Bezoek aan Vaticaanstad: Vakantie, hotels rondleiding, info & tips

Vaticaanstad is – met een grondgebied van 44 hectare – het kleinste land ter wereld. Officieel gezien is het een onafhankelijke stadstaat die zich bevindt in het hartje van Rome. De reden dat zo’n klein landje zelfstandig kan zijn is de Rooms-Katholieke kerk. Vaticaanstad is het hoofdkwartier van de paus en de Rooms-Katholieke wordt van hieruit bestuurd. Vaticaanstad is als onafhankelijke staat ontstaan doordat er in 1870 een conflict ontstond tussen de paus en het Koninkrijk Italië. De paus en zijn kabinet weigerden Vaticaanstad te verlaten tot er een oplossing werd gevonden. Dat bleek echter niet zo makkelijk. Pas in 1929 werd het verdrag van Lateren opgesteld, waarin Vaticaanstad als een autonome en onafhankelijke entiteit erkend werd. Een bezoek aan het Vaticaanstad is iets wat je mooi kan combineren met een stedentrip Rome.

Bezoek aan Vaticaanstad

Tijdens een stedentrip of vakantie in Rome mag je een bezoek aan Vaticaanstad niet missen. Doordat het land zo klein is, kun je alles gemakkelijk te voet bezoeken vanuit het centrum van Rome. De indrukwekkende gebouwen en musea zijn een populaire bezienswaardigheid voor veel toeristen, waardoor het meestal erg druk is in Vaticaanstad. Als je tijd wilt besparen, dan kun je het beste een rondleiding boeken met een gids. De andere optie is jezelf goed voor te bereiden door van tevoren te lezen over de betekenis en functie van de verschillende belangrijke delen van bezienswaardigheden. Ook kun je op internet kaartjes bestellen voor de gebouwen en musea die je wilt bezoeken. Op die manier vermijd je ellenlange wachtrijen tijdens je bezoek aan Vaticaanstad.

Bezienswaardigheden in Vaticaanstad

Er zijn veel wereldberoemde bezienswaardigheden in het kleine Vaticaanstad. Een stedentrip of vakantie in Rome kun je gemakkelijk een week vullen met activiteiten, want deze stad heeft veel te bieden. Daarom is het aan te raden de tijd te nemen om alles te verkennen. Op die manier kun je meerdere keren naar het drukke Vaticaanstad terugkomen om het één of ander te bekijken. Als je heel veel haast hebt, kun je in één hele dag de belangrijkste bezienswaardigheden in Vaticaanstad bezoeken. 

De-Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek

De grootste kerk ter wereld neemt een behoorlijk aandeel in beslag van het kleinste land ter wereld. De Sint-Pietersbasiliek heeft een oppervlakte van 15.160 vierkante meter en er passen 60.000 mensen in! Deze enorme basiliek werd in 1626 na meer dan honderd jaar bouwen afgerond. Het gebouw werd ontworpen door Michelangelo en een aantal andere bekende kunstenaars zoals Gian Lorenzo Bernini en Alessandro Algardi. Van bovenaf zie je duidelijk de vorm van het heilige kruis. De indrukwekkende koepel van Michelangelo, met een doorsnee van meer dan 40 meter is één van vele plekken in de basiliek die je niet mag missen. Duizenden toeristen komen dagelijks dit indrukwekkende gebouw bezoeken. Als je geen zin hebt om urenlang te wachten, dan kun je online voorrang-tickets kopen.

De-Sixtijnse-Kapel

De Sixtijnse Kapel

Na de Sint-Pietersbasiliek is de Sixtijnse Kapel de tweede meest bezochte bezienswaardigheid in Vaticaanstad. Ook hier ga je binnen in een adembenemende wereld vol met kunstwerken van grootmeesters. Het plafond van de kapel is prachtig beschilderd door Michelangelo en Raphael Sanzio da Urbino. Ook ‘Het Laatste Oordeel’ van Michelangelo mag je niet missen. Daarnaast vind je er kunstwerken van onder andere Sandro Botticelli, Pietro Perugino en Cosimo Rosseli. De Sixtijnse Kapel is onderdeel van het Apostolisch Paleis – de residentie van de regerende paus. In totaal heeft het zo’n 1.400 verschillende ruimtes. Ook hier staat altijd een enorme wachtrij voor de deur en ook hier kun je van te voren een ‘skip-the-line’ ticket voor bestellen.

De-Vaticaanse-tuinen

De Vaticaanse tuinen

Het kleine Vaticaanstad bevat naast imposante paleizen, kapellen, pleinen en musea ook prachtige tuinen. Deze weven zich als een groen netwerk tussen alle andere bezienswaardigheden door, maar strekken zich vooral uit naar het westen van de stad. In totaal tellen de ‘Giardini Vaticani’ zo´n 230.000 vierkante meter. Paus Nicolaas III hield van wijnbouw. Hij liet daarom een wijn- en boomgaard aanleggen in Vaticaanstad. In de eeuwen daarna erkende men dat bomen een belangrijke rol spelen in het welzijn van bewoners en bezoekers. De tuinen werden daarom zoveel mogelijk intact gehouden. Daardoor kun je tot op de dag van vandaag altijd een heerlijk schaduwplekje vinden om even bij te komen van de vele indrukken die je in Vaticaanstad opdoet.

Via-della-Conciliazione

Het Sint-Pietersplein en de Via della Conciliazione

Je kunt Vaticaanstad ook bezoeken zonder deel te nemen aan eindeloze wachtrijen en druk bezochte bezienswaardigheden waar je tussen duizenden anderen in een vastgesteld tempo door de verschillende ruimtes schuifelt. Een wandeling door Vaticaanstad geeft een geweldig uitzicht op de meeste indrukwekkende gebouwen. Vanaf de Via della Conciliazione heb je een prachtig uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek. Op de straathoek met Via San Pio X is een gevel te vinden met de mythologische stichters van Rome, Romulus en Remus – die gevoed worden door de wolvin Lupa Capitolina. Voor de basiliek sta je op het Sint-Pietersplein. Dit plein werd ontworpen door Gian Lorenzo Bernini. Langs het plein bevindt zich een indrukwekkende zuilengalerij met meer dan honderd beelden van heiligen. In het midden staat een enorme Egyptische Obelisk, met aan weerszijden een prachtige fontein uit de 17e eeuw. Tijdens toespraken van de paus verzamelen zich hier duizenden mensen.

Scavi

Omstreeks 1940 werden er opgravingen gedaan in Vaticaanstad die enkele oude delen van het Romeinse rijk blootlegden. De meeste van deze opgravingen zijn gedaan onder de Sint-Pietersbasiliek. Als je een rondleiding boekt door de kathedraal leer je van alles over deze opgravingen en bezoek je de ondergrondse Scavi. Je kunt bijvoorbeeld de oude necropolis (begraafplaats) zien met het wereldberoemde graf van St. Petrus. Paus Pius gaf opdracht om hier te graven omdat hij graag dichtbij de heilige Sint Petrus begraven wilde worden. De reden dat zoveel pelgrims een tocht ondernemen naar de basiliek is het graf van deze apostel. Het is echter nooit wetenschappelijk aangetoond dat het graf echt stoffelijke resten van Petrus bevat.

Musea

De grootste kunstverzameling ter wereld bevindt zich in Vaticaanstad. Hier worden in meerdere musea beelden, schilderijen, tapijten en andere indrukwekkende kunstwerken tentoongesteld. Het verzamelen van kunst werd actief gestimuleerd door paus Clemens XIV en paus Pius VI. Zij vonden het belangrijk om de kunst- en cultuurgeschiedenis te bevorderen door kunstcollecties tentoon te stellen. De kerk had snel door dat kunst een goede investering is en de kunstcollectie van de Rooms-Katholieke kerk blijft groeien. Je kunt in Vaticaanstad onder andere een bezoek brengen aan het Historisch Museum, het Etnologische Museum, het Tapijtenmuseum, het Automobile Museum, het Egiziano Museum en het Pio-Clementino Museum.

Vakantie in Vaticaanstad

Als je jouw vakantie wilt doorbrengen in Vaticaanstad, dan krijg je Rome er gratis bij. In Vaticaanstad zelf zijn namelijk geen overnachtingsmogelijkheden. Je kunt wel in een hotel verblijven dat zich op loopafstand bevindt. Zo kun je gedurende je hele vakantie verschillende bezienswaardigheden in Vaticaanstad bezoeken. Natuurlijk is er ook buiten de muren van deze heilige stad veel te doen. De hele binnenstad van Rome is afgeladen met bijzondere bezienswaardigheden, heerlijk eten, geweldige winkels en Italiaanse ijsjes om van te smullen. 

Hotels in Vaticaanstad

Er zijn geen hotels in Vaticaanstad. Dat is echter geen probleem, want Vaticaanstad ligt midden in het centrum van Rome en daar bevinden zich honderden hotels. Voor een geweldig hotel op een paar honderd meter afstand van het Sint-Pietersplein, kun je terecht bij Residenza Paolo VI Hotel. Dit vier sterren hotel heeft een smakelijk ontbijt en een rooftop bar met één van de beste uitzichten van de stad. Er zijn veel andere hotels te vinden in de buurt van Vaticaanstad. Zo ligt het betaalbare Domus Getsemani direct aan de andere kant van de stadsmuur in het westen van Vaticaanstad. Hier zijn ook je huisdieren welkom.

Rondleiding door Vaticaanstad

Je kunt oneindig veel lezen over alle indrukwekkende dingen die in Vaticaanstad te zien zijn. Met deze informatie is het natuurlijk mogelijk om zelf de meeste bezienswaardigheden te duiden. Een makkelijker manier om dit effect te bereiken is door een rondleiding te boeken door Vaticaanstad. Een getrainde gids kan alle hoeken en gaten aanwijzen die de moeite waard zijn en ter plekke uitleggen waarom. Op die manier ben je er zeker van dat je niets belangrijks mist. Een bijkomend voordeel van een rondleiding door Vaticaanstad is dat je niet in de rij hoeft. De toegangskaartjes zijn bij de prijs inbegrepen en de gids zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk ziet gedurende de rondleiding.

Blogs over Vaticaanstad

Scroll naar boven