Vakantie in Egypte: Bezienswaardigheden, All Inclusive, rondreis, tips & info

Egypte is een parel van een vakantieland dat een klein gedeelte in Azië en een groot gedeelte in Afrika bezet. De twee delen worden gescheiden door de Rode Zee die naar het zuidoosten uitloopt in de Indische Oceaan. Via het Suezkanaal is er een verbinding gemaakt met de Middellandse zee in het noordwesten. Egypte heeft landsgrenzen met Israël en Palestina in het oosten, Sudan in het zuiden en Libië in het westen. De geschiedenis van de Egyptische samenleving gaat terug tot wel 5000 jaar voor Christus. In de delta van de Nijl zijn veel aspecten van moderne samenlevingen ontstaan, zoals schrift, landbouw, georganiseerde religie, stedenbouw en centrale overheid. Veel toeristen komen naar Egypte om de overblijfselen van deze prehistorische beschavingen te bewonderen. Een andere trekpleister van het land zijn de geweldige stranden en watersportmogelijkheden.

Vakantie in Egypte

Egypte is in haar recente geschiedenis niet altijd het meest stabiele land geweest. Grote delen van Egypte zijn niet veilig om op vakantie te bezoeken. Gelukkig worden de toeristische trekpleisters zo veilig mogelijk gehouden, zodat bezoekers onbezorgd kunnen genieten van het adembenemende historische erfgoed dat in Egypte te vinden is. Wetenschappers breken nog steeds hun hoofd over de piramiden en andere duizenden jaren oude bouwwerken die in het land te vinden zijn. Niemand weet hoe men zonder machines en wielen deze architectonische hoogstandjes heeft weten te bouwen. Een ander hoogtepunt tijdens een vakantie in Egypte zijn de badplaatsen. De badplaatsen langs de Rode Zee ontvangen duizenden duikers, snorkelaars, kite- en windsurfers naast de hordes zonaanbidders. 

Bestemmingen in Egypte

Caïro

Reisaanbieders Egypte

Bezienswaardigheden in Egypte

Caïro-Egypte

Caïro

De hoofdstad van Egypte heeft maar liefst 20 miljoen inwoners en is daarmee waarschijnlijk de grootste stad van Afrika, hoewel Lagos in Nigeria ook ongeveer zo groot is. Caïro strekt zich kilometers ver uit vanaf de oevers van de Nijl. Als je vanaf de oostelijke voorsteden naar de piramides van Gizeh in het westen van de stad wilt reizen, doe je er makkelijk twee uur over – zelfs veel meer als je vast komt te zitten in het altijd chaotische verkeer. Naast de piramides van Gizeh is ook het Egyptisch Nationaal Museum een bezoekje waard. Hier leer je veel over de geschiedenis van het land, waardoor elke andere historische plek veel meer diepgang krijgt.

Sharm-el-Sheikh

Sharm el-Sheikh

Sharm el-Sheikh is de bekendste badplaats van Egypte. Deze stad ligt aan de ‘Baai van de Sjeik’. In tegenstelling tot de meeste andere badplaatsen aan de Rode Zee, is Sharm el-Sheikh een authentieke stad, waar naast de prachtige stranden nog veel meer te zien is. Voorbeelden daarvan zijn het SOHO square en het orthodoxe klooster St. Catharina, dat bovenop de Sinaï berg ligt. In de directe omgeving van de stad liggen indrukwekkende natuurgebieden zoals Coloured Canyon en het Ras Mohammed National Park. De toeristische strook Naama Bay is pas recent aan de stad toegevoegd. Van Sharm el-Sheikh heb je toegang tot tientallen geweldige duiklocaties.

Luxor-Egypte

Luxor

Aan de oostelijke oever van de Nijl ligt de stad Luxor. In de omgeving van deze stad liggen zo veel indrukwekkende archeologische sites dat een rondreis door het land niet compleet is zonder een bezoek aan deze regio. De Tempels van Karnak bevatten twee gigantische complexen met sfinxen en  uitgegraven muren waar je een hele dag kunt rondzwerven. Na de piramides van Gizeh is het de meest bezochte toeristische attractie van heel Egypte. Daarnaast is er nog veel meer te doen in en rond Luxor. In het Dal der Koningen bijvoorbeeld bevinden zich meer dan zestig graven van koningen uit de millennia oude historie van het land zoals Toetanchamon en Ramses. Het Dal van de Koninginnen bevat 80 even indrukwekkende graven van koninginnen. 

Port-Said

Port Said

Port Said ligt aan de middellandse zee en vormt het begin van het Suezkanaal. Dit kanaal werd door de mens gegraven om de Rode Zee, die uitmondt in de Indische Oceaan, te verbinden met de Middellandse Zee. Op die manier hoeven schepen vanuit Azië niet meer helemaal om Afrika heen te varen om naar Europa te komen. Port Said heeft onofficieel meer dan een miljoen inwoners en is de derde grootste stad in Egypte. In de stad is niet veel te doen. Het is vooral populair onder Egyptische toeristen die naar de middellandse zee komen. Daarnaast is de haven een aanlegplaats voor cruiseschepen die op de Middellandse zee onderweg zijn. Vanuit Port Said bezoeken de cruises de piramides in Caïro. 

All Inclusive in Egypte

De badplaatsen langs de Rode Zee in Egypte zijn bekend om hun all-inclusive hotels. Deze hotels zijn zo ingericht dat bezoekers zich helemaal thuis voelen. Binnen het hotel kun je alles zelf regelen. Door de goed uitgedachte manieren ontbreekt het je aan niets. Afhankelijk van het soort hotel dat je boekt, zijn naast je eten en je overnachting ook andere dingen inbegrepen. Denk daarbij aan duikspullen, excursies en massages. Vooral Sharm el-Sheikh, Hurghada en El Gouna zijn goede bestemmingen voor een all-inclusive vakantie in Egypte. 

All Inclusive in Egypte

Vliegen naar Egypte

Als je naar Egypte op vakantie wilt, zul je moeten vliegen. Er is geen andere mogelijkheid om het land te bereiken. Directe vluchten doen er ongeveer vier uur over, waardoor je binnen een halve dag reizen op het strand kunt liggen. EgyptAir en Corendon Dutch Airlines vliegen een aantal keer per week direct naar Egypte. Als je bij hen geen passende vluchten vindt, dan kun je bij een heleboel andere maatschappijen zoeken naar vluchten met een overstap. Met Etihad bijvoorbeeld vlieg je in stijl via Istanbul. Lufthansa heeft een verbinding in Duitsland.

Vliegticketaanbieders Egypte

Rondreis door Egypte

Een rondreis door Egypte is de beste manier om dit fascinerende land te leren kennen. Doordat de veiligheid in veel gebieden te wensen overlaat, kiezen veel mensen voor een georganiseerde rondreis. Op die manier krijg je alle belangrijke plekken te zien, zonder dat je je druk hoeft te maken over het vervoer en de plek waar je slaapt. Een andere optie is om vanuit je hotel excursies te organiseren. Op die manier kun je samen met andere toeristen een speciaal transport regelen om andere plekken te verkennen. De toeristische plekken in Egypte hebben daarnaast hun eigen reisorganisaties die vervoer regelen naar de volgende toeristische plek op je lijstje (soms onder politie begeleiding). Op die manier kun je overal zo lang blijven als het jou uitkomt. 

Het weer in Egypte

In de zomer blijven de Egyptenaren binnen als het enigszins kan. Het is dan zo heet dat het alleen ´s ochtends vroeg en ´s avonds laat uit te houden is in de zon. Met temperaturen van rond of boven de veertig graden kun je niet veel meer doen dan van de airco op je hotelkamer genieten en aan het strand hangen. Daarom is het winterseizoen het hoofdseizoen in Egypte. In de badplaatsen rond de Rode Zee is het ook in de wintermaanden aangenaam warm, een perfecte plek om aan de Nederlandse kou te ontsnappen dus. In de binnenlanden kan het in de winter ´s nachts wel flink afkoelen. Als je van plan bent om veel plekken te bezoeken, kun je ook in de lente en in de herfst prima in Egypte terecht.

Blogs over Egypte

Veelgestelde vragen over Egypte

SRC Reizen
Scroll naar boven