Vakantie in Piemonte: Bezienswaardigheden, camping, agriturismo, info & tips

Voor een stijlvolle, avontuurlijke of culturele vakantie in het noorden van Italië moet je in de regio Piemonte zijn. Dit gebied ligt in het noordwesten van het land en grenst aan zowel Frankrijk als Zwitserland. Tijdens een vakantie in Piemonte kan je er het beste van alles vinden: heerlijk eten, prachtige bergen, kunst en architectuur uit allerlei tijdperken en de lokale bevolking spreekt met een accent waar je direct verliefd op kunt worden. Piemonte is na Sicilië de tweede grootste regio van Italië. Je kunt er van alles zien en doen in de bruisende steden, de adembenemende landschappen en de authentieke dorpjes. Hier kunnen outdoor fanaten even geniale activiteiten vinden als kunst- en cultuurliefhebbers en culinaire fijnproevers.

Vakantie in Piemonte

Tijdens een vakantie in Piemonte zul je snel ontdekken waarom deze regio al duizenden jaren geleden populair was. De stammen die van oudsher in het gebied leefden werden rond 220 voor Christus door de Romeinen onderworpen. De ruïnes van Aosta stammen uit deze tijd en deze kun je bezoeken tijdens je vakantie in Piemonte. Nadat het Romeinse rijk uit elkaar viel werd de regio bezet door de ene heerser na de andere. Tussen 1046 en de unificatie van Italië rond 1860 heeft het huis van Savoy een grote rol gespeeld in de regio, hoewel het een aantal keer door landen zoals Frankrijk en Oostenrijk overheerst werd. 

Bezienswaardigheden in Piemonte

Er zijn allerlei verschillende bezienswaardigheden te vinden in de regio Piemonte. Je kunt hier opgaan in de adembenemende natuur rond de hoogste berg Gran Paradiso of genieten van de historische gebouwen in Turijn en andere steden. Er zijn kastelen, paleizen, Romeinse ruïnes en prachtige middeleeuwse kerken. Er is ook uiteenlopend natuurschoon met bergen en bossen, watervallen en meerdere meren – die vaak weer schitterende eilandjes bevatten. Het maakt eigenlijk niet uit welk soort bezienswaardigheden jouw hartje sneller laten kloppen – in Piemonte is voor elk wat wils.

Turijn-Piemonte

De hoofdstad Turijn

Turijn is één van die steden waar al duizenden jaren veel mensen wonen. Dat zie je terug in het oude centrum dat zich rap uitbreidde nadat er in de middeleeuwen een universiteit werd gebouwd in de stad. Deze Università degli Studi di Torino is nog steeds één van de mooiste bezienswaardigheden van Turijn. Een goede plek om je avontuur in Turijn te beginnen is het Piazza Castello. Dit prachtige plein wordt omringd door gelaterias waar je heerlijke Italiaanse ijsjes kunt kopen. Daarnaast staat er een mooie fontein  en liggen er twee paleizen aan het plein – Palazzo Madama en Palazzo Reale. Deze laatste – het koninklijk paleis van de stad – staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn historische waarde. Er zijn ook een aantal mooie kerken te vinden in Turijn zoals de Maria-Hilf-Basilika, de Basiliek van Superga en de Dom van Turijn.

Het botanische Borromeo-eiland in Lago Maggiore

Toeristen komen in grote getale naar het noorden van Italië om vakantie te vieren aan de oevers van één van de adembenemend mooie meren die tussen de uitlopers van de Alpen liggen. Lago Maggiore is één van deze trekpleisters. Dit enorme meer vormt een natuurlijke grens tussen Piemonte, Lombardije en Zwitserland. Er liggen drie eilanden in Lago Maggiore die vernoemd zijn naar één van de rijkste families uit de Italiaanse geschiedenis, de Borromeo’s. Isola Madre is het mooiste van deze drie eilanden, omdat het bijna volledig bestaat uit botanische pracht. In deze eeuwenoude tuinen loop je tussen een enorme variatie bomen en heerlijk geurende bloemen. In de 16e-eeuwse villa op het eiland kun je leren over het luxe leventje van de familie dat wordt uitgebeeld door middel van levensgrote poppen. 

Ortameer-Piemonte

Lekker buiten zijn rond het Ortameer

Het Ortameer is het tweede grootste meer in Piemonte en ligt ‘boven’ het grotere en veel bekendere Lago Maggiore. De belangrijkste toeristische trekpleister in deze regio is het bewoonde eiland Isola San Guilio. Dit eiland kun je bereiken met een veerboot. Er is een dorpje waar je kunt verblijven. Het Ortameer wordt omringd door hoge bergen die zorgen voor prachtige uitzichten. Je kunt in deze regio geweldig wandelen. Als je van een stevige tocht in de buitenlucht houdt, bezoek dan zeker de top van de Mottarone op 1491 meter hoogte. Van daaruit heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Het water uit het Ortameer stroomt aan de oostzijde via de Nigogli en de Strona naar deze Lago Maggiore.  

oude-Romeinse-Aosta

De ruïnes van het oude Romeinse Aosta

Veel van de voormalige vestingstad Aosta is prachtig bewaard gebleven. Een aantal van de overblijfselen in deze oude Romeinse stad werden gebouwd in opdracht van keizer Augustus die regeerde tijdens de geboorte van Christus. Je kunt er bijvoorbeeld een prachtig amfitheater bezoeken dat bijna net zo groot is als een voetbalstadion. Er zijn veel gebouwen te vinden in Aosta waarvan niemand precies weet waarvoor ze ooit dienden. Zo zijn er uitgestrekte gewelfde kelders die kunnen hebben gediend als overdekte marktplaats, opslag voor voedsel of een verborgen gangenstelsel. Er is een minibioscoop waar je een film kunt bekijken in het Engels, Frans of Italiaans die dieper ingaat op de geschiedenis van Aosta. De meest indrukwekkende bouwwerken die nog overeind staan zijn steunpilaren en tientallen meters hoge façades met bogen.

De berg en het Nationaal park Gran Paradiso

De hoogste berg die in zijn geheel in Italië ligt is Gran Paradiso. De piek van deze reus ligt op een indrukwekkende 4061 meter hoogte. Rondom deze piek – in het noorden van Piemonte – ligt een prachtig nationaal park dat naar deze berg vernoemd is. Dit is het oudste nationale park van Italië en door de lange jaren van bescherming is de natuurlijke flora en fauna hier adembenemend mooi. In het park leven bijvoorbeeld gemzen en alpensteenbokken. De beste manier om dit natuurschoon te verkennen is te voet. Er zijn meerdere prachtige wandelroutes te vinden in Gran Paradiso. Sommige routes zijn bedoeld voor ervaren wandelaars maar er zijn ook genoeg routes die voor elk niveau geschikt zijn.

Kastelen en paleizen in de omgeving van Turijn

In en rond Turijn valt van alles te beleven. Er zijn een aantal specifieke bezienswaardigheden die voor sommige mensen onmisbaar zijn. Het nationale automuseum bijvoorbeeld bevat allerlei modellen van het merk Fiat dat hier zijn thuisbasis heeft. Daarnaast worden ook andere speciale automobielen tentoongesteld zoals Formule 1 wagens en andere unieke motorvoertuigen. Een andere parel is het koninklijke jachtpaleis in Stupinigi dat werd ontworpen in Rococo stijl. Dit indrukwekkende bouwwerk uit de 18e eeuw staat te schitteren boven op een heuvel zo’n tien kilometer buiten Turijn. Het mooiste uitzicht van de streek vind je bij de Sint-Michielsabdij. Deze ligt op de top van de Pirchiriano die bijna duizend meter hoog ligt. Vanaf dit 10e-eeuwse klooster heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en de stad die 40 kilometer naar het oosten ligt. 

Camping in Piemonte

Campingliefhebbers zitten in Piemonte goed. Deze prachtige regio heeft zoveel mooie hoekjes dat je bijna overal wel een camping kunt vinden omringd door schitterende natuur. In de natuurparken Riserva Naturale dei Ciciu en Parco Nazionale Gran Paradiso liggen een aantal adembenemend mooie campings waarvan sommige enkel te voet bereikbaar zijn. Als je op zoek bent naar een (familie)camping met uitgebreide faciliteiten dan kun je het beste kijken in de stadjes en dorpen rond Lago Maggiore.

Camping aanbieders Piemonte

Agriturismo in Piemonte

Een relatief nieuwe vorm van vakantie vieren kun je ervaren door een verblijfplaats te zoeken die valt onder agriturismo in Piemonte. Tijdens zo’n vakantie verblijf je bij een boerenbedrijf op een prachtige plek in de natuur. Je kunt genieten van alle ‘normale’ trekpleisters van de regio en daarnaast kun je leren over de lokale manier van leven. De specialisaties van bedrijven in Piemonte die zich openstellen voor agrotoerisme verschilt. Zo is er een luxe plek op zo’n 12 kilometer van Alba waar je kunt verblijven bij een biologische wijnboer die ook zijn eigen groenten fruit en honing produceert. Hier kun je een appartement boeken en heb je beschikking over een zwembad en een sauna. 

Agriturismo aanbieders Piemonte

  1. Interhome -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Natuurhuisje -> Bekijk hier het aanbod!

Vakantiehuis in Piemonte

Je kunt een vakantiehuis vinden op veel verschillende plekken in Piemonte. In de steden en dorpen rond Lago Maggiore zijn allerlei verschillenden accommodaties beschikbaar, van luxe hotels tot appartementen en budget hostels. Dat geldt ook voor Turijn. Daarnaast zijn er veel vakantiehuisjes te vinden in de adembenemende natuur van de regio Piemonte. Je kunt ervoor kiezen om te verblijven op een boerderij die aan agriturismo doet, of een vakantiepark met faciliteiten. Er zijn echter ook schitterende vakantiehuizen beschikbaar op plekken waar je het rijk helemaal voor jezelf hebt.

Vakantiehuis aanbieders Piemonte

Het weer in Piemonte

Als je niet zo van hitte houdt maar toch naar Italië wilt midden in de zomer, dan is Piemonte dé regio voor jou. Door de bergen en de afstand tot de kust is het hier meestal vijf tot vijftien graden kouder dan in de rest van Italië. In de zomer ligt de temperatuur overdag rond de 25 graden en ’s nachts kan het gemakkelijk een graad of tien afkoelen. In het najaar trekt de regio liefhebbers van wijn, truffels en slow food. Tussen december en eind februari blijft de temperatuur gemiddeld vaak onder het nulpunt en kun je in Piemonte genieten van een wintersportvakantie. Het voorjaar is fris maar geweldig als je houdt van wilde bloemen en kruiden.  

Blogs over Piemonte

Scroll naar boven