Paphos op Cyprus: Bezienswaardigheden, hotel, car rental, info & tips

De historische stad Paphos ligt op het eiland Cyprus, in de Middellandse Zee. Het ligt ten zuiden van Turkije en ten westen van Libanon en Syrië. Cyprus is politiek en cultureel gezien verdeeld in twee helften. Het westen vormt een autonome staat die lid is van de Europese Unie, terwijl het oosten bij Turkije hoort. Paphos is een kuststad in het zuidwesten van het eiland die al duizenden jaren bestaat. Historische vondsten laten zien dat de plek al sinds het neolithicum bewoond wordt. Volgens de mythen werd Oud-Paphos gesticht op een heuvel door de Griekse godin Aphrodite die er al eeuwenlang intensief vereerd werd. Nieuw-Paphos ligt aan een natuurlijke haven aan de kust, ongeveer 12 kilometer verwijderd van de oude stad. Deze nieuwe stad werd gesticht in de derde eeuw voor Christus.

Paphos op Cyprus

Door de eeuwen heen woonden vele volkeren in Paphos. Daardoor heeft de stad een schat aan Grieks, Romeins en Byzantijns erfgoed. Een groot gedeelte daarvan staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast valt er natuurlijk nog veel meer te beleven op dit zonovergoten eiland in de Middellandse Zee. Paphos is bekend als de wijnhoofdstad van Cyprus en je kunt er dan ook heerlijk eten en drinken in één van de authentieke restaurantjes in de stad. De stranden langs de kust zijn ontwikkeld met wat modernere faciliteiten voor toeristen.

Bezienswaardigheden in Paphos Cyprus

Er zijn onwijs veel verschillende bezienswaardigheden in en rond Paphos. De stad is vooral bekend vanwege de archeologische vindplaatsen van Kato Paphos en de koninklijke tombes. Daarnaast kun je er echter ook kastelen, kloosters en kerken bezoeken. Als je van cultuur houdt, dan raak je in deze stad nooit uitgekeken. De omgeving van Paphos wordt gekenmerkt door prachtige stranden en uitgestrekte heuvellandschappen met goede wandelmogelijkheden. Er is ook een waterpark en een dierentuin waar de hele familie zich uitstekend een dagje kan vermaken.  

Tombs-of-the-Kings-paphos

De indrukwekkende koninklijke tombes

De Tombs of the Kings is een indrukwekkende archeologische vindplaats die verrassend onbekend is. Het is zó groot dat je er meerdere dagen kunt doorbrengen als je alles tot in de details wilt bekijken – daardoor zul je merken dat er iedere keer toch nog een andere tombe opduikt. De site bevat graftomben van invloedrijke en welvarende figuren uit de Egyptische en de Romeinse tijd. Bij binnenkomst in het park doe je er verstandig aan om een informatiefolder mee te nemen want op het eerste gezicht lijkt het droge heuvellandschap niet veel speciaals te bevatten. Onder de grond bevinden zich echter indrukwekkende bouwwerken met enorme pilaren en rotsblokken. Je ziet duidelijk het verschil in bouwstijl tussen de tombes uit de Romeinse en de Egyptische tijd.

Kato-Paphos

De prachtige mozaïekvloeren van Kato Paphos

De bekendste bezienswaardigheid van Paphos is de oude stad Kato Paphos. Deze archeologische vindplaats is zo goed bewaard gebleven dat je een levendig beeld kunt vormen van het alledaagse leven van de oude Griekse en Romeinse bewoners. Deze plek werd bewoond vanaf de prehistorie tot de middeleeuwen en heeft dus echt van alles meegemaakt. De meest indrukwekkende overblijfselen stammen uit de Romeinse tijd. Het gaat daarbij om vier luxe villa’s waarvan de adembenemende mozaïekvloeren nog helemaal intact zijn. Deze vindplaats is een belangrijke informatiebron voor archeologen en er worden nog steeds opgravingen gedaan.

Agia-Kyriaki-Chrysopolitissa-Paphos

De site rond de 13e eeuwse kerk Agia Kyriaki Chrysopolitissa

Ook de archeologische site rond de Agia Kyriaki Chrysopolitissa Kerk is één van de hoogtepunten van Paphos. Deze kerk werd gebouwd in de 13e eeuw en bevindt zich midden in een archeologische vindplaats waarvan zich een groot gedeelte nog onder de grond bevindt. Op deze plek kun je de pilaar bezoeken waar de apostel Paulus 39 zweepslagen kreeg 45 jaar na de geboorte van Christus. Hij probeerde het christendom te verspreiden in Cyprus. Als je meer wilt weten over de vele indrukwekkende opgravingen die in en rond Paphos gedaan zijn, bezoek dan zeker het Archeologisch museum van de stad. Daar worden voorwerpen tentoongesteld die gevonden zijn op 15 verschillende archeologische vindplaatsen.

kasteel-van-Paphos

Cultuur snuiven in het kasteel van Paphos en de oude binnenstad

Het kasteel dat de haven van Paphos bewaakt heeft ook een rijke geschiedenis. In eerste instantie stond er een Byzantijns fort op deze plek. De Venetianen namen dat gebouw in en vervolgens werd het door de Ottomanen omgebouwd tot het kasteel dat je nu nog kunt bezoeken. In de eeuwen daarna diende het gebouw vele doelen. Er werden bijvoorbeeld gevangenen opgesloten en zout opgeslagen. Tegenwoordig dient het kasteel als cultureel monument waar geregeld evenementen worden gehouden. Vooral het Aphrodite-festival is een grote publiekstrekker. Dat vindt elk jaar in september plaats. De oude binnenstad ligt verderop op een heuvel, daar valt ook altijd wat te beleven op cultureel gebied. In 2017 kreeg Paphos daarom de European Capital of Culture award. Vanaf de grote kerk in het centrum heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Troodos-gebergte-Paphos

Het Chysoryiatissa-klooster en het Troodos-gebergte

Het zuidwesten van Cyprus bevat het prachtige Troodos-gebergte. In dit heuvellandschap liggen slaperige pittoreske dorpjes met prachtige kerkjes en kloosters. Alle kerken in dit gebied zijn onderdeel van het UNESCO werelderfgoed omdat ze zoveel historische waarde hebben. Ze bevatten kleurrijke muurschilderingen en fresco’s uit de middeleeuwen. Je kunt makkelijk een paar dagen besteden aan het bezoeken van al deze mooie plekjes, of alleen de kerk van Archangelos Michail in Pedoulas bezoeken. Ook het Chtsoryiatissa-klooster mag je niet missen. Dit klooster staat naast een indrukwekkend museum over Byzantijnse kunst. De gebouwen worden omringd door de groene cipressen die het bos van Paphos vormen. In het Troodos-gebergte kun je ook heerlijk wandelen, hoewel het landschap indrukwekkender is op het schiereiland van Akamas.

Zoek verkoeling in waterpark Aphrodite en langs de stranden

In het gebied rond Paphos liggen meer dan 20 prachtige stranden. Er zijn dus veel perfecte plekjes om een paar uur uit te rusten na het bezoeken van historische bezienswaardigheden. Als je houdt van nette stranden met goede voorzieningen bezoek dan één van de 12 stranden met een blauwe vlag. De mooiste en rustigste stranden liggen voorbij Lara. Voor gezinnen met kinderen mag een bezoekje aan het waterpark Aphrodite niet ontbreken tijdens een vakantie in Paphos. Dit enorme park heeft 17 verschillende attracties die geschikt zijn voor uiteenlopende leeftijden. Er zijn supersnelle glijbanen voor adrenalinejunkies en rustige dobber attracties die je langs verfrissende watervallen en fonteinen voeren.

Hotel in Paphos

Je kunt gemakkelijk een goed hotel vinden in en/of rond Paphos. De infrastructuur voor toeristen is goed uitgebouwd in dit gedeelte van Cyprus waardoor je kunt overnachten in het soort hotel dat bij jou past. In Paphos zijn een aantal goede hotels te vinden met uitgebreide faciliteiten zoals tuinen en riante zwembaden. Daarnaast zijn er uiteraard ook kleinere hostels en B&B’s waar je veel goedkoper uit bent. Het is verstandig om te bedenken waar je het liefst wilt zijn tijdens je vakantie – in het bruisende centrum, vlakbij een indrukwekkende vindplaats of direct aan het strand. Vervolgens boek je daar een hotel dat bij je voorkeuren past.

Car rental in Paphos

De meeste toeristen maken gebruik van een Car rental in Paphos. Door een eigen auto te huren kun je veel effectiever gebruik maken van je tijd. Je hebt dan namelijk de mogelijkheid om de mooiste plekken te bezoeken op de tijdstippen die jou het beste uitkomen. In de zomer kun je bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg een vindplaats bezoeken om de hitte van de middag en de drukte te vermijden. Vervolgens rij je naar een prachtig strand waar je kunt blijven tot na de zonsondergang omdat je met je eigen auto op elk gewenst tijdstip naar je hotel kunt terugkeren. Je vindt Car rental op het vliegtuig van Paphos en in de stad zelf.  

Het weer in Paphos

Paphos heeft een Middellandse Zeeklimaat. Dat betekent dat het er het hele jaar door relatief warm is. In de zomer kunnen de temperaturen gemakkelijk boven de dertig graden stijgen en regent het eigenlijk nooit. Dat maakt het een perfecte bestemming voor een zon, zee en strand vakantie. In juli en augustus is het aanzienlijk drukker op het eiland dan in andere maanden. Als je dus naar Paphos reist voor de bezienswaardigheden dan is het verstandig om een andere maand uit te kiezen. Zelfs in de winter is het in Paphos meestal warm genoeg om midden op de dag in een T-shirt rond te lopen. Als je ook nog een beetje van het strand wilt genieten dan kun je het beste in april, mei, juni, september of oktober gaan. 

Blogs over Paphos

Scroll naar boven