Bergen in Noorwegen: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

Bergen is met bijna 300.000 inwoners de tweede grootste stad van Noorwegen. Deze Hanzestad heeft een lange en rijke geschiedenis. In 1020 was Bergen al een nederzetting waar veel handel gedreven werd. Vijftig jaar later werd de stad als zodanig erkend door koning Olav Kyrre die het ‘de groene weide in de bergen’ noemde. Bergen diende daarna een tijd lang als hoofdstad van Noorwegen en bleef nog veel langer de belangrijkste Hanzestad van het land. Tot 1789 mocht er vanuit het noorden van Noorwegen alleen via deze stad met de rest van de wereld gehandeld worden. Bergen was de grootste stad van het land tot Oslo in het begin van de 19e een groeispurt doormaakte en de koppositie overnam. Bergen is tot op de dag van vandaag een belangrijk internationaal centrum voor scheepvaart, aquaculture en onderzee technologie.

Bergen in Noorwegen

De naam Bergen is afkomstig van de omgeving van deze stad – de woonwijken zijn namelijk tegen de hellingen van de zeven omringende bergen aangebouwd. Het centrum van de stad en de centrale wijken liggen rondom het Byfjord en er zijn ook een aantal wijken aangelegd op eilanden die door bruggen en tunnels met de stad verbonden worden. Het klimaat van Bergen is milder dan in de rest van Noorwegen doordat de warme golfstroom vooral in de winter de temperatuur reguleert en de bergen rondom de stad koude winden blokkeren. Het nadeel van deze invloed van de zee is de enorme hoeveelheid neerslag die er valt. Daarom staan er overal paraplu automaten in de stad.

Bezienswaardigheden in Bergen Noorwegen

In Bergen is de welvaart uit de middeleeuwen nog steeds zichtbaar in een aantal bezienswaardigheden. De goed bewaarde koopmanshuizen in de centrale wijk Bryggen zijn één van de overblijfselen uit het verleden. Deze kleurrijke pakhuizen met hun puntige gevels staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens een wandeling door Bergen zul je een levendige sfeer tegenkomen in de vele musea, kunstgalerieën, cafés en discotheken. Ook rondom Bergen zijn er veel prachtige bezienswaardigheden die zich in de uitgestrekte natuur van Noorwegen bevinden.

haven-van-Bergen-Noorwegen

De haven en het Bergenhus

De haven van Bergen is van oudsher de economische drijfveer van de stad en daar is dus altijd iets te doen. Als je een passie hebt voor schepen en/of industrie dan valt er van alles te ontdekken en bekijken. Bij de haven staat ook het Bergenhus, een oude vesting uit de middeleeuwen. Dit kasteel diende ooit als koninklijk hof en dat zie je nog steeds als je de binnenkant van het statige stenen gebouw gaat verkennen. In de feestzaal hoef je maar een beetje fantasie te gebruiken om je honderden ruige mannen voor te stellen die een feestmaal nuttigen of dansen met hun prachtig geklede vrouwen. Het gebouw bevat ook de oudste kathedraal van Bergen, een 16e-eeuwse vestingtoren en een aantal andere gebouwen uit de middeleeuwen.

uitzicht Ulriken in Bergen

Prachtige uitzichten vanaf Floyen en Ulriken

De heuvels die Bergen omringen zijn nooit ver weg. Als je graag van bovenaf op de stad kijkt dan zijn er twee makkelijke manieren om naar een indrukwekkend uitzichtpunt te komen. Je kunt bijvoorbeeld de kabelbaan nemen naar Ulriken – de hoogste top in de omgeving van de stad. Van daaruit heb je een geweldig panorama uitzicht over Bergen, het Fjord en de groene bergachtige omgeving. Je kunt op deze berg ook mooie wandeltochten maken of vanaf het bergstation terug naar beneden lopen om lekker de benen te strekken. Floyen – de meest bezochte berg in de buurt van de stad – is bereikbaar met een treintje dat Floibanen heet. Tijdens de rit in het treintje wordt de omgeving steeds groener, tot je op de top uitstapt. Van daaruit heb je eveneens een prachtig uitzicht, veel mensen vinden het hier nog mooier dan op Ulriken.

Heilige-Mariakerk-Bergen-Noorwegen

De Bergen Domkirche en de Heilige Mariakerk

Het oudste gebouw in Bergen stamt uit de 12e eeuw. De Heilige Mariakerk ofwel Mariakirken werd in eerste instantie gebouwd in Romaanse stijl. Veel delen van de kerk zijn natuurlijk nieuwer omdat er verschillende keren brand in uitgebroken en het gebouw heeft ook een paar keer door andere oorzaken schade opgelopen. Het is interessant om een rondleiding te volgen met een gids. Die helpt je om te leren herkennen welke delen en stijlen bij de verschillende renovaties horen die door de eeuwen heen zijn uitgevoerd. Deze indrukwekkende bezienswaardigheid is alleen tijdens de zomermaanden open voor bezoek. Ook de Bergen Domkirche werd in de 12e eeuw gebouwd en daarna meerdere keren gerestaureerd omdat er weer eens brand was uitgebroken. Je kunt beide kerken natuurlijk het hele jaar door van buiten bezichtigen.

musea-bergen

Interessante musea

In Bergen kun je een hele verzameling musea en kunstgalerieën bezoeken. In het Visserijmuseum leer je alles over de visvangst die lang de economische drijfveer van de stad was. Dit museum werkt samen met het Hanzemuseum. Er rijdt een shuttlebus tussen de twee plekken en je kunt een twee-in-één toegangsbewijs kopen. Het Hanzemuseum is gevestigd in een gebouw uit het begin van de 18e eeuw. Je stapt er binnen in de wereld van de vroegere Hanzekooplieden doordat de oude kamers nagebouwd zijn. Het Universitair Museum van Bergen (ook wel het Bergen Museum genoemd) is ook een bezoekje waard, zeker als je van bomen en tuinen houdt. In het museum zelf worden verschillende tentoonstellingen gehouden die gaan over de cultuur- en natuurgeschiedenis van de stad. In de museumtuin en het enorme arboretum (bomentuin) zie je allerlei inheemse en exotische planten en bomen.

omgeving-van-Bergen

De schitterende omgeving van Bergen

Rondom Bergen zijn een aantal schitterende plekken die zeker ook de moeite waard zijn. Het is echt een aanrader om zonnige dagen tijdens je vakantie te gebruiken om de adembenemende natuur te verkennen. De waterval van Steindalsfossen ligt op ongeveer een uurtje rijden en is één van de meest populaire watervallen van Noorwegen. Je kunt hier ook achter het water doorlopen. Ook het Hardangerfjord is een populaire uitstap in de omgeving van Bergen. Dit is het op één na langste fjord van het land. Voor wandelaars en natuur fanaten is Nationaal park Folgefonna een absolute must. Het doel van dit park is de bescherming van de drie plateau gletsjers die op het Folgefonna schiereiland liggen. De wandeltochten in dit gebied zijn buitengewoon mooi. Vooral de drie uur durende steile wandeling vanuit Buer naar één van de gletsjer armen is erg de moeite waard.

Het Bryggens Museum en de omliggende historische wijk

Het is altijd een goed idee om je bezoekje aan een nieuwe stad te beginnen in een museum dat zich wijdt aan de geschiedenis van de stad. Dat kan in het Bryggens Museum in Bergen. Daar leer je over alle belangrijke tijden en gebeurtenissen in de geschiedenis die een invloed hebben gehad op de stad. In de wijk Bryggen loop je tussen de historische pakhuizen met vrolijke kleuren. Je kunt er heerlijk rondstruinen tussen de kleine boetiekjes en ambachts winkeltjes. Het kan soms erg druk zijn in Bergen, maar door de gemoedelijke sfeer dragen de bezoekers iets bij aan de ervaring. Als je geluk hebt met een mooie dag dan is het heerlijk mensen kijken vanaf één van de terrasjes.

Hotel in Bergen Noorwegen

Er zijn genoeg hotels in Bergen om alle toeristen te huisvesten. Voor mensen met een groot budget zijn er veel mogelijkheden om in een hotel te verblijven waar alles tot in de puntjes verzorgd is. Het is echter wel lastig om een betaalbaar hotel te vinden in Bergen als je met een klein budget reist. Een tweepersoonskamer kost namelijk al snel €150. Het is natuurlijk overal in Noorwegen duur, maar de petroleum steden Bergen en Stavanger zijn specifiek bekend als dure steden. Je kunt daarom overwegen of je niet liever op een camping, in een jeugdhostel of in een voordelig privé appartement overnacht.

Camping in Bergen Noorwegen

In Noorwegen mag je je eigen camping inrichten op elk stukje publiek land. Het allemansrecht bepaalt dat iedereen gebruik mag maken van de vrije natuur zolang je de plek weer even sereen achterlaat. Als je dus de natuur intrekt met een tent of camper dan kun je overal overnachten. Er zijn natuurlijk ook een aantal officiële campings in de buurt van Bergen. Dat is een goede manier om wat geld te besparen en toch op een georganiseerde plek te slapen. Op een afstand van 7 tot 20 kilometer van de stad vind je meerdere mogelijkheden. Sommige plekken zijn vooral geschikt als camperparking terwijl anderen ook uitgebreide faciliteiten hebben.

Stedentrip naar Bergen in Noorwegen

Bergen is een heerlijke plek voor een stedentrip in Noorwegen. Deze levendige stad heeft heel wat te bieden op culinair, cultureel en historisch gebied. Je kunt makkelijk een paar dagen doorbrengen in de straten van de oude stad en met het bezoeken van kerken uit de 12e eeuw en andere bezienswaardigheden en musea. Daarnaast ligt Bergen midden in de natuur waardoor je zelfs vanuit de stad binnen no-time op een indrukwekkend uitzichtpunt staat. Veel mensen trekken tijdens hun stedentrip naar Bergen ook tijd uit om het schitterende landschap van Noorwegen in de omgeving van de stad te verkennen.

Stedentrip aanbieders Bergen

Het weer in Bergen

Het klimaat in Bergen is relatief mild vergeleken met veel andere plekken in de binnenlanden van Noorwegen. Dat komt door de nabijheid van de zee want het water koelt door de warme golfstroom maar zelden af tot onder de zes graden. Daarnaast houden de omringende bergen koude winden tegen. Door de nabijheid van de zee en de werking van de omringende bergen is het wel onwijs nat in Bergen. Het kan het hele jaar regenen en daarom staan er overal paraplu automaten. Er wordt ook elk jaar een regen festival gehouden met een parapluparade. De beste tijd om deze stad te bezoeken is tussen mei en augustus. In het voorjaar regent het namelijk wat minder en in juli en augustus kan de temperatuur een keer boven de twintig graden stijgen.

Blogs over Bergen

Scroll naar boven