Reizen naar Litouwen: Bezienswaardigheden, bus, vakantie, info & tips

Litouwen is het meest zuidelijk gelegen land van de Baltische staten, die het vormt samen met Estland en Letland. Deze drie relatief kleine landen liggen in het noordoosten van Europa tussen Polen, Wit-Rusland, Rusland en de Baltische Zee die zich richting Zweden en Finland uitstrekt. De Baltische stammen van Litouwen hebben al eeuwenlang contact met deze omliggende landen en dat zie je terug in een rijke mengeling van cultuurhistorisch erfgoed in de steden. Het land heeft een bevolking van bijna drie miljoen mensen. Sinds de val van de Sovjet Unie in 1990 gaat het met grote stappen vooruit. 

Litouwen is een modern land met een hoge welvaart standaard en een vooruitstrevende instelling op het gebied van vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en milieubewustzijn. Het is onderdeel van het Schengengebied en de Europese Unie. Reizen naar Litouwen bevatten meestal een combinatie van uitgestrekte natuur – het land heeft prachtige oerbossen, meren en eilanden – en een bezoek aan het historische centrum van de hoofdstad Vilnius. 

Reizen naar Litouwen

Litouwen wordt vaak het ‘verborgen geheim van Europa’ genoemd samen met de Baltische buren Estland en Letland. Dat komt doordat de landen nog niet echt ontdekt zijn door toeristen, maar wel een veilige omgeving en goede infrastructuur bieden aan bezoekers. Mensen reizen naar Litouwen voor een stedentrip, een vakantie of een rondreis door de regio. Het historische centrum van de hoofdstad Vilnius is een museum op zich. Met gebouwen uit verschillende tijdperken en culturen, die elk een uniek stukje geschiedenis belichten. Er zijn nog een aantal prachtige dorpen en steden te vinden in het land naast adembenemende natuur en leegte. Je kunt er kiezen uit strand, bos, meren, eilanden en nog veel meer.

Bestemmingen in Litouwen

Reisaanbieders Litouwen

Vakantie in Litouwen

Litouwen is een prachtig vakantieland. De mensen zijn super vriendelijk, de moderne cultuur zal je verrassen met een veilig gevoel en gemak om een interessant gesprek aan te knopen met de vooruitdenkende lokale bevolking. Tijdens een vakantie in Litouwen kun je veel verschillende ingrediënten combineren. Het land heeft prachtige natuur. Sommige stranden en duingebieden langs de kust hebben hun eigen unieke flora en fauna. Daarnaast zijn er dichte oerbossen, meren en eilanden die je kunt bezoeken. Ook de steden in Litouwen hebben veel te bieden. Het historische centrum van Vilnius staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt je hier gemakkelijk een weekend of een midweek vermaken tijdens een stedentrip.

Bezienswaardigheden in Litouwen

Vilnius-Litouwen

Vilnius

Vilnius is al eeuwenlang de hoofdstad van Litouwen. Tussen 1253 tot 1772 – toen het territorium werd ontmanteld en ingenomen door Rusland – werden het Koninkrijk van Litouwen en het Grootvorstendom van Litouwen van hieruit geregeerd. In die eeuwen was het een tijd lang het grootste land van Europa. De prachtige historische binnenstad van Vilnius is een walhalla voor liefhebbers van christelijke gebouwen. Honderden Russisch-orthodoxe, katholieke en protestantse kerken en kloosters sieren het oude centrum met hun klokkentorens, architectuur en prachtige kunst. Tijdens een wandeling door het doolhof van middeleeuwse straatjes hoor je regelmatig gezang en ruik je de geur van wierook. De mooiste kerk om te bezoeken is de Sint-Pieter en Pauluskerk met zijn indrukwekkende bijbelse afbeeldingen die in het stucwerk zijn verwerkt.

Kaunas-Litouwen

Kaunas

De tweede stad van Litouwen heet Kaunas. Ook deze stad bevat een prachtig historisch centrum met historische bouwwerken. De burcht van Kaunas bijvoorbeeld is zeker een bezoekje waard net als de St. Michael kerk, de Kaunas kathedraal, het presidentiële paleis en het stadhuis. Naast historische gebouwen heeft deze bruisende stad vol met leven veel te bieden op het gebied van cultuur. Je kunt er heerlijk winkelen in de schattige straatjes vol met kleine boetiekjes, restaurantjes en cafés. Er zijn ook een aantal goede musea over unieke thema’s in Kaunas. Er is bijvoorbeeld een permanente tentoonstelling over muziekinstrumenten en een museum over de traditionele geneeskunde en farmacie van het land.

Klaipėda-Litouwen

Klaipėda

Klaipėda is de derde grootste stad van Litouwen en de belangrijkste havenstad van het land. Je kunt er zowel prachtige historische bezienswaardigheden bezoeken – zoals de ruïnes van het 13e eeuwse kasteel van Klaipėda – als je vergapen aan het moderne ontwerp van de innovatieve stad. In tegenstelling tot de andere grote steden van Litouwen vind je hier veel Duitse en Scandinavische invloeden in de architectuur terug. Vanuit Klaipėda kun je tevens een veerpont nemen naar de Koerse Schoorwal. Dit schiereiland, waarvan het noordelijke deel bij Litouwen en het zuidelijke deel bij Rusland hoort, staat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het openluchtmuseum van het dorpje Smiltynė leer je over de unieke flora en fauna die in de dennenbossen en de duingebieden leven en het schiereiland zo speciaal maken.

Trakai-Litouwen

Trakai

Het prachtige Galvemeer is een bezienswaardigheid op zich. Het heldere blauwe water steekt af tegen de groene bosrijke omgeving en de rode huizen. Het dorp Trakai is een gezellig plekje van waaruit je in een paar minuten naar het Trakai-kasteel kunt lopen. De verbinding tussen het dorp en het kasteel is gemaakt door een tweetal houten loopbruggen die je terug in de riddertijd voeren. Dit sprookjesachtige slot stamt uit de 15e eeuw. Het werd gebouwd als verdedigingswerk en als residentie. Door de ligging op een klein eiland midden in het meer heeft het een enorm elegante vorm omdat het makkelijk te verdedigen was. Elf torens steken boven de muren uit en in de vertrekken binnen kun je allerlei spullen bewonderen uit verschillende tijdperken. In de zomer worden er theatrale riddergevechten gehouden op de binnenplaats.

Bus naar Litouwen

Je kunt met de bus reizen naar Litouwen als je niet bang bent voor een lange rit. In de meeste gevallen moet je twee keer overstappen om naar Litouwen te komen met de bus, in Berlijn en in Warschau. De bus doet een uur of acht tot tien over elk van de drie stukken van deze reis. Je kunt natuurlijk je vakantie naar Litouwen combineren met een bezoekje aan andere steden en landen onderweg of in de regio. De meeste mensen die een busreis door Litouwen willen maken vliegen naar Warschau in Polen of direct naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Een busreis neemt je mee door de prachtige groene bossen, de pittoreske dorpjes en de historische steden van het land. 

Wat te doen in Litouwen

Ben jij één van de mensen die zich afvraagt: Wat te doen in Litouwen? Dan ben je al een heel eind op weg naar je volgende droomvakantie. De meeste mensen hebben namelijk nog nooit overwogen om in dit land – of één van de Baltische buurlanden – op vakantie te gaan. Dat is in je voordeel, want Litouwen is een veilige vakantiebestemming waar de bevolking heerlijk authentiek is gebleven. De steden in Litouwen staan al eeuwen in contact met grote steden in Finland, Zweden, Rusland, Polen en Duitsland. Daardoor is er veel indrukwekkend historisch erfgoed te vinden. Daarnaast kunnen liefhebbers van vogels, rust en prachtige landschappen honderden goed bereikbare plekjes vinden om even alleen op de wereld te zijn.

Het weer in Litouwen

Litouwen ligt in het noordoosten van Europa aan de Oostzee. Deze watermassa zorgt ervoor dat het klimaat niet al te veel extremen heeft en relatief nat is. De meeste neerslag valt in de herfst en de minste in de lente, maar er kan elk jaargetijde wel een buitje – of een pak sneeuw – vallen. Door de noordelijke ligging is het doorgaans net wat koeler dan in Nederland. Tussen december en februari komt de temperatuur meestal niet boven het nulpunt uit. Als je houdt van een sprookjesachtig laagje wit op de middeleeuwse huizen, dan is dit dé beste tijd om te gaan. Voor mensen die graag veel tijd buiten doorbrengen zijn de maanden mei, juni, juli en eventueel augustus de beste reistijd. Gedurende die tijd is er veel zonlicht en loopt de temperatuur meestal op tot boven de twintig graden overdag.

Blogs over Litouwen

Veelgestelde vragen over Litouwen

Scroll naar boven