Rondreis Noordkaap: Bezienswaardigheden, hotel, cruise, info & tips

De Noordkaap is het noordelijkste gedeelte van het Europese continent. Het uiterste punt ligt op een 307 meter hoge klif, slechts 2080 kilometer ten zuiden van de noordpool. De kaap kreeg zijn naam van de Engelse kapitein Richard Chancellor in 1553. Hij was kwam langs de Noordkaap tijdens een poging om de noordelijke doorvaart naar Indië te vinden. Hoewel hij nooit in Indië aankwam werd als gevolg van deze reis wel een belangrijke handelsroute gevormd tussen Engeland en Moermansk. Hoewel de Noordkaap eigenlijk maar één puntje op de kaart is, kun je van alles beleven op weg naar het noordelijkste punt van Europa. Daarom gaan veel mensen op rondreis naar de Noordkaap.

Rondreis naar de Noordkaap

Een rondreis door Lapland (het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland) heeft vaak de Noordkaap als doel. Je kunt dit noordelijkste punt van Europa op verschillende manieren bereiken. Het is mogelijk om met je eigen auto helemaal omhoog te rijden door Scandinavië. Veel mensen vliegen echter naar één van de luchthavens in het noorden en beginnen hun rondreis daar. Je kunt tijdens een rondreis het eiland Magerøya waarop de Noordkaap ligt, bereiken per boot of met de auto/bus door een tunnel van 7 kilometer die Magerøya met het vasteland verbindt. 

Bezienswaardigheden in Noordkaap

De Noordkaap zelf is een prachtig uitzichtpunt aan het einde van de wereld. Van hieruit kijk je uit over de zee die alle noordelijke kusten van de wereld verbindt en waarop het noordpoolijs drijft. Daarnaast zijn er een heleboel andere bezienswaardigheden in de buurt van de Noordkaap die vaak meegenomen worden in een rondreis door het noordelijkste gebied van Europa. Lapland heeft veel adembenemende landschappen te bieden. Je kunt een reis naar de Noordkaap verbinden met een bezoekje aan andere bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld Lofoten, het dorp van de kerstman en een nachtje in het ijshotel.

middernachtzon-Noordkaap

In de middernachtzon genieten van de Noordkaap

Boven de poolcirkel gaat de zon rond 21 juni helemaal niet onder. Hoe verder je boven de poolcirkel bent, des te langer is de periode waarin dit verschijnsel optreedt. In het meest noordelijke puntje van Europa kun je van 14 mei tot 29 juli genieten van de middernachtzon. In die maanden gaat de zon nooit onder. Hij draait in die tijd een rondje boven de horizon. De zomer is de beste tijd om het noorden van Scandinavië te bezoeken als je veel wilt ondernemen. Het klimaat is in die maanden zeer aangenaam en je hebt eindeloze dagen waardoor je tijdens het wandelen bijvoorbeeld nooit op de tijd hoeft te letten. Je kunt dus midden in de nacht lekker in de zon picknicken op de Noordkaap, terwijl je uitkijkt over de eindeloze zee en een selfie neemt met de Nordkapp Globe.

noorderlicht-Noordkaap

Het noorderlicht

In de zomer is het maanden lang licht in het noorden van Scandinavië, maar in de winter is het maandenlang donker. Dat is natuurlijk vervelend als je veel wilt ondernemen, maar het is geweldig als je speciaal voor het noorderlicht komt. Dit wonderlijke natuurverschijnsel treedt op als het magnetische veld rond de polen van de aarde verstoord wordt door zonnewind. Er zijn dan magische groene lichten te zien in de hemel. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is. In de omgeving van de Noordkaap heb je een goede kans om deze wonderlijke verschijning te zien van september tot maart. In het najaar kun je ook nog goed wandelen, terwijl in het voorjaar alles onder een dikke laag sneeuw ligt. Er zijn hotels waar je in een glazen dome slaapt, waardoor je ten alle tijde de hemel kunt bekijken.

Abisko-National-Park

Abisko National Park

Het 77 vierkante kilometer grote Abisko National Park is de perfecte plek om kennis te maken met de inheemse natuur en cultuur. Het park staat vol met unieke planten en er lopen onwijs veel verschillende dieren rond. In de zomer kun je hier heerlijk wandelen langs het schitterende Kärkevaggedal waarin zich het helderste meer van Zweden bevindt. Er zijn ook tientallen watervallen en ravijnen. In het park kun je in traditionele Sami tenten de nacht doorbrengen. Je leert tijdens zo’n verblijf over hun cultuur die helemaal ingesteld is op het overleven boven de poolcirkel. In de winter kun je hier ijsvissen, op een hondenslee rijden en skiën. Het Aurora Sky Station in het park is speciaal ingericht om het noorderlicht te spotten.

Lofoten-op-de-noordkaap

Lofoten

Een stuk ten zuidwesten van de noordkaap ligt de eilandengroep Lofoten. Dit is waarschijnlijk de meest fotogenieke regio in het hoge noorden. Ruige bergen steken hier uit de zee en vormen fjorden, inhammen en stranden. De grootste eilanden zijn door middel van bruggen met elkaar en het vaste land verbonden. Hoewel het toerisme hier een steeds grotere rol begint te spelen, leven de mensen traditioneel gezien van de visvangst. De meeste dorpjes bestaan uit charmante rode en witte huisjes aan de waterkant die omringd worden door indrukwekkende bergen. Op de eilanden kun je genieten van het natuurschoon vanuit je achtertuin, of lange wandelingen ondernemen.

Rovaniemi

Rovaniemi, de woonplaats van de kerstman

Veel rondreizen komen langs Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Hier woont de kerstman in Santa Claus Village waar je hem het hele jaar door kunt ontmoeten. In het gezellige Rovaniemi kun je veel leren over de cultuur van de Sami. Er is een museum ingericht dat je helpt bij het kennismaken met de geschiedenis van de inheemse bevolking en hun manier van leven. Dit museum bevindt zich in het Arktikum, een indrukwekkend gebouw met een lange glazen galerij die het noorden aanwijst. In het gebouw is ook een centrum voor arktische wetenschap gevestigd.

Tromsø

Tromsø en de adembenemende omgeving

Het elegante stadje Tromsø bevindt zich in het verre noorden van Noorwegen. Hier zijn veel restaurants en cafe´s waar je kunt genieten van heerlijk traditioneel eten en drinken. De stad is echter vooral bekend om de prachtige omgeving. Vanuit Tromsø kun je schitterende fjorden en steile bergen verkennen. Die worden bewoond door grote roofdieren en vele andere wilde soorten vogels en waterdieren. Je kunt er onder andere walvissen, beren, zeearenden orka´s en zeehonden spotten. In de zomer komen veel wandelaars naar Tromsø omdat er tientallen wandelroutes te vinden zijn. In de winter kun je er skiën en sneeuwscooter circuits rijden.

Hotel op de Noordkaap

In de directe omgeving van de Noordkaap verblijven de meeste bezoekers in hotels in Honningsvåg en Skarsvåg. Beide stadjes liggen op het eiland Magerøya.  Honningsvåg is de noordelijkste stad in Europa en heeft meer keuze, terwijl Skarsvåg een idyllisch vissersdorpje is. Je kunt ook een hotel vinden in alle dorpen bij andere toeristische trekpleisters in de buurt van de Noordkaap. Een heel speciaal hotel is het hotel van sneeuw en ijs. Dit kunstwerk wordt elke winter opnieuw opgebouwd. Je overnacht op een matras met extra rendiervellen, terwijl je in een dik thermopak wordt ingepakt. 

Busreis naar de Noordkaap

Eén van de gemakkelijkste en meest ontspannen manieren om de Noordkaap te bezoeken is met een busreis. Je kunt een busreis boeken via een OAD. Die zorgt er dan voor dat alle belangrijke aspecten van je reis geregeld zijn. Je kunt ervan op aan dat je elke nacht in een comfortabel hotel overnacht, dat je overal genoeg lekker eten krijgt en dat alle andere praktische zaken vanzelf gaan. De reisorganisatie zal zorgen dat je tijdens een busreis op een ontspannen manier zo veel mogelijk speciale plekjes in de omgeving van de Noordkaap leert kennen.

Cruise naar de Noordkaap

Ook een Cruise naar de Noordkaap is een populaire manier om op vakantie te gaan. Eén van de meest interessante opties per boot is met de beroemde Noorse Kustexpress Hurtigruten. De vloot van dit bedrijf bestaat uit maar liefst 14 luxe schepen. Deze dienen als lijndienst voor personen en vrachtvervoer, maar vormen ook een adembenemende cruise. Als je de hele route wilt doen dan ben je 12 dagen onderweg en meer je in 34 havenstadjes aan. Onderweg kom je langs prachtige fjorden en eilanden en de Noordkaap.

Het weer op de Noordkaap

Het weer boven de poolcirkel is op zijn best fris en op zijn slechtst ijskoud en guur. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de zomermaanden rond de 12 graden terwijl het tussen november en maart meestal ook overdag onder nul blijft. ´s Nachts ligt de temperatuur gemiddeld zo’n zeven graden lager dan overdag. In de zomer valt er duidelijk minder neerslag dan in de winter, hoewel het aantal dagen met wat regen gelijk is. Het beste jaargetijde om naar de Noordkaap te reizen is afhankelijk van jouw interesses. Ben je meer geïnteresseerd in de middernachtzon, of het noorderlicht? Hou je meer van wandelen of van een betoverend sneeuwlandschap? Door deze vragen te beantwoorden kom je erachter welk seizoen voor jou het beste is.

Blogs over de Noordkaap

Scroll naar boven