Zakopane in Polen: Bezienswaardigheden, hotel, camping, info & tips

Zakopane is één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Polen. Het stadje ligt in het uiterste zuiden van het land en biedt toegang tot het Tatra gebergte dat op de grens met Slowakije (en een stukje Tsjechië) ligt. Zakopane wordt ook wel de winterhoofdstad van Polen genoemd omdat duizenden mensen uit de grote steden er jaarlijks heen trekken om te gaan skiën of snowboarden. Ook in de zomer is Zakopane een populaire bestemming want dan openen de bergen zich op andere manieren voor outdoor liefhebbers. Hele families worden dan met een paardenkar omhoog gebracht naar een schitterend bergmeer of een aantrekkelijk panoramapunt. Wandelaars vinden een uitgebreid netwerk van goed gemarkeerde paden die hen dieper de steile rotsmassa’s invoeren. Er zijn ook wereldberoemde klimroutes en klettersteig/via ferrata (een soort mixvorm tussen wandelen en klimmen).  

Zakopane in Polen

Zakopane is een kleine stad, het heeft minder dan 30.000 vaste inwoners. Daar komen tijdens het hoogseizoen duizenden toeristen uit Polen en andere landen bij waardoor het vaak veel groter aanvoelt. Zakopane wordt pas sinds een paar honderd jaar bewoond want door de hoge ligging (800-1000 meter boven zeeniveau) zijn de winters er lang. In de 19e eeuw begon het dorp zich te ontwikkelen doordat er grondstoffen gemijnd werden. In de jaren ‘20 en ‘30 van de 20e-eeuw werd er in Zakopane een schans gebouwd voor het skispringen en een gondel die het dorp verbindt met de top van de Gubalówka berg. Daarmee werd de ontwikkeling tot toeristenhoofdstad van Polen ingeleid.

Bezienswaardigheden in Zakopane Polen

De belangrijkste bezienswaardigheden in Zakopane bevinden zich in de natuur maar ook de lokale cultuur is goed vertegenwoordigd. In het centrum van Zakopane kun je heerlijke traditionele gerechten eten in één van de vele restaurantjes. De unieke houten huizen zijn typisch voor dit gebied en ook de oude kerk is een mooie bezienswaardigheid. De bergen rondom Zakopane zorgen er ook voor dat dit gebied de meeste thermale wateren heeft van heel Polen. Daarvan kun je genieten in één van de vele geweldige Thermen en Spa’s in de omgeving.

Eagle’s-nest-Tatra-gebergte

Eagle’s nest – de meest avontuurlijke route in het Tatra gebergte

De meeste mensen komen naar Zakopane om te genieten van de prachtige natuur in het Tatra gebergte. Deze machtige bergketen herbergt een grote variatie aan flora en fauna. Je kunt er bijvoorbeeld lynxen, beren, gemzen en marmotten spotten. De kans dat je één van deze indrukwekkende bewoners tegenkomt wordt natuurlijk groter als je verder wegloopt van de paden waar hordes toeristen met paard en wagen naar toegankelijke meren en uitzichtpunten worden gebracht. Op de hoogste rug van het Tatra gebergte loopt een zeer uitdagende ‘wandel’ route. Deze weg naar het Adelaarsnest lijkt eigenlijk meer op een klettersteig/via ferrata want er zijn behoorlijk wat plekken waar de meeste mensen zich niet aan zouden wagen zonder de hulp van de metalen grepen en kabels die er geplaatst zijn. Als je van avontuur houdt, neem dan je helm en klimharnas mee en kijk of je de hele bergrug kunt bedwingen om te genieten van het beste uitzicht van de Tatra.

Kasprowy-Wierch-Zakopane

Kasprowy Wierch – de best bereikbare top in het gebied

Vanuit Zakopane kun je een minibus of taxi nemen naar Kuznice. Dit dorp is ook te voet bereikbaar, dan doe je er ongeveer 45 minuten over vanuit het centrum. Als je vanuit Kuznice de kabelbaan neemt, dan sta je binnen een kwartiertje op de top van Kasprowy Wierch. Deze bijna 2000 meter hoge top is onderdeel van de bergrug die de grens vormt tussen Polen en Slowakije. Boven op de berg staat een meteorologisch centrum, maar verder word je omringd door schitterende natuur. Dit is de perfecte plek om te genieten van een indrukwekkend uitzicht als je niet van wandelen of andere bergsporten houdt. Anders is het een goed beginpunt voor allerlei wandel-, mountainbike en skiroutes die beginnen bij het bergstation van de gondel.

thermale-baden-Zakopane

Een dagje bijkomen in de thermale baden

De beste manier om bij te komen van een avontuur in de bergen wordt rijkelijk geboden in de omgeving van Zakopane. Er zijn namelijk overal thermale baden waar je vermoeide spieren en drukke gedachten kunt laten losweken in de helende warme wateren van de berg. Therma Bukovina Spa is de bekendste faciliteit in de omgeving, maar er zijn vele anderen. In zo’n thermale baden complex geniet je van verschillende baden met elk hun eigen specifieke temperatuur. Daardoor kun je kiezen of je het liever echt heet hebt of gewoon lekker warm. Naast thermale baden bieden deze spa’s meestal ook glijbanen en andere speelplekken voor kinderen, en een spa met sauna’s en een ontspanningsruimte. 

Gubalowka Zakopane Polen

Gubalowka de lokale berg

De machtige Tatra bergen sieren de zuidelijke rand van Zakopane maar ook ten noorden van het stadje is het nog bergachtig. Daar ligt namelijk de 1123 meter hoge Gubalowka. Aan de voet van deze berg wordt elke dag een markt gehouden waar je heerlijke verse streekproducten kunt kopen en proeven. Daarnaast vind je er ook kleding, souvenirs en andere hebbedingetjes. Je kunt met de trein voor een prikkie naar de top van de berg gaan. Daar heb je een prachtig uitzicht over het stadje en de indrukwekkende pieken van het Tatra gebergte. Vanaf het bergstation van de trein kun je verschillende wandelroutes volgen die je terug naar Zakopane of richting andere bergtoppen brengen.  

Musea en gezelligheid langs ulica Krupówki

Het centrum van Zakopane ligt rondom een lange straat, de ulica Krupówki. Daar moet je zijn als je ergens op een terrasje iets wilt drinken, een tour wilt boeken of een traditioneel gerecht wilt eten in een mooi restaurant. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Zakopane en het leven in de bergen dan kun je aan ulica Krupówki ook een paar leuke musea vinden. Het Tatra Museum beslaat meerdere gebouwen die verspreid door de stad liggen. Dit museum richt zich op verschillende aspecten van het leven in de regio die zo sterk beïnvloed wordt door het Tatra gebergte. Als je vanuit het hoofdgebouw van het Tatra museum verder loopt over ulica Koscieliska dan kom je langs Muzeum Stylu Zakopainskiego. Dit speciale onderdeel van het Tatra museum richt zich vooral op de speciale Podhale bouwstijl die je overal in de stad kunt zien.

De speciale Witkiewicz architectuur in Zakopane

In het centrum van Zakopane tref je overal voorbeelden aan van de Witkiewicz kunstvorm. Deze stijl is geïnspireerd door de kunst van de mensen uit de Podhale (de Poolse hooglanden). Daar hebben ze weer patronen en vormen overgenomen van de tradities en bouwstijlen van de Karpaten – een gebied dat een overeenkomstig klimaat heeft. De kunstvorm is duidelijk te herkennen in de architectuur van de elegante traditionele huizen in het centrum. Daarnaast komt de stijl ook terug in onder andere meubels, kleding, muziekinstrumenten, porselein en huishoudapparaten. Je kunt overal souvenirs kopen die aan de unieke Witkiewiczstijl refereren. Het was een schilder en hobby-architect uit Litouwen die deze stroming naar Polen bracht. Je kunt het graf van deze Stanislaw Witkiewicz bezoeken bij de prachtige oude kerk.

Hotel in Zakopane

Er is geen gebrek aan hotels in Zakopane want dit stadje ontvangt elk jaar enorm veel bezoekers. Je kunt daardoor in verschillende prijscategorieën wel iets vinden. Er zijn een aantal vier-, en vijfsterrenhotels die hun eigen Spa en/of thermale baden hebben voor de gasten. Je kunt daar meestal ook gewoon een dagpas kopen maar als je er overnacht dan geniet je natuurlijk elke avond van deze luxe. Zakopane is gemiddeld een stukje duurder dan de rest van Polen. In het hoogseizoen – tijdens de Poolse schoolvakanties kunnen de hotels in dit populaire vakantieoord wel volgeboekt raken dus dan is het verstandig om op tijd te reserveren.    

Top 5 hotels in Zakopane

Camping in Zakopane

Rond Zakopane zijn veel verschillende campings te vinden. Om gebruik te maken van de langere wandelroutes en kampeer faciliteiten in het Tatra gebergte moet je een toegangspas voor het natuurgebied kopen en je plek reserveren. Dat geldt zowel voor de berghutten als de kampeerterreinen. Daarom is het verstandig om je avontuur van tevoren te boeken als je midden in de zomervakantie een grote wandel- of klimexpeditie wilt ondernemen. Er zijn natuurlijk ook campings in en bij Zakopane zelf – daar kun je rekenen op goede faciliteiten.

Campingaanbieders in Zakopane

Het weer in Zakopane

Zakopane heeft precies het soort klimaat dat je kunt verwachten in een berggebied in Noord Europa. Het wordt gedurende meerdere maanden bedekt door een lekkere laag sneeuw waardoor wintersporters er helemaal uit hun dak kunnen gaan. In de lente, zomer en herfst kun je genieten van verschillende weertypen afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. De hoogste bergrug die naar het Adelaarsnest voert is erom bekend dat je zelfs in de zomer moet oppassen omdat er op sommige plekken nog sneeuw ligt. De lagere gebieden zijn in de zomermaanden prachtig groen en je hebt in die tijd ook een goede kans op zonnig weer. Het kan wel snel omslaan, wees daarom altijd voorbereid op regen, hagel of een flinke onweersbui.

Blogs over Zakopane

Scroll naar boven