Vakantie op Curaçao: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Van alle Nederlandse eilanden  in het Caribisch gebied is Curaçao het grootst. De oppervlakte van het eiland is 444 vierkante kilometer en het heeft 158.000 inwoners. Samen met Aruba en Bonaire vormt het de ABC-eilanden die zich tussen de 35 en 65 km ten noorden van de kust van Venezuela bevinden. Deze eilanden worden ook de benedenwindse eilanden genoemd. Dit heeft te maken met de zuidelijke ligging ten opzichte van de constante noordoostelijke passaatwinden. Curaçao is net als Aruba en Sint-Maarten een soevereine staat van Nederland. Wat betekent dat het de koning erkent, maar een eigen regering heeft. Door de historische banden, het geweldige klimaat en de prachtige tropische stranden gaan veel Nederlanders elk jaar op vakantie naar Curaçao.

Vakantie op Curaçao

Tijdens een vakantie op Curaçao kun je genieten van het tropische klimaat dat het hele jaar door perfecte omstandigheden vormt voor een strandvakantie. De meeste toeristen brengen dan ook het grootste gedeelte van hun tijd door aan het strand. Aan de zuidkant van het eiland bevinden zich zoveel mooie zandstranden, dat er voor iedereen wel iets geschikts bij zit. Daarnaast zijn er nog veel meer toffe activiteiten die je kunt ondernemen tijdens je vakantie op Curaçao. Je kunt verschillende excursies doen op het eiland die je in contact brengen met de geweldige natuur. Er zijn excursies die zich richten op snorkelen en andere activiteiten in het water. Je kunt ook prachtige grotten verkennen, of de inheemse natuur van het eiland boven de grond. Ook op cultureel gebied zijn er een aantal interessante plekken.

Bezienswaardigheden op Curaçao

Curaçao is bekend om de grote hoeveelheid geweldige stranden. Deze liggen voornamelijk aan de zuidkust van het eiland, doordat de wind altijd uit het noorden waait en aan de noordkant de ruigere golven de kust eroderen. Aan de zuidkant is het water heerlijk rustig en bevinden zich veel mooie zand- en koraalstranden. Een nadeel aan Curaçao is dat je voor de meeste stranden moet betalen. Dit geld wordt onder andere gebruikt om het strand schoon te houden. Er zijn ook nog een aantal openbare stranden te vinden. Als je graag zwemt en/of snorkelt dan is Playa Lagun de beste plek voor jou. Dit openbare strand ligt rond een prachtige baai met koraalriffen. De Grote Knip is het meest fotogenieke openbare strand met wit zand en helderblauw water.

De-stranden-op-Curaçao

De prachtige tropische stranden

Het Colosseum wordt gezien als de nummer 1 bezienswaardigheid in Rome. Het is een enorm amfitheater waar in de Romeinse tijd maar liefst 65.000 mensen de gevechten konden aanschouwen. De gladiatoren werden in de arena gegooid om met wilde dieren te vechten. Ze moesten de dieren ter lijf gaan met een zwaard. De kans op overleven was nihil en het publiek mocht stemmen over hun leven. Nu is het Colosseum een grote ruïne geworden waar je een bezoek aan kan brengen. Je kan de tribunes, ondergrondse ruimtes en de arena zelf bekijken. Het is een populaire attractie geworden waar je vaak lang voor in de rij moet staan. Met de speciale voorrangtickets heb je hier geen last van uiteraard.

Christoffelberg-Curacao

De top van de Christoffelberg

Het noorden van Curaçao is bergachtig en groen. De Christoffelberg vormt met 375 meter hoogte het middelpunt van het prachtige Christoffelpark. Je kunt naar de top van deze berg klimmen via een wandelpad. Aan het begin volg je een rustig stijgend pad dat door het prachtige bos voert. Na een half uur lopen begint het pad te stijgen en kom je boven de bomen uit. Het volgende uur is een uitdagende klauterpartij over de rotsen die je naar de top van de berg voeren. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht dat zich in alle richtingen uitstrekt. Het is verstandig om deze wandeling niet midden op de dag in de brandende zon te ondernemen. Je moet ervoor zorgen dat je uiterlijk om 14.00 terug bent, wat betekent dat je voor elf uur ´s ochtends moet starten. Zorg ook dat je genoeg water meeneemt.

Snorkelen-met-zeeschildpadden

Snorkelen met zeeschildpadden rond Klein Curaçao

Veel mensen weten niet dat Curaçao eigenlijk uit twee eilanden bestaat. Zo’n tien kilometer van de kust van het grote eiland ligt nog een klein onbewoond eilandje met een oppervlakte van twee vierkante kilometer. De vuurtoren is het enige echte gebouw, daarnaast staan er wat overkappingen die bescherming bieden tegen de zon. Als je eenmaal op Klein Curaçao bent kun je alles zwemmend of te voet af. Met een snorkel kun je op je dooie gemak de koraalriffen voor de kust verkennen, waar veel zeeschildpadden rondhangen. Helaas varen er geen openbare veerdiensten. Als je Klein Curaçao wilt bezoeken, moet je een boottocht organiseren. Deze doet er één tot twee uur over, afhankelijk van het soort boot dat je boekt. Onderweg geniet je van het heldere water en de dolfijnen (als je geluk hebt). Op de terugweg zorgt de zonsondergang voor een prachtig kleurenspel.

De-Grotten-van-Hato

De Grotten van Hato

Vlakbij de internationale luchthaven liggen de Grotten van Hato. Hier kun je goed zien dat Curaçao niet altijd boven water heeft gelegen. Je kunt een rondleiding volgen van ongeveer 40 minuten met een gids die uitleg geef over alles wat je in de grotten kunt zien. Er zijn prachtige stalagmieten en stalactieten die een verhaal vertellen over hoe de grotten gevormd zijn. Daarnaast vind je er muurschilderingen van de eerste bewoners van Curaçao, de Arawak-indianen.  De gids vertelt je over hun beschaving en de andere mensen die deze grotten door de jaren heen gebruikt hebben. Buiten de grotten is een indianenpad aangelegd dat je op eigen houtje kunt volgen. Hier wordt uitleg gegeven over de flora en fauna van het eiland. Het duurt ongeveer twintig minuten om het hele pad te verkennen

zoutpannen-van-Jan-Thiel

De zoutpannen van Jan Thiel

Eén van de belangrijkste historische inkomstenbronnen van Curaçao is zout. Om dit zout te winnen werden zoutpannen aangelegd, vlakke ondiepe meren die men vol laat lopen met zeewater en vervolgens afsluit zodat het water verdampt en het zout overblijft. Het natuurgebied Jan Thiel ligt rond een oud zoutmeer dat zo wit is dat het een ijsbaan lijkt. In dit zoute meer leven miljoenen wormen, kreeften en andere kleine diertjes die op het menu staan van flamingo´s. In het natuurgebied kun je een prachtige wandeling maken langs het witte meer waar vaak honderden felroze vogels op één been van een feestmaal genieten. Zorg er wel voor dat je een zonnebril meeneemt en je goed insmeert, ook in je neus en onder je kin, want het witte zout reflecteert de sterke zon. 

Willemstad-Curacao

Willemstad

De hoofdstad Willemstad heeft meer dan 140.000 inwoners, wat betekent dat 95 % van de bevolking van Curaçao in deze stad woont. De twee belangrijkste wijken voor bezoekers liggen aan verschillende kanten van de Sint Annabaai. Punda ligt in het oosten en wordt gezien als het centrum van Willemstad. Hier kun je lekker shoppen en een aantal traditionele bezienswaardigheden bezoeken zoals de Handelskade, het Postmuseum, het Waterfort, de drijvende markt en het Telemuseum. Aan de westkant van de baai bevindt zich de wijk Otrobanda wat letterlijk ‘de overkant’ betekent. Deze wijk is in de laatste decennia opgebloeid. Je kunt hier het Rif Fort bezoeken met veel leuke restaurantjes en terrasjes. Het Kura Hulanda hotel bevat een antropologisch museum dat voornamelijk ingaat op verschillende aspecten van de slavernij.

Hotels op Curaçao

De meeste hotels op Curaçao bevinden zich in en rond Willemstad. Hier kun je kiezen uit veel verschillende prijsklassen. Het Kura Hulanda hotel is een geweldige verblijfplaats voor cultuurliefhebbers en het Renaissance hotel ligt vlak naast een openlucht shoppingcentre met luxe winkels Als je liever je vakantie doorbrengt in de natuur, dan kun je een hotel zoeken in het noordwesten van Curaçao rond het Christoffelpark. Het Marazul Dive Resort bijvoorbeeld ligt aan de westpunt van het eiland en biedt geweldige mogelijkheden voor duikers en wandelaars.

Vliegtickets naar Curaçao

Doordat duizenden Nederlanders elk jaar op vakantie gaan naar Curaçao, is het niet moeilijk om vliegtickets te vinden. Je kunt in ongeveer negen uur naar het paradijselijke eiland vliegen met een directe vlucht van KLM of TUI. Houd er wel rekening mee dat deze vluchten zeer geliefd zijn in de schoolvakanties. Daarom is het verstandig om je vliegtickets naar Curaçao vroeg te boeken, of een week uit te kiezen die buiten de reguliere vakantieperiodes valt. 

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Auto huren op Curaçao

Als je optimaal wilt genieten van je vakantie op Curaçao dan is het een goed idee om een auto te huren. Er zijn veel afgelegen plekken op het eiland die een bezoekje waard zijn. Met een auto kun je bijvoorbeeld zorgen dat je niet in de brandende middagzon hoeft te lopen tijdens het beklimmen van de Christoffelberg. Je hoeft niet te slepen met duikspullen of strandtassen en als je tot ´s avonds laat op een paradijselijk strand wilt blijven, dan kan dat zonder problemen. Je kunt een auto huren bij aankomst op het internationale vliegveld van Curaçao of in Willemstad.

Het weer op Curaçao

De benedenwindse ABC-eilanden staan bekend om hun relatief droge klimaat. Waar het hele Caribisch gebied een warm en tropisch klimaat heeft, regent het hier ook nog veel minder dan op andere plekken in de regio. Het regenseizoen valt tussen oktober en december, maar zelfs in deze maanden regent het niet overdreven veel. De natuur is het mooist in deze tijd omdat alles groen is en begint te bloeien. Overdag is het weer op Curaçao meestal zonnig met temperaturen rond de 30 graden. De constante noordelijke wind zorgt voor een beetje verkoeling. Ook ´s nachts blijft de temperatuur meestal boven de 25 graden. 

Blogs over Curaçao

hotels-curaçao-aan-het-strand

De beste hotels op Curaçao aan het strand

Het hele jaar door kan de vakantieganger op Curaçao genieten van een heerlijke temperatuurtje. Het land is zeer geliefd onder Nederlanders en ideaal voor de rustzoekers die willen genieten aan het strand. De palmbomen, de zandstranden, de grote zwembaden en

Lees verder »
Scroll naar boven