Vakantie op Malta: Vliegtickets, hotel, reizen, info & tips

De Republiek van Malta is een archipel in de Middellandse Zee. Het ligt ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Italië. Malta is het op tien na kleinste land ter wereld en met een bevolking van meer dan een half miljoen, het vierde meest dichtbevolkte land. De officiële taal is het Maltees, dat sterke banden heeft met het Arabisch dat tussen 831 en 1091 in Sicilië gesproken werd. De meeste inwoners van Malta spreken ook een woordje Engels en Italiaans. Het eiland is bekend om de vele historische bezienswaardigheden en de prachtige natuur. Jaarlijks vieren miljoenen mensen hun vakantie op Malta. 

De archipel van Malta wordt al zo’n 8000 jaar bewoond. Doordat het midden in de Middellandse Zee ligt, is het een belangrijke strategische locatie geweest in veel oude rijken. Menig groot heerser liet een aantal indrukwekkende gebouwen neerzetten op dit eiland. Je kunt tot op de dag van vandaag historisch erfgoed bewonderen uit de prehistorie en de tijd van onder andere de Grieken, Romeinen, Arabieren, Vikingen, Fransen en Britten.

Vakantie op Malta

Malta is één van de beste vakantiebestemmingen in Europa. Het eiland heeft een aantal prachtige stranden met helder blauw water. Door het Mediterrane klimaat is het bijna altijd aangenaam vakantieweer. Verdeeld over de archipel zijn honderden historische vindplaatsen en gebouwen te vinden. Je kunt op Malta bijvoorbeeld 5000 jaar oude tempels bewonderen, of prachtige aandenkens aan de Ottomanen. Daarnaast zul je tijdens een vakantie op Malta uitgebreid genieten van de authentieke cultuur van het eiland. Het heerlijke eten, de kleurrijke bootjes en het ontspannen ritme waarin de mensen leven, helpen allemaal mee om jouw vakantie te laten slagen.

Bestemmingen op Malta

Valletta
Marsaxlokk

Reisaanbieders Malta

Vliegtickets naar Malta

Vliegtickets naar Malta zijn beschikbaar bij verschillende luchtvaartmaatschappijen. Vanuit Nederland kun je een directe vlucht vinden bij Air Malta, KLM, Etihad Airways, airBaltic en Ryanair. Zo’n vlucht doet er ongeveer drie uur over. Dat is erg aangenaam omdat je binnen een halve dag reizen van het warme weer en het strand kunt genieten. In de zomer gaan de prijzen van de vliegtickets naar Malta omhoog, vooral als je te lang wacht met boeken. Daarom is het verstandig om je tickets zo vroeg mogelijk te kopen. De goedkoopste maand om naar Malta de vliegen is december.

Vliegticket aanbieders Malta

  1. Vliegwinkel -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Budgetair -> Bekijk hier het aanbod!

Bezienswaardigheden op Malta

Valletta-Malta

Valletta

De prachtige straten van Valletta zijn een bezienswaardigheid op zich. Hier loop je tussen de traditionele witte huisjes met kleurrijke balkonnetjes. Er is van alles te ontdekken in deze historische stad. In Valletta zijn een aantal interessante musea zoals het Nationaal Museum voor de Schone Kunsten dat zich in een indrukwekkend Rococogebouw uit de 16e eeuw bevindt. Het hoogtepunt van Valletta is het Grootmeesterspaleis dat door de lokale bevolking simpelweg ‘The Palace’ wordt genoemd. Dit rijkelijk versierde gebouw stamt uit 1571. De Barrakka-tuinen mag je ook niet overslaan. Hier zie je duidelijk het hoogteverschil binnen de stad. De bovenste tuinen liggen wel 60 meter hoger dan de beneden-tuinen. De heerlijke mix van pistache bomen en Romeinse bogen werd in de 17e eeuw aangelegd als recreatieplek voor de lokale ridders.

Marsaxlokk-Malta

Marsaxlokk

Het authentieke vissersdorp Marsaxlokk is een bestemming om van te smullen. In de haven liggen honderden traditionele vissersbootjes die in het Maltees ‘Luzzu’ genoemd worden. Hun vrolijke kleuren geven aan welke familie de boot beheert en maakt het makkelijker voor de vissers om hun eigen boot terug te vinden. Daarnaast geven ze een authentieke sfeer aan het plaatje. Fotografen maken hier de mooiste foto’s van hun vakantie. Je kunt in Marsaxlokk uiteraard geweldig eten als je van vis houdt. Zoek één van de gezellige restaurantjes op en vraag wat er die dag vers is binnengekomen. Op zondag is er een markt die open is voor iedereen, waar allerlei vers gevangen soorten vis en schelpdieren worden verkocht.

Qrendi-Malta

Qrendi

Vanuit het dorpje Qrendi kun je het Megalithische tempelcomplex bezoeken dat ongeveer 2 kilometer verder op een heuvel ligt. Hier staan de ruïnes van een aantal prehistorische tempels die 3400-2500 jaar voor Christus gebouwd zijn van zandsteen. De gestapelde rotsblokken zijn tot wel zeven meter hoog en wegen in sommige gevallen meer dan 50 ton. Hoe men in die tijd in staat was om deze blokken zandsteen te bewegen is een raadsel. Er zijn twee verschillende tempelcomplexen te vinden op deze plek: Het klaverblad van Hagar Qim en de drievoudige cirkelvormige Mnajdra-tempel. Het uitzicht over de zee en het nabijgelegen eiland Filfla is adembenemend.

Wied-iz-Zurrieq-Malta

Wied iz-Zurrieq

Het dorpje Wied iz-Zurrieq ligt in het zuiden van Malta. Vanuit de haven kun je met een felgekleurde Maltese Luzzu vissersboot naar een prachtige natuurfenomeen varen. In de zandstenen klif vlakbij het dorp heeft zich een serie van zeven grotten gevormd. Hier wordt een waar kleurenspel gecreëerd door de interactie tussen zonlicht, helderblauw water en witte rotsen. Tussen zonsopgang en het middaguur valt de reflectie van het licht de grot in waardoor alle mogelijke blauwtinten te zien zijn. De grot ontleend zijn naam Blue Grotto aan dit adembenemende natuurtheater. De puntige Luzzu zijn uitermate geschikt voor deze plek, omdat ze even gemakkelijk voor- als achteruit kunnen varen.

Hotel op Malta

Een goed hotel is op Malta zo gevonden. Het eiland ontvangt al tientallen jaren veel toeristen, waardoor de infrastructuur goed ontwikkeld is. Je kunt er voor kiezen om je hele vakantie op dezelfde plek door te brengen, of na een paar dagen van stad of dorp te wisselen. De meeste dorpen en stadjes op Malta hebben overnachtingsmogelijkheden, waardoor je kunt kiezen of je dichtbij het strand wilt overnachten, in de buurt van een bezienswaardigheid, of in de binnenlanden. Het aanbod aan verschillende hotels op Malta is het grootst in en rond de oude hoofdstad Valletta. In het centrum kunnen de prijzen flink oplopen, voor iets goedkopers kun je in het nabijgelegen Saint Julians zoeken.

Reizen naar Malta

Er zijn veel verschillende reizen naar Malta beschikbaar. Bij een tourorganisatie kun je vakanties boeken van drie dagen tot twee weken. Het ligt er dus maar net aan wat je allemaal wilt zien en hoeveel tijd je hebt. Er is in ieder geval genoeg te zien en doen, op deze schitterende eilanden, om je tijd te vullen. Georganiseerde reizen naar Malta zorgen ervoor dat je de meest spectaculaire bezienswaardigheden in ieder geval te zien krijgt. Echter niet alle reizen hebben dezelfde focus. Sommige proberen zoveel mogelijk activiteiten in een zo kort mogelijke tijd te proppen. Dat lijkt misschien aantrekkelijk, tot je dodelijk vermoeid van je vakantie terug komt. Kijk dus goed hoeveel je wilt ondernemen en welke mix van cultuur, natuur en historisch erfgoed het beste past bij jou voorkeuren.

Het weer op Malta

Malta heeft een Middellandse Zeeklimaat, wat betekent dat het weer op de eilanden bijna het hele jaar door geschikt is om dingen te ondernemen. Gedurende de zomermaanden is het altijd heet en droog. Dit is perfect voor een vakantie die om het strand draait, maar niet zo prettig als je midden op de dag bezienswaardigheden wilt bezoeken. Je kunt dus wel wat ondernemen, maar dat moet in de ochtend of tegen zonsondergang zijn. Als je veel van de archipel wilt zien, dan is het verstandiger om in het voor- of naseizoen op vakantie naar Malta te gaan. In mei, juni en september kun je nog steeds rekenen op zomers weer (voor Nederlandse begrippen). Ook april en oktober zijn nog prima voor een bezoekje aan het eiland, zolang je niet van plan bent om urenlang in de zee te dobberen.

Blogs over Malta

Reizen naar Malta

Tips voor reizen naar Malta met FTI

Jaarlijks trekken miljoenen toeristen naar Malta toe. Zeker in de afgelopen jaren is dit eiland erg in trek onder toeristen. Dit is onder meer aan het lekkere weer te danken, maar ook aan de vriendelijkheid van de Maltezers.  Heb je

Lees verder »

Veelgestelde vragen over Malta

300x250 - Verleng Think
Scroll naar boven