Vakantie Lapland: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, tips & info

Lapland is de meest noordelijke regio van het Europese vaste land. Het is verdeeld over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Lapp is de naam die de Scandinaviërs aan de inheemse Sami stam hebben gegeven. De Sami zelf noemen hun land Saami, wat samen betekent. Lapland bestaat niet als een individueel land, alleen leden van de traditionele Sami bevolking die nog op rendieren jagen mogen zich vrij in het gebied bewegen. Een groot gedeelte van Lapland ligt boven de poolcirkel, wat betekent dat er in de winter een aantal weken voorbij gaan waarin de zon nooit opkomt en in de zomer gaat de zon gedurende een aantal weken niet onder. Als je op zoek bent naar lege uitgestrekte landschappen – of het noorderlicht – dan is een vakantie in Lapland misschien iets voor jou.

Vakantie in Lapland

Tijdens een vakantie in Lapland is er veel te zien want het wordt gekenmerkt door grote topografische variatie. Aan de westkust in Noorwegen lijken de steile hellingen van de Spitsbergen in de oceaan te vallen en laten daar een indrukwekkend landschap achter met fjorden, archipels en steppe. In Zweden zijn de bergen minder stijl en vind je vele wonderschone gletsjers en meren. Fins Lapland ligt lager en bestaat voornamelijk uit taiga, een veenlandschap met naaldbos en veel meertjes. In de herfst en winter bestaat de kans om tijdens een vakantie in Lapland het noorderlicht te zien. 

Bezienswaardigheden in Lapland

Het noorderlicht en activiteiten in de sneeuw zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Lapland, daarom komen de meeste vakantiegangers in de winter naar het gebied. De skigebieden zijn sneeuwzeker en kleinschalig, waardoor het ook voor gezinnen met kinderen een uitstekende vakantiebestemming is. Andere bezienswaardigheden in Lapland hebben te maken met de traditionele manier van leven en jagen van de Sami. In de zomer is het nog rustiger in Lapland en kun je er heerlijk wandelen. Zoveel ongeroerde natuur en rust zijn nergens anders in Europa te vinden.

National-Park-Abisko

Het noorderlicht spotten in National Park Abisko

Nationaal park Abisko omvat 77 vierkante kilometer vol met unieke flora en fauna. De belangrijkste plek in het park is het Aurory Sky Station dat speciaal ingericht is om het noorderlicht te spotten. Daarnaast kun je hier in de winter ook ijsvissen, op een hondenslee rijden en skiën. Wanneer de laatste sneeuw smelt in de late lente, komt een terrein tevoorschijn met vele wandelpaden die je langs het Kärkevaggedal – het helderste meer van Zweden-, de schitterende fjorden, watervallen en ravijnen voeren. Ook kun je het hele jaar door in traditionele Sami tenten overnachten en over hun cultuur leren terwijl je van een heerlijk stuk rendiervlees geniet.

Noordkaap-Lapland

Van de middernachtzon genieten aan de Noordkaap

Het noordelijkste puntje van Europa bevindt zich in Noorwegen. De Noordkaap is één van die magische plekken die je gezien moet hebben en trekt jaarlijks vele bezoekers. In de zomer schijnt er wekenlang de zon, zelfs midden in de nacht. Daardoor kun je 24 uur per dag naar het einde van de wereld staren. Niet alleen mensen komen er graag naartoe, maar ook hele kuddes rendieren, papegaaiduikers en andere wilde dieren hebben de grootste pret hier. Je kunt er uren doorbrengen en genieten van de frisse lucht en het geweldige uitzicht. Stel je voor wat je aan de andere kant van de horizon zou vinden terwijl je van een heerlijke picknick geniet.

Rovaniemi-Lapland

Rovaniemi

De kleine stad Rovaniemi ligt net boven de poolcirkel en is het centrum van Fins Lapland. Dit is een goede plek om je vakantie in Lapland te starten want je vindt er veel informatie over de geschiedenis van Lapland en het leven boven de poolcirkel. Het Arktikum is een indrukwekkend gebouw dat bestaat uit een lange glazen galerij die een vinger voorstelt die het noorden aanwijst. Het huisvest een centrum voor arctische wetenschap en een museum over de cultuur en het leven van de inheemse bevolking van Lapland. Je kunt in Rovaniemi daarnaast lekker winkelen en eten. Ook woont de kerstman hier in Santa Claus Village waar je hem samen met je kinderen kunt ontmoeten.

Tromsø

Tromsø en omgeving

In het verre noorden van Noorwegen bevindt zich het elegante stadje Tromsø. Hier kun je genieten van speciale Scandinavische gerechten en dranken in één van de vele restaurants en cafe´s. De stad ligt aan de kust en biedt toegang tot de schitterende fjorden en steile bergen waar je grote roofdieren en vele andere wilde soorten in hun natuurlijke omgeving kunt spotten. Je kunt er op zoek gaan naar onder andere walvissen, beren, orka´s en zeehonden. De nabijgelegen bergen bieden volop mogelijkheden voor outdoor activiteiten. In de wintermaanden vind je er skipistes en sneeuwscooter tracks. Ook kun je een huskytocht maken en leren over de inheemse cultuur. In de zomer is het gebied geliefd onder de wandelaars.

Laponia

Werelderfgoed Laponia

Een gedeelte van het Zweedse Lapland staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed, omdat het cultuur- en natuurerfgoed van de regio verbluffend mooi en interessant is. Laponia is ongeveer 10.000 vierkante kilometer groot en bevat bergketens met gletsjers, kraakheldere meren, oerbossen en hoogvlaktes. In het stadje Gällivare vind je informatie over de hele regio in het Visitor Center Laponia. Andere toegangspoorten zijn Jokkmokk en Porjus. Ook hier kun je contact leggen met de lokale bevolking, leren over hun cultuur en je uitstapjes in het gebied organiseren. De regio is voor 95% verdeeld over vier nationale parken. Serek is het meest indrukwekkende park door de onaangetaste natuur zonder paden en hutten. Het bevat de hoogste bergen van Zweden, honderden gletsjers, dichtbegroeide bossen en indrukwekkende roofdieren.

Beren-spotten-lapland

Beren spotten aan de Fins-Russische grens

In het gebied rondom Kuusamo, vlakbij de Russische grens, leeft een grote groep beren. Het gebied is zeer geschikt om de imposante dieren in hun natuurlijke leefomgeving te spotten. Een lokale gids kan je meenemen naar een observatiehut die een geweldig uitzicht heeft op een meer waar de beren graag komen drinken en badderen. De beste tijd om de dieren te bekijken is vanaf juli wanneer de extreem schattige jongeren hun omgeving beginnen te verkennen. Ook de maanden eromheen – van mei tot oktober – zijn geschikt om beren te zien tijdens een uitstapje in de prachtige natuur van deze regio.

Hotel in Lapland

Een hotel vind je in elk dorp of stadje in Lapland. Overal waar mensen wonen hebben ze het zich zo comfortabel mogelijk gemaakt, en dat moet ook wel met de donkere ijskoude wintermaanden. Het hotel van sneeuw en ijs is voor veel mensen een hoogtepunt van hun vakantie in Lapland. Dit bevroren kunstwerk wordt ieder jaar opnieuw wordt gemaakt. Binnen is het aanzienlijk warmer dan buiten, maar alsnog geven ze je een matras met extra rendiervellen, een dik thermo pak en een goede slaapzak voor de nacht. 

Vliegtickets naar Lapland

Het verre noorden van Europa is helemaal niet zo ver weg als je goede vliegtickets vindt naar Lapland. Vanaf Schiphol zijn er directe vluchten naar Kuusamo, Kittilä en Rovamenie in Finland. Ook naar Skelleftea en Kiruna in Zweden en Narvik in Noorwegen zijn er directe vluchten beschikbaar. Op die manier ben je in minder dan drie uur op je bestemming en kan je droomvakantie beginnen. Voor vliegtickets naar Lapland moet je even goed nakijken via welk vliegveld je het gemakkelijkst op je bestemming aankomt.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Skyscanner -> Bekijk vluchten!
Noorderlicht-Lapland

Noorderlicht Lapland

Het Noorderlicht is één van de belangrijkste redenen voor een vakantie in Lapland. Om het noorderlicht te zien moet het donker zijn, waardoor de lente en zomermaanden met hun midwinterzon ongeschikt zijn. De kans om dit adembenemende natuur spektakel bij te wonen wordt groter naarmate je dichter bij de noordpool komt. Het noorderlicht ontstaat wanneer zonnewind de magnetosfeer boven Lapland verstoort. In september en oktober is de zonneactiviteit groot en dus heb je in deze maanden een goede kans om dit betoverende fenomeen te zien.

Het weer in Lapland

Het weer in Lapland verschilt erg per seizoen en kan altijd snel veranderen. Door de lange koude winters en het noorderlicht, is de regio vooral populair voor wintervakanties. December en januari zijn zo koud (tot wel 30 graden onder nul) en donker dat het voor kinderen niet aan te raden is. De sneeuw blijft lang liggen waardoor een ‘wintervakantie’ juist in het voorjaar geweldig kan zijn. In juni en juli is het 24 uur per dag licht en schijnt de zon op veel plekken zelfs ´s nachts. Daardoor is het klimaat met ongeveer 15 graden aangenaam om buiten actief bezig te zijn. 

Blogs over Lapland

Scroll naar boven