Vakantie in Albanië: Rondreis, camping, vakantiehuis, info & tips

Albanië is de ruwe diamant van Europa. Het grenst aan Kosovo, Macedonië, Montenegro en Griekenland, maar was geen onderdeel van Joegoslavië. De communistische president Enver Hoxha regeerde in de Sovjettijd en hield de grenzen hermetisch gesloten voor zowel buitenlanders als de eigen bevolking. Het land heeft zich pas in de jaren negentig opengesteld voor toeristen. Daardoor kun je tijdens een vakantie in Albanië genieten van de authentieke cultuur die heel anders werkt dan in de rest van Europa. De meeste Albanezen zijn Islamitisch, maar doordat religie lange tijd verboden was, speelt het een minder grote rol dan in de meeste landen. 

Je kunt in Albanië heerlijk eten en het land heeft prachtige natuurlijke plekjes langs de Mediterrane kust en in de bergachtige binnenlanden. Het land wordt al sinds duizenden jaren bewoond. De oude Grieken hebben hier hun sporen nagelaten, evenals de Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en de Turken. Tijdens een vakantie in Albanië kun je veel indrukwekkende vindplaatsen en gebouwen bezoeken die elk hun eigen verhaal vertellen en tijdperk vertegenwoordigen.

Vakantie in Albanië

Er is zoveel te doen in Albanië dat je er gemakkelijk een maand of twee vakantie kunt vieren. Tegenwoordig is het er net zo veilig als in andere Zuid-Europese landen en er is onwijs veel te zien. De natuur in Albanië is betoverend mooi en enorm afwisselend. Het land heeft een lange kustlijn met prachtige stranden aan het heldere water van de Middellandse Zee. Sommige badplaatsen hebben zich rap ontwikkeld voor massatoerisme met alle faciliteiten van dien. Dat terwijl er ook nog rustige afgelegen stranden te vinden zijn. Ook de binnenlanden van Albanië bevatten een heleboel natuurlijke rijkdom die je tijdens je vakantie kunt verkennen. De Blue Eye Spring is de bekendste van honderden prachtige plekjes in de natuur. Hier vloeit helder blauw water uit een bron en vormt de Bistricë rivier die door dichtbegroeide bossen naar de zee stroomt.

Bestemmingen in Albanië

Sarandë
Berat

Reisaanbieders Albanië

Camping in Albanië

Het begrip camping wordt in Albanië zeer breed geïnterpreteerd. In de toeristische badplaatsen langs de kust en de oever van het meer van Ohrid kun je een aantal campings vinden met faciliteiten. Daarnaast vinden mensen het normaal als je ergens in de natuur je tentje of camper neerzet om een paar dagen van de omgeving te genieten. De mensen in Albanië zijn super vriendelijk en nieuwsgierig. Als je niet bang bent om met handen en voeten te praten, dan kun je in de binnenlanden eigenlijk altijd vragen of het ok is als je in het weiland je tent neerzet. Deze geïmproviseerde campings leveren je vaak een geweldige avond op met de lokale bevolking van Albanië.

Bezienswaardigheden in Albanië

Sarandë

Sarandë ligt in het zuidwesten van Albanië. Dit is één van de meest toeristische plekken in het land en met een goede reden. De stad heeft prachtige stranden en een aantal leuke bezienswaardigheden zoals het Lëkursi kasteel en de overblijfselen van een oude verdedigingsmuur uit de 4e eeuw. In de omgeving van de stad kun je de prachtige Blue Eye Spring bezoeken evenals verschillende kloosters die op indrukwekkende plekken staan. De indrukwekkende ruïnes in Nationaal Park Butrint beslaan een enorme oppervlakte met 2500 jaar oude Romeinse gebouwen. Deze archeologische vindplaats staat op een prachtige plek omgeven door moerassen en een zoetwatermeer met veel zeldzame schildpadden en watervogels. De hoeveelheid goed bewaarde ruïnes is enorm, in Butrint kun je je een goed beeld vormen van het leven in die tijd.

Berat-Albanië

Berat

Berat staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de prachtige witte huizen met ontelbare ramen die op verschillende plateaus tegen de berg aangebouwd zijn. Boven de huizen troont het Kasteel van Berat, waarvan de oudste delen uit de 4e eeuw stammen – het grootste gedeelte van het huidige gebouw werd echter in de 13e eeuw neergezet. Binnen de muren van het kasteel kun je overblijfselen van zowel kerken als moskeeën bewonderen. Ook heb je een geweldig uitzicht over de stad en de directe omgeving. De bergen aan weerszijden van de rivier worden volgens de legende aangeduid als de broers Tomor en Shpirag. Zij waren beide verliefd op de elf Osum en jaloers op elkaar. Uiteindelijk voerden ze een dodelijk gevecht. De wonden die ze opliepen kun je nog steeds zien aan de vele kraters in de hellingen van de Shpirag berg en de gaten in de Tomor-berg. De tranen van Osum creëerden de rivier. 

Tirana-Albanië

Tirana

Tirana was jarenlang een grimmige stad met veel beton en weinig kleur. Daar kwam verandering in toen in 2000 de voormalige kunstenaar Edi Rama burgemeester werd. Hij gaf zijn kunstzinnige vrienden een pot verf en wees ze een gebouw toe, waardoor er nu overal in de stad kunstzinnige uitspattingen op de muren te vinden zijn. Daarnaast liet hij veel parken en groene zones aanleggen. Hoewel er vrijwel geen indrukwekkende gebouwen of andere historische bezienswaardigheden te vinden zijn in de stad, kun je er toch heerlijk ronddwalen. Tirana heeft een jong en vernieuwend karakter en er zijn oneindig veel leuke kroegen te vinden en restaurants waar je voor een prikkie geweldig kunt eten.

Dürres

Dürres is de tweede grootste stad van Albanië. De belangrijkste haven van het land ligt hier, omgeven door vervallen gebouwen, grote hotels en een boulevard met goedkope strandtenten. Hoewel het niet de mooiste stad van het land is, zijn er wel een heleboel indrukwekkende bezienswaardigheden te vinden. Zo kun je het roze paleis van koning Zog I bezoeken. Dit gebouw uit 1930 ligt op een heuvel buiten de stad en is alleen al voor het uitzicht de moeite waard. Het elegante kasteel van Dürres werd in Venetiaanse tijd gebouwd en dat zie je terug in de prachtige stijl van het gebouw. Daarnaast zijn er verschillende mooie moskeeën, kerken en oude Romeinse ruïnes te vinden in de stad. Vooral het enorme amfitheater mag je niet missen.

Vakantiehuis in Albanië

Door de snel groeiende toeristenindustrie is het steeds makkelijker om een vakantiehuis te vinden in Albanië. In de toeristische gebieden aan zee hebben veel families een appartement of een alleenstaand huis beschikbaar gemaakt voor toeristen. Daarnaast zijn er ook grote appartementencomplexen te vinden. Je kunt zoeken naar een geschikt vakantiehuis in Albanië via verschillende websites. Het helpt als je van tevoren uitzoekt waar je wilt verblijven. Er zijn heel veel opties beschikbaar langs de kust en in de grotere steden. Als je de binnenlanden wilt verkennen, dan wordt het moeilijker om je accommodatie vooruit te boeken. Maar je zult zien dat er overal iets voor je geregeld wordt bij aankomst. 

Vakantiehuizen in Albanië

  1. Natuurhuisje.nl -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Booking.com -> Bekijk hier het aanbod!

Rondreis door Albanië

De beste manier om de vele schatten van Albanië te verkennen is door een rondreis te maken. Je kunt ervoor kiezen om met een georganiseerde tour mee te gaan. Op die manier wordt alles voor je geregeld en weet je zeker dat je altijd een goed bed hebt om in te slapen en iets lekkers te eten. Als je echter liever je eigen gang gaat, dan kun je vanuit Nederland in zo’n 20 uur naar Albanië rijden. Met je eigen auto kun je gaan en staan waar je wilt en net zo veel tijd besteden aan de prachtige natuur of de indrukwekkende bezienswaardigheden als jou uitkomt. Albanië is een heerlijk land om ongeorganiseerd in rond te zwerven. Er is namelijk altijd wel een hostel en een maaltijd te vinden. Hoe verder je weg gaat van de toeristische plaatsen, hoe leuker het wordt.

Auto huren in Albanië

Het is een geweldig idee om een auto te huren in Albanië. Vanuit Nederland is het namelijk echt ver rijden en met het vliegtuig ben je er in een uur of twee. Met een eigen huurauto kun je de uithoeken van het land verkennen en onderweg stoppen waar je wilt. De wegen in het land laten vaak te wensen over, maar dat wordt dubbel en dwars goedgemaakt door de prachtige uitzichten. Je kunt een auto huren bij aankomst op het vliegveld in Albanië, of in de grote steden. De meeste toeristische badplaatsen hebben een autoverhuurbedrijf. 

Blogs over Albanië

Veelgestelde vragen over Albanië

Albanië is zeker een veilig eiland zonder veiligheidsrisico's. In de hoofdstad Tirana bevinden zich in zoals de meeste toeristische steden wel actieve zakkenrollers. Houd daarom altijd je spullen in de gaten en dicht bij je in de buurt.

Nee, in Albanië hebben ze de Albanese Lek (Lekë). Een euro is ongeveer 125 Lek (2020) waard. Gelukkig heb je in de grote plaatsen wel pinautomaten waar je met een Nederlandse bankpas kunt pinnen. Ook worden er op veel plekken prijzen in euro's aangegeven.

In Albanië spreken ze Albanees en in 1908 werd definitief gekozen voor het Latijnse alfabet.

Sinds 1920 is de hoofdstad van Albanië het mooie Tirana. Het begon als een klein stadje maar is uitgegroeid tot de grootste en één van de belangrijkste steden van het land.

Scroll naar boven