Bezienswaardigheden Warschau: Hotel, vliegtickets, stedentrip, info & tips

Mensen die voor het historische erfgoed naar Polen reizen gaan graag naar Krakau. De hoofdstad Warschau heeft echter ook van alles te bieden. Warschau begon als een vissersdorpje aan de Vistula-rivier. Dit plaatsje veranderde snel in een grote stad toen Sigismund III tegen het einde van de 16e eeuw besloot om de regering van het land naar Warschau te verplaatsen. In de eeuwen daarna groeide het uit tot één van de grootste steden in Europa. De stad was bekend om de elegante architectuur en indrukwekkende boulevards en bezienswaardigheden in Warschau. Helaas werd een groot gedeelte van het oude centrum van Warschau vernietigd gedurende de Tweede Wereldoorlog. De belangrijkste historische delen en gebouwen zijn daarna weer opgebouwd en staan nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast dit historische centrum heeft de levendige hoofdstad van Polen ook heel veel te bieden op het gebied van hedendaagse cultuur.

Bezienswaardigheden in Warschau

Warschau heeft meer dan drie miljoen inwoners in het stedelijk gebied. Daarmee is het de zevende grootste stad in Europa en dat merk je aan de hoeveelheid bezienswaardigheden die er te vinden zijn. In Warschau is letterlijk alles aanwezig wat je ook in andere miljoenensteden tegenkomt. Een bloeiend handelscentrum wekt de interesse van internationale bedrijven. Meerdere universiteiten zorgen voor wetenschappelijke ontwikkeling en door de aanwezigheid van al deze studenten is het uitgaansleven zeer gevarieerd. Er is in Warschau ook altijd iets te doen op cultureel gebied in één van de vele musea en kunstgalerijen. Daarnaast zijn er natuurlijk een aantal historische bezienswaardigheden in de stad.  

Koninklijke-Route-Warschau

Warschau verkennen via de Koninklijke Route

De Koninklijke Route was ooit zeer geliefd bij de hogere klasse van Warschau. Deze prachtige tien kilometer lange route staat op elke kaart van Warschau aangegeven en is super makkelijk te volgen. Het voert je vanuit het oude centrum van de stad naar het Wilanówpaleis in het zuiden van Warschau. Dit is één van de weinige historische gebouwen die de Tweede Wereldoorlog ongeschonden doorgekomen is. De route is geliefd bij stedentrippers die voor een paar dagen in de stad zijn omdat je onderweg langs een hele verzameling bezienswaardigheden en andere mooie plekken komt. Zo liggen onder andere de chique Krakowskie Przedmiescie straat, de Visitandinnen Kerk en de universiteit aan deze route. Daarnaast kom je langs mooie parken en monumenten. Door de Koninklijke Route te volgen begin je een oriëntatie vermogen te ontwikkelen in de stad.

Wilanówpaleis-Warschau

Het museum voor de fijne kunsten in het Wilanówpaleis

Het Wilanówpaleis werd in de 17e eeuw gebouwd als onderkomen voor de toenmalige koning. Dit prachtige gebouw staat midden in een schitterend park met een mooie barokke tuin. Deze aangename plek is zeer geschikt om even uit te rusten nadat je de Koninklijke Route gewandeld hebt. Het paleis is van binnen nog veel indrukwekkender als van buiten. In de gerestaureerde oude vertrekken bevindt zich tegenwoordig een museum voor fijne kunsten. Er hangen honderden schilderijen en er staan ook beeldhouwwerken en oude meubels die herinneren aan specifieke periodes uit het verleden. Naast het museum voor de fijne kunsten huisvest het Wilanówpaleis ook ’s werelds oudste poster museum. Muzeum Plakatu werd in 1968 opgericht.

Stare Miasto Warschau Polen

Stare Miasto, het marktplein van de Oude Stad

Het plein in het centrum van de historische stad heet Stare Miasto. Dit prachtige marktplein is een geweldig beginpunt voor je ontdekkingstocht tijdens een stedentrip of vakantie in Warschau. Het plein bestaat al sinds de 13e eeuw en voor vijf eeuwen – tot het einde van de 18e eeuw – draaide de hele stad rondom deze plek. De bouwstijl van de huizen rondom het plein is door de eeuwen heen meerdere malen aangepast. De traditionele gotische huizen brandden af in 1607 waarna er herbouwd werd in de stijl van de late renaissance. In het begin van de 18e eeuw gaf de kunstenaar en architect Tylman Gamerski een barok uiterlijk aan het geheel. Het grootste gedeelte van de oude stad – en dus ook de gebouwen rond Stare Miasto – werden door de Duitse troepen systematisch vernietigd na de Opstand van Warschau in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het vooroorlogse stadsgezicht op deze plek herbouwd. 

Paleis van Cultuur en Wetenschap Warschau

Het sovjet Paleis van Cultuur en Wetenschap

Eén van de meest indrukwekkende gebouwen in Warschau is het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Dit gebouw stamt uit de jaren ’50 en was een geschenk van de Sovjetunie. Dat zie je terug in de vierkante kolossale bouwstijl. Het Paleis van Cultuur en Wetenschap huisvest een heleboel verschillende faciliteiten die iets te maken hebben met sport, cultuur en wetenschap. Je vindt er onder andere een theater, bioscopen, sportvelden, kantoorruimtes en meerdere musea. Er zijn ook meerdere restaurants en andere horecagelegenheden gevestigd waar je allerlei verschillende culinaire hoogstandjes kunt proeven. Vanaf het terras op de 30e verdieping heb je een geweldig uitzicht over de stad. 

Lazienki-park

Het enorme Lazienkipark

Het huidige Warschau is op een erg prettige manier opgebouwd. Ongeveer een kwart van de stad bestaat uit groene zones en parken. Het grootste park van de stad hoort bij het Lazienki Paleis – een indrukwekkend gebouw dat op een eilandje in het park ligt. Het park bestaat uit verschillende delen die meer of minder natuurlijk en wild zijn. Je kunt er heerlijk wandelen tussen open velden, bosrijke stukken en centrale pleintjes waar mensen samenkomen. Vooral in het weekend komen veel lokale families met hun kinderen naar het park om van de rust en de frisse lucht te genieten. Als je houdt van klassieke muziek, bezoek dan zeker ook even het standbeeld van de beroemde componist Frédéric Chopin. Rond het standbeeld wordt elke vijf jaar een Chopin Concours gehouden als eerbetoon aan deze grootmeester.   

geboortedorp-van-Chopin

Het geboortedorp van Chopin en het Kampinos Nationaal Park

Ook rondom Warschau zijn een aantal prachtige bezienswaardigheden te vinden. Liefhebbers van Chopin kunnen het geboortedorp van de componist – Zelazowa Wola – bezoeken. Zijn huis ligt op 50 km afstand van Warschau midden in een prachtig park. Binnen bevindt zich een museum waar je meer leert over het werk en het leven van Chopin. Natuur Fanaten moeten zeker ook een bezoekje aan het Kampinos Nationaal Park overwegen. Dit prachtige natuurreservaat bevindt zich op slechts 40 kilometer van de stad. Het omvat het eeuwenoude Kampinos Woud dat sinds 2000 op de UNESCO lijst met biosfeerreservaten staat. In het uitgestrekte dennenwoud leven ontelbare dieren, vogels en planten waaronder de eland – het symbool van het park. 

Hotel in Warschau

Er zijn allerlei verschillende soorten hotels in Warschau. Deze stad trekt elke week vele duizenden bezoekers die allemaal hun eigen beweegredenen hebben. De vele hotels van de stad richten zich daarom op een zeer uiteenlopend publiek. Voor je een hotel boekt in Warschau is het verstandig om te bedenken in welke buurt je het liefst wilt verblijven. Voor sommige mensen is het aantrekkelijk om in het oude centrum te overnachten, terwijl anderen graag dichtbij de beste uitgaansgelegenheden – of juist aan de rand van een rustig park – willen verblijven. In Warschau is een perfect hotel voor alle mogelijke voorkeuren.  

Vliegtickets naar Warschau

Het is niet moeilijk om goede vliegtickets naar Warschau te vinden want er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die direct naar de hoofdstad van Polen vliegen. Warschau heeft twee internationale vliegvelden, het grootste vliegveld heet Warschau Chopin en veel budget-airlines vliegen naar Warschau Modlin. Zorg dus dat je weet op welk vliegveld je aankomt en vertrekt zodat je jezelf goed kunt organiseren. Je kunt vliegtickets zoeken bij KLM, LOT, Kenya Airlines, Virgin Atlantic, Air Europa en Singapore Airlines. Al deze maatschappijen verzorgen directe vluchten vanuit Nederland naar Warschau. Zo’n vlucht doet er ongeveer twee uur over.  

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Stedentrip naar Warschau

Warschau is een geweldige bestemming voor een stedentrip doordat je binnen twee uur vliegen op deze bestemming kun aankomen vanuit Nederland. De stad heeft genoeg te bieden om elk soort reiziger een aantal dagen (of weken) bezig te houden. Tijdens een stedentrip in Warschau kun je natuurlijk genieten van prachtige historische bezienswaardigheden. De stad heeft behoorlijk wat verhalen te vertellen over de woelige geschiedenis van Europa – vooral de 20e eeuw. Daarnaast is er ook van alles te doen op het gebied van kunst, cultuur en uitgaan. Tijdens een stedentrip in Warschau hoef je je geen moment te vervelen.

Stedentrip aanbieders Warschau

  1. Stedentrips -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Prijsvrij -> Bekijk hier het aanbod!
  3. De Jong Intra -> Bekijk hier het aanbod!

Trein naar Warschau

Als je graag over land reist, dan is de trein een geweldige optie om naar Warschau te komen. Vanuit Nederland kun je met de ICE of IC-internationaal naar Berlijn reizen. Dat duurt vier tot zes uur afhankelijk van de trein en je vertrekstation. In Berlijn moet je overstappen op een andere trein die je direct naar Warschau brengt, deze doet er ongeveer zeven uur over. Je kunt de gehele treinreis plannen via NS internationaal, maar bij hen kun je enkel het kaartje kopen tot aan Berlijn. Voor de rest van de reis kun je een online reisorganisatie gebruiken. Als je op tijd boekt liggen de kosten tussen de €60 en €100 voor een enkele reis.

Het weer in Warschau

Warschau heeft een landklimaat. Dat betekent dat de verschillen tussen zomer en winter behoorlijk groot kunnen zijn en dat het er minder regent dan in Nederland. In de winter kan het flink vriezen en valt er geregeld sneeuw in de stad. In de zomer – tussen mei en september – ligt de gemiddelde maximumtemperatuur meestal boven de twintig graden. ’s Nachts koelt het wel een graad of tien af, waardoor een warm vest of een jas geen overbodige luxe is, zelfs in de warme maanden. In Warschau valt er neerslag op gemiddeld zo’n 6 of 7 dagen per maand. 

Blogs over Warschau

Scroll naar boven