Vilnius in Litouwen: Bezienswaardigheden, hotel, goedkoop vliegen, info & tips

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en ook het grootste culturele en economische centrum van het land. De stad heeft 750.000 inwoners waarvan ongeveer 15% buiten de officiële grenzen woont. Volgens historische geschriften is Vilnius al sinds de 13e eeuw de hoofdstad van het Koninkrijk, en later het Grote Hertogdom, van Litouwen. Dit grote hertogdom bestond uit het hedendaagse Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne en stukken van Polen. De stad ligt op een praktische plek rond de samenkomst van twee bevaarbare rivieren. Het land eromheen bestaat echter uit bossen en moerassen die eeuwenlang ondoordringbaar waren. Daardoor was de stad relatief makkelijk te verdedigen en kende lange perioden van bloei.

Vilnius in Litouwen

Steeds meer mensen bezoeken het prachtige Vilnius op een stedentrip of tijdens een vakantie in Litouwen. Het is echter nog steeds een relatief onbekende bestemming waar je een authentieke ervaring kunt hebben met de gastvriendelijke lokale bevolking. Het historische centrum van Vilnius is zeker een bezoek waard want het is één van de grootste en best bewaarde middeleeuwse stadscentra in Europa en het staat dan ook in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In totaal staan er in dit gedeelte van Vilnius bijna 2000 monumenten en historische gebouwen. 

Bezienswaardigheden in Vilnius

Als je simpelweg rond slentert door het centrum van Vilnius dan kom je al aan de lopende band schitterende bezienswaardigheden tegen. Dit gedeelte van de stad is gevuld met fraaie pleinen, kerken, gedenktekens en paleizen. Daarnaast zijn er in en rondom de stad ook nog een aantal indrukwekkende kastelen te vinden. Als levendige hoofdstad van een land met een jonge moderne instelling kun je daarnaast in Vilnius ook een aantal culturele bezienswaardigheden vinden en een zeer gezellig uitgaansleven. 

Sint-Annakerk-Vilnius

De barokke Kerk van Casimir en de Sint-Annakerk

In Vilnius is zeker geen tekort aan kerken. De kerkklokken luiden dan ook om de haverklap in het historische centrum. Je mag zelf bepalen welke kerk jouw favoriet is maar er zijn twee kerken die je zeker niet wilt overslaan. De rooms-katholieke Sint-Annakerk is gebouwd van bakstenen in een indrukwekkende gotische stijl. De buitenkant is ronduit spectaculair, vooral als je bedenkt dat al die spitse torens al in 1495 gebouwd zijn. Ook de kerk van Casimir mag je niet missen. Deze oude barokke kerk staat aan het stadhuisplein en stamt uit het begin van de 17e eeuw. De unieke koepel werd echter pas midden in de 18e eeuw aan het geheel toegevoegd. In de Casimirkerk worden geregeld concerten gehouden omdat de akoestiek het beste uit elk muziekstuk tovert.

Het Litouws Nationaal Kunstmuseum

Het Litouws Nationaal Kunstmuseum is de belangrijkste bezienswaardigheid in Vilnius voor kunstliefhebbers. Dit is het grootste museum van Litouwen en het herbergt een indrukwekkende verzameling kunstwerken. Deze worden tentoongesteld in verschillende vestigingen in Vilnius. Het Nationaal Kunstmuseum is van al deze vestigingen de grootste. Op deze locatie worden zowel schilderijen als beeldende kunst tentoongesteld van historische en hedendaagse kunstenaars. Daarnaast is er een interessante afdeling met tekeningen, schetsen, conceptuele kunst en traditionele volkskunst. Voor toeristen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Litouwen en Vilnius is het Museum van Bezettingen en Vrijheid Gevechten een interessant alternatief. Dit museum bevindt zich in het voormalige KGB-hoofdkwartier uit de tijd van de Sovjet-Unie.

Gediminas-Avenue-Vilnius

Gediminas Avenue

Je zou kunnen zeggen dat Gediminas Avenue het centrum is van het hedendaagse Vilnius. Deze straat loopt van de witte Kathedraal van Vilnius tot aan de brug over de Neris-rivier. Als je een paar uur wilt winkelen of een terrasje wilt pakken van waaruit je ongegeneerd mensen kunt kijken dan moet je hier zijn. Het is ook een perfecte straat om lekker rond te slenteren. Gediminas Avenue wordt namelijk gesierd door prachtige gebouwen zoals de Nationale Bibliotheek, het Parlement, de Bank van Litouwen en het Nationale Drama Theater. Deze gebouwen stammen uit verschillende tijden en vertegenwoordigen een aantal belangrijke historische bouwstijlen. Naast mooie architectuur vind je in Gediminas Avenue ook fraaie beelden en kunstwerken.

kasteeltoren-van-Gediminas

De toren van het kasteelcomplex en het Nationaal Historisch Museum

Het oude kasteel van Vilnius wordt gevormd door een hele verzameling verschillende gebouwen die tussen de 10e en de 18e eeuw neergezet zijn. In die tijd vormden ze een belangrijk onderdeel van de verdedigingswerken van de stad. De kasteeltoren van Gediminas vormt nog steeds het symbool van de stad. De toren is vernoemd naar de Gediminas heuvel waarop hij zich bevindt. Deze plek wordt al sinds het neolithicum bewoond. Vanaf het uitkijkplatform bovenin de toren heb je een spectaculair uitzicht over de stad. In het kasteel bevindt zich tegenwoordig het Nationaal Historisch Museum van Litouwen. Je kunt er een enorme collectie historische voorwerpen en belangrijke documenten bewonderen. 

Trakai-Historisch-Nationaal-Park-Vilnius

Het Trakai Historisch Nationaal Park

Eén van de beste bezienswaardigheden in de omgeving van Vilnius is het Trakai Historisch Nationaal Park. Dit gebied bevat zowel adembenemende natuur als belangrijk historische erfgoed. Het stadje Trakai ligt midden in het park tussen twee meren. Daar staat een sprookjesachtig eiland kasteel waar vroeger de Litouwse hertogen woonden. Het kasteel stamt uit de 14e eeuw en werd in de 15e eeuw nog een keer opnieuw vormgegeven. De bouwstijl is overwegend gotisch met wat elementen uit de renaissance. Het Trakai kasteel is waarschijnlijk de meest fotogenieke bezienswaardigheid van Litouwen want het wordt omgeven door het diepblauwe water van het meer waarin zich nog een aantal andere eilandjes bevinden.  

De Heuvel der Kruisen in Siauliai

Siauliai is de tweede grootste stad van Litouwen en als je genoeg tijd hebt, dan moet je zeker ook deze stad bezoeken. Het ligt 200 kilometer verwijderd van Vilnius en is binnen een paar uur bereikbaar. De belangrijkste bezienswaardigheid van Siauliai is de Heuvel der Kruisen. Deze plek is zo uitzonderlijk dat het een enorme indruk achterlaat. Op deze heuvel midden in het niemandsland staan honderdduizenden kruisen. Sommige zijn gigantisch groot en andere piepklein. Er lopen trappen de heuvel op tussen de vreemde verzameling kruisen door. Terwijl je deze beklimt zul je je verwonderen over de vreemde schoonheid en rust die deze unieke plek uitstraalt.

Hotel in Vilnius

Het is niet moeilijk om een goed hotel te vinden in Vilnius. Deze snel moderniserende stad biedt een perfecte combinatie van historisch erfgoed en alle nodige gemakken van het hedendaagse bestaan. Je kunt in Vilnius kiezen uit een breed aanbod aan verschillende soorten hotels. Als je op een speciale plek wilt verblijven dan kun je kiezen voor een hotel dat in een oud paleis gehuisvest is. Geef je je geld liever aan iets anders uit, dan kun je een simpel maar net budgethotel vinden net buiten het centrum van de stad. 

Goedkoop vliegen naar Vilnius

Er zijn een aantal luchtvaartmaatschappijen die directe vluchten naar Vilnius verzorgen. Door de concurrentie kun je meestal goedkoop naar deze stad vliegen. Vanuit Nederland kun je zoeken naar vluchten bij AirBaltic, KLM en budget-vliegmaatschappijen Ryanair en Wizz Air. Alle vluchten van deze maatschappijen doen er ongeveer twee en een half uur over. Door de korte reistijd is deze bestemming zeer geschikt voor een stedentrip van een weekend. Er zijn al vliegtickets beschikbaar vanaf € 20. Daarmee is vliegen met afstand de goedkoopste manier om naar Vilnius te reizen. 

Vliegticket aanbieders Vilnius

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Het weer in Vilnius

De beste tijd om Vilnius te bezoeken is in de zomer. In de maanden mei, juni, juli en augustus kun je erop rekenen dat de zon gemiddeld een uur of zeven per dag schijnt. In die maanden zijn er ook volop dagen waarop de maximumtemperatuur boven de twintig graden uitkomt. De Litouwers maken daar gebruik van door allerlei leuke evenementen te organiseren. De hoeveelheid neerslag ligt het hele jaar door op ongeveer 11 dagen per maand. Tussen december en februari komt het vocht meestal in de vorm van sneeuw uit de hemel vallen. In die maanden is het koud en donker in Vilnius, maar de sneeuw geeft wel een sprookjesachtig tintje aan de toch al betoverende historische stad.  

Blogs over Vilnius

Scroll naar boven