Vakantie Lago Maggiore: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

Lago Maggiore ligt aan de zuidkant van de Alpen, deels in Italië en deels in Zwitserland. Het is het tweede grootste meer van Italië en strekt zich uit over 65 kilometer tussen Locarno en Arona. Elk jaar komen duizenden vakantiegangers om te genieten van een vakantie aan Lago Maggiore. Het meer wordt gevoed door de omliggende bergen. Deze klimmen naar het noorden snel omhoog naar de hogere pieken van de Zwitserse Alpen waar gletsjers op liggen. Het water stroomt aan de zuidkant via de rivier Ticino naar de Po. Rond het meer zijn archeologische vondsten gedaan van jagers-verzamelaars uit de prehistorie. De eerste dorpen verschenen in de bronstijd. Daarna werd het gebied bezet door de Kelten en de Romeinen. De meeste historische stadjes die tot de dag van vandaag bestaan stammen uit de middeleeuwen toen het gebied werd geregeerd door een aantal invloedrijke families zoals de Della Tonti, Visconti, Borromeo en Habsburg families. 

Vakantie aan Lago Maggiore

Lago Maggiore is een populaire vakantiebestemming doordat het een aangenaam klimaat heeft met milde zomers en winters. De omgeving van het meer is adembenemend mooi met mediterrane flora en fauna. Door de goed ontwikkelde infrastructuur kun je gemakkelijk genieten van de mooie natuur. Daarnaast zijn er enorm veel dingen te doen. Als je geïnteresseerd bent in cultuur dan kun je de historische stadjes bezoeken tijdens een vakantie aan Lago Maggiore. Voor actievelingen is er een hele reeks activiteiten mogelijk. Het water biedt mogelijkheden om te zwemmen, zeilen en watersporten. De omliggende bergen bevatten routes voor wandelaars, klimmers en mountainbikers.

Bezienswaardigheden Lago Maggiore

De bezienswaardigheden rond Lago Maggiore kunnen grofweg in twee categorieën worden opgedeeld. In de historische stadjes rond het meer zijn veel culturele en historische bezienswaardigheden te vinden. Aan goede musea, oude gebouwen en pittoreske stadjes is geen gebrek. Daarnaast is er in de regio veel natuurschoon om te bewonderen. Het meer zelf is wonderschoon, maar in de bergen eromheen zijn ook een heleboel magische plekjes te vinden. Veel van deze plekken zijn bereikbaar met een vervoermiddel, terwijl je voor andere je wandelschoenen aan moet trekken.

Borromeïsche-eilanden

De Borromeïsche eilanden

Er liggen meerdere eilanden in Lago Maggiore. De mooiste daarvan zijn de Borromeïsche eilanden. Deze zijn vernoemd naar de Italiaanse Borromeo familie die de eilanden in de 17e eeuw kocht. Op het Isola Bella bevindt zich het enorme Palazzo Bella, een enorm barok paleis dat goed bewaard is gebleven. Je kunt hier genieten van de schitterende terrastuin en de natuurlijke schoonheid van het eiland. Isola Madre is het grootste Borromeïsche eiland. Dit eiland wordt bijna helemaal ingenomen door één van de mooiste en uitgebreidste botanische tuinen ter wereld. Daarnaast is er een museum over poppentheaters te vinden in het Palazzo Madre. In Lago Maggiore liggen nog veel meer eilanden. Het enige bewoonde eiland is Isola dei Pescatori, waarop een vissersdorp ligt. Sommige onbewoonde eilanden bieden prachtige kiezelstranden waar je in alle rust van de omgeving kunt genieten.

De Centovalli treinreis

Vanuit verschillende plaatsjes aan de zuidkant van het meer kun je de treinreis boeken met de Lago Maggiore Express. Deze complete dagtrip brengt je per trein naar Locarno in Zwitserland aan de noordkant van het meer. Onderweg rij je over enorme viaducten langs diepe kloven met donderende watervallen. Er zijn veel scherpe bochten en na elke bocht is er weer iets nieuws te ontdekken in het adembenemende landschap. Je geniet van kastanjebossen en prachtige uitzichten over het meer en de omliggende besneeuwde bergtoppen. In het tweede gedeelte van de dag kom je per boot terug naar je startplaats. Ook dit is een hele belevenis. Nu zie je dezelfde omgeving vanaf het water en zul je merken dat je heel andere dingen in het landschap opmerkt.

Stresa-Lago-Maggiore

De weelderige badplaats Stresa

Eén van de bekendste stadjes rond Lago Maggiore heet Stresa. Van hieruit kun je met een kabelbaan omhoog naar de top van de berg die achter het stadje ligt. Vanaf het 1491 meter hoge panoramapunt heb je een prachtig uitzicht over het meer en de omgeving. Stresa werd al in de 18e en 19e eeuw door rijke Europese families ontdekt. Zij hebben veel luxe villa´s gebouwd langs de oevers van het meer. Daarvan kun je er een aantal bezoeken, en sommige doen tegenwoordig dienst als hotel. Rondom Villa Pallavicino bevindt zich een veel bezochte dierentuin. De prachtige Villa Dell’Orto werd door de schilder Libero Dell’Orto gebouwd in 1900. Villa Ducale werd in 1770 gebouwd door Giacomo Filippo Bolongaro. Het complex huisvest tegenwoordig het International Centre for Rosminian Studies.

Val-Grande

Val Grande en andere bergvalleien

Lago Maggiore is uitermate geschikt voor wandelaars en fietsers. Rondom het meer strekken zich honderden kilometers aan wandel- en fietspaden uit. De omgeving is bezaaid met enorme bergen en groene dalen met rivieren, watervallen en prachtige bossen. De paden hebben verschillende moeilijkheidsgraden en tijdsduur. Daardoor zit er voor elke natuurliefhebber wel iets geschikts bij. Eén van de grootste ongerepte natuurgebieden van Italië ligt in de Val Grande. Dit gebied kun je het beste te voet ontdekken en als je bereid bent om je eigen kampeerspullen mee te dragen, kun je hier echt de wildernis in. Naast Val Grande zijn er nog een tiental andere valleien rond Lago Maggiore die elk hun eigen charme hebben.

Locarno-Lago-Maggiore

Locarno

De Zwitserse stad Locarno is met 16.000 inwoners de grootste plaats rond Lago Maggiore. Door de strategische ligging aan de noordelijke oever van het meer bestaat Locarno al sinds de Romeinse tijd. De stad bevat een aantal indrukwekkende gebouwen die reflecteren dat het zo lang een machtscentrum van de regio was. Zo staat er een enorme bedevaartskerk boven de stad. De Madonna del Sasso stamt uit de 15e eeuw en is met een kabelbaan te bereiken. De binnenstad ontvouwt zich rond de Piazza Grande, een gezellig autovrij plein met veel leuke winkels en cafés. De populairste bezienswaardigheid van Locarno is Castello Visconteo. Dit oude fort werd in de 12e eeuw gebouwd en ligt aan de rand van het historische centrum van de stad. Het werd daarna door vele heersers bezet en uitgebouwd. Tegenwoordig is er een archeologisch museum te vinden.

De steengroeven van kuuroord Baveno

Aan de zuidwestelijke oever van Lago Maggiore ligt het gezellige stadje Baveno. Net buiten dit stadje liggen meerdere steengroeven van Monte Camoscio. Dit is de bron van het roze graniet dat gebruikt werd in veel beroemde gebouwen zoals de Opera in Parijs, de basiliek van Sao Paolo in Rome en de winkelgalerij Vittorio Emanuele in Milaan. Ook Baveno was erg geliefd onder de rijkere families. Vooral de Engelsen kwamen in de 19e eeuw in grote getale genieten van het kuuroord. Daardoor zijn ook hier nog vele indrukwekkende villa´s te vinden. Villa Branca en Villa Fedora zijn twee voorbeelden van mooie villa´s die je kunt bezoeken. Vooral de tuinen van deze villa´s zijn erg de moeite waard.

Hotel rond Lago Maggiore

Het is makkelijk om een goed hotel te vinden voor je vakantie rond Lago Maggiore. Hoewel onder de Nederlanders het Gardameer populairder is, doet Lago Maggiore niet onder als het gaat om infrastructuur en toeristische voorzieningen. De meeste dorpen rond het meer hebben een breed aanbod aan hotels en andere overnachtingsmogelijkheden. Als je op zoek bent naar een luxehotel met een speciale sfeer, dan kun je zoeken naar een hotel dat zich in één van de vele oude villa´s rond het meer bevindt, zoals in Stresa. Het is echter ook mogelijk om allerlei andere soorten hotels te vinden in de dorpen rondom Lago Maggiore

Top 5 hotels rond Lago Maggiore

Camping aan Lago Maggiore

Ook wat betreft campings is er rond Lago Maggiore voor elk wat wils. Er zijn speciale campings voor bijvoorbeeld surfers, avonturiers, wandelaars en families. Je kunt hier alles vinden van campings met hele simpele douches en toiletten tot campings met alle faciliteiten van dien. Een van de populairste campings rond Lago Maggiore is Camping Village Continental Lido in Piemonte. Deze camping beschikt over een Nederlandstalig animatieprogramma en heeft een privéstrand aan het meer. Camping Village Isolino beschikt over een eigen zwemparadijs van waaruit je geweldige uitzichten over de omgeving hebt.

Campingaanbieders Lago Maggiore

Lago Maggiore strand

De meeste stranden rond Lago Maggiore zijn van kiezel. Dat is misschien niet zo zacht om op te liggen, maar het water is kraakhelder, waardoor je bijna overal geweldig kunt snorkelen. Als je graag een strand voor jezelf wilt, dan kun je een boot huren en naar één van de onbewoonde eilandjes varen. Daarnaast zijn er meerdere zandstranden aangelegd. De mooie stranden van Cannobio bijvoorbeeld behoren tot de schoonste stranden ter wereld. In de kloof van het dorp Cannobio kun je geweldig duiken en snorkelen. Ook bij Verbania en Cannero zijn zandstranden te vinden.

Het weer in Lago Maggiore

Tijdens een vakantie aan Lago Maggiore kan je genieten van een mild subtropisch klimaat. Door de enorme watermassa is het in de winter net iets warmer dan in de directe omgeving en in de zomer net iets frisser. In de zomer is het meestal zonnig en waait er overdag altijd een frisse wind en ligt de temperatuur overdag meestal tussen de 25 en 28 graden. De watertemperatuur ligt tussen juni en september rond de 20 graden. De beste tijd om de regio te bezoeken is mei, juni en september. Hoewel het in die maanden wat meer regent, is het niet zo druk. In juli en augustus komen veel Italianen naar Lago Maggiore. In de winter is het weer onberekenbaarder. Soms sneeuwt het, vooral in de hoger gelegen gebieden.

Blogs over Lago Maggiore

Scroll naar boven