Vakantie in Suriname: bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Suriname ligt aan de noordoostkust van Zuid-Amerika, tussen Frans-Guyana, Guyana en Brazilië. Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 165.000 vierkante kilometer en is daarmee de kleinste soevereine staat van dit continent – hoewel het nog steeds vier keer zo groot is als Nederland. De 576.000 inwoners wonen bijna allemaal aan de kust rond de hoofdstad Paramaribo. Suriname was tot 25 November 1975 onderdeel van het Nederlands Koninkrijk. Daardoor heeft het land sterke banden met Nederland, onze taal is bijvoorbeeld nog steeds de officiële taal. In Nederland bestaat een relatief grote Surinaamse gemeenschap en het is één van de populaire ver weg gelegen vakantiebestemmingen van onze landgenoten. Door de ligging in de tropen, is het in Suriname het hele jaar door heerlijk warm. Dit maakt het dat veel toeristen op vakantie naar Suriname gaan.

Vakantie in Suriname

Tijdens een vakantie in Suriname kun je heerlijk luieren aan het strand en genieten van het warme klimaat. Maar ook voor mensen die van actie houden is er van alles te ontdekken. De prachtige stranden, knusse stadjes en typische cultuur van Suriname zijn trekpleisters voor toeristen. Ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een vakantie in Suriname. De ongerepte tropische regenwouden in het binnenland van Suriname zijn onderdeel van het Amazonegebied. Als je iets wilt leren over de koloniale tijd en de manier waarop men vroeger handel dreef, dan kun je een oude plantage bezoeken waar ze laten zien hoe het er vroeger aan toe ging. 

Bestemmingen in Suriname

Paramaribo

Reisaanbieders Suriname

Hotel in Suriname

Veel mensen gaan naar Suriname op een georganiseerde reis. Dit betekent dat de overnachtingen door de reisorganisatie worden geregeld. Ook all-inclusives zijn zeer geliefd in Suriname. Deze manier van reizen kan heel voordelig uitvallen. Je kunt echter ook zelf gemakkelijk een hotel vinden in Suriname. De prijzen liggen lager dan bij ons, een nette overnachtingsplek hoeft niet meer dan twintig euro te kosten. Een dergelijk simpel hotel in Suriname kun je overal vinden. Als je op zoek bent naar wat meer luxe, zoek dan in Paramaribo als je voor cultuur komt. In Cajana zijn een paar geweldige hotels in de jungle en in Nieuw Nickerie kun je in stijl aan het strand verblijven en het nabijgelegen Guyana bezoeken.

Bezienswaardigheden in Suriname

Paramaribo

Paramaribo

Paramaribo is de enige echte stad in Suriname. Bijna de helft van de inwoners van het land wonen direct in de stad en nog eens ruim 30% dicht in de buurt. Het centrum van Paramaribo staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit gedeelte van de stad is bewonderenswaardig goed bewaard gebleven. Het originele stratenplan is intact gebleven en je vindt er nog veel traditionele houten huizen. Paramaribo’s oude centrum is daardoor een uniek voorbeeld van Europese cultuur in Zuid-Amerika. In de Domineestraat kun je veel leuke lokale kleding en hebbedingetjes vinden. Op de centrale markt vind je allerlei tropische vruchten en andere etenswaren waar je nog nooit van gehoord hebt. Deze producten worden omgetoverd in heerlijk eten in de vele restaurantjes langs de waterkant. Voor serieuze winkelfanaten moet ook een uitstapje naar de Maretraite Mall en/of de Heritage Mall op het programma staan.

Nieuw-Amsterdam

Commewijne en Nieuw Amsterdam

Commewijne is een district direct ten oosten van Paramaribo aan de andere kant van de Suriname rivier. Van oudsher is dit een plantage-gebied, waardoor je er veel kunt leren over de koloniale tijd. Sommige oude plantages zijn nog als zodanig te herkennen, Reynsdorp bijvoorbeeld is een voormalige koffieplantage. De hoofdstad van het district Commewijne is Nieuw Amsterdam. Hier kun je een fort bezoeken uit de 18e eeuw dat gebouwd is in de vorm van een vijfhoek. Er staan nog grote kanonnen die gebruikt werden om de kustlijn te verdedigen tegen vijandelijke vloten. Je kunt hier ook dolfijnen spotten, de monding van de Suriname rivier is een favoriet gebied van de Profosu, een brakwater dolfijn. Deze rustige streek is uitstekend geschikt om te fietsen en even bij te komen van het drukke Paramaribo.

Albina-Suriname

Albina

In het oosten van Suriname aan de oever van de Marowijne rivier ligt het stadje Albina. Dit stadje werd aan het einde van de 19e eeuw gesticht door een generaal die in het Nederlandse leger had gediend en met pensioen hoopte te gaan. Hij vernoemde het stadje naar zijn geliefde. Helaas voor hem werd er enkele jaren later goud gevonden en moest hij zijn grond verkopen. Ook vandaag de dag is Albina een plek waar vluchtelingen hun geluk zoeken. Er wonen veel Braziliaanse en Chinese immigranten. Door de vele cultuurverschillen kan het soms onrustig zijn in Albina, vooral ´s avonds. Je kunt vanuit Albina de rivier oversteken en het stadje Saint-Laurent-du-Maroni bezoeken in Frans-Guyana. 

Lelydorp

Lelydorp ligt in het centrale noordelijke gedeelte van Suriname, op 18 kilometer van de hoofdstad Paramaribo. Het dorp werd op de kaart gezet door de aanleg van een spoorlijn die er een stop maakte. In die jaren werd het vernoemd naar toenmalige gouverneur Kofidjompo. Tegenwoordig loopt ook de Indira Ghandiweg langs de stad, waardoor het makkelijk bereikbaar is. In Lelydorp kun je heerlijk eten in één van de vele restaurants. Er wonen voornamelijk Hindoestanen, Javanen en Creolen, die al hun geweldige culinaire tradities hebben leren toepassen op de lokaal beschikbare gewassen. Daardoor zijn unieke gerechten ontstaan, elk eettentje heeft zijn eigen specialiteit om van te smullen. Ook de centrale markt is een bezoekje waard.

Vliegtickets naar Suriname

Door de historische banden met Nederland is het gemakkelijk om vliegtickets te vinden naar Suriname. Een directe vlucht naar Paramaribo doet er ongeveer tien uur over, waardoor je binnen een dag reizen op je bestemming staat. Dat is wel zo fijn, want met een overstap verlies je vaak veel tijd, die je in Suriname beter had kunnen besteden. Je kunt directe vluchten boeken bij Surinam Airways, TUI of KLM. Je kunt retourvluchten vinden naar Suriname voor rond de 900 euro. Deze prijs gaat omhoog gedurende de schoolvakanties. Als je toch in een vakantieperiode wilt reizen, dan is het verstandig om de vliegtickets naar Suriname zo vroeg mogelijk te boeken.

Vliegticket aanbieders Suriname

Rondreis door Suriname

Suriname is een prachtig land dat veel te bieden heeft. Tijdens een rondreis kun je uitrusten op de prachtige stranden en zwemmen in het helderblauwe water. Landinwaarts bevinden zich geweldige natuurparken waar je kennismaakt met de tropische flora en fauna van het regenwoud. Tussendoor verblijf je in knusse dorpjes, waar je kunt leren over de geschiedenis van het land en het leven van de inwoners. In de drukke hoofdstad Paramaribo vind je historisch erfgoed, heerlijk eten en een gezellige Caribische cultuur. Je kunt op eigen houtje een rondreis maken door Suriname door een auto te huren, of de lokale bussen te gebruiken. Lokale organisaties zijn beschikbaar om je mee te nemen naar plekken die moeilijk bereikbaar zijn. Als je liever je reis door een Suriname-expert laat samenstellen, dan is een georganiseerde rondreis misschien iets voor jou.

Auto huren in Suriname

Ben jij het liefst zelfstandig onderweg op vakantie? Dan kun je een auto huren in Suriname. Op die manier besluit je zelf wanneer het tijd is om iets te ondernemen. Je kunt altijd stoppen op een mooi plekje aan een verlaten strand, of langs een mooie weg door de jungle. Met je eigen auto kun je spontaan besluiten waar je heengaat en hoe lang je blijft hangen. Daardoor hoef je niet onnodig te wachten op anderen. Je kunt toeristische plekken bezoeken op een tijdstip waarop het rustig is. Je kunt een auto huren in de hoofdstad Paramaribo, of direct op het internationale vliegveld van Suriname. 

Het weer in Suriname

Suriname heeft een tropisch klimaat. Dat betekent dat de temperatuur het hele jaar door boven de 20 graden ligt. Overdag is het altijd ongeveer 30 graden en ´s nachts daalt de temperatuur tot een graad of 23. Het grootste verschil tussen verschillende jaargetijden is de kans op regen en de luchtvochtigheid. Suriname kent twee regenseizoenen. Het grote regenseizoen valt tussen april en augustus, het kleine regenseizoen tussen december en begin februari. In het droge seizoen is het fijner in Suriname omdat er minder muggen zijn en het niet zo plakkerig warm is.

Blogs over Suriname

Veelgestelde vragen over Suriname

Scroll naar boven