Reizen naar Polen: Camping, vliegen, vakantie, info & tips

Polen ligt ten oosten van Duitsland in Centraal-Europa. Verder grenst het aan Litouwen, Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne in het oosten en Tsjechië en Slowakije in het zuiden. Er leven 38.5 miljoen mensen, waarvan ruim drie miljoen in de hoofdstad Warschau. Het land heeft een diverse natuur, met stranden aan de Baltische Zee in het noorden en hooggebergte in het zuiden. De meeste mensen reizen naar Polen om van deze prachtige natuur te genieten, of om historische bezienswaardigheden in de bruisende steden te bezoeken.

Polen heeft een bewogen geschiedenis. Er leefden al stammen in de prehistorie en het land werd al in de antieke periode door diverse volkeren bewoond. In 966 werd de Poolse staat gevormd doordat de toenmalige heerser het Christendom omarmde en met de Katholieke kerk ging samenwerken. In de 16e en 17e eeuw vormden de Polen één van de grootste volkeren van Europa en het liberale politieke systeem uit die tijd leidde tot de vorming van Europa’s eerste moderne grondwet.

Reizen naar Polen

Polen is een schitterend land waar je van allerlei verschillende soorten reizen kunt genieten. De hoofdstad Warschau is een levendige smeltkroes van oud en nieuw. Hoewel veel van het historische erfgoed in de Tweede Wereldoorlog vernield is, valt er nog steeds van alles te zien en doen. Andere plekken zoals Krakau maken dit volop goed, in Polen zijn een groot aantal oude pareltjes te vinden die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Ook de natuur van het land biedt uitgebreid vertier aan skiërs, wandelaars, vogelaars en andere mensen die graag buiten vertoeven. Georganiseerde reizen naar Polen combineren meestal het beste op het gebied van cultuur, geschiedenis en natuur.

Bestemmingen in Polen

Reisaanbieders Polen

Camping in Polen

Polen is een uitgestrekt land met veel groen, waardoor er overal wel een camping te vinden is. De meeste steden liggen aan een rivier en de groene oevers van deze wateren maken perfecte campingplekken. Je kunt buiten het hoogseizoen altijd overal wel een plekje vinden voor een tent of een camper. In de drukste tijd – als ze in Polen zelf vakantie hebben – kan dit soms lastiger zijn en dan is het verstandig om je staanplaats vooruit te boeken. Je kunt een camping vinden in verschillende soorten omgevingen in Polen – van midden in de natuur tot dichtbij het centrum van de steden.

Campingaanbieders in Polen

Bezienswaardigheden in Polen

Krakau-Polen

Krakau

Krakau was de hoofdstad van Polen tot 1596 en doet qua schoonheid niet onder voor wereldberoemde steden zoals Parijs en Wenen. Deze oude stad bevat historische erfgoed uit honderden gloriejaren waarin het op economisch, wetenschappelijk en cultureel gebied het centrum van het land was. Oorlogen hebben verbazingwekkend veel van de stad gespaard, waardoor je tijdens een stadswandeling midden tussen de schitterende oude gebouwen uit verschillende tijdperken loopt. Hoewel Warschau groter is, wonen er veel studenten in Krakau, wat een bruisende sfeer aan het geheel geeft. Duizenden hippe uitgaansgelegenheden en restaurants zorgen voor vermaak rondom de klok. Krakau is de meest bezochte stad van Polen.

Warschau-Polen

Warschau

De hoofdstad van Polen heeft veel klappen gekregen tijdens verschillende oorlogen in het gebied. Het is zo vaak met de grond gelijk gemaakt en uit de as herrezen dat het de bijnaam ‘Feniks-stad’ gekregen heeft. Tegenwoordig vind je in Warschau een heerlijke mix van groene parken, stranden van de Wisla rivier, moderne gebouwen en gedenkmonumenten. Het fijnste gedeelte van de bruisende stad bevindt zich in het enorme Lazienki park waar je in het groen tussen de amfitheaters, paleizen en badhuizen loopt. Het paleis van Stanislaw August is het meest indrukwekkende gebouw in Warschau, mede omdat het kleur gegeven wordt door tientallen loslopende pauwen. In heel Warschau wordt de beroemde kunstenaar Frédéric Chopin herdacht. In het centrum hebben veel bankjes een knopje dat je kunt indrukken om een liedje van de bekende componist te luisteren.

Zakopane-Polen

Zakopane

Zakopane is de buitensport hoofdstad van Polen. Duizenden mensen komen zowel in de zomer als in de winter hierheen om te genieten van de frisse lucht en de schitterende berglandschappen. In de regio zijn meerdere thermale baden te vinden waar je een dagje kunt bijkomen van je activiteiten. Daarnaast zijn er in het Tatragebergte routes voor allerlei vormen van bergsport zoals wandelen, klimmen en mountainbiken. Als je houdt van een uitdaging, onderneem dan de uitdagende wandeling naar het Adelaarsnest. Een harnas en een helm zijn geen overbodige luxe op deze glibberige route over een rug die aan beide kanten steil naar beneden afloopt. Er zijn metalen hulpmiddelen bevestigd op de moeilijkste gedeelten

Tórun-Polen

Tórun

Tórun was in de middeleeuwen één van de belangrijkste Europese steden op het gebied van handel en cultuur. Dit zie je terug in de schitterende architectuur van de goed bewaarde historische binnenstad. Daar loop je door smalle straatjes midden tussen de middeleeuwse gotische huizen en kerken. De prachtige Baylika kathedraal is zeker één van de mooiste gebouwen van het land. De astronoom Copernicus leefde in Tórun, je kunt zijn geboortehuis bezoeken om meer te leren over het leven van deze beroemde wetenschapper. Ook Chopin was dol op Tórun, vanwege de architectuur van de stad en de lokale ‘Pierniki’ – heerlijke gemberkoeken die gemaakt worden volgens een eeuwenoud geheim recept. Er is zelfs een museum dat zich volledig aan de geschiedenis van deze lekkernij wijdt.  

Vliegen naar Polen

Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen direct naar Polen. Met Virgin Atlantic, KLM, Transavia, Air Europa, Air France en Ryanair ben je binnen een uur of twee in Krakau. Er zijn evenzoveel maatschappijen die direct naar Warschau vliegen: onder andere Wizz Air LOT Polisch Airlines, KLM en Ryanair. Wizz Air heeft het grootste aantal vluchten naar Polen, zij vliegen vanaf Eindhoven naar Gdansk, Poznan, Wroclaw, Katowice, Lublin, Rzeszow en Warschau. Ook KLM heeft vluchten naar een aantal kleinere vliegvelden in Polen. Door het enorme aanbod blijven de prijzen meestal laag en kun je zelfs in het hoogseizoen vaak nog goedkoop last-minute naar Polen vliegen.  

Vliegticketaanbieders naar Polen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Budgetair -> Bekijk hier het aanbod!

Vakantie in Polen

Als je op zoek bent naar een bestemming voor je volgende vakantie, dan is Polen een goede optie. Het land heeft namelijk voor elk wat wils. Zelfs een groep met uiteenlopende interesses kan hier goed uit de voeten. Terwijl de actievelingen de bergen verkennen, komt de rest tot rust in heerlijke thermaalbaden. In de steden kun je kiezen of je een museum, een hippe bar of een historische bezienswaardigheid bezoekt. Een vakantie in Polen is ook interessant omdat de prijzen wat lager liggen dan in bekende vakantielanden. Vooral buiten de belangrijke toeristische gebieden kun je overnachten en eten voor de helft van wat je in West-Europa moet uitgeven.

Het weer in Polen

Het weer in Polen verschilt erg per seizoen. In de zomer is het vaak aangenaam warm met temperaturen ver boven de twintig graden. Het weer kan echter snel omslaan en – vooral in de bergen – kan het soms flink onweren. Het is dus geen overbodige luxe om een dikke trui, een regenjas en een paar goede schoenen mee te nemen als je in Polen op vakantie gaat. In Polen valt het hele jaar door neerslag, in de winter vaak in de vorm van sneeuw. Je kunt skiën en snowboarden in de bergen in het zuiden van Polen en ook de historische stadskernen worden in de winter vaak bedekt met een laagje zacht wit poeder waardoor het geheel er nog mooier uitziet.

Blogs over Polen

Veelgestelde vragen over Polen

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars
Scroll naar boven