Stedentrip in Helsinki: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Helsinki is de hoofdstad van Finland. Het stedelijk gebied rond Helsinki wordt gedeeld met de voorsteden Espoo, Vantaa en Kauniainen en heeft meer dan anderhalf miljoen inwoners. De oudste vondsten die rond Helsinki gedaan zijn, stammen uit de ijzertijd toen het gebied gebruikt werd door jagers-verzamelaars. Tegen het einde van de 13e eeuw werd de regio rond Helsinki gekoloniseerd door Zweden. In 1550 werd de stad Helsingfors gesticht door koning Gustav I van Zweden. Ondanks de grootse plannen die hij voor de stad had, bleef het een klein dorp door armoede, oorlog en sterfte door ziekten. Pas in de 19e eeuw begon het dorp uit te groeien tot een grotere stad. Tot de dag van vandaag heeft Helsinki sterke banden met Talinn in Estland, Stockholm in Zweden en Sint Petersburg in Rusland. Tegenwoordig wordt Helsinki erkend als één van de meest leefbare steden ter wereld en gaan veel mensen op stedentrip naar Helsinki. 

Stedentrip in Helsinki

De elegante stad Helsinki ligt aan de Finse Golf in het zuiden van Finland. Het heeft een aantal indrukwekkende historische gebouwen en pleinen. Tijdens een stedentrip in Helsinki kun je van de prachtige architectuur genieten, maar er is daarnaast nog veel meer te doen. De stad is bekend om het bruisende nachtleven. Clubs van wereldklasse bieden geweldige plekken om feest te vieren terwijl je zintuigen van allerlei nieuwe impulsen genieten die gefabriceerd worden door middel van geluid, licht en kunst. Ook als je graag naar de sauna gaat, een mooi park bezoekt of cultuur snuift, kun je je hart ophalen tijdens een stedentrip in Helsinki.

Stedentrip aanbieders Helsinki

Bezienswaardigheden in Helsinki

Helsinki is een vrij jonge stad, maar het staat vol met indrukwekkende gebouwen. Veel moderne architectuur wordt afgewisseld met historische gebouwen waarin je invloeden herkent uit het verleden van de regio. Op sommige plekken is het bijvoorbeeld heel duidelijk dat Rusland om de hoek ligt. Door de strenge winters – waarin ook overdag de temperatuur vaak onder het nulpunt blijf hangen – worden in de zomer veel evenementen georganiseerd in en rond de stad. Ook de schitterende natuur in de omgeving vormt een bezienswaardigheid tijdens een bezoek aan Helsinki.

Suomenlinna

Suomenlinna

Vanuit de haven die midden in Helsinki ligt, kun je met een korte boottocht naar Suomenlinna oversteken. Suomenlinna betekent ‘Fins fort’ in het Fins, maar in Zweden wordt het eiland Sveaborg – Zweeds fort – genoemd. Dit eiland ligt op een strategische plek in de haven en is door de jaren heen door veel verschillende legers verdedigd. Het fort werd in de 18e eeuw gebouwd door Zweden, om hun territorium te verdedigen tegen de Russen, die het in 1808 toch innamen. Op het eiland bevinden zich zes musea die de geschiedenis van het fort vertellen. Eén van de meest populaire bezienswaardigheden is de onderzeeboot Vessiko. Er is ook een speelgoedmuseum met allerlei poppen, soldaatjes, treinen en ander antiek speelgoed.

Domkerk-van-Helsinki

De Domkerk van Helsinki

De Domkerk van Helsinki is gebouwd in neoclassicistische stijl. Om bij deze witte kathedraal te komen moet je een serie trappen beklimmen. Op zonnige dagen komen hier veel mensen samen om van het geweldige uitzicht te genieten. Eenmaal binnen kun je genieten van afbeeldingen van de twaalf apostelen en het majestueuze interieur van de kerk. In de crypte worden vaak tentoonstellingen en concerten georganiseerd. Als je meerdere dingen wilt bezoeken in Helsinki, dan is het een goed idee om de Helsinki Kaart aan te schaffen. Met deze kaart krijg je gratis toegang tot het openbaar vervoer, een kanaal rondvaart en een hop-on-hop-off buspas. De toegang tot het Suomenlinna is gratis en je krijgt korting op veel musea, restaurants, winkels en sauna´s.

Uspenski-Kathedraal

De Uspenski Kathedraal

In het centrum van Helsinki staat de indrukwekkende Uspenski Kathedraal. Het gebouw is gemaakt van rode baksteen en heeft prachtige turquoise torens. De architectuur springt in het oog omdat het zo anders is dan veel andere kerkgebouwen in Europa. Dat komt doordat de Uspenski Kathedraal gebouwd is in de 19e eeuw, toen Finland onder sterke Russische invloed stond. Zowel de architectuur als het interieur van de kerk zijn op een indrukwekkende manier uniek. Binnen kun je een prachtige Iconostase (een muur met pictogrammen) bewonderen. Het is de grootste Orthodoxe kathedraal van West-Europa. Samen met de Domkerk van Helsinki vormen de torens van de Uspenski Kathedraal de skyline van Helsinki.

Esplanade-Park-Helsinki

Het Esplanade Park

Het Esplanade Park is gelegen in het centrum van Helsinki. Daardoor is het de perfecte plek om even tot rust te komen na het bezoeken van andere bezienswaardigheden. Het afwisselende stadspark heeft veel fijne plekjes om te zitten, die omgeven worden door groen. Je vergeet daardoor dat je midden in een grote stad bent. De lokale bevolking komt hier op zonnige dagen samen om een balletje te trappen, lekker te picknicken of mensen te kijken. Er worden vooral in de zomermaanden veel evenementen georganiseerd. Rondom het park vind je veel leuke winkelstraten met een mengeling van leuke lokale boetiekjes en winkels van grote merken.

Temppeliaukio-kerk-Helsinki

De Temppeliaukio-kerk

Voor mensen die moeite hebben met de uitspraak van Temppeliaukio-kerk is er een tweede naam voor dit gebouw: Rots-kerk. De kerk is vervaardigd uit graniet. De enorme rots werd door de gebroeders architecten Timo en Tuomo Suomalainen van binnenuit bewerkt met dynamiet tot er een enorme ruimte in de rots ontstond. Gelukkig ontdekte dirigent Paavo Berglund de speciale akoestische werking van de ruwe rots, voordat deze glad afgewerkt werd. Vervolgens werd er een perfecte koperen koepel op het gebouw geplaatst om de akoestiek nog te verbeteren. De Temppeliaukio-kerk wordt zowel voor kerkdiensten als voor concerten gebruikt.

Sauna

Eén op de drie huizen in Finland heeft een eigen sauna. Als je een keer in de winter in het land bent geweest begrijp je meteen waarom. Zweten is belangrijk om ons lichaam de kans te geven om afvalstoffen uit te stoten. Ook voor mensen die om verschillende redenen niet kunnen sporten, kan een saunasessie toch hun systeem in beweging brengen wat erg goed is voor de gezondheid. In Helsinki bevinden zich honderden publieke sauna´s die allemaal hun eigen specialiteit hebben. Zo kun je bijvoorbeeld de traditionele rooksauna van Kuusi Järvi bezoeken voor een unieke ervaring. Sauna Löyly ligt dicht bij het centrum en heeft een heel ontspannen sfeer en een aangename opbouw. De meeste sauna´s hebben buiten een ijskoud meer waar je jezelf na het zweten onderdompelt. Dit sluit je poriën en brengt je weer helemaal tot leven.

Hotel in Helsinki

Iedereen kan een hotel vinden in Helsinki dat bij zijn of haar voorkeuren past. Voor 40 euro per nacht kun je al een kamer vinden in bijvoorbeeld The Yard Hostel of Hotel 20 Rooms. Deze budgethotels bieden niet veel meer dan een schone plek om te overnachten, maar veel mensen hebben verder ook niets nodig. Als je graag verblijft op een plek met stijl, dan heb je in Helsinki ook uitgebreid keus uit verschillende luxe hotels. Een voorbeeld daarvan is het Scandic Paasi. Dit charmante hotel bevindt zich op loopafstand van alle belangrijke bezienswaardigheden. Het beschikt over zijn eigen fitnessruimte en het heerlijke ontbijt is bij de prijs inbegrepen.

Vliegtickets naar Helsinki

Je kunt vliegtickets naar Helsinki vinden bij verschillende luchtvaartmaatschappijen. Een directe vlucht doet er ongeveer twee uur over, waardoor je binnen no-time op je bestemming staat en van je welverdiende vakantie kunt genieten. Je vindt deze directe vluchten bij KLM, Norwegian Air International, Finnair of Transavia. In de zomer is er veel meer vraag naar vluchten naar Helsinki, waardoor de prijzen wat omhoog kunnen gaan. Daarom is het verstandig om je vliegtickets naar Helsinki vroeg te boeken.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Trein naar Helsinki

Reizen per trein is de meest ontspannen manier om ergens te komen. Als je de tijd hebt en/of liever niet meer uitlaatgassen produceert dan strikt nodig, dan kun je uitstekend met de trein naar Helsinki reizen. De afstand van Amsterdam naar Helsinki over land is meer dan 1500 kilometer. De meest logische route gaat via Hamburg in het noorden van Duitsland en Stockholm in Zweden. Tijdens je treinreis kun je heerlijk in alle rust werken, slapen of van het landschap genieten. De trein brengt je direct naar het centrum van Helsinki waar je uitgerust aan je verblijf begint. 

Het weer in Helsinki

Het weer in Helsinki gedurende de winter is koud, guur en donker. Dit is geen goede tijd om de stad te bezoeken omdat de temperatuur zelfs overdag meestal onder het vriespunt blijft en er daarom maar weinig te doen is op straat. Het kan in Helsinki het hele jaar door regenen, maar van mei tot augustus schijnt de zon gemiddeld tien tot twaalf uur per dag. In de zomermaanden ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 20 graden, waardoor het buiten zeer aangenaam is. De Finnen grijpen het goede weer in Helsinki aan om buiten van alles te organiseren en zo veel mogelijk van de zon te genieten.

Blogs over Helsinki

Scroll naar boven