Het openbaar vervoer in Edinburgh – Reizen naar en in de stad

De Nederlandse vakantieganger is dol op een stedentrip. Er zijn veel reizigers die kiezen voor een bezoek aan de Engelse hoofdstad Londen, maar de drukte is een minpunt. Je kan een soortgelijke stedentrip beleven in Edinburgh en genieten van de rust. Edinburgh is een relatief goedkope vakantiebestemming en er vertrekken dagelijks vluchten vanuit Nederland naar de Schotse hoofdstad. Je kan overigens ook met de boot naar Edinburgh afreizen. Echter is een vliegticket meestal wel een stuk goedkoper.

In Edinburgh kan je aan de wandel gaan, maar niet alle bezienswaardigheden zijn even eenvoudig bereikbaar. Het is dan slim om voor de snelheid en het gemak van het openbaar vervoer in Edinburgh te kiezen. Je kan gebruik maken van de bus, trein en de taxi. Wil je meer weten over het openbaar vervoer in Edinburgh, lees dan snel verder!

Inhoudsopgave:

de-boot-naar-Edinburgh

Reizen met de boot naar Edinburgh

De snelste en gemakkelijkste manier om Edinburgh te geraken is door te reizen met het vliegtuig. Je kan meestal wel voor een laag bedrag een vliegticket op de kop tikken. Als je ver van te voren boekt dan ben je meestal wel het goedkoopste uit. Als je juist op zoek bent naar wat meer avontuur dan kan je ook met de boot naar Schotland afreizen. Je zal eerst met de boot naar Newcastle moeten gaan en dat duurt zo’n vijftien uur. Je kan vanuit Newcastle binnen enkele uurtjes naar Edinburgh rijden. Een ander optie is de boottocht naar het Engelse Hull, vanwaar je nog ruim 400 kilometer moet afleggen naar Edinburgh.

Treinreizen naar Edinburgh

Treinreizen naar Edinburgh

De derde reisoptie naar Edinburgh is met de trein. Wij moeten je eerlijk bekennen, het is waarschijnlijk wel de onhandigste reismethode. Vanzelfsprekend is er geen directe treinverbinding tussen Nederland en Schotland, daar moet je rekening mee proberen te houden. Als eerste zal je naar Londen moeten reizen met de trein, waarna je kan overstappen op de trein naar de hoofdstad van Schotland. Je bent bij elkaar zo’n tien uur kwijt. Je hoeft het overigens voor de prijs niet te doen, want het kost gemiddeld zo’n 200 tot 300 euro. Een vliegticket is ook in dit geval goedkoper.

Auto huren

Auto huren op het vliegveld

Er is in de stad veel te ontdekken, maar je kan ook een auto huren en een kijkje nemen in de omgeving. De prachtige omgeving is een aanrader. Je kan op het vliegveld van Edinburgh direct een auto huren. Wij raden je aan om al voor vertrek een auto te boeken, zodat je er tijdig bij bent en kan profiteren van de beste prijs. Het is ook mogelijk om een huurauto te verkrijgen in het centrum van de stad, maar dan zal je wel nog de vervoerskosten moeten betalen van het vliegveld naar het centrum. Wij raden je aan om altijd een all-in prijs te overleggen, zodat je nooit tegen problemen aanloopt bij eventuele schade aan de auto.

Openbaar-vervoer-in-Edinburgh-2

Taxi’s in Edinburgh

De meest efficiënte manier om door te stad te reizen is met een taxi. Het is overigens geen goedkope manier van reizen, aangezien de prijzen ongeveer gelijk zijn aan die in Nederland. Je kan een taxibedrijf bellen of er eentje aanhouden. Echter moet je wel goed opletten, aangezien er ook illegale taxi’s door Edinburgh rijden. Stap enkel en alleen in een geregistreerde taxi.

Bussen in Edinburgh

Bussen in Edinburgh

Een goedkopere manier van reizen is met het openbaar vervoer in Edinburgh. Er rijden door de hele stad bussen. Je kan voor een langere trip het beste gebruik maken van de bus. Een dagkaart kost rond de vier pond, terwijl je voor 1,50 pond een enkeltje kan aanschaffen. Je kan het beste opstappen op Princess Street of op het centrale busstation nabij het St. Andrew Square. Je kan vanaf het vliegveld in de Airlink bus stappen, die brengt je voor 4,50 pond naar het centrum van Edinburgh. Ook heb je de welbekende Hop on Hop off bussen waarmee je de hele stad ontdekt.

ReizenReizen

Trams Openbaar vervoer in Edinburgh

Trams in Edinburgh

Sinds 2014 is het mogelijk om een ritje te maken in de tram van de Schotse stad. De tram start met rijden op het vliegveld en brengt de reizigers naar het centrum en York Place. De ticketprijs voor de tram is exact hetzelfde als de bus, oftewel 4 pond voor een dagkaart en 1,50 pond voor een enkele reis. Het is niet optimaal, maar wel een stuk betaalbaarder dan een taxi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven