Trondheim in Noorwegen: Bezienswaardigheden, camping, vliegticket, info & tips
Trondheim is één van de oudste steden in Noorwegen – in de tijd van de Vikingen werd het land vanuit deze stad geregeerd. Ook daarvoor woonden er al duizenden jaren mensen in het gebied. De nederzetting die is uitgegroeid tot Trondheim werd door Vikingkoning Olav Tryggvason in 997 na Christus Kaupangen genoemd. Kort daarna veranderde de naam naar Nidaros en onder die naam bleef het de hoofdstad van Noorwegen tot 1217. Ook de aartsbisschop van Nidaros had zijn paleis in de stad. In 1537 moest de laatste aartsbisschop – Olav Engelbrektsson – vluchten door het oprukkende protestantisme. In het verdrag van Copenhagen uit 1660 werd de stad als Trondheim vermeld en kwam het samen met het omliggende gebied officieel onder Noors bestuur. Sindsdien is deze stad alleen nog gedurende de Tweede Wereldoorlog bezet geweest door een ander land.
Trondheim in Noorwegen
De studentenstad Trondheim heeft tegenwoordig zo’n 200.000 inwoners en daarmee is het de derde grootste stad in Noorwegen. Door de aanwezigheid van al deze jongeren valt er veel te beleven op het gebied van kunst en cultuur en heeft de stad een heerlijk levendig karakter. Dat alles speelt zich af in het pittoreske centrum dat vol staat met pakhuizen uit de 19e eeuw die langs de oevers van de Nidela-rivier gebouwd zijn. De stad is bekend om de rijke culinaire en culturele tradities en je kunt er dus heerlijk eten en uitgaan.
Bezienswaardigheden omgeving Trondheim
In de directe omgeving van Trondheim liggen zoveel prachtige bezienswaardigheden dat we er een hele reisgids over kunnen schrijven. Trondheim ligt aan het machtige Trondheimfjord dat wordt omgeven door een heuvelachtige groene omgeving met grote meren en een ruige kustlijn. Veel toeristen leggen de weg af tussen Trondheim en Alesund. Deze brengt je langs een heleboel prachtige bezienswaardigheden in de pittoreske dorpjes en de adembenemende natuurgebieden. Je kunt er dagenlang de wildernis in trekken met een tent en een backpack.
Atlantic Road en Kristiansund
Kristiansund is al 10.000 jaar bekend vanwege de druk bezochte haven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze stad heftig gebombardeerd door de Engelsen die de onderzeeërs en andere schepen van de Nazi’s probeerden te vernietigen. Gelukkig is het stadje daarna in stijl hersteld waardoor het nog steeds een aangenaam karakter heeft. De belangrijkste reden om dit stadje te bezoeken is de toegang tot de Atlantic Road. Deze adembenemende weg wordt vaak genoemd in als één van de mooiste autoroutes ter wereld. De route loopt langs de indrukwekkende kust en gebruikt een aantal eilandjes om Averoy te verbinden met het vaste land. Daarvoor zijn een aantal indrukwekkende bruggen gebouwd en in 2005 werd deze weg binnen Noorwegen uitgeroepen tot het technische hoogstandje van de eeuw.
Nationaal park Skarvan og Roltdalen en natuurgebied Bymarka
In de omgeving van Trondheim liggen verschillende natuurgebieden waar je kunt genieten van de wildernis in centraal Noorwegen. Als je 20 minuutjes de stad uit rijdt naar Skistua dan sta je in het Bymarka natuurgebied. Dit ligt rondom de gelijknamige berg waar je naartoe kunt wandelen voor een fraai uitzicht over de stad, het fjord en de omringende natuur. Er zijn ook vele andere wandelroutes in dit gebied. Als je nog verder weg wilt van de beschaving dan is Nationaal park Skarvan og Roltdalen waarschijnlijk de plek voor jou. Dit is het grootste stuk ongerepte natuur in de buurt van Trondheim. Het bestaat uit een mengeling van kale bergen en dichte dennenbossen. De meeste wandelroutes door het gebied beginnen bij de Schultz Hytta berghut.
De Nidaros Domkirke
De meest noordelijk gelegen gotische kathedraal van Europa bevindt zich in Trondheim en heet Nidaros Domkirke. Dit indrukwekkende gebouw is ook het grootste overlevende gebouw uit de middeleeuwen in Scandinavië. Dat is op zichzelf al opmerkelijk want er zijn een aantal grote branden geweest in de stad waarbij de kerk aanzienlijke schade opliep, maar het gebouw is steeds weer gerestaureerd. De beste tijd om deze kerk te bezoeken is tussen midden juni en midden augustus. In die maanden kun je onder leiding van een gids een rondleiding door het historische gebouw maken en de toren beklimmen. Ook in andere jaargetijden is het de moeite waard om de Nidaros kerk te bezoeken want er valt altijd van alles te zien – zoals de westgevel met beelden van Noorse bisschoppen en koningen en figuren uit de bijbel.
Het Rockheim Museum en het Trondheim Kunstmuseum
Het Rockheim museum is een absolute must voor liefhebbers van rockmuziek maar ook de meeste andere mensen zullen zich er kostelijk vermaken. Het museum is opgezet op een interactieve manier waardoor je zelf muziek kunt maken alsof je een DJ bent of een instrument bespeelt. Vanuit het museumcafé op de bovenste verdieping heb je een geweldig uitzicht op het Trondheimfjord. Het kunstmuseum van Trondheim staat vlakbij de Nidaroskerk. Hier worden diverse tentoonstellingen met hedendaagse kunst georganiseerd die een must zijn voor liefhebbers. Ook historische werken van Noorse en Scandinavische kunstenaars krijgen behoorlijk wat aandacht in het kunstmuseum. Daarnaast worden er workshops georganiseerd voor beginnende kunstenaars en andere creatievelingen.
Gamle Bybro brug oversteken naar Bakklandet
De oudste brug van Trondheim heet Gamle Bybro wat letterlijk oude brug betekent. De twee oevers van de Nidela-rivier worden al sinds de 17e eeuw overbrugd op deze plek. De brug die er nu staat werd in 1861 gebouwd. Na het oversteken van Gamle Bybro vanuit het centrum kun je zo doorlopen naar het oude stadsgedeelte Baklandet. Hier staan gerestaureerde houten huizen die een charmante uitstraling geven aan de geplaveide straatjes. Dit gedeelte van de stad bevat een aantal gezellige koffietentjes en leuke galerieën. Daar kun je kennis maken met de locals die nog steeds in de historische panden wonen.
Het uitzicht vanaf Kristiansten Festning
Het mooiste uitzichtpunt dat vanuit de stad te voet bereikbaar is ligt bij de oude burcht Kristiansten Festning. Vanaf de oude brug kun je in een kwartiertje omhoog klimmen naar deze vesting uit de 17e eeuw. Kijk eerst even of de vlag gehesen is want dat is het teken dat het complex open is voor bezoek. Kristiansten Festning werd gebouwd nadat een enorme brand de stad verwoestte in 1681. Daarna deed het lang dienst als verdedigingsbolwerk om de stad te beschermen tegen de aanvallen van onder andere de Zweden in 1718. Tijdens de Tweede wereldoorlog gebruikten de Nazi’s de burcht als gevangenis waar ook Noorse verzetsstrijders geëxecuteerd werden.
Camping in Trondheim
Het is niet zo moeilijk om een camping te vinden in de omgeving van Trondheim. Als je met een tent of een camper reist dan mag je in Noorwegen overal op publieke grond overnachten zolang je het maar netjes achterlaat. Als je liever op een officiële camping staat met nette douche en toiletgebouwen dan kun je aardig wat plekken vinden aan de buitenrand van Trondheim. De dichtstbijzijnde camping ligt in het zuidoosten in het district Brundalen. In het westen ligt ook een camping in Lian, deze ligt in een mooi gebied aan een riviertje.
Camping aanbieders in Trondheim
- Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!
- Jetcamp -> Bekijk hier het aanbod!
Vliegticket naar Trondheim
Je kunt een vliegticket boeken dat direct naar Trondheim gaat want deze stad heeft een eigen vliegveld. Vanuit Nederland bieden KLM, Air France, ITA Airways, Kenya Airways en GOL Linhas Aéreas directe vluchten aan naar deze bestemming. Zo’n directe vlucht doet er ongeveer 2 uur over en kost rond de €150 als je er op tijd bij bent. Als je geen voordelig vliegticket kunt vinden voor een directe vlucht naar Trondheim dan kun je ook nog kijken naar vluchten met een overstap in Oslo, soms vallen die goedkoper uit.
Trein naar Trondheim
Veel mensen reizen vanuit Oslo met de trein naar Trondheim. Dat is een interessante optie omdat je dan vanuit je raampje kunt genieten van de schitterende natuur om je heen. De reis van Oslo naar Trondheim duurt ongeveer zeven uur. Nachttreinen raken in het hoogseizoen snel uitverkocht en ook als je overdag de trein wilt nemen is het verstandig om je ticket zo vroeg mogelijk online te boeken. Dan kan het goedkoop uitvallen – vanaf €27. Als je helemaal vanuit Nederland met de trein naar Trondheim wilt reizen dan moet je overstappen in Hamburg. Van daaruit kun je via Göteborg en Oslo doorreizen naar Trondheim of de route volgen die via Stockholm en Narvik gaat. In totaal duurt zo’n reis minimaal 24 uur.
Het weer in Trondheim
Door de ligging aan het water heeft Trondheim een gematigd zeeklimaat. Daardoor kan het in elke maand wel regenen, maar de hoeveelheid neerslag die er valt is beduidend minder tussen april en juni. De warmste maanden zijn juli en augustus maar in juni en september kan het weer ook heel aangenaam zijn. Het is echter bijna nooit echt warm in Trondheim – de maximumtemperatuur komt niet vaak boven de twintig graden uit, zelfs in de zomer. In de winter wordt het echter ook niet écht koud in de stad. Door de aanwezigheid van het water blijft de temperatuur meestal boven het nulpunt. Dat is niet meer zo als je één van de bergen in de omgeving opklimt. Daar kan het flink sneeuwen en ijskoud zijn in de winter.