Reizen naar Verenigd Koninkrijk: Landen, citytrip, vakantiehuis, info & tips

Het Verenigd Koninkrijk en Engeland worden vaak door elkaar gehaald. Dat komt doordat de overgrote meerderheid van de bevolking in het Engelse gedeelte van het rijk woont. Engeland telt 53 miljoen inwoners en jaarlijks komen er veel toeristen reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Maar ook Schotland met 5,3 miljoen, Wales met 3,1 miljoen en Noord-Ierland met 1,8 miljoen inwoners zijn onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Qua oppervlakte is Engeland ook het grootst, maar niet met zoveel verschil. Schotland beslaat meer dan 30% van de totale oppervlakte, Wales iets minder dan 10% en Noord-Ierland ongeveer 6%. 

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit meer dan 6000 eilanden die geologisch gezien bij Europa horen. De lokale bevolking ziet zichzelf niet persé zo. Aan de vorming van het Verenigd Koninkrijk zijn eeuwen van onderlinge oorlogen en strijd met de rest van Europa vooraf gegaan. Toeristen die reizen ondernemen naar alle uithoeken van het Verenigd Koninkrijk zullen merken dat de kleinere landen niet met de Engelsen onder één noemer willen worden geplaatst.

Reizen naar Verenigd Koninkrijk

De meeste reizen naar het Verenigd Koninkrijk richten zich op één regio of land binnen het rijk. Alle vier de landen hebben genoeg te bieden om een maand of meer te vullen. Schotland, Wales en Noord-Ierland staan bekend om hun uitgebreide natuurschoon, hoewel ook in Engeland veel mooie plekjes te vinden zijn. Daarnaast kun je in alle vier landen historisch erfgoed vinden. Van prehistorische vindplaatsen tot kastelen uit de middeleeuwen en enorme kathedralen – er zijn overblijfselen te vinden uit verschillende tijdperken. Ook op het gebied van hedendaagse cultuur valt er veel te beleven in het Verenigd Koninkrijk. Reizen naar het Verenigd Koninkrijk pakken meestal minstens één van de vele musea, theatervoorstellingen of concerten in een grote stad mee. Ook in de kleinere stadjes en dorpen kun je genieten van de authentieke culturen van deze eilandengroep.

Bestemmingen in Verenigd Koninkrijk

Engeland
Schotland
Wales
Noord-Ierland

Reisaanbieders Verenigd Koninkrijk

Landen in Verenigd Koninkrijk

Engeland

Wie aan Engeland denkt, kan de metropool Londen meestal niet weglaten. Dit stedelijk gebied heeft maar liefst 14 miljoen inwoners en is daarmee na Istanbul en Moskou de derde grootste stad in Europa. In London alleen kun je jezelf wekenlang vermaken. Engeland heeft echter nog veel meer te bieden. De verschillen tussen het noorden en zuiden, oosten en westen zijn groot. Het prachtige Cornwall ligt in het zuidwesten en heeft geweldige (surf)stranden, een ‘laidback’ sfeer en geweldige landschappen. In centraal Engeland bevinden zich de internationaal bekende universiteitssteden Oxford en Cambridge, beide met een schat aan interessante bezienswaardigheden en gezelligheid. Ook Noord-Engeland heeft zijn eigen charme. In de industrieregio rond Liverpool, Manchester, Leeds en Newcastle noemt iedereen je ‘darling’ en ‘sweetheart’ en zit de sfeer er ’s avonds goed in – hoewel het ook geregeld op dronken straatgevechten uitdraait. De natuur in deze regio is prachtig, vooral in het Lake District.

Schotland-Verenigd-Koninkijk

Schotland

Edinburgh is één van de meest interessante steden in Europa, vooral tijdens het Fringe Festival. Gedurende die drie weken loopt de stad vol met artiesten van over de hele wereld die elke pub en zaal omtoveren in een podium. Daarnaast heeft de stad een rijke geschiedenis en veel fascinerend historisch erfgoed. Het nachtleven in Glasgow – het ruige broertje van Edinburgh – is misschien nog beter. In deze industriestad wordt geniale muziek gemaakt en tot diep in de nacht gefeest. De belangrijkste trekpleister in Schotland is echter de natuur. De lege schoonheid van de ‘Scottish Highlands’ is nergens anders te vinden. Gigantische ‘Lochs’ hebben allemaal hun eigen legenden te vertellen. Ook de eilanden rond de kust zijn stuk voor stuk een bezoekje waard. De regenachtige dagen zijn oneindig in dit gedeelte van het koninkrijk, maar de gezelligheid en live muziek in de lokale pubs maken het helemaal goed.

Wales

Wales ligt ten westen van Engeland en het dichtst bij Ierland. Dit stukje van het Verenigd Koninkrijk staat vooral bekend om de adembenemende ongerepte natuur. Klimmers, wandelaars, mountainbikers, surfers en andere outdoorfanaten komen hier volop aan hun trekken, zolang ze niet vies zijn van grijs en regenachtig weer. Vooral het Brecon Beacon National Park is erg indrukwekkend. Daarnaast valt er ook op cultureel gebied van alles te beleven in Wales. Er zijn honderden oude kastelen te vinden in Wales en vaak staan deze in mooie authentieke dorpjes waar je van alles kunt leren over de traditionele cultuur. Ook Cardiff de hoofdstad heeft een prachtig kasteel en een handvol andere bezienswaardigheden.

Noord-Ierland

Het prachtige Noord-Ierland heeft dan wel de minste inwoners en landmassa van de vier landen, maar qua natuurschoon doet het niet voor de anderen onder. Langs de prachtige ruige kustlijn kijk je je ogen uit. Veel liefhebbers van de serie Game of Thrones komen hier bekende plekjes uit de serie bezoeken zoals Ballintoy Harbour en The Dark Hedges. Deze plekken zijn ook gewoon prachtig mooi, net als de publiekstrekker Giants Causeway, een rotsformatie die uit 40.000 Basalt-zuilen bestaat. Net als in de andere uithoeken van het Verenigd Koninkrijk spelen mythen en legendes hier een grote rol. Belfast is de fascinerende hoofdstad van Noord-Ierland. Er zijn weinig belangrijke bezienswaardigheden, maar veel street art en gezelligheid.

Citytrip in het Verenigd Koninkrijk

Een citytrip in het Verenigd Koninkrijk kan zo veel of weinig tijd in beslag nemen als jij wilt. Alleen in London kun je al een paar weken doorbrengen, vooral als je van eigentijdse cultuur en kunst houdt. Daarnaast zijn er nog tientallen andere steden die een citytrip waard zijn: Birmingham met zijn industriële verleden, Edinburgh vol met cultuur en duistere plekken, Glasgow voor het geweldige uitgaansleven, Belfast voor de gezelligheid, Cardiff voor de internationale allure van een traditionele stad, Oxford en Cambridge voor de universiteiten en de bruisende sfeer, Manchester voor de wetenschap en kunstuitspattingen, Liverpool, Birmingham, Canterbury en Kent… Het rijtje van mogelijke citytrips in het Verenigd Koninkrijk is nooit af.

Vakantiehuis in het Verenigd Koninkrijk

Een vakantiehuis in het Verenigd Koninkrijk is zo gevonden via één van de vele websites die accommodaties opsommen en verhuren. Een vakantiehuis geeft je de mogelijkheid om tijdens je reis zelf te koken en enigszins je eigen ruimte te hebben. Je kunt in het Verenigd Koninkrijk appartementen en huizen huren in grotere steden, maar er is ook een groot aanbod aan vakantiehuizen op prachtige plekjes in de natuur. Daarom is het verstandig om eerst na te denken over jouw vakantieplannen. Wat wil je beleven? Welk soort omgeving interesseert je het meest? Is er een plek van waaruit je al je wensen kunt combineren? Of moet je meerdere vakantiehuisjes op verschillende plekken in het Verenigd Koninkrijk boeken? Zo gauw je plannen duidelijk zijn hoef je er enkel nog de beste aanbiedingen bij te zoeken.

Vakantiehuis aanbieders in het Verenigd Koninkrijk

  1. Belvilla -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Booking.com -> Bekijk hier het aanbod!
  3. Natuurhuisje.nl -> Bekijk hier het aanbod!

Blogs over het Verenigd Koninkrijk

Openbaar-vervoer-in-Dublin-

Openbaar vervoer in Dublin

De Ierse hoofdstad Dublin is een populaire bestemming voor een stedentrip. Er zijn steeds meer vakantiegangers die de rust van Dublin verkiezen boven de drukte van bijvoorbeeld Londen. Dat is zo gek ook nog niet, want de Ierse stad heeft

Lees verder »

Veelgestelde vragen over het Verenigd Koninkrijk

Bungalows Groot Brittannie
Scroll naar boven