Met de trein naar Praag; welke mogelijkheden heb je?

Praag is zonder twijfel één van de mooiste steden van Europa. De stad heeft een historisch centrum, maar beschikt ook over meerdere moderne wijken. Zeker in het historische centrum is het heerlijk om rustig rond te lopen en je te verwonderen aan al het moois.

Spreekt de stad Praag in Tsjechië jou ook aan? Dan heb je drie manieren om in de stad terecht te komen:

 • Met de auto: vanuit Utrecht is het ongeveer 860 kilometer naar Praag met de auto. Dit is op zich prima te doen, behalve als je slechts voor een weekendje naar Praag toe gaat. Voor deze tocht van 860 kilometer ben je namelijk al snel minimaal 10 uur kwijt.
 • Met het vliegtuig: vanaf Schiphol vertrekken dagelijks meerdere vluchten naar Praag. De vluchtduur is bij een rechtstreekse vlucht slechts anderhalf uur, maar niet alle vluchten zijn rechtstreeks. Voor de vluchten die wel rechtstreeks gaan, moet je spijtig genoeg vrij diep in de buidel tasten.
 • Met de trein: dit is iets waar steeds meer Nederlanders voor kiezen. Met de trein naar Praag reizen brengt namelijk tal van voordelen met zich mee. Over het reizen met de trein naar Praag vertellen we je in dit artikel graag meer!

Inhoudsopgave:

Met de trein naar Praag: welke mogelijkheden heb je?

Als je met de trein naar Praag toe wilt gaan, heb je talloze mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld vanuit Nederland vertrekken, maar ook vanuit België of Duitsland. Zeker als je in de grensgebieden woont, biedt dit veel mogelijkheden.

Wat de beste optie is om met de trein naar Praag te reizen? Dat hangt van je wensen en locatie af. Woon je bijvoorbeeld in het midden, westen of noorden van het land? Dan is het toch wel handig om ‘gewoon’ vanuit Nederland met de trein te vertrekken.

Woon je in het oosten of zuiden van het land? Dan kun je ook vanuit België of Duitsland vertrekken. Een en ander is dus wel afhankelijk van je eigen voorkeuren, maar ook van het aanbod van treinen. Verderop in dit artikel vertellen we je hier graag alles over.

Goedkoop-met-de-trein-naar-Praag

Goedkoop met de trein naar Praag

Spreekt het reizen met de trein naar Praag je aan? Dan is het goed om te weten dat de tickets voor een treinreis behoorlijk betaalbaar zijn. Als je bijvoorbeeld naar de website van NS International gaat, zie je het volgende staan: Vanaf 38 euro enkele reis naar Praag.

Voor nog geen 4 tientjes naar Praag toe met de trein? Ja, je leest dit goed. Dit prijskaartje hebben wij niet alleen op de website van NS International gevonden, maar ook op andere websites. Je bent dus heel goedkoop uit als je de trein naar Praag pakt.

Wil je nog goedkoper uit zijn? Dan is het advies om het treinticket zo vroeg mogelijk te boeken. Des te eerder je erbij bent, des te lager de prijzen vaak liggen. 

Wil je in het hoogseizoen met de trein naar Praag toe? Dan moet je logischerwijs wel met een iets forser prijskaartje rekening houden. Dat is ook het geval als je de nachttrein naar Praag pakt. Als je deze trein vanuit Utrecht pakt, betaal je ongeveer 70 euro enkele reis. Ook dat valt reuze mee!

Met de trein naar Praag en hotel

Met de trein naar Praag en in een hotel

De stad Praag is leuk, is gezellig en heeft het nodige te bieden. Bovendien heb je in de stad de keuze uit veel soorten hotels. Je kunt voor een vrij basic hotel gaan, terwijl je ook voor een luxe 4-sterren hotel kunt gaan. Zet vooraf goed je wensen met betrekking tot het hotel op een rijtje.

Nadat je dat hebt gedaan, kun je kijken of je een combi deal kunt scoren. Het is namelijk mogelijk om een treinreis én hotel in één keer te boeken. Maar, dit is uiteraard niet verplicht. Je kunt moeiteloos via het internet een treinticket boeken, waarna je bij het reisbureau een hotel kunt boeken.

Wil je met de trein naar Praag en in een hotel verblijven? Met deze twee tips hou je het betaalbaar:

 • Kies voor een hotel net buiten het historische centrum. Het historische centrum is qua hotels simpelweg het duurste gebied. Door net iets buiten dit gebied te verblijven, bespaar je de nodige kosten.
 • Boek het hotel en de treinreis zelf. Voor zowel de treintickets als voor het hotel kun je bij een reisspecialist of reisbureau terecht, maar dan betaal je altijd meer. Door zelf de tickets en overnachtingen te boeken, bespaar je het nodige geld.
Met-de-trein-naar-Praag-vanuit-België

Met de trein naar Praag vanuit België

Woon je in België? Of wil je vanuit bijvoorbeeld Limburg met de trein naar Praag toe? Dan is het aan te raden om met de trein vanuit Brussel naar Praag te reizen.

Vanuit Brussel duurt het pakweg 11 uur om in Praag uit te komen. Er bestaan echter ook treinritten waar je meer dan 15 uur over doet. Bij het boeken van een treinticket moet je daarom heel goed op de route, dienstregeling en reisduur letten.

Op dit moment gaat er geen trein rechtstreeks vanuit Brussel naar Praag toe. Je moet twee keer overstappen, maar hier heb je voldoende tijd voor. Je bent bovendien niet de enige die overstapt, dus je kunt gewoon de ‘grote meute’ volgen.

Voor zo’n ticket betaal je slechts een paar tientjes. Als je één van de vroegboek kaartjes kunt kopen, betaal je hier slechts 38 euro voor. Goedkoper reizen naar Praag vanuit België is gewoonweg niet mogelijk!

Met de trein naar Praag vanuit Duitsland

Met de trein naar Praag vanuit Duitsland

Woon je in Duitsland? Of woon je in het oosten van ons land? In beide gevallen is het aan te raden om met de trein naar Praag vanuit Duitsland te rijden. Aangezien Duitsland een gigantisch land is, heb je hier meerdere mogelijkheden voor.

Eén van de mogelijkheden die je hebt, is om in Düsseldorf op te stappen. Bij deze treinreis hoef je slechts één keer over te stappen. Deze treinreis duurt bovendien slechts 7 uur en 30 minuten, maar je moet dus wel eerst nog naar Düsseldorf toe.

Een andere optie die je hebt, is om vanuit Berlijn naar Praag toe te gaan. Deze reis duurt slechts 6 uur, maar je moet wel eerst helemaal naar Berlijn toe. Vanuit Berlijn rijden er overigens 10 treinen per dag naar Praag toe. Voor zo’n ticket betaal je in veel gevallen nog geen 20 á 30 euro.

Al met al heb je vanuit Duitsland voldoende mogelijkheden. Houd wel goed rekening met het feit dat je éérst naar Duitsland toe moet gaan. Zeker als de trein vanuit Berlijn vertrekt, vraagt dit in eerste instantie al om de nodige reistijd.

Met de trein naar Praag vanuit Nederland

Met de trein naar Praag vanuit Nederland

Ook vanuit Nederland heb je voldoende mogelijkheden om naar Praag toe te reizen. De meest gangbare route hierbij is om op te stappen bij één van de stations in Nederland en de Intercity naar Berlijn te nemen. In Berlijn kun je vervolgens op de Eurocity overstappen, waarna je in een paar uurtjes in Praag staat.

Je kunt op meerdere stations in Nederland opstappen. Meest gangbare is om op te stappen in Amsterdam; van daaruit vertrekken de meeste treinen naar Praag vanuit Nederland toe. Je kunt echter ook prima opstappen op Utrecht Centraal of Rotterdam Centraal.

Wat voor jou de beste optie is, hangt onder meer van je woonplaats af. Maar, kijk ook goed naar de exacte dienstregeling, de reisduur, het kostenplaatje en het gemak. Je hebt in ieder geval voldoende mogelijkheden!

> Waarom met de trein naar Praag reizen?

Er zijn meerdere redenen om met de trein naar Praag te reizen:

 • Betaalbaar. Ten opzichte van de vliegtickets zijn de treintickets oprecht betaalbaar te noemen. Dat is óók het geval als je de treintickets met de kosten voor de autorit vergelijkt. Zeker met het oog op de huidige brandstofprijzen is het een dure aangelegenheid om met de auto naar Praag toe te gaan.
 • Makkelijk. Met de trein naar Praag reizen is het toppunt van gemak. Je hoeft alleen maar op tijd bij het station te zijn, waarna het genieten begint. Je hoeft in de trein niks te doen, behalve rustig te zitten en om je heen te kijken.
 • Er gaat ook een nachttrein. Een ander voordeel is dat er ook een nachttrein naar Praag gaat. Tijdens de rit naar Praag slaap je heerlijk, waarna je de volgende ochtend in de Tsjechische hoofdstad staat. Dat is nog eens een super begin van je weekendje weg of vakantie, niet waar?
 • Comfortabel. Het reizen met de trein naar Praag is uiterst comfortabel te noemen. Je zit op je gemakje in de trein, je kunt in de trein andere dingen doen en je hebt voldoende ruimte. Zo staan de internationale treinen onder meer vanwege de vele beenruimte bekend.
 • Snel. Met de trein naar Praag toe gaan is ook nog eens relatief snel. Je doet er pakweg 10 over, maar dan sta je wel direct in de binnenstad van Praag. Als je met de auto naar Praag toe rijdt, ben je vaak al meer tijd kwijt. 
 • Geen bijkomende kosten. Door met de trein naar Praag te reizen, hoef je geen rekening met bijkomende kosten te maken. Zo heb je niks van doen met parkeerkosten, waar je bij de auto wel last van zou hebben. Als je met het vliegtuig zou gaan, zou je veel geld aan de taxi uit moeten geven. Bovendien moet je bij meer en meer luchtvaartmaatschappijen betalen voor bagage.

> Hoe lang is het met de trein naar Praag?

Hoe lang je er met de trein naar Praag over doet, is van meerdere factoren afhankelijk:

 • Opstapplaats: het maakt nogal uit of je in Amsterdam op de trein stapt of in Berlijn. Bij de reisduur moet je daarom niet alleen met de treinreis rekening houden, maar ook met het vervoer dat hierom heen benodigd is.
 • Dienstregeling: vanuit Nederland is het niet mogelijk om rechtstreeks naar Praag te reizen met de trein. Wel is dit mogelijk met één of twee overstappen, maar dit hangt van de dienstregeling af.

Gemiddeld genomen doe je zo’n 12,5 uur over de reis naar Praag. Bij sommige treinreizen duurt het echter meer dan 15 uur, terwijl je bij andere treinreizen al na een uurtje of 10 in de stad staat. Dit alles is dus afhankelijk van onder meer bovenstaande punten.

> Wat zijn de kosten met de trein naar Praag?

Voor ongeveer 40 euro kun je al met de trein naar Praag reizen. Dit betreft 40 euro per persoon per enkele reis, om precies te zijn. De exacte kosten zijn wel van meerdere factoren afhankelijk:

 • Exacte reis: je kunt uit meerdere treinreizen naar Praag kiezen. Elke treinreis heeft uiteraard zijn eigen prijskaartje.
 • Moment van boeken: als je een vroegboek kaartje kunt scoren, ben je altijd voordeliger uit. Het advies is in ieder geval om tijdig je treinticket(s) naar Praag te boeken.
 • Aanbieder: je kunt bij meerdere aanbieders een treinticket naar Praag bestellen. Maak daarom een goede vergelijking tussen deze aanbieders.

> Wat zijn de nadelen van het reizen naar Praag met de trein?

Met de trein naar Praag brengt veel voordelen met zich mee, maar je moet ook met enkele aandachtspunten rekening houden. Zo is het zaak dat je tijdig je tickets voor de trein boekt. Er zijn veel kapers op de kust, dus je kunt niet tot het einde wachten met het boeken van de tickets.

Verder moet je in veel gevallen rekening houden met een overstap. Zo’n overstap brengt uiteraard een klein risico met zich mee, maar verloopt in 99% van de gevallen vlekkeloos. Verderop in dit artikel vertellen we je graag over de mogelijke overstap.

Tot slot is het goed om het volgende te weten: met het vliegtuig ben je normaal gesproken sneller in Praag. Dat is echter niet het geval als je je bagage in moet checken, als je 4 uur van tevoren op de luchthaven moet zijn én vanaf de luchthaven naar de stad Praag toe in de file terecht komt.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven