Bezienswaardigheden in Praag: Stedentrip, hotels, camping, info & tips

Het prachtige Praag is de hoofdstad van Tsjechië. Het stedelijk gebied heeft 2,7 miljoen inwoners. Sinds de val van communistisch Oost-Europa maakt de stad een snelle ontwikkeling door waardoor het elk jaar hoger scoort op leefbaarheid. Deze stad vormt sinds jaar en dag een cultureel, economisch en politiek centrum in Centraal-Europa. Praag werd gesticht in het begin van de middeleeuwen en bloeide gedurende de laatste eeuwen van de middeleeuwen, de renaissance en de eeuwen daarna. Daardoor vind je in Praag een indrukwekkende verzameling gebouwen uit verschillende historische tijdperken. Gelukkig hebben veel van deze cultuurhistorische bezienswaardigheden in Praag de oorlogen goed doorstaan, waardoor je ook nu nog de originele versies van veel prachtige gebouwen kunt bezoeken.

Bezienswaardigheden in Praag

De bezienswaardigheden in Praag zijn op twee handen niet te tellen. Deze stad heeft zoveel te bieden op het gebied van kunst, cultuur en historie dat je er makkelijk een week kunt doorbrengen zonder je te vervelen. Veel historische bezienswaardigheden bevinden zich in de oude binnenstad van Praag, maar ook de nieuwe stad heeft een aantal interessante plekken te bieden. Als je rust zoekt, kun je altijd een mooi park of de oever van de rivier opzoeken en ook uitgaansgelegenheden zijn er genoeg.

De-Karelsbrug

De Karelsbrug

Praag ligt aan de Moldau rivier. Tijdens een bezoek aan deze stad kun je de Karelsbrug eigenlijk niet vermijden omdat deze centrale brug de twee oevers van de rivier verbindt. De brug werd gebouwd in de 14e eeuw en je zult versteld staan over het prachtige ontwerp. Beide kanten van de Karelsbrug worden gesierd door beelden van heiligen. Als je een wens hebt, dan kun je die achterlaten bij het koperen kruis midden op de brug, men zegt dat ze altijd in vervulling gaan. De brug vormt een centraal punt in de stad waar altijd wel iets te doen is. Het is daardoor een perfecte plek om een snack te eten of even op adem te komen. Straatartiesten zorgen voor het nodige vertier en straatverkopers bieden allerlei prullaria aan van sieraden tot schilderijen en souvenirs.

Het-oude-Stadsplein

Het oude Stadsplein

Het centrum van de historische binnenstad van Praag ligt rond het oude Stadsplein. Dit is een goede plek om je verkenningstocht door de stad te beginnen. Rondom het plein staan allerlei prachtige historische gebouwen zoals de 14e eeuwse Týnkerk, de beroemde astronomische klok en het Raadhuis. Er staan ook een aantal paleizen aan het plein en je kunt er heerlijke Tsjechische lekkernijen kopen. Tijdens je bezoek moet je sowieso een Trdelnik proberen. Deze zoetigheid wordt gemaakt door deeg rond een staafje te wikkelen en boven het vuur te bakken. Vervolgens wordt het bestrooid met suiker en kaneel en eventueel gevuld met Nutella.

Nationaal-Theater-Praag

Het Nationaal Theater

Menig bekend componist werd geboren in Praag. Dit is de thuisstad van onder andere Smetana, Janacek en Dvorak. Ook Mozart was dol op Praag, hij liet zijn beroemde Don Giovanni hier in première gaan. Tegenwoordig kun je nog steeds geweldige klassieke muziek beluisteren in het Nationaal Theater. Alleen al het gebouw uit 1881 is een bezoekje waard. Naast klassieke muziek worden hier ook hedendaagse stukken opgevoerd. Naast het Nationaal Theater zijn ook het Statentheater uit 1787 en de Staatsopera uit 1888 geweldige gebouwen met een interessant programma. De Staatsopera specialiseert zich in opera.

De-Praagse-Burcht

De Praagse Burcht​

Het grootste burcht gebied ter wereld bevindt zich in Praag. De burcht Pražský Hrad en het omliggende burchtgebied is 7,5 hectare groot. Dit grondgebied wordt omringd door de prachtige historische burchtwijk Hradcany. Dit gebied neemt je mee op een reis terug in de tijd. Een aaneensluiting van kleine straatjes, binnenpleinen, kerken en paleizen vormt een gebied waar je rustig een halve dag kunt ronddolen. Tijdens een bezoek aan deze wijk kun je de gotische pracht van de St. Vituskathedraal niet missen. Het Gouden Straatje echter moet je opzoeken. Hier woonden ooit goudsmeden en alchemisten op één hoop. De beroemde schrijven Fraz Kafka woonde hier op nummer 22. Als je meer van de kunstcollectie van Tsjechië wilt bewonderen, bezoek dan de Nationale Kunstgalerij die zich ook in deze wijk bevindt.

Moderne Jugendstil architectuur in de Nieuwe Stad

Aan het begin van de 20e eeuw was de ontwikkeling van de Jugendstil kunststroming op zijn hoogtepunt. In het nieuwe gedeelte van Praag kun je een aantal prachtige gebouwen, musea en monumenten bezichtigen in deze stijl. Het Mucha Museum bevat een indrukwekkende collectie van Alfons Mucha en andere kunstenaars uit zijn tijd. De Sint Vituskathedraal bevat een schitterend glas-in-lood raam van Alfons Mucha. Het Obecní Dum (Representatiehuis) is gebouwd in 1911 en vormt een uitbundige uitspatting van Art nouveau. Het gebouw bevat een concertzaal, een biljartzaal, restaurants, kroegen, lobby’s en trappenhuizen die allemaal in het ontwerp passen. Ook het Hlavní nádraží treinstation is een bezoekje waard.

De Paleistuinen van Malá Strana

Tijdens een bezoek aan Praag word je ondergedompeld in de hectische chaos van een miljoenenstad. Het centrum is weliswaar op veel plekken autovrij, maar daar kom je in enorme mensenmassa´s terecht. Als je even wilt bijkomen, dan kun je de prachtige Paleistuinen van Malá Strana opzoeken. Deze tuinen uit de 16e eeuw bevinden zich op dezelfde heuvel ten noorden van de Burcht. Vanuit de prachtige tuinen heb je een schitterend uitzicht op de stad. De architectuur van de tuinen is wereldberoemd. Ze werden ontworpen door Italiaanse architecten in Barokstijl en staan dus vol met bogen, trappen, oranjerieën en prieeltjes. Het geheel is een lust voor het oog.

Stedentrip in Praag

Praag is de vijfde meest bezochte bestemming voor stedentrips, na Londen, Parijs, Rome en Istanbul. Dat is niet zo gek, want het gehele historische centrum van Praag staat sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Doordat de stad in veel verschillende tijdperken een belangrijk centrum vormde, wordt het centrum gesierd met gebouwen in verschillende architectonische stijlen. Praag wordt ook wel ‘de gouden stad,’ of ‘stad van de 100 torens’ genoemd. De sfeervolle straatjes zijn een bezienswaardigheid an sich. Tijdens een stedentrip in Praag zul je niet snel uitgekeken zijn. 

Stedentrip aanbieders Praag

  1. TUI  -> Bekijk aanbiedingen!
  2. Prijsvrij -> Bekijk aanbiedingen!
  3. Vakantiediscounter -> Bekijk de deals!
  4. De Jong Intra -> Bekijk aanbiedingen!

Hotel in Praag

Het is makkelijk om een goed hotel te vinden in Praag. Door de vele bezoekers heb je keus uit allerlei stijlen en prijsklassen. Het is verstandig om een hotel te boeken in het soort omgeving dat je voor je stedentrip in Praag wenst. Zo kun je kiezen voor een hotel in het uitgaansdistrict, in het historische centrum of dichtbij een rustig park. Als je van Jugendstil houdt, kijk dan bij het Grand Hotel Europa met een prachtige gevel en een restaurant dat helemaal in Art Nouveau stijl is gebouwd. Ook het Hotel Central is een indrukwekkende kunst uitspatting waarin oud en nieuw op prachtige wijze bij elkaar komen.

Vliegtickets naar Praag

Vliegtickets naar Praag zijn makkelijk te vinden bij een aantal luchtvaartmaatschappijen. Een directe vlucht brengt je in minder dan twee uur naar de hoofdstad van Tsjechië. Voor directe vliegtickets naar Praag kun je zoeken bij KLM, Ryanair, EasyJet, Transavia en Czech Airlines. Deze maatschappijen vliegen vanaf Schiphol of Eindhoven. Vliegtickets naar Praag zijn het hele jaar door goedkoop als je ze op tijd boekt. Vooral in de voor- en nazomer kan het in Praag erg druk zijn door schoolreisjes.  

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Camping in Praag

In en rond Praag kun je zonder problemen een camping vinden. De meest centraal gelegen camping in Praag is Prague Central Camp. Deze mooie camping is geschikt voor alle leeftijden. Ze hebben zowel plaatsen voor tenten als staanplaatsen voor campers en caravans. Ook river Camping Prague is een fijne plek om te verblijven. Het ligt direct aan de oever van de Moldau en dichtbij het oude centrum. Je kunt hier ook een huisje of caravan huren. Als je liever wat verder buiten de chaos van de stad verblijft, dan kun je rondom Praag in alle windrichtingen een camping vinden.

Campingaanbieders in Praag

Trein naar Praag

Je kunt met de trein naar Praag op een ontspannen manier reizen. De ICE vertrekt vanuit Amsterdam en brengt je via Utrecht en Enschede naar Berlijn. Daar moet je overstappen op de Eurocity die in het hartje van Praag aankomt. Een treinreis naar Praag kun je boeken vanaf 38 euro en je doet er in totaal zo’n elf uur over. Gedurende die tijd kun je genieten van de bewegingsvrijheid die je in de trein hebt. Je kunt werken, een dutje doen, muziek luisteren of een boek lezen. Door de verbinding met Berlijn heb je de mogelijkheid om je uitstapje naar Praag te verbinden met een bezoek aan Berlijn. 

Het weer in Praag

Het weer in Praag is net wat kouder en droger dan in Nederland, vooral in de winter. Daarom is de beste tijd om Praag te bezoeken tijdens de zomer. In juli en augustus ligt de gemiddelde temperatuur overdag tussen de 20 en 25 graden. Sommige weken kunnen heter zijn en als je pech hebt kan het een keer een dag lang regenen en koud zijn, maar gemiddeld valt er minder neerslag dan bij ons. Ook qua drukte ben je in juli en augustus vaak beter af dan in de voor- en nazomer omdat je in die maanden geen last hebt van schoolreisjes. In de winter kan de temperatuur dagenlang onder het vriespunt blijven hangen, waardoor de sneeuw blijft liggen en de oude stad nog sprookjesachtiger over komt.

Blogs over Praag

originele dingen doen in Praag

Top 5 originele dingen om te doen in Praag

Staat er een tripje naar Praag op je planning? Dan ben je nu vast al aan het uitzoeken welke bezienswaardigheden je gaat bezoeken. Het oude centrum van deze Tsjechische hoofdstad is zeker een bezoekje waard en in de winter vind

Lees verder »
Scroll naar boven