Bezienswaardigheden Egypte; 7 redenen waarom Egypte een droombestemming is!

Egypte is een land waarover je leerde bij je geschiedenislessen. Je hoorde over Cleopatra, de piramides en de farao’s. Je zag plaatjes van mummies, tempels en hiërogliefen. Bij ons stond deze bestemming eigenlijk al sinds toen op onze bucketlist. En mocht dat bij jou niet zo zijn, dan hopen we je met deze blog vol met de mooiste bezienswaardigheden van Egypte te overtuigen waarom dit zo’n droombestemming is! 

Deze gastblog is geschreven door Maartje en Sebastiaan van TheOrangeBackpack.nl. Ze zijn reismaatjes sinds hun tiende date naar Cambodja en reizen inmiddels rond met hun reisbaby en zelfgebouwde kampeerbus.

Inhoudsopgave:

Mummie-Egypte-The-Orange-Backpack

1. In Egypte zie je de mummies van de beroemde farao’s

In Nederland kan je Egyptische mummies zien in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, maar de meest bijzondere en beroemde mummies zie je in Egypte zelf. De mummie van de beroemde Toetanchamon ligt nog altijd in zijn graf in de Vallei der Koningen. Maar de meeste andere beroemde mummies vind je terug in het hoofd museum in Caïro, waar je zeker geweest moet zijn. In een aparte zaal – waarvoor je ook hier een los ticket moet kopen – liggen de lichamen van de oude farao’s. Een beetje spookachtig en morbide, maar vooral ook bijzonder fascinerend om te zien!

Moskee-Cairo-Egypte-The-Orange-Backpack

2. Egypte heeft prachtige moskeeën

Omdat je Egypte zo sterk associeert met de oude geschiedenis, zou je haast vergeten dat het ook een modern land is. In het moderne Egypte kan je stoffige straten, drukke bazaars en schreeuwende verkopers verwachten. En moskeeën die als een fata morgana in die drukte opdoemen! De mooiste gebedshuizen vind je natuurlijk in de hoofdstad van Egypte. Je vindt er tientallen en veel ervan kan je ook als niet-moslim bezoeker bekijken. Een aanrader is bijvoorbeeld de Moskee van Mohammed Ali in de Citadel van Caïro. Vanaf de hoge citadel heb je een prachtig uitzicht over de chaotische stad, helemaal tot aan de piramides aan de andere rand van de stad. De moskee zelf heeft een prachtig gedecoreerd plafond en is indrukwekkend groot. Maar ook het omzuilde plein ervoor is een bijzonder fotogenieke plek.

Abu-Simbel-Egypte-The-Orange-Backpack

3. Egypte presteert het om gigantische tempels te verplaatsen

Op het moment dat in de rivier de Nijl een gigantische stuwdam werd verplaatst, veranderde ook de koers van het water en ontstond onder andere een stuwmeer. Waar de farao’s van het Oude Egypte ooit hun monumenten bouwden, zou water komen. En Egypte heeft het vervolgens gepresteerd om die gigantische monumenten te verplaatsen naar een veilige locatie. Niet allemaal overigens, want er is ook wat onder water verdwenen. Maar een aantal van de grootste bouwwerken van Egypte zijn stukje voor stukje verplaatst. 

Waaronder ook de tempels van Abu Simbel, of eigenlijk: de complete rotswand met de tempels van Abu Simbel. Deze twee tempels met hun gangen, ruimtes en zalen zijn namelijk uitgehakt in een rots. Dat moet een ongekend zware prestatie zijn geweest in het historische Egypte, maar ook het verplaatsen ervan is in de moderne tijd een bizarre klus geweest. Je bezoekt de tempels van Abu Simbel vanuit de plaats Aswan.

Vallei-der-Koningen-Egypte-The-Orange-Backpack

4. Egypte heeft ondergrondse farao tombes

Een van de bezienswaardigheden van Egypte zijn de ondergrondse tombes in de Vallei der Koningen. Hier werden duizenden jaren terug de farao’s en hun familieleden begraven. Pas eeuwen later werden de graven weer onthuld. Hoewel de meeste helaas door de eeuwen heen al waren geplunderd, bleken de tombes zelf ook meesterwerken met hun doolhof aan ondergrondse gangen en prachtige schilderingen. 

De tombe van Toetanchamon is hierop natuurlijk de uitzondering. Beroemd is het verhaal van Howard Carter die deze kleine tombe aantrof, volgestouwd tot aan het plafond met prachtige stukken. Die stukken vind je tegenwoordig in het museum in Caïro en alleen de mummie van Toetanchamon ligt hier nog. Dat maakt deze iconische locatie niet minder het bezoeken waard, samen met nog veel andere prachtige tombes. Die van Seti I is het allermooist. Het is een van de grootste tombes met schitterende hiërogliefen en muurschilderingen. Deze twee tombes zitten helaas niet bij een regulier ticket inbegrepen; hiervoor koop je losse kaartjes. Je bezoekt de Vallei der Koningen vanuit Luxor.

Piramides-Egypte-The-Orange-Backpack

5. In Egypte bezoek je de enige resterende wereldwonderen

Je ziet wel vaker lijstje voorbij komen met de grote wereldwonderen van deze tijd. Dat is allemaal leuk en aardig, maar van de oude wereldwonderen resteert er nog maar een en die vind je in Egypte. Dat zijn natuurlijk de beroemde piramides! Je vindt deze unieke bouwwerken aan de rand van Caïro, waar je aan de ene kant over de weidse woestijn uitkijkt en aan de andere kant de skyline van de stoffige stad ziet. De iconen van Egypte zijn alleen al een reden waarom Egypte zo’n bijzondere bestemming is. Pas als je naast deze bouwwerken staat, voel je pas hoe klein jij bent en hoe groot deze bouwprestatie. 

Een bezoek aan de piramides van Egypte brengt je ook naar de al even beroemde Sfinx, je ziet er ook kleinere koninginnenpiramides en als je het uitgebreide ticket koopt, zal je een van de piramides van binnen bezoeken. Hoewel de piramides van binnen niet bijzonder mooi zijn – verwacht geen hyrogliefen of mooie muurschilderingen – is het een magische ervaring om door het nauwe gangenstelsel in die enorme massa steen te kruipen en klimmen naar de oude grafkamer. Een bezoek aan de piramides van Egypte is onvergetelijk!

Elephantine-Island-Aswan-The-Orange-Backpack-(2)

6. Egypte heeft een idyllisch eiland in de Nijl

De Nijl loopt als een levensader dwars door Egypte. Eigenlijk vind je alle bezienswaardigheden van Egypte en steden langs de Nijl, of anders langs de kuststroken. Ook bij een bezoek aan deze droombestemming zal de Nijl de rode draad van jouw bezoek zijn en zal je de plekken langs deze rivier bezoeken. Misschien zal je een meerdaagse boottocht boeken op een felouka om het water van dichtbij te ervaren. 

Maar wij raden je toch ook zeker aan om een paar dagen door te brengen op Elephantine Island, een idyllisch eiland middenin de Nijl bij de stad Aswan. In en om Aswan vind je tal bezienswaardigheden waar je ongetwijfeld een bezoek wilt brengen, maar de stad zelf is wat grauw en weinig aantrekkelijk. Kies Elephantine Island daarom als jouw uitvalsbasis. Er is hier geen verkeer, de stoffige straten zijn rustig en idyllisch en de bevolking is vriendelijk. Het is een oase van rust in het verder zo chaotische leven in de Egyptische steden.

Tempels-Luxor-The-Orange-Backpack-(1)

7. Egypte heeft een stad vol eeuwenoude tempels

Luxor is wat ons betreft hét hoogtepunt van Egypte. In deze beroemde tempel stad die ooit het religieuze centrum van het Oude Egypte was, bezoek je niet één, niet twee, niet drie maar talloze tempels. De een is nog beroemder en indrukwekkender dan de ander! In Luxor vind je bijvoorbeeld de Tempel van Karnak. Dit was ooit de belangrijkste tempel van het land en iedere faro probeerde er dan ook zijn stempel op te drukken. De vrouwelijke farao Hatsjepsoet deed dat door enorme obelisken te plaatsen, gemaakt uit een stuk graniet. En Seti I en zijn zoon Ramses II presteerden het om een groot woud aan torenhoge zuilen te maken met een oppervlak van 5500 m2. En wist je dat je dit tempelcomplex ook ’s avonds kan bezoeken, als het prachtig verlicht is en een soort sprookje uit Duizend-en-een-nacht? 

Andere tempels in Luxor die de stad tot zijn tempel walhalla maken zijn de Tempel van Luxor in het hart van de stad en met een bijzonder fotogenieke entree, de Tempel van Hatsjepsoet middenin de woestijn en de – iets minder bekende – Medinet Habu-Tempel met gigantische tekeningen op de muren waarin de militaire prestaties van farao Ramses III worden getoond.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven