Stedentrip in Oslo: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. Er wonen net over een miljoen mensen en in het gebied eromheen nog eens een half miljoen. De stad werd door de Vikingen gesticht in 1040 en heette toen Ánslo. Door de eeuwen heen veranderde de handelsstad meerdere keren van gezag en naam. In 1624 werd de stad bijna helemaal vernietigd door een enorme brand en daarna dichter bij het Fort van Akershus opnieuw opgebouwd onder de naam Christiania. Toen de stad in 1925 het dorp inlijfde dat op de initiële locatie van de stad staat, werd het opnieuw Oslo genoemd. In 1948 werden Oslo en de veel grotere omliggende gemeente Aker samengevoegd en ontstond het stedelijk gebied dat we nu kennen. Dat stedelijke gebied is een mooie bestemming voor een stedentrip in Oslo!

Stedentrip in Oslo

Oslo is modern en toch charmant en daardoor uitermate geschikt voor een stedentrip. Het is goed georganiseerd en er is veel te zien. Historische monumenten en musea vertellen de geschiedenis van de stad en je vindt er geweldige moderne architectuur. Ook kun je leren over de belangrijke rol die Oslo heeft in de Europese zeehandel. Het is gelegen op het Oslofjord en tijdens een Stedentrip in Oslo kun je veel groene parken en mooie bossen bezoeken in de directe omgeving van de stad.

Stedentrip aanbieders Oslo

Bezienswaardigheden in Oslo

Een enorme hoeveelheid bezienswaardigheden maakt dat je makkelijk een week in Oslo kunt doorbrengen zonder je te vervelen. Deze levendige stad heeft veel verschillende karakteristieken en biedt een gevarieerd programma voor bezoekers. De belangrijkste bezienswaardigheden in Oslo zijn historische monumenten, interessante musea, mooie parken, hippe wijken om te winkelen, bijzondere architectuur en geweldig mooie bossen en fjorden in de directe omgeving voor een dagje uit in de natuur. De stad biedt voor iedereen wel iets interessants.

Het-Vigeland-park

Het Vigeland park en museum

Het Vigeland park is een enorm stadspark dat gevormd is door beeldhouwer Gustav Vigeland. Het park toont honderden prachtige beelden van graniet, brons en gietijzer. Alle beelden zijn van menselijke lichamen en op ware grootte gemaakt. Er is een 850 meter lang wandelpad en een indrukwekkende brug. Deze wordt gesierd met meer dan 100 beelden die de ontwikkeling van een mens op een onwijs echte manier weergeven. Van pasgeboren baby via opstandige kleuter tot een bejaarde man. Het museum dat naast de ingang ligt, bevat nog eens 1600 beelden van Vigeland. Het werd geopend in 1919 en vertelt meer over het leven van de kunstenaar en zijn bezigheden

Oslofjord

Het Oslofjord

De natuur rond Oslo is adembenemend. De stad ligt op het vijfde grootste fjord van Noorwegen. Het is 107 kilometer lang en door de nabijheid van de stad, het meest bezochte fjord van het land. De hoogteverschillen zijn minder groot dan op andere plekken in Noorwegen, maar er zijn oneindig veel kleine eilandjes en scheren. Je kunt een kajak huren en zo de kust en de eilanden verkennen, terwijl je geniet van het water en de dieren die er leven. De veerboot vertrekt dagelijks vanaf de lange boulevard die door Tjuvholmen en Aker Brygge loopt. Daar vind je ook allerlei verhuurbedrijven en informatie over verschillende plekken die je rond het fjord kunt bezoeken.

Viking-Ship-Museum-Oslo

Het Viking Ship Museum

De best bewaarde Vikingschepen vind je in het Viking Ship Museum op het schiereiland Bygdøy. Het meest indrukwekkende schip is het adellijke Osebergschip dat 22 meter lang is. De eikenhouten boot is versierd met schitterend houtsnijwerk van allerlei dieren, vooral de spiraalvormige slangenkop in de boeg is adembenemend. Het schip werd door de Vikingkoningen gebruikt om langs de kust te reizen. Tijdens je bezoek aan het museum wordt de film ‘Vikings Alive’ op de witte muren geprojecteerd. Deze laat meer zien over het barre leven in het Scandinavische klimaat en hoe de ruige Vikingen bomen in schepen omvormden. 

Nationaal-Museum-voor-Kunst,-Architectuur-en-Design-Oslo

Musea

Het Nationaal Museum voor Kunst, Architectuur en Design bestaat sinds 2003 en brengt de werken van een aantal andere musea bij elkaar. Het bezit meer dan 400.000 belangrijke stukken van verschillende kunstsectoren. Vooral de sectie Noorse kunst uit de 19e eeuw is indrukwekkend, bestaande uit vele Noorse beeldhouwwerken en schilderijen van onder andere Edvard Munch die vooral bekend is door zijn werk ‘De Schreeuw’. Het museum stelt zijn werk tentoon op verschillende plekken zoals het Nationaal Architectuurmuseum, het Samtidskunst en de Nasjonalgalleriet waar je ook werken van Van Gogh, Degas, Picasso, Monet, Rodin en Gauguin kunt bewonderen.

Hovedøya-Oslo

Het eiland Hovedøya en haar Abdij

In 1147 arriveerden twaalf monniken en een pater op Hovedøya. Ze vestigden zich in de kerk van het eiland en bouwden het uit tot een klooster. Het complex werd in 1532 afgebrand door de pater en commandant van het Akershus vanwege een conflict. Na de verwoesting door het vuur, kwamen de mannen van de commandant en die hebben alles meegenomen wat bij het herstel van het Akershus gebruikt kon worden. Tegenwoordig vind je op het rustige eiland een kunstwerk dat ontstaan is door de natuur die over het doolhof aan ruïnes gegroeid is. Sommige plekken zijn duidelijk herkenbaar als bijvoorbeeld een afgebrokkelde kapel, terwijl anderen de interpretatie aan de fantasie van de bezoeker overlaten.

Artistiek Grünerløkka en haar eigentijdse vlooienmarkt

Een aantal fabrieken en huizen bedekt met eigentijdse kunst, vormen het centrum van één van de leukste wijken van Oslo. Vroeger was Grünerløkka een arbeiderswijk, maar tegenwoordig wordt het bewoond door de studenten van de Oslo National Academie of Arts en zij hebben er een uitbundig eigen karakter aan gegeven. Vooral op zondag is er veel te doen in het Birlekunden, een park waar dan een enorme vlooienmarkt plaatsvindt. De markt is geliefd onder de lokale bevolking en trekt ook internationale bezoekers. Je vindt er de meest opmerkelijke vintage kleding, ambachtelijke etenswaren uit de omgeving van de stad en als je geluk hebt, gratis concerten.

Hotel in Oslo

In een miljoenenstad als Oslo is een goed hotel makkelijk te vinden. Waarmee je wel rekening moet houden, is dat Oslo al decennia lang in de top tien van duurste steden ter wereld staat. Het leven is hier duur en dus uiteraard een bezoekje ook. Aan de andere kant vind je elk soort hotel in Oslo. Van herberg tot de luxe van vijf sterren, er is voor iedereen wel iets bij.

Vliegtickets naar Oslo

Zoals naar de meeste steden in Europa, vind je ook naar Oslo makkelijk vliegtickets. Een aantal maatschappijen – waaronder KLM en Lufthansa – bieden directe vluchten aan vanaf Schiphol, waardoor je binnen een halve dag reizen vanaf je huis, voor je hotel kunt staan. De prijzen zijn relatief stabiel, waardoor je heel het jaar door ook last-minute een goede kans hebt om vliegtickets naar Oslo te vinden onder de 100 euro.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Het weer in Oslo

Het weer in Oslo is redelijk vergelijkbaar met het Nederlandse klimaat. De beste tijd om deze stad te bezoeken is dan ook van mei tot en met september, wat de maanden zijn waarin je betere kansen hebt op droge dagen en zon. In de zomer zijn de dagen nog iets langer dan in Nederland, waardoor je veel tijd hebt om dingen te ondernemen. In de winter is het erg vroeg donker en kan het weer in Oslo nog wat kouder zijn dan in Nederland. Niet echt de moeite waard dus, tenzij je één van de skigebieden in Noorwegen wilt bezoeken.

Blogs over Oslo

Scroll naar boven