Rondreis door Australië: Bezienswaardigheden, vliegtickets, vakantie, tips & info

Australië ligt in het uiterste zuidoostelijke hoekje van de planeet in het continent Oceanië. De enorme landmassa werd in 1606 voor het eerst gespot door een Nederlandse verkenner Willem Janszoon. In de 17e en 18e eeuw volgden veel anderen die de westelijke en zuidelijke kust van Australië verkenden. Het lukte hen niet om het land echt op te eisen, omdat ze aan land kwamen in woestijnachtige droge gebieden waar nauwelijks te overleven was. 

Pas in 1770, toen Engelse luitenant James Cook in het groenere oosten van Australië voet aan land zette, werd het land gekoloniseerd. In de eeuwen daarna werd het eiland door de Engelsen gebruikt als een strafgevangenis. Daarnaast werd er massaal naar goud gezocht. De inheemse bevolkingsgroepen werden nagenoeg uitgeroeid en er ontstonden grote landbouwgebieden. In 1901 werd Australië onafhankelijk. In dit enorme land wonen maar 25 miljoen mensen.

Rondreis door Australië

Er zijn veel Ozzi´s (Australiërs) die nog nooit hun land hebben verlaten omdat er zoveel te zien is in Australië. Dit enorme land is bijna 4000 kilometer lang en breed. De meeste heuvels en enkele bergen die het land rijk is liggen allemaal langs de oostkust en op het eiland Tasmanië. Daardoor valt er in de ‘outback’ (het binnenland) bijna geen regen en is dit hele gebied erg droog en vaak eentonig. De randen van het enorme land zijn echter bezaaid met indrukwekkende landschappen. Hier komen planten en dieren voor die je nergens anders ter wereld kunt vinden, zoals de kangoeroe, koala, emoe, numbat, casuaris en de lachende kookaburra. Tijdens een rondreis door Australië kun je één of meerdere regio´s verkennen. Veel backpackers hebben na een jaar ‘work & holiday’ nog steeds lang niet alles gezien.

Bestemmingen in Australië

Sydney
Melbourne
Darwin

Reisaanbieders Australië

Vliegtickets naar Australië

Je kunt vliegtickets naar Australië vinden bij veel verschillende maatschappijen. Daarom is het de moeite waard om goed rond te kijken voor je iets koopt. De meeste vliegtickets hebben één of meerdere overstappen in Azië. Als je altijd al een stedentrip wilde doen in Singapore, Hongkong, of een andere grote stad in die regio, dan is dit je kans. Vliegtickets naar Australië zijn niet goedkoop. Dat komt doordat het gaat om een enorme afstand, waardoor meerdere vluchten gecombineerd moeten worden om er te komen.

Vliegticket aanbieder Australië

Bezienswaardigheden in Australië

Sydney-Australië

Sydney

Wereldstad Sydney is het economische centrum van Australië en de grootste stad, op de voet gevolgd door Melbourne. Sydney´s opera house – dat in volle glorie op de pier staat te glanzen – is een alom bekend symbool van het land. Daarnaast komen veel reizigers naar Sydney voor de geweldige stranden. Het centraal gelegen Bondi Beach is een strand waar elke surf fanaat tenminste eens in zijn leven een golf moet hebben gepakt. Ook andere stranden zijn de moeite waard. Vaak hebben ze aan de rand van het strand een publiek zwembad dat zich bij vloed vult met water, zodat je op elke andere tijd rustig in vers zeewater je baantjes kunt trekken. Vanuit Sydney heb je toegang tot de Blue Mountains, de enige echte bergen in Australië. Ook kun je veel andere mooie stranden in de provincie New South Wales bezoeken.

Melbourne-Australië

Melbourne

Melbourne heeft bijna net zoveel inwoners als Sydney, maar een heel ander karakter. In Melbourne wonen mensen van over de hele wereld. De stad is bekend om de open cultuur, kunstenaars, straatartiesten en muzikanten. Het strand vlakbij de gezellige wijk St. Kilda is bekend onder kite- en windsurfers omdat het water niet te wild is en er vaak een goede wind staat. Je kunt hier heerlijk eten of een terrasje pakken in één van de vele restaurants. Melbourne is de gateway voor een bezoek aan het prachtige eiland Tasmanië. Van hieruit kun je ook beginnen aan een avontuur langs de bekende Great Ocean Road of vanuit het oosten, via Mount Buffalo, de Blue Mountains opzoeken.

Darwin-Australië

Darwin

In het verre noorden van Australië ligt de stad Darwin. Hier is het altijd warm en in de zomermaanden regent het zoveel dat de wegen vaak tijdelijk dicht gaan omdat de rivieren overstromen. Vanuit Darwin kun je het prachtige Kakadu National Park bezoeken dat gerund wordt door Aboriginals. Het park bevat veel prachtige natuur waar je, als je wilt, door een inheemse gids wordt bijgeschoold over de cultuur van de inheemse volkeren. Deze gids zal ook eeuwenoude wandschilderingen aanwijzen. Ook het kleinere Litchfield National Park is prachtig. Als je meer van de prachtige natuur wilt zien, dan rij je vanuit Darwin door naar de Kimberley. Dit adembenemende gebied in het noordwesten van Australië bevat de geweldige Bungle-Bungles en de Gibb River Road die eindigt in het mooie Broom.

Cairns-Australië

Cairns

De gezellige stad Cairns bevindt zich in het schitterende zuidoosten van Australië. Deze relatief kleine stad heeft een tropisch klimaat en strekt zich langs de kust uit. In het centrum vind je allerlei tropische vruchten, zoals de chocolade vrucht. Door de aanwezigheid van veel Aziatische expats kun je er ook lekker eten en geweldige massages ontvangen. De omgeving van Cairns is in één woord paradijselijk. Direct voor de kust ligt het Great Barrier Reef met een aantal prachtige eilanden waar je geweldig kunt duiken en snorkelen (bij het vaste land liggen helaas altijd ‘salties’ – enorme zoutwaterkrokodillen – op de loer). Landinwaarts loopt het land snel op naar de Tablelands, waardoor een aantal prachtige riviervalleien zijn ontstaan met watervallen en tropische bossen. Een klein stukje naar het noorden vind je het Daintree National Park, een schitterend tropisch oerbos dat vanaf het heuvelachtige landschap direct de tropische wateren inloopt. 

Camper huren in Australië

De beste manier om Australië te verkennen is met je eigen huis op wielen. Voor kortere vakanties kun je daarom het beste een camper huren in Australië. Op die manier ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer (dat buiten de steden te wensen overlaat). In Australië mag je buiten de steden en de nationale parken overal slapen. Er zijn zelfs veel ‘roadside stops’ beschikbaar met een toilet. Zorg wel dat je een realistisch plan maakt als je een camper huurt. De afstanden in Australië zijn namelijk enorm en je kunt meestal niet harder rijden dan 80 km/uur. Als je op zoek bent naar een goedkopere optie, dan is het vaak mogelijk om een ‘relocation’ te doen. Je rijdt dan een camper naar een andere stad waar het verhuurbedrijf deze nodig heeft. Daardoor hoef je geen huur te betalen.

Vakantie in Australië

Het kost veel tijd en geld om naar Australië te reizen, daarom is het aan te raden om er zo lang mogelijk te blijven en meerdere gebieden te verkennen. Je kunt natuurlijk ook simpelweg op vakantie gaan in Australië. Voor een korter verblijf is het aan te raden dat je één (of maximaal 2) gebied(en) uitkiest. In elke staat is genoeg te doen om je een maand te vermaken. Daarom wil je een plek uitkiezen waar zich het soort bezienswaardigheden bevinden dat jou interesseert. Houd ook rekening met het klimaat. In de Australische winter (onze zomer) is het aangenaam in het noorden en in hun zomer kun je beter in het zuiden zijn.

Klimaat in Australië

Het klimaat in Australië is erg afhankelijk van waar je bent. In het tropische noorden is het erg aangenaam in de lokale wintermaanden, van april/mei tot november. In die tijd is het overdag zo’n 30 graden en blijft het meestal droog. In de zomermaanden kan het veel regenen en is het plakkerig heet. In het zuiden kan het in de zomer ook heet zijn. De temperatuur ligt overdag vaak boven de 30 graden, maar ´s nachts koelt het wel wat af. In de winter kan het in het zuiden vervelend koud zijn. In de Blue Mountains en de hogere gebieden op Tasmanië valt zelfs geregeld sneeuw. De steden Brisbane en Perth hebben door hun ligging een subtropisch klimaat waardoor het meestal aangenaam weer is. 

Blogs over Australië

Veelgestelde vragen over Australië

Australië reizen 300x250
Scroll naar boven