Bezienswaardigheden in Turijn: Hotel, musea, info & tips

De elegante hoofdstad van de regio Piemonte, Turijn ligt gelegen in Italië. Het is de stad van automerk Fiat en voetbalclub Juventus. Onder veel toeristen is Turijn niet heel erg bekend, maar het heeft net als Rome een mooie barokke architectuur. Chocolade liefhebbers kunnen hier de oorsprong opzoeken van de gianduja chocolade. Met zijn interessante musea, mooie Alpentoppen en bijzondere bezienswaardigheden in Turijn is het een prachtige stad om te ontdekken. Turijn is een goede bestemming voor een stedentrip, maar ook als tussenstop tijdens je roadtrip door Italië.

Bezienswaardigheden in Turijn

De bezienswaardigheden in Turijn zijn te vergelijken met die van Rome. De barokke architectuur is erg herkenbaar en indrukwekkend om te zien. Breng een bezoekje aan de Mole Antonelliana, de kathedraal Duomo di Torino en de indrukwekkende Porta Palatina. Ze zijn stuk voor stuk een prachtige stukje werk om te zien. Aangezien Turijn niet echt bekend is onder de toeristen hebben wij de bezienswaardigheden in Turijn uitgelicht!

Palazzo Reale Turijn

Palazzo Reale

Aan het Piazzetta Reale ligt het koninklijk paleis Palazzo Reale. Hij is in de 17de eeuw gebouwd en was eeuwenlang het huis van de adellijke familie. Palazzo Reale ziet er van buiten strak uit maar van binnen is dat zeker het tegenovergestelde. De familie heeft duidelijk laten zien dat ze erg rijk waren. De kamers zijn rijk gedecoreerd, ze hebben een grote persoonlijke kunstcollectie en een collectie van historische wapens. Daarnaast zijn de tuinen ontworpen door André Le Nôtre ook zeker de moeite waard om te bekijken. Deze ontwerper heeft ook de tuinen van Versailles ontworpen.

Mole Antonelliana

Mole Antonelliana

De iconische toren van de Mole Antonelliana steekt overal bovenuit. Het is het bekendste gebouw van Turijn en de bouw is in 1863 gestart. Het heeft echter lang geduurd en veel vertraging opgelopen door meerdere ontwerpwijzigingen. De Mole Antonelliana is een waar symbool voor de stad en was bedoeld als synagoge. Nu is hij uiteindelijk 167 meter hoog geworden en zit het Museo del Cinema erin. In dit museum vind je diverse filmposters, filmapparatuur, kostuums en decors. Ook kan je met een panoramische lift naar het uitzichtplatform die bovenin de toren zit. Je hebt een prachtig uitzicht over Turijn en omgeving.

San Lorenzo kerk Turijn

San Lorenzo kerk

De San Lorenzo kerk is in de 16de eeuw gebouwd in opdracht van Emanuele Filiberto. Het was de kerk van het koninklijk huis die aan het Piazzo Castello gelegen lag.  Het is een meesterwerk geworden met verborgen koepels om het hoofdaltaar uit te lichten. De koepel van San Lorenzo is de echte eye catcher. Hij is zeer indrukwekkend om te zien, zowel van binnen als buitenaf. De kerk is gewijd aan St. Lawrence en wordt gezien als een herinnering aan de overwinning in de strijd tegen de Fransen. Toen der tijd werd eerst de kapel gebouwd en later pas de rest vanwege geldgebrek.

Duomo di Torino

De Duomo di Torino

In de 15de eeuw werd de Duomo di Torino gebouwd, precies op de plek waar eerder drie andere kerken stonden. Hij is gewijd aan Sint Johannes de Doper en is een mooi voorbeeld van de Renaissance architectuur. Hij had een belangrijke functie als rooms-katholieke kerk, waaronder als bedevaartsoord. Ook wordt hier de lijkwade van Turijn bewaard waar diverse theorieën over zijn. De gevel is prachtig bekleed met wit marmer en binnenin bevinden zich fresco’s en marmeren beelden van religieuze figuren. Naast de kathedraal bevindt zich de klokkentoren die je kan beklimmen, daarna heb je een prachtig uitzicht over de stad.

lijkwade van Turijn

De lijkwade van Turijn

Het is al jaren een grote discussie, de lijkwade van Jezus in de Duomo van Turijn. Men zegt dat het beeld van de man op het linnen kleed van Jezus is. Echter is er na jaren wetenschappelijk onderzoek nog niks bewezen of het daadwerkelijk zo is. Er worden nog steeds vele studies hieraan gewijd om erachter te komen wat het is. De echte lijkwade van Turijn is zelden te zien, maar een kopie hangt altijd links van het altaar. Als je toch de echte wilt zien, heb je eens in de 5 jaar de kans om hem te zien in een periode van 2 tot 3 maanden. Hij is maar liefst 14 meter lang en 4 meter breed. 

Piazza Castello Turijn

Piazza Castello

Dit plein is het belangrijkste plein van heel Turijn. Aan Piazza Castello staan namelijk alle belangrijke iconische gebouwen. Waaronder Palazzo Reale, het koninklijke theater en Palazzo Madama. Het plein ligt centraal gelegen en is een ideale plek om alles te aanschouwen. Er staan hier diverse fonteinen die werkelijk prachtig zijn, hetzelfde geld voor de beeldhouwwerken. Tijdens je bezoek aan Turijn kan je dus het beste hier beginnen, dan weet je zeker dat je niks mist. Verder is Piazza Castello prachtig ingericht en erg fotogeniek. 

Porta Palatina

Porta Palatina

In de Romeinse tijd was de Porta Palatina één van de vier poorten in de stadsmuur van Turijn. Het is de bekendste Romeinse overblijfsel in combinatie met het Romeinse theater in Turijn. De bouw van de Porta Palatina stamt uit de eerste eeuw na christus, de tijd van Keizer Augustus. Hij wordt als best bewaarde Romeinse poort uit die tijd van de wereld aanschouwt samen met de twee torens Porta Decumana. De poort vormde een begin van de doorgangsroute naar de Via San Tommaso. Je waant je weer helemaal in de Romeinse tijd als je hier staat en naar de indrukwekkende poort kijkt. 

Hotel in Turijn

Om je vakantie in Turijn zo aangenaam mogelijk te maken kan je ervoor kiezen om een hotel in het centrum te boeken. Je waant je midden in de stad en loopt zo naar alle bezienswaardigheden toe. Lunch bij een typisch Italiaans terrasje of drink een heerlijke bakje koffie. Het scheelt je veel reizen en een hotel in Turijn is erg voordelig!

Vliegtickets naar Turijn

Wil je snel op bestemming zijn? Koop dan vliegtickets naar Turijn. Je bent er al in 1.5 uur, daar kan je niet tegenop rijden! Kijk goed vanuit waar je vliegt, want dat kan invloed hebben op de prijzen. Met vliegtickets naar Turijn ga je een heerlijk vakantie tegemoet!

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

Musea in Turijn

In Turijn bevinden zich meerdere interessante musea. Het is een leuk uitje tijdens je vakantie en geeft je vaak een indruk van de geschiedenis van een stad. Bekijk Egyptische schatten in Museo Egizio en ontdek de grote collectie schilderijen in Palazzo Madama. De Musea in Turijn zijn een leuke toevoeging aan je vakantie!

Egyptisch Museum

Egyptisch museum (Museo Egizio)

Buiten Cairo om heeft het Egyptisch Museum in Turijn de grootste collectie van Egyptische schatten. Deze collectie bevat onder andere een beeld van Ramses II en de grootste papyrus collectie van de wereld. Ook kan je het altaar van Isis en een beeld van de godin Sekhmet aanschouwen. Je komt hier alles te weten over de Egyptische archeologie en antropologie. Met een audio-guide kan je het hele museum volgen in diverse talen. Het is modern en overzichtelijk ingericht en je kan alle objecten goed bekijken.

Palazzo Madama

Palazzo Madama

Het Palazzo Madama stamt uit de 14de eeuw en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hij werd vanaf de 17de eeuw bewoond door Christina uit Frankrijk en Marie Jeanne van Savonje. Ze lieten duidelijk benadrukken hoe invloedrijk ze waren. Het Palezzo Madama  kreeg duidelijk barokke invloeden en daarna kreeg het pas de naam Madama. Nu is het Museo Civico d’Arte Antica gevestigd in het mooie Palazzo Madama. Hier vindt je een grote collectie aan middeleeuwse schilderijen en sculpturen die uit diverse tijdperken komen. Ook zijn er meubels en porselein uit de 18de eeuw opgesteld.

Vakantie in Turijn

Tijdens je vakantie in Turijn kan je de vele indrukwekkende bezienswaardigheden van Turijn bezoeken. Tevens zijn bovenstaande musea in Turijn ook zeker een must om te zien! Houdt je niet van drukte en wil je graag rust tijdens je vakantie? Turijn is een niet al te toeristische stad waardoor je in alle rust de stad kan verkennen. Je kan heerlijke koffies drinken en genieten van een Italiaanse lunch of diner.

Blogs over Turijn

Scroll naar boven