Vakantie in Ierland: bezienswaardigheden, rondreis, tips & info

Ierland is één van de mooiste landen ter wereld en onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Het land is wellicht geen goede bestemming voor een strandvakantie, maar juist wel voor de cultuursnuivers en de shopliefhebbers. De prachtige landschappen en de natuurrijke omgeving zorgen voor een fijne en vooral rustige vakantietijd. Ierland telt meer dan vijf miljoen inwoners en is dan ook dun bevolkt, een vakantie in Ierland is dan ook ideaal voor de rustzoekers. Je kan als toerist diverse gezellige dorpjes bezoeken of een wandeling maken door de natuurrijke gebieden. De drukte kan je vinden in de hoofdstad Dublin of het romantische Cork. Ierland staat bekend om zijn Guinness bier, kastelen, ruige natuur landschappen en als een waar winkelparadijs. Dagelijks vertrekken er vanuit Nederland meerdere vluchten naar de Ierse hoofdstad.

Vakantie in Ierland

Een vakantie in Ierland is niet voor iedereen. Je kunt hier bijvoorbeeld niet rekenen op perfect strandweer. Echter voor de liefhebber, komen het spectaculaire landschap en de dramatische historische plekken past echt tot hun recht onder een donkergrijs dreigend wolkendek. Tijdens een vakantie in Ierland kun je een aantal indrukwekkende prehistorische vindplaatsen bezoeken, waar je uitgelegd wordt hoe de mensen duizenden jaren geleden leefden. Daarnaast zijn er veel oude kloosters en prachtige kastelen te vinden. De Ieren hebben een levendige mythologie waardoor elke significante plek zijn eigen legende heeft. De gastvrije bevolking weet heel goed hoe je het beste maakt van een leven in een land waar het zelfs midden in de zomer koud en guur kan zijn en dat merk je zo gauw je een kroeg of restaurant binnenstapt.

Bestemmingen in Ierland

Reisaanbieders Ierland

Campings in Ierland

Op toeristische plekken in Ierland is altijd wel een camping te vinden. De meeste van deze plekken bevinden zich aan de indrukwekkende ruige kust en in de buurt van specifieke bezienswaardigheden. Ze zijn meestal ingesteld op mensen die in een camper of caravan een rondreis maken, maar hebben daarnaast ook wat plekken voor tenten. De campings in Ierland beschikken over het algemeen over simpele maar goede faciliteiten. Je kunt er bijvoorbeeld vanuit gaan dat de douches lekker warm zijn. Echter er zijn niet veel campings met extra´s. Wildkamperen is officieel niet toegestaan, maar in de binnenlanden en wat verder weg van de toeristische gebieden wordt het door de lokale bevolking geaccepteerd als je voor een nachtje je tent of camper langs de weg parkeert.

Bezienswaardigheden in Ierland

Dublin Ierland

Dublin

De Ierse hoofdstad Dublin is een populaire vakantiebestemming onder de Nederlanders. De unieke stad kent een nog specialere sfeer. De populariteit heeft het ook te danken aan zijn goedkope vliegverbindingen en betaalbare hotels. Dublin telt ruim een half miljoen inwoners. De hoofdstad is ook de thuishaven van het wereldberoemde biermerk Guinness. De bekendste bezienswaardigheid is het Guinness Storehouse. Deze eeuwenoude brouwerij beschikt over zeven verdiepingen en biédt een wonderbaarlijk mooi uitzicht over Dublin. Daarnaast kan je in de stad bij één van de vele pubs een biertje drinken. Cultuurliefhebbers moeten beslist een kijkje nemen bij het Irish Museum of Modern Art. Het museum beschikt over een geweldige collectie van nog levende kunstenaars. Als je gek bent op winkelen dan zal je een geweldige tijd beleven in het centrum van Dublin.

Cork

Cork

Cork is één van de grootste steden van Ierland. De hoofdstad van de graafschap Cork telt ruim 190.000 inwoners. Cork beschikt over een grote haven en een internationaal vliegveld. De historische binnenstad is een bezienswaardigheid op zichzelf. Dankzij de universiteit van Cork zijn er ook veel jongeren woonachtig in de Ierse stad. Als toerist zal jij jezelf geen moment vervelen in Cork, mede dankzij de vele bezienswaardigheden. De bekendste bezienswaardigheid is de oude gevangenis Cork City Goal. De gevangenis werd tussen 1878 en 1923 gebruikt en is sinds 1993 een museum. Je kan in het museum meer te weten komen over bizarre misdrijven en de gevolgen van de Grote Hongersnood. In Cork kan je ook de English Market bezoeken. De eeuwenoude markt speelde een grote rol in de historie van Cork en je kan er nog altijd lekkernijen inslaan.

Limerick

Limerick

In het westen van Ierland ligt de prachtige stad Limerick. De historische stad is de hoofdstad van de gelijknamige graafschap en telt rond de 95.000 inwoners. Het stadscentrum biedt een combinatie tussen historische panden en moderne gebouwen. De historie van Limerick gaat ver terug in de tijd. De middeleeuwse invloeden zijn nog altijd duidelijk zichtbaar. Een van de hoogtepunten in Limerick is het Hunt Museum. Het museum staat vol met kunst uit de collectie van het echtpaar Hunt. John en Gertrude Hunt waren antiekhandelaars en wisten een prachtige collectie te creëren. In Limerick kan je ook een bezoekje brengen aan het King John’s Castle. Het kasteel dateert uit de 13e eeuw en werd in 2013 geopend voor bezoekers.

Galway

Galway

De studentenstad Galway is niet de grootste stad van Ierland, maar toch zeker wel één van de gezelligste steden. In Galway kan je jaarlijks diverse festivals bezoeken en plaatsnemen op het terras. Enkele populaire festivals zijn het Galway International Arts Festival, Film Fleadh Festival en het immens succesvolle Galway International Oyster Festival. Je kan jezelf ook in de historie van de stad verdiepen in het Galway City Museum. De Ierse gemeente kent een rijke historie en staat ook wel bekend als de UNESCO Filmstad. Een bezoekje aan een lokale pub mag ook niet op jouw lijstje ontbreken. De populairste pubs zijn Tigh Neachtain, Murphy’s en Garavan’s. Dineren als een local kan het beste bij McDonagh’s, het restaurant is gespecialiseerd in fish & chips

Rondreis in Ierland

Ierland is uitermate geschikt voor een rondreis. De landschappen zijn adembenemend, maar niet altijd even vriendelijk voor wandel- of fietstochten. Met de auto, of in een camper kun je rustig – in je eigen tempo en lekker droog – genieten van de schoonheid. Er zijn veel interessante bezienswaardigheden te vinden, maar deze zijn niet altijd even gemakkelijk bereikbaar. Tijdens een rondreis met je eigen vervoersmiddel kun je alles zonder problemen bezoeken. Een andere mogelijkheid is om je aan te sluiten bij een georganiseerde rondreis. Deze worden vaak gericht aan een bepaalde leeftijds- of interessegroep. Er zijn reizen voor jongeren die ervoor zorgen dat geen goede kroeg overgeslagen wordt, terwijl overdag de landschappen en bezienswaardigheden aangedaan worden. Andere reizen zijn gericht op senioren en zorgen voor gemoedelijke overnachtingen in alle nodige rust.

Auto huren in Ierland

Je kunt via Engeland en Wales met je eigen auto naar Ierland rijden, maar dat kost tijd en geld. De overtochten op de veerboot zijn niet goedkoop. Daardoor is het voor een korte vakantie vaak voordeliger om ter plekke een auto of camper te huren. Dit kan direct op het vliegveld, op die manier heb je het voertuig de hele vakantie tot je beschikking en hoef je je verder geen zorgen meer te maken om vervoer. Als je ook een paar dagen in Dublin wilt doorbrengen, dan kun je een auto huren in de stad en deze na je rondreis door Ierland terugbrengen en nog een avondje van het bruisende stadsleven genieten voor je terug naar huis keert.

Blogs over Ierland

Openbaar-vervoer-in-Dublin-

Openbaar vervoer in Dublin

De Ierse hoofdstad Dublin is een populaire bestemming voor een stedentrip. Er zijn steeds meer vakantiegangers die de rust van Dublin verkiezen boven de drukte van bijvoorbeeld Londen. Dat is zo gek ook nog niet, want de Ierse stad heeft

Lees verder »

Veelgestelde vragen over Ierland

De hoofdstad van Ierland is Dublin. Het is een gezellige stad met veel pubs waar je tot de late uurtjes een drankje kan doen.

De langste rivier in Ierland is de Shannon. Hij is maar liefst 386 kilometer lang!

Het aantal inwoners in Ierland was 5.176.569 miljoen in 2020.

Ierland hoort sinds 31 januari 2020 niet meer bij de EU. Dit komt omdat het Verenigd Koninkrijk zich heeft teruggetrokken. 

Ierland wordt omringd door de Atlantische Oceaan en ligt ten westen van het Verenigd Koninkrijk.

De officiële taal in Ierland is Iers. Maar eigenlijk spreken ze er vooral veel Engels.

SRC Reizen
Scroll naar boven