Stedentrip Edinburgh: Bezienswaardigheden, hotels, vliegtickets, info & tips

Edinburgh is de historische hoofdstad van Schotland, het heeft ongeveer een half miljoen inwoners, minder dan Glasgow, de andere grote stad in de regio. Schotland is net als Wales, Ierland en Cornwall – alle uithoeken van het Verenigd Koninkrijk – een regio waar mensen zich nog identificeren met hun Keltische voorouders. De unieke Schotse cultuur is diep geworteld in de verbinding met het land, de vele mystieke legendes en de sterke tradities die ontstaan in een onherbergzaam klimaat. De uitlaatklep van het volk vind je in de kunsten. Tijdens een stedentrip in Edinburgh kun je genieten van geweldige muziek en theater, zelfs op straat. Ook zul je veel historische plekken vinden die vertellen over de oneindige strijd met de wrede Engelse legers en het duistere verleden van het trotse Schotse volk.

Stedentrip in Edinburgh

Edinburgh is met het vliegtuig in anderhalf uur bereikbaar en daardoor uitermate geschikt voor een stedentrip. Deze levendige stad ademt cultuur en je vindt er dan ook in elke hoek een straatartiest of bar met live-muziek. Tijdens een stedentrip in Edinburgh kun je ontelbare oude gebouwen en historisch relevante plekken bezoeken die herinneren aan één van de vele bewogen perioden uit de geschiedenis van de stad. Als je een dag of twee over hebt, dan ben je binnen no-time in de lege hooglanden waar de tijd stil staat.

Stedentrip aanbieders Edinburgh

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Edinburgh zelf is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Schotland. De verschillende lagen van de stad vertellen elk hun eigen verhaal en kronkelen op een unieke manier door elkaar heen. Een wandeling door de stad met een nieuwe lokale vriend die je de vorige dag in de kroeg hebt leren kennen, kan je een levendig beeld geven van de ontwikkeling van de stad door de eeuwen heen. Verder zijn er tal van andere bezienswaardigheden in Edinburgh – (gratis) kunstgalerijen, historische gebouwen, een geweldige muziek en theater scene… In Edinburgh hoef je je geen minuut te vervelen.

Edinburgh-Castle

Edinburgh Castle en de Royal Mile

Edinburgh is gebouwd rond zijn machtige kasteel, dat nog steeds het centrum van de stad aangeeft en hoog boven alles uittorent. Dit stadsdeel bevat musea die de geschiedenis van de Schotten in geur en kleur vertellen, waardoor je inzicht krijgt in het krijgshaftige verleden dat zo bepalend is geweest voor de cultuur. Ook worden hier de kroonjuwelen bewaard. Vanuit het Castle loopt de hoofdweg van de stad recht naar beneden naar de Palace of Holyroodhouse. Deze ‘Royal Mile’ is de toeristische en historische hoofdweg van de stad. Je vindt hier altijd een goed optreden van een straatartiest en alles wat je als toerist nodig hebt, van informatie over tours in de stad en de hooglanden, tot souvenirs en een warme pub om te schuilen en een pintje Guinness te drinken.

Het-Fringe-festival

Het Fringe festival

Edinburgh komt helemaal tot leven tijdens het Fringe festival dat jaarlijks in de maand augustus plaatsvindt. Gedurende meer dan drie weken stromen de beste straatartiesten, cabaretiers, theatergroepen, muzikanten en allerlei andere kunstenaars naar de stad. Zij vertonen hun werk in ontelbare pubs, restaurants, clubs en theaterzalen. Het programma is overweldigend want de meeste locaties hebben elke dag wel iets geprogrammeerd. Je betaalt apart voor elk optreden, maar de prijzen zijn veel lager dan normaal. Daarnaast is er ook gedurende de hele maand onwijs veel te doen op straat. De meeste artiesten vertonen een gedeelte van hun kunsten voor vrije gift langs de Royal Mile waar je jezelf dagenlang kunt vermaken met spontane optredens van topkwaliteit.

Lauriston-Castle

Lauriston Castle en andere musea

Edinburgh beschikt over een groot aantal geweldige – gratis of goed betaalbare – musea. Natuurlijk kun je als kunstliefhebber de iconen van de stad – zoals het City Art Center, het Museum of Schotland en het Royal Museum – niet missen. Ben je op zoek naar een speciale plek om even aan de drukte van de stad te ontsnappen, dan is een bezoekje aan Lauriston Castle aan te raden. Het museum in dit kasteel vertelt vele historische legendes die er door de eeuwen heen plaatsvonden. De prachtige Japanse tuinen en het omringende bos bieden de mogelijkheid om een frisse neus te halen en even lekker de benen te strekken in een betoverende omgeving.

De-Schotse-hooglanden

De Schotse hooglanden

Als je tijdens je verblijf in Edinburgh een dag of twee vrij kunt maken – of liever een hele week – dan is het zeker de moeite waard om een tour naar de hooglanden te boeken. De wortels van de Schotse cultuur liggen hier. Als je wilt begrijpen waarom de bevolking zo joviaal is, hoe de Schotse kijk op het leven is ontstaan en waar de tradities vandaan komen, moet je het toonaangevende landschap zelf meemaken. Niet lang nadat je het stedelijk gebied verlaat, verandert er iets in je. Misschien is het de leegte van het landschap, of de mystieke geschiedenis van het land. Wat het ook veroorzaakt, iedereen die de hooglanden betreedt met een open hart, vindt er een speciale verbinding met het leven.

Glasgow-Edinburgh

Eigentijds Glasgow met Jugendstil en veel meer

Glasgow is de grootste stad in Schotland door de industriesector die er al honderden jaren werk verschaft aan de inwoners. Het mist de historische elegantie van Edinburgh, maar maakt dit makkelijk goed met levendige eigentijdse kunst en cultuur. Zo rekent geen andere stad met zo’n rijk erfgoed aan geweldige Jugendstil-architectuur. In het House for an Art Lover en de Glasgow School of Arts vind je een droom aan art-nouveau design. Verder is ook West End een bezoekje waard. Deze universiteitswijk huisvest een geweldige variatie aan drukbezochte pubs en vele geweldige musea zoals het Kelvingrove. Vraag hier de lokale jeugd wie er allemaal optreedt, want er is een goede kans dat je om de hoek ook nog een goed concert vindt.

Een spooktour in Auld Reekie

In een donker tijdperk in het verleden van Edinburgh, verboden de Engelse overheersers de inwoners van de stad om buiten de stadsmuren te wonen. De groeiende bevolking van Edinburgh had daardoor geen andere optie dan hun huizen in verschillende lagen op elkaar te bouwen. De armsten woonden vaak onder de grond in donkere onderkomens die maar beperkt toegang hadden tot het daglicht. Tijdens een verwoestende brand kwamen hier duizenden mensen om het leven. Auld Reekie is een wijk die bekend staat om de vele griezelige legendes. Hier kun je helemaal opgaan in de duistere kant van Edinburgh tijdens een spooktour. Deze brengt je naar de verborgen buurt Real Mary King´s Close en het ondergrondse gewelvendoolhof The Vaults.

Hotels in Edinburgh

Edinburgh heeft een grote verzameling hotels in allerlei prijsklassen. De betaalbare hostels staan bekend om hun geweldige sfeer, voor het geval je op zoek bent naar één groot feest en slapeloze nachten. Door de vele karakteristieke gebouwen, zijn er ook een aantal zeer unieke hotels te vinden in Edinburgh. Het Tigerlily is een voorbeeld van een kunstzinnig aangekleed boutique hotel op loopafstand van alle belangrijke bezienswaardigheden. In het festivalseizoen in augustus kan het lastig zijn om last-minute nog een slaapplaats te vinden.

Vliegtickets naar Edinburgh

Vliegtickets naar Edinburgh zijn makkelijk te scoren. Veel verschillende maatschappijen bieden vluchten aan met een overstap in London, of direct naar het nabijgelegen Glasgow. Als je geld wilt besparen, kun je kijken bij Ryanair (vanaf Eindhoven) of Easyjet (naar Glasgow). Daarnaast zijn er natuurlijk ook directe vluchten van Schiphol naar Edinburgh bijvoorbeeld met Transavia. Vliegtickets naar Edinburgh zijn het goedkoopst als je een maand of twee van tevoren boekt en de prijzen kunnen behoorlijk oplopen in augustus tijdens het festivalseizoen.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Vakantie in Edinburgh

Naast de ideale bestemming voor een stedentrip, is Edinburgh ook uiterst geschikt voor een langere vakantie. Na een tijdje in de gezellige stad te hebben vertoefd, kun je de dramatische Schotse Hooglanden intrekken en genieten van de uitgestrekte leegte, de magische landschappen met hun beroemde lochs en de adembenemende ruige kustlijn. Als je ondertussen het accent een beetje verstaat, vraag dan de locals om hun legenden te delen, want elk gebied heeft zijn eigen mythes die veel zeggen over het verleden van het land en de mindset van de bevolking.

Het weer in Edinburgh

Schotland staat bekend om zijn grauwe natte weer en Edinburgh is daarin geen uitzondering. Het indrukwekkende is dat zowel de stad als het landschap onder een grijs dreigend wolkendek het best tot hun recht komen. Door de weersomstandigheden is het wel echt aan te raden om deze regio in het voorjaar of in de zomer te bezoeken. Je zult snel merken dat de ‘droogste’ maanden van het jaar hier nog steeds nat en kil genoeg zijn.

Blogs over Edinburgh

Scroll naar boven