Vakantie op Cyprus: Hotels, vliegtickets, vakantiehuis, info & tips

De eilandstaat Cyprus ligt in de middellandse zee ten zuiden van Turkije. De oudste aangetoonde menselijke beschaving op het eiland bewoonde de regio 10.000 jaar voor Christus. Tijdens een vakantie op Cyprus kun je onder andere het goed bewaarde Neolithische dorp Khirokitia bezoeken. Doordat het eiland op een strategische locatie in de Middellandse Zee ligt, is het door de eeuwen heen door verschillende volkeren veroverd. Op Cyprus kun je sporen vinden van bezetting door de oude Grieken, Egyptenaren, Perzen en Alexander de Grote. Daarna kwamen de Romeinen, Arabieren, Venetianen en Turken.

In de moderne tijd zijn er veel onderlinge confrontaties geweest tussen bevolking van Griekse en Turkse afkomst. Sindsdien wordt ongeveer 60% van het eiland in het zuiden en westen geregeerd door de officiële regering van de Republiek van Cyprus (met een meerderheid van Griekse afkomst). 36% van het land wordt effectief bestuurd door de (internationaal niet geaccepteerde) Turkse Republiek van Noord Cyprus en 4% van het eiland bestaat uit een bufferzone.

Vakantie op Cyprus

Het prachtige eiland Cyprus is een geweldige vakantiebestemming. Het zonovergoten mediterrane klimaat maakt dat je het grootste gedeelte van het jaar kunt genieten van de prachtige stranden van het eiland. In het heldere, rustige water van de Middellandse Zee zijn de zwem- en snorkel mogelijkheden eindeloos. Vooral het strand met de Petra tou Romiou (de Rots van Aphrodite) maakt zijn legendaire naam als geboorteplaats van de godin van de liefde en de schoonheid meer dan waar. Het midden van Cyprus wordt gedomineerd door het Troodosgebergte – een enorm natuurgebied dat zich rond de 1952 meter hoge piek van Mount Olympus uitstrekt. Naast schitterende natuur is er tijdens een vakantie op Cyprus een hele verzameling indrukwekkend historisch erfgoed te vinden.

Bestemmingen op Cyprus

Reisaanbieders Cyprus

Hotels op Cyprus

In elke stad op Cyprus zijn goede hotels in verschillende prijscategorieën. Het grootste aanbod aan hotels vind je in de havenstad Paphos en het toeristische Ayia Napa. Daarnaast zijn er nog een heleboel minder bekende badplaatsen waar je prima kunt overnachten. Polis in het noordwesten van Cyprus heeft een aantal goede hotels van waaruit je het prachtige Akamas Peninsula kunt verkennen. Ook rond Limassol kun je prima verblijven. Hoewel het Grieks-Cypriotische gedeelte veel populairder is onder toeristen, kun je ook prima hotels vinden in het Turkse noorden van Cyprus. Rond Girne en Lefke in het noorden zijn een aantal opties beschikbaar, maar de oostelijke kustlijn rond Gazimagusa heeft het meest te bieden

Bezienswaardigheden op Cyrpus

Paphos-Cyprus

Paphos

De havenstad Paphos is één van de bekendste badplaatsen op Cyprus. Dat komt vooral door de schat aan historisch erfgoed die het bevat. De benedenstad is bekend als Kato Paphos en bestaat uit ruïnes van gebouwen die tussen 2400 en 700 jaar oud zijn. Dit gedeelte van de stad werd grotendeels verlaten omdat de dreiging vanaf de zee in de Byzantijnse periode te groot was. De inwoners trokken toen ter verdediging naar hoger gelegen gebieden. Het meest indrukwekkende gebouw in Kato Paphos is een Romeinse villa die gebouwd is voor Dionysos – de god van de wijn. De indrukwekkende mozaïkvloeren bevatten figuren uit de antieke Griekse mythologie. Dit hele gedeelte van de stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Nicosia-Cyprus

Nicosia

Na de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië konden de inwoners van Cyprus het niet eens worden, wat uiteindelijk leidde tot de scheiding tussen het Grieks-Cypriotische zuidelijke gedeelte van het eiland en het door Turkije bezette noordelijke deel. De groene bufferzone tussen de twee gedeeltes loopt midden door de hoofdstad Nicosia en deze stad is daarmee één van de laatste opgesplitste hoofdsteden ter wereld. Dat maakt het des te interessanter voor bezoekers. Neem je paspoort mee als je naar het andere gedeelte van de stad wilt. Je zult direct de verschillen opmerken. In het Turkse gedeelte betaal je met de Turkse Lira in de vele kleine barretjes waar verhalen de ronde doen over nomadische volkeren die hier tot in de 19e eeuw met hun kamelen ronddoolden. Het Grieks-Cypriotische gedeelte bevat winkels en coffeeshops van veel grote bedrijven zoals McDonald’s en Starbucks waar je met de Euro betaalt.

Ayia-Napa-Cyprus

Ayia Napa

Van juni tot en met september komen honderden beroemde dj’s naar Ayia Napa, het ‘nieuwe Ibiza’ op Cyprus. Dit stadje is de meest toeristische plek op het eiland. Door de drukte is het niet de beste plek om te verblijven als je komt om historische bezienswaardigheden te bezoeken of een strandvakantie te vieren met je familie. Als je echter houdt van geweldige uitgaansgelegenheden en een leuke sfeer onder jongeren, dan is Ayia Napa ‘the place to be’. Je kunt hier elke nacht dansen tot je er bij neervalt. Het strand is nooit te ver weg en overdag kun je daar ongegeneerd uitrusten en je nieuwe feestvrienden treffen.

Limassol-Cyprus

Kourion en Limassol

Limassol is een stadje aan de zuidkust van Cyprus dat vooral bekend is om het prachtige oude kasteel. In het kasteel bevindt zich het Middeleeuwse Museum dat een indrukwekkende collectie keramiek en oude grafstenen bevat. Daarnaast kun je er ook het Archeologische Museum bezoeken en het Sculpture Park met prachtige sculpturen van lokale en internationale kunstenaars. Ten westen van de stad ligt een plateau met daarop één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het eiland. De bouwwerken van de voormalige stad Kourion zijn zo goed bewaard gebleven dat je je precies kunt voorstellen hoe het er in de gloriedagen uitzag. Je kunt hier het Huis van Achilles bezoeken en een aantal prachtige mozaïeken, publieke baden, een tempel, amfitheater en necropool.

Vliegtickets naar Cyprus

Vliegtickets naar Cyprus kun je op verschillende manieren vinden. Directe vluchten naar het eiland boek je bij Transavia, KLM, Ryanair of Royal Jordanian. Deze vluchten doen er gemiddeld vier uur over waardoor je na een halve dag reizen al aan het strand ligt. Zoek je vliegtickets naar Cyprus direct bij deze maatschappijen als je problemen wilt voorkomen met online reisbureaus – de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij zelf is meestal veel beter. Je kunt ook zoeken naar vluchten via een website waar alle mogelijkheden getoond worden, dan heb je kans dat je een goedkopere optie tegenkomt met een overstap.

Vliegticket aanbieders Cyprus

  1. Vliegwinkel -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Budgetair -> Bekijk hier het aanbod!

Vakantiehuis op Cyprus

Je kunt gemakkelijk een vakantiehuis vinden in het Grieks-Cypriotische gedeelte van Cyprus. Het toerisme is daar goed ontwikkeld en er zijn veel verschillende opties beschikbaar. Er zijn vakantiehuizen aan de stranden van het eiland zodat je te voet naar je favoriete zonnebad-plekje kunt lopen. Daarnaast kun je ook een vakantiehuis vinden in de bergachtige binnenlanden van Cyprus. Daar kun je prachtig wandelen en er zijn een heleboel kloosters, kerken en natuurlijke bezienswaardigheden om te bezoeken. In het Troodosgebergte bevinden zich tien kerken die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Vooral het Kykkos-klooster en het St. John Lambadistis klooster zijn de moeite van het bezoeken waard.

Vakantiehuis aambieders Cyprus

Reizen naar Cyprus

Voor je volgende vakantie kun je één van vele prachtige reizen naar Cyprus kiezen. Dit eiland heeft zo veel variatie te bieden dat er voor iedereen wel opties tussen zitten. Je kunt ervoor kiezen om zelf je plan samen te stellen, op die manier kun je activiteiten ondernemen wanneer je er zin in hebt. Het is een goed idee om een auto te huren zodat je gemakkelijk bij de verschillende bezienswaardigheden komt. Er zijn ook veel georganiseerde reizen naar Cyprus. Deze nemen je mee op een avontuur door alle belangrijke bezienswaardigheden van het eiland. Als je voor deze optie kiest, dan hoef je zelf nergens over na te denken en heb je altijd een gids bij je die uitlegt geeft over de geschiedenis van de verschillende plekken die je bezoekt.

Blogs over Cyprus

Veelgestelde vragen over Cyprus

Scroll naar boven