. Een voordelige vlucht kost ongeveer honderd euro en doet er anderhalf uur over. Soms kun je goedkopere vliegtickets vinden als je bereid bent om een tussenstop te maken in Oslo.
Auto huren bij Stavanger airport
Op Stavanger Airport kun je een auto huren bij verschillende aanbieders zoals Avis, Europcar, Hertz, Sixt, Alamo, Enterprise en Budget. De prijzen van deze verschillende aanbieders komen wel ongeveer overeen, maar als je goed zoekt dan kun je verschillende aanbiedingen vinden en daarmee behoorlijk besparen. Door een auto te huren op Stavanger Airport maak je het jezelf veel makkelijker tijdens je verblijf – tenzij je alleen komt voor de historische bezienswaardigheden in de stad. Met een eigen auto kun je zonder problemen naar de mooiste plekjes in de natuur rijden zonder iets te hoeven regelen. Je kunt ook een camper huren en zo een mogelijkheid creëren om ook in de wildernis comfortabel te overnachten.
Het weer in Stavanger
Stavanger heeft een zeeklimaat waardoor vooral de winters er een stuk milder zijn dan op andere plaatsen in Noorwegen. In die tijd blijft de temperatuur meestal ongeveer rond het nulpunt hangen. De temperatuur ’s nachts verschilt niet veel van overdag. Het kan in Stavanger net als in Nederland het hele jaar door regenen. In mei, juni en juli heb je de grootste kans op een droge dag. De warmste maanden zijn juli en augustus, in die tijd is het overdag geregeld warmer dan 15 graden maar echt warm is het eigenlijk nooit. Ook in juni en september zitten er vaak mooie dagen en weken tussen.