Valletta op Malta: Bezienswaardigheden, hotels, citytrip, info & tips

Valletta is de hoofdstad van Malta en de dichtstbevolkte regio van het eiland. De officiële stad is maar 0,61 vierkante kilometer groot en heeft slechts ongeveer 7000 inwoners. Het is de kleinste hoofdstad van Europa. In het omliggende stedelijke gebied wonen echter bijna 400.000 mensen. Op de plek van de huidige stad stond in eerste instantie enkel een wachttoren. Deze werd in 1552 door de ridders van Sint-Jan vervangen door Fort Saint Elmo, een gebouw dat tot vandaag de dag de kustlijn van Malta karakteriseert. Om het eiland te verdedigen tegen de Ottomanen bouwde Jean de Valette ongeveer 15 jaar later later een stad met uitgebreide verdedigingswerken. Valletta werd naar hem vernoemd. Tegen het einde van de 18e eeuw werd Malta veroverd door de Fransen die zich na een paar jaar overgaven aan de Britten. Het eiland werd in 1964 onafhankelijk. 

Valletta op Malta

Valletta is niet alleen de kleinste hoofdstad van Europa, het is ook de meest zuidelijk gelegen hoofdstad. Het elegante oude gedeelte van deze stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Er zijn dus genoeg historische gebouwen die hun eigen verhaal vertellen over de geschiedenis. Traditioneel gezien werd er in Valletta gebouwd met zandsteen waardoor een groot gedeelte van de stad een aangename geel-oranje kleur heeft. De steile straatjes en het kleurrijke houtwerk van de huizen geven nog een extra dosis charme aan het geheel. 

Bezienswaardigheden in Valletta

Rondom het historische gedeelte van Valletta staan nog steeds de torenhoge vestingmuren. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich binnen deze ommuring. Je kunt in Valletta naast oude kerken en andere gebouwen ook een aantal zonnige terrassen en mooie parken bezoeken. Daarnaast is de stad bekend vanwege de vele goede musea. In 2018 werd het verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa omdat er zoveel culturele bezienswaardigheden zijn. Valletta is zeker het kloppende hart van de Maltese kunst- en cultuur scene.

Upper-Barrakka-Gardens-Valletta

Het uitzicht vanuit de Upper Barrakka Gardens

Als er één ding is dat je niet wilt missen tijdens een bezoek aan Valletta dan is het de Upper Barrakka Gardens. Deze schitterende tuin ligt bovenop de indrukwekkende vestingmuren. Hier geniet je van het groen, de zon en het geweldige uitzicht. Het is ook de beste plek om een idee te krijgen van de organisatie van Valletta. Deze stad heeft een haven met een oud gedeelte en een nieuw gedeelte. Vanaf de Barrakka Gardens kun je ook de Three Cities van Malta zien liggen aan de andere kant van de haven. Als je van hieruit de moeite neemt om de ligging van een paar belangrijke plekken te bepalen dan is het later veel makkelijker om jezelf in de stad te oriënteren. In het park staan veel bankjes waar je een tijdje kunt ontspannen, of een meegebrachte picknick kunt verorberen.

Sint-Janscokathedraal

Het historische centrum en de Sint-Janscokathedraal

De Sint-Janscokathedraal is de populairste bezienswaardigheid van Malta. Deze prachtige kerk werd gebouwd aan het einde van de 16e eeuw. Eén van de belangrijkste publiekstrekkers in de kerk is het schilderij ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ van Caravaggio. Dit meesterwerk bevindt zich in de kapel. Het ontwerp van de kathedraal werd gemaakt door de Maltese architect Girolamo Cassar, die ook een aantal andere hoogbarokke gebouwen in het oude centrum van Valletta op zijn naam heeft. De Sint-Janscokathedraal staat midden in dat centrum en vanuit de kerk kun je zo de smalle straatjes in slenteren. Het hele centrum van de stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Terecht, want je vindt hier zo’n 320 historische monumenten op een oppervlakte van ongeveer een halve vierkante kilometer. 

Casa-Rocca-Piccola-Valletta-Malta

Casa Rocca Piccola en de omliggende tuin

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Valletta is het paleis Casa Rocca Piccola. Dit complex werd in 1580 gebouwd door de ridders van Sint-Jan. Omdat normale huizen in Valletta toendertijd geen tuin mochten hebben werd het bekend als ‘het paleis met de tuin’. De huidige eigenaar van het paleis wil je laten kennismaken met de manier waarop een aristocratische Maltese familie leefde. Daarom wordt een deel van het complex opengesteld voor bezoekers. Tijdens een rondleiding kom je door tientallen kamers met verschillende verzamelingen historische en culturele objecten. Ook de schuilkelders die men in de Tweede Wereldoorlog aanlegde ter bescherming tegen de bombardementen kun je bezichtigen. Na de rondleiding door het paleis kun je nog genieten van de prachtige tuinen.

Grootmeesterspaleis-Valletta-Malta

Het Grootmeesterspaleis

De Maltese regering bevindt zich in het Grootmeesterspaleis sinds de inwijding van Valletta als hoofdstad van het onafhankelijke Malta. Dit indrukwekkende gebouw dankt zijn naam aan de grootmeester Pietro del Monte die in 1571 opdracht gaf voor de bouw van dit architectonische hoogstandje. In de eeuwen daarna werden het paleis en de omliggende tuinen meermaals uitgebreid waardoor het steeds imposanter is geworden. Tijdens een rondleiding kom je langs meerdere enorme zalen die in de indrukwekkende oude stijl aangekleed zijn. Vooral de wapenkamer is zeer uniek want deze ruimte bevat een fraaie verzameling harnassen en wapens die stuk voor stuk gebruikt zijn door de ridders van de Orde van Malta. Ook de prachtige binnenplaatsen met standbeelden en fonteinen zijn zeer de moeite waard. 

The-Three-Cities-Valletta

Een boottocht naar The Three Cities

De Three Cities van Malta liggen vanuit Valletta aan de overkant van de Grand Harbour. De ommuurde stadjes Cospicua, Senglea en Vittoriosa zijn allemaal super fotogeniek. Je kunt er makkelijk een hele dag rondslenteren door de historische straatjes. De beste manier om vanuit Valletta naar de Three Cities te komen is met een traditionele Dghajsa-boot. Deze typische Maltese variant van een gondel is verbazend stabiel op het water. De overtocht duurt zo’n tien minuten en kost slechts een paar euro. Als je onder de indruk bent van de ommuurde stadjes van Malta, dan moet je ook zeker Mdina bezoeken. Dit prachtige stadje bestaat uit een aaneenschakeling van sfeervolle pleinen en gezellige straatjes. 

Het uitgaansleven van Strait Street

Strait Street was tien jaar geleden nog het centrum van de rosse buurt van Valletta. Het was het kloppende hart van de underground partyscene. Bezoekers hadden niets te zoeken in de rokerige nachtclubs, bordelen en barretjes waar Britse militairen en lokale criminelen samenkwamen om hun zorgen weg te drinken. Sindsdien is er echter veel veranderd waardoor ook toeristen nu veilig kunnen genieten van het extravagante uitgaansleven in en rond Strait Street. Tegenwoordig vind je er een grote verzameling gezellige cafés, trendy barretjes, knusse restaurants en heel veel goede livemuziek. In dit boeiende gedeelte van de stad maak je in een paar uur nieuwe vrienden en je kunt er van alles leren over het hedendaagse Malta en haar bevolking.

Hotels in Valletta

In het centrum van de oude stad Valletta zijn een beperkt aantal prijzige hotels beschikbaar. Als je het prima vind om een behoorlijk gedeelte van je uitgaven te besteden aan een hotel dan kun je in Valletta wel op spectaculaire locaties verblijven. De hotels in de binnenstad bevinden zich in gebouwen uit de 17e, 18e en 19e eeuw die stuk voor stuk een bezienswaardigheid op zich vormen. Voor opties die wat vriendelijker zijn voor je budget kun je zoeken aan de rand van de stad en in het omliggende stedelijk gebied. In deze buitengebieden van Valletta kun je allerlei soorten hotels vinden.  

Citytrip in Valletta

Valletta is een uitermate geschikte bestemming voor een citytrip of een korte vakantie. Met een directe vlucht kom je binnen een halve dag reizen op deze zonovergoten vakantiebestemming aan. Je kunt het hele jaar door in Valletta terecht om te genieten van de prachtige historische bezienswaardigheden en de bruisende cultuur van de stad. Valletta zelf heeft meer dan genoeg te bieden voor een stedentrip van een lang weekend of een midweek. Als je geïnteresseerd bent in de musea van Valletta of de adembenemende natuur op en rond Malta dan kun je er makkelijk een paar weken vertoeven.

Citytrip aanbieders Valletta

Museum in Valletta

In Valletta kunnen museum liefhebbers hun hart ophalen. De gehele oude stad is sowieso een soort museum want alles wat je er ziet heeft een historische waarde en betoverende schoonheid. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer musea te vinden in Valletta. Je kunt er van alles bezichtigen dat te maken heeft met de geschiedenis van het eiland, de vele oorlogen en de rijke cultuur. Valletta heeft een grote verzameling paleizen en prachtige tuinen die allemaal hun eigen significante verhaal vertellen. Daarnaast is er ook een geweldig museum voor schone kunsten.

Het Nationaal Museum voor Schone Kunsten

Het Nationaal Museum voor Schone Kunsten bevindt zich in een adembenemend Rococo gebouw dat op zichzelf al een bezoekje waard is. Dit gebouw werd door de Britten gebruikt als uitvalsbasis voor de hoge piefen van het leger – Winston Churchill bracht er bijvoorbeeld meermaals een tijdje door. Binnen kun je kunst bewonderen uit alle verschillende tijdperken vanaf de middeleeuwen tot de hedendaagse tijd. De collectie combineert werken van lokale en internationale kunstenaars tot een prachtig geheel en bevat naast schilderijen ook fraaie sculpturen, fijn zilverwerk en allerlei voorwerpen die iets te maken hebben met de ridders van de Orde. Het Nationaal Museum voor Schone Kunsten bevindt zich vlakbij de hoofdingang van Valletta in South Street.

De Lascaris War Rooms

Liefhebbers van oorlogsgeschiedenis moeten zeker de Lascaris War Rooms bezoeken. Dit tunnelcomplex met vele kamers vormde tijdens de Tweede Wereldoorlog het ondergrondse hoofdkwartier van waaruit de verdediging van Malta georganiseerd werd. De basis van het stelsel bestaat uit tunnels die ten tijde van de hospitaalbroeders gebruikt werden om slaven te huisvesten. Deze tunnels werden tussen 1940 en 1943 uitgebreid tot het enorme huidige complex. Na de Tweede Wereldoorlog werden de tunnels nog tientallen jaren gebruikt door de middellandse zeevloot van de Royal Navy en tussen 1967 en 1977 gebruikte de NAVO het complex om duikboten te onderscheppen.

Nationaal Oorlogsmuseum van Malta in Valletta

Het Nationaal Oorlogsmuseum van Malta in Fort st. Elmo

De twee havens die aan beide kanten van het Sciberras schiereiland liggen werden eeuwenlang bewaakt vanuit Fort St. Elmo dat zich op het uiterste puntje van het eiland bevindt. Dit was één van de eerste bouwwerken op Malta omdat de positie geweldig strategisch is. Het fort werd door de eeuwen heen door vrijwel alle machthebbers uitgebreid en versterkt en het speelde tot en met de Tweede Wereldoorlog een sleutelrol in de verdediging van het eiland. Tegenwoordig wordt deze indrukwekkende plek veel bezocht door toeristen. Binnen bevindt zich het Nationaal Oorlogsmuseum van Malta. Daar kun je informatie vinden over de vele strijden die op dit eiland gevoerd zijn in de laatste vijfhonderd jaar. 

Het weer in Valletta

Het weer in Valletta is doorgaans zonovergoten en warm. Malta heeft een mediterraan klimaat en rekent met droge hete zomers en milde, relatief natte winters. Tussen december en april ligt de gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 15 en 20 graden. In die tijd regent het ongeveer op acht dagen per maand. In juli en augustus zijn temperaturen van boven de 35 graden geen uitzondering en in die maanden is het zelfs ’s nachts aangenaam warm. Perfect weer voor een strandvakantie dus. Als je naar Valletta komt om veel bezienswaardigheden te bezoeken dan is het misschien beter om in mei, juni, september of oktober te komen. In die maanden is de warmte aangenaam en zijn er veel minder andere toeristen op Malta. 

Blogs over Valletta

Scroll naar boven