Vakantie in Zuid-Afrika: Bezienswaardigheden, vliegtickets, rondreis, info & tips

Zuid-Afrika is het zuidelijkste puntje van het continent Afrika. Het wordt omgeven door de Atlantische oceaan in het westen en de Indische Oceaan in het oosten. Daardoor heeft het een kustlijn van bijna 3000 kilometer. Ten noorden grenst Zuid-Afrika aan Namibië, Botswana en Zimbabwe. In het oosten grenst het aan Mozambique en Eswatini. Zuid-Afrika werd door de Portugezen, de Britten en de Nederlanders gekoloniseerd. Deze overheersers hebben allemaal hun stempel achtergelaten.

In Zuid-Afrika hebben ongeveer 80% van de 59 miljoen inwoners Afrikaanse voorouders uit verschillende etnische groepen. De rest van de bevolking bestaat uit grote groepen Europeanen, Indiërs en mensen van gemixte afkomst. Zuid-Afrika is bekend om de strijd tegen de apartheid, een wet uit 1948 die de scheiding van de rassen officiëel maakte. Deze wetten werden heftig betwist door de benadeelde inheemse bevolkingsgroepen. Sinds 1994 worden alle etnische groepen van het land als gelijk erkend. Ze hebben allemaal hun eigen vertegenwoordiging in het democratische politieke stelsel.  

Vakantie in Zuid-Afrika

Hoewel Zuid-Afrika de tweede grootste economie van het continent heeft, kent het land ook nog steeds veel armoede. Desalniettemin gaan duizenden mensen elk jaar op vakantie in Zuid-Afrika. Vooral de aanwezigheid van de ‘Big Five’ – Olifant, Leeuw, Neushoorn, Luipaard en Afrikaanse Buffel – trekt veel toeristen. Tijdens een safari in één van de parken waar deze dieren voorkomen, heb je een goede kans om ze te spotten. Daarnaast is er in Zuid-Afrika ook van alles te doen op cultureel en historisch gebied. Het land werd al duizenden jaren geleden bewoond en bevat een aantal van de oudste archeologische vindplaatsen. Het heeft meer UNESCO werelderfgoed dan elk ander land in Afrika. Tijdens een vakantie in Zuid-Afrika kun je de bruisende steden combineren met indrukwekkende natuur.

Bestemmingen in Zuid-Afrika

Kaapstad
Johannesburg

Reisaanbieders Zuid-Afrika

Bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Kaapstad-Zuid-Afrika

Kaapstad

De meest bruisende stad in Zuid-Afrika is Kaapstad, ook bekend als Cape Town. Deze stad is gebouwd op een plek die door haar ligging een sleutelrol speelde op de handelsroutes tussen Azië en Europa. Nederland had hier bij Kaap de Goede Hoop een plek ingericht waar schepen broodnodig vers eten en water insloegen. Tegenwoordig is Kaapstad een moderne en relatief veilige stad. Het levendige centrum staat bekend om haar winkelstraten, geweldige restaurants en extravagante uitgaansgelegenheden. Je kunt hier vele historische bezienswaardigheden bezoeken, zoals de Tafelberg, Kasteel de Goede Hoop en het Robbeneiland waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat. Daarnaast zijn er prachtige stranden te vinden zoals Clifton Beach.

Johannesburg-Zuid-Afrika

Johannesburg

Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika en het financiële centrum van het land. Het werd gesticht tijdens de Goldrush door goudzoekers die om hun overleven moesten vechten. De turbulente geschiedenis van de stad heeft door de eeuwen heen zijn stempel gezet. Zelfs vandaag de dag staat Johannesburg bekend om de criminaliteit. Hier kun je ´s nachts bepaalde districten beter mijden. Aan de andere kant biedt het bruisende Johannesburg geweldig entertainment en uitgaansleven. Er zijn handenvol geweldige musea te vinden. Als je wilt leren over het levenswerk van Nelson Mandela en de schandalige apartheid, dan moet je hier zijn. Naast informatie kun je in levende lijve het verschil ervaren tussen de extravagante wijken waar de rijken in villa´s wonen en de armere delen van de stad waar vaak een hele familie in één of twee kamers verblijft.

Port-Elizabeth-Zuid-Afrika

Port Elizabeth

Als je op zoek bent naar een makkelijke plek om aan te komen en te wennen aan Zuid-Afrika, dan moet je in Port Elizabeth zijn. Deze kuststad staat bekend om de mooie stranden en de gastvrije bevolking. De stad bevindt zich aan de Algoabaai waar het klimaat bijna altijd aangenaam is. Port Elizabeth is daarnaast dé uitvalsbasis voor de tuinroute. Deze route is speciaal ontwikkeld om toeristen alle adembenemende plekken langs de zuidkust van Zuid-Afrika te laten zien. De meerdaagse route verbindt de Mosselbaai vlakbij Kaapstad met de Stormsrivier in het oosten van het land. Onderweg kom je langs prachtige stranden, watervallen en grotten. Je kunt een walvistocht maken, bungeejumpen en het Tsitsikamma National Park bezoeken.

Nelspruit-Zuid-Afrika

Nelspruit

Nelspruit is een vriendelijke stad vlakbij het Kruger National Park en het Sabi-Sabi National Park. Deze plekken zijn geliefd om de aanwezigheid van de ‘Big Five’ – de grote zoogdieren waarom Afrika bekend staat. Veel mensen komen door Nelspruit onderweg naar hun safari. In Nelspruit zelf is ook van alles te doen. De stad ligt in de subtropen en in de parken groeien prachtige bloemen en planten. De botanische tuinen van de stad zijn zeker een bezoekje waard. Hier kun je een aantal indrukwekkende baobab- of apebroodbomen vinden. In het Croc River Reptile Park wonen een groot aantal krokodillen.

Vliegtickets naar Zuid-Afrika

KLM is de enige maatschappij waarbij je vliegtickets kunt kopen voor directe vluchten naar Zuid-Afrika. Dat komt doordat het erg ver weg is. Zelfs een directe vlucht doet er ongeveer twaalf uur over. Het voordeel van een vakantie in Zuid-Afrika is dat het precies ten zuiden van West-Europa ligt, waardoor er geen tijdsverschil is en je dus ook geen rekening hoeft te houden met een jetlag. Als je bij KLM geen geschikte vliegtickets naar Zuid-Afrika kunt vinden, dan is er een hele verzameling andere maatschappijen die je met een overstap naar je vakantiebestemming brengen.

Vliegticketaanbieders Zuid-Afrika

Rondreis door Zuid-Afrika

Een rondreis door Zuid-Afrika is de beste manier om van dit land te genieten. Je kunt ervoor kiezen om via een reisorganisatie een rondreis te boeken. Dit heeft als voordeel dat je niet te veel hoeft na te denken over je reisschema. De reisorganisatie zal ervoor zorgen dat de belangrijkste trekpleisters in de reis zijn opgenomen. Ze zorgen voor een goede mix van natuur en cultuur – waar je optimaal van kunt genieten omdat je nooit hoeft na te denken over waar je gaat slapen of eten. Als je liever het heft in eigen hand neemt, dan kun je ook zelf een rondreis organiseren. Op die manier kun je zelf bepalen welk soort activiteiten jij interessanter vindt en daar meer tijd aan besteden. Misschien heb je helemaal geen zin in een stad en wil je lekker al je tijd in de adembenemende natuur doorbrengen.

Het weer in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ligt in een gematigde klimaatzone met veel zonnige droge dagen, vooral in de winter tussen april en oktober. Echter het land is groot, waardoor niet overal precies hetzelfde klimaat heerst. Eén van de belangrijke invloeden is de nabijheid van de oceaan. De Indische Oceaan geeft een warme golfstroom langs de oostkust van Zuid-Afrika, waardoor het klimaat hier meestal geschikt is om aan het strand te vertoeven met temperaturen tussen de 15 en 30 graden. De Atlantische oceaan die langs de westkust ligt, brengt koude wateren uit het zuiden, waardoor het hier aanzienlijk kouder is. In de winter (juni-augustus) ligt de temperatuur hier tussen de vijf graden ´s nachts en 20 graden overdag. In het binnenland is de omgeving droger, waardoor de verschillen tussen overdag en ´s nachts groter zijn. Hogere plekken hebben te maken met koudere temperaturen. 

Blogs over Zuid-Afrika

Veelgestelde vragen over Zuid-Afrika

TravelWorld Afrika 300x250
Reizen Zuid-Afrika
Scroll naar boven