Vakantie in Tsjechië: Bezienswaardigheden, camping, tips & info

Tsjechië werd gevormd in 1993 na het uiteenvallen van het communistische Tsjecho-Slowakije. Het is één van de jongste landen in Europa. De regio staat echter al veel langer op de kaart. In de 9e eeuw na Christus werd het Hertogdom Bohemen gevormd. De regio die nu Tsjechië heet was lang bekend als Bohemia. Het Hertogdom werd in de 12e eeuw een koninkrijk dat vele eeuwen van bloei doormaakte. In Praag – de hoofdstad van Tsjechië – en andere oude steden vind je dan ook historisch erfgoed uit alle eeuwen van het vorige millennium. Dit maakt het een populaire bestemming voor een vakantie naar Tsjechië.

In de 16e eeuw werd Tsjechië onderdeel van de Habsburgse monarchie. Toen deze in 1806 uiteenviel, werd Tsjechië overgenomen door Oostenrijk. Na de Eerste Wereldoorlog en het uiteenvallen van het Oostenrijk-Hongaarse rijk, ontstond het eerste Tsjecho-Slowakije. Dit land werd na de Tweede Wereldoorlog hersteld en vormde onderdeel van het communistische blok in Oost-Europa. Sinds het einde van de communistische macht in 1989 en de scheiding van Slowakije, vormt Tsjechië een schoolvoorbeeld van ontwikkeling. Tsjechië verschilt niet veel van West-Europese landen in welvaart, welzijn en veiligheid.

Vakantie in Tsjechië

Veel mensen gaan al jaren op vakantie naar Tsjechië. Na de val van het communisme heeft het land in rap tempo infrastructuur ontwikkeld, waar je als toerist gebruik van kunt maken. De prijzen kruipen langzaam omhoog, maar veel activiteiten zijn nog steeds duidelijk goedkoper dan in het westen van Europa. In de winter ontvangen het Sumava Gebergte en het Reuzengebergte hordes Nederlandse ski- en snowboardfanaten. De liftpassen zijn hier aanzienlijk goedkoper dan in Oostenrijk en ook het bier en het eten zijn voordelig. In de zomer kun je in Tsjechië volop genieten van prachtige oude steden en adembenemende natuur. Er is een groot verschil tussen de toeristische plekken die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan en het platteland. Het Tsjechische platteland is verfrissend authentiek en erg voordelig.

Bestemmingen in Tsjechië

Reisaanbieders Tsjechië

Bezienswaardigheden in Tsjechië

Er zijn zoveel bezienswaardigheden in Tsjechië dat je minstens een paar maanden nodig hebt om alles te zien. Een aantal steden zijn een bezoek waard voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis. De historische gebouwen vertellen elk een boeiend verhaal over een tijdperk uit de geschiedenis van het land. Ook voor natuurliefhebbers is er in Tsjechië veel te doen. Het Reuzengebergte op de grens tussen Polen en Tsjechië bijvoorbeeld, bevat prachtige bezienswaardigheden en interessante avontuurlijke activiteiten. Je kunt hier adembenemende meren en valleien bezoeken, zonder veel moeite te doen. Voor de avonturiers zijn er uitgebreid mogelijkheden om te wandelen, klimmen en mountainbiken.

Praag-Tsjechië

Praag

Praag is een parel van een stad die vol staat met historisch erfgoed. Daardoor is het na Londen, Parijs, Istanbul en Rome de vijfde meest bezochte stad in Europa. Tijdens een bezoek aan Praag zul je kennismaken met het oude centrum dat in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. De charmante straatjes voeren je van het ene naar het andere indrukwekkende gebouw. Bezoek het oudste astronomische uurwerk ter wereld en neem een kijkje in de Praagse Burcht. Deze burcht is de grootste ter wereld en het complex eromheen bevat tientallen andere interessante gebouwen. Naast historisch erfgoed kun je in Praag ook volop genieten van moderne cultuur. Het nieuwe deel van de stad staat vol met indrukwekkende gebouwen in Jugendstil architectuur en een goede kroeg is nooit ver te zoeken.

Český-Krumlov-Tsjechië

Český Krumlov

Eén van de grootste toeristische trekpleisters van Tsjechië is het pittoreske middeleeuwse stadje Český Krumlov. Als je iets te weten wilt komen over de geschiedenis van deze stad, voordat je op ontdekkingstocht gaat, dan is het de moeite waard om het regionaal museum te bezoeken. Daar doe je informatie op over de herkomst van verschillende gebouwen in en rond deze stad aan de Moldau rivier. Vervolgens kun je alle andere bezienswaardigheden bezoeken met wat voorkennis over hun verhaal. Het kasteel van de stad heeft een aantal ruimtes opengesteld voor bezoek. In het martelmuseum aan het dorpsplein kun je meer leren over de wrede tijden die dit stadje heeft doorgemaakt. Ook de St. Vitus kerk en de Eggenberg Brouwerij zijn een bezoekje waard.

Adršpach-Tsjechië

Adršpach en Špindlerův Mlýn in het Reuzengebergte

Het prachtige Reuzengebergte bevindt zich op de grens tussen Tsjechië en Polen. In het gebied bevinden zich veel goed aangegeven wandelroutes, waarvan een aantal lekker uitdagend zijn. Het wordt soms aangeraden om een helm en een harnas mee te nemen, want sommige stukken zijn zo steil dat je ze enkel met behulp van de aan de rots bevestigde staalkabels kunt overwinnen. De prachtige stad Adršpach wordt omgeven door rotsen en bevat een beeldschone waterval. Špinderlerův Mlýn ligt aan de voet van de hoogste piek Sněžka (1602 meter). Samen met Teplice nad Metují en Pec pod Sněžkou vormt dit dorp het belangrijkste skigebied van Tsjechië.

České-Budějovice-Tsjechië

České Budějovice

České Budějovice is beroemd geworden om het lokale Budweiser Budvar bier. Je kunt de brouwerij bezoeken die zich in het noorden van de stad bevindt, waar dit bier al sinds de 13e eeuw wordt gebrouwen. Tijdens een bezoek aan de brouwerij leer je onder andere over de eeuwig durende rechtszaken met de Amerikaanse Budweiser brouwerij over het recht op de naam. Uiteraard kun je het lokale bier proeven in één van de gezellige kroegen die de stad rijk is. Daarnaast zijn er ook nog andere bezienswaardigheden te vinden in České Budějovice. Vooral aan het marktplein Náměstí Přemysla Otakar. Hier bevinden zich de Zwarte Toren, het historische stadhuis en de St. Nicholaus kathedraal en de enorme Samson fontein.

Camping in Tsjechië

Het is makkelijk om een nette camping te vinden in Tsjechië. Door het hele land bevinden zich simpele kampeerterreinen met schone douches en toiletten. Daar kun je voor een zacht prijsje een paar nachten in een tent of een camper overnachten. Voor uitgebreidere campings moet je in toeristische gebieden zijn. Vooral de dorpen rond het Lipnomeer staan erom bekend over alle mogelijke faciliteiten te beschikken. Camping Frymburk aan het Lipnomeer is één van de beste familiecampings in Tsjechië. Als je Praag wilt bezoeken, dan is Camping Sokol Praha een aanrader. Vanaf deze mooie camping met zwembad, kun je met het openbaar vervoer naar het stadscentrum reizen.

Campingaanbieders in Tsjechië

  1. Jetcamp – Bekijk hier het aanbod!
  2. Eurocampings – Bekijk hier het aanbod!

Rondreis door Tsjechië

Je kunt in Tsjechië makkelijk een maand vullen met een rondreis. In deze tijd kun je genieten van prachtig natuurschoon en historisch erfgoed. Voor avonturiers zijn er een aantal bergachtige gebieden zoals het Reuzengebergte, het Adelaarsgebergte en het Sumava Gebergte. Daarnaast zijn er ook oerbossen en het veel bezochte Lipnomeer. Al deze regio´s zijn goed ontwikkeld voor toeristen. Je kunt in de omliggende dorpen materialen huren voor buitenactiviteiten. Daarnaast kun je tijdens een rondreis in Tsjechië veel historische steden en dorpen bezoeken. De bekendste steden hebben allemaal bezienswaardigheden die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Praag alleen heeft al genoeg te bieden voor een week, maar ook andere steden en dorpen zijn de moeite waard. Het platteland van Tsjechië is geweldig idyllisch. Hier vind je nog dorpjes die zich tientallen of honderden jaren terug in de tijd lijken te bevinden.

Busreizen naar Tsjechië

Busreizen naar Tsjechië worden steeds populairder. Als je alleen op vakantie naar Tsjechië gaat, dan geeft een busreis je de mogelijkheid om je ervaringen toch met anderen te delen. Ook voor mensen die gewoon helemaal willen ontspannen en toch iets willen zien, zonder zelf van alles te organiseren, is een busreis de beste optie. Tijdens een busreis naar Tsjechië bezoek je uiteraard de belangrijkste bezienswaardigheden in de hoofdstad Praag. Daarnaast heeft het land echter nog veel meer te bieden. De organisatie van de busreis zal ervoor zorgen dat je de belangrijkste trekpleisters bezoekt, altijd in een goed hotel overnacht en overal iets lekkers te eten krijgt.

Blogs over Tsjechië

originele dingen doen in Praag

Top 5 originele dingen om te doen in Praag

Staat er een tripje naar Praag op je planning? Dan ben je nu vast al aan het uitzoeken welke bezienswaardigheden je gaat bezoeken. Het oude centrum van deze Tsjechische hoofdstad is zeker een bezoekje waard en in de winter vind

Lees verder »

Veelgestelde vragen over Tsjechië

Auto Rondreizen 300x250
Scroll naar boven