Reizen naar Estland: Rondreis, vliegtickets, tips & info

De Baltische staat Estland telt ruim 1,2 miljoen inwoners en is gelegen in het noordoosten van Europa. Estland kent met Rusland en Letland slechts twee buurlanden. Het land is ook gelijk de kleinste Baltische staat, aangezien Litouwen en Letland groter zijn. Sinds 2011 kan er in Estland met de euro worden betaald. Het land is dan ook lid van de Europese Unie en de NAVO. De hoofdstad Tallinn is de bekendste en grootste stad van Estland. Andere grote steden zijn Tartu, Narva en Pärnu, leuke bestemmingen tijdens het reizen naar Estland. In de laatstgenoemde stad kan je jaarlijks diverse muziekfestivals bezoeken. In 2012 werd het Eurovision Songfestival georganiseerd in Estland, aangezien het land een jaar eerder het songfestival won.

Reizen naar Estland

Als je naar een unieke bestemming wilt reizen, ga dan naar Estland! Dit prachtige land in Noordoost Europa is nog bijna onaangetast door toerisme, waardoor je er geweldige authentieke ervaringen kunt maken. Estland ligt aan de Oostzee en de Finse Golf en vormt samen met Letland en Litouwen de Baltische staten. Deze landen hebben zich sinds de val van de Sovjet Unie in rap tempo ontwikkeld en vormen nu veilige en interessante reisbestemmingen voor toeristen die graag iets nieuws zien. De meeste reizen naar Estland bevatten een leuke mix van cultuur en natuur. Van veenmoeras tot watervallen en uitgestrekte landschappen, de natuur van Estland is om van te smullen. Voor cultuur en historisch erfgoed moet je in de hoofdstad Tallinn zijn.

Bestemmingen in Estland

Reisaanbieders Estland

Must see Estland

Er zijn een heleboel ‘must see’ bezienswaardigheden in Estland. Alleen al in de hoofdstad Tallinn zijn een heleboel plekjes die je niet mag missen. De prachtige gebouwen in het ommuurde middeleeuwse centrum van de stad vertelt het verhaal van eeuwen van een relatief welvarend bestaan door de ligging op een goede handelslocatie. Buiten het centrum kun je juist de grimmige overblijfselen uit de Sovjettijd bekijken in het KGB museum. Ook buiten de stad valt er van alles te ontdekken. Saaremaa, het grootste eiland van Estland is een absolute ‘must see’. Dit gebied kent vele legendes en mythen. Je kunt bijvoorbeeld 7500 jaar oude meteorietkraters bezoeken waarvan de grootste volgens de inheemse bevolking het bed van de zonnegod is. Het Soomaa National Park hoort ook op je Estland bucketlist thuis. Dit adembenemende veenmoeras kun je het beste verkennen op speciale ‘bog-shoes’.

Bezienswaardigheden in Estland

Tallinn Estland

Tallinn

De hoofdstad Tallinn telt meer dan 440.000 inwoners en is verreweg de grootste stad van het land. Ruim een derde van de totale bevolking van Estland is woonachtig in de hoofdstad. De oude binnenstad van Tallinn is de toeristische trekpleister van de stad. De oude wijk kent de naam ‘Vanalinn’ en maakt onderdeel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. De binnenstad staat vol met oude panden en is omringd door een stadsmuur. Je kan ook het Kadriorg loss bezoeken. Het paleis werd in 1718 gebouwd voor niemand minder dan Peter de Grote. Nabij het paleis zijn ook enkele musea gevestigd, waaronder het interessante Mikkel Museum. In Tallinn kan je ook geweldig shoppen of een hapje gaan eten in één van de restaurants.

Tartu

Tartu

Tartu telt bijna 100.000 inwoners en kan gezien worden als de culturele hoofdstad van Estland. De stad staat bekend om zijn vele musea en interessante bezienswaardigheden. Tartu is de hoofdstad van de provincie Tartumaa en beschikt over een eeuwenoude universiteit. De stad kreeg dan ook het predicaat ‘UNESCO City of Literature’. Sinds 1990 heeft Tartu een stedenband met de Nederlandse stad Deventer. Enkele bekende musea in Tartu zijn het Museum van Geology, Etnografisch Museum, Museum van de stadsgeschiedenis en het Dierkunde Museum. Dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden. Rustzoekers hebben de keuze uit diverse stadsparken, waaronder het Nationale Park Lahemaa. Tartu beschikt eveneens over veel barretjes, cafés en restaurants.

Narva

Narva

Narva is één van de grootste steden van Estland en telt ruim 55.000 inwoners. Deze stad staat bekend als een industriestad en kent voornamelijk Russische inwoners en vrijwel iedereen spreekt dan ook de Russische taal. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat er voornamelijk veel toeristen uit Rusland naar de stad afreizen. Het Stedelijk Museum is de toeristentrekker van Narva. Het museum beschikt over een bijzonder waardevolle tentoonstelling met kunstobjecten uit de 17e eeuw. Je kan ook het Stadhuis van Narva bezoeken. Het gebouw wist de Tweede Wereldoorlog te overleven. Een andere prachtige bezienswaardigheid is de Kathedraal van de Wederopstanding. De kathedraal speelde een belangrijke rol in het leven van de fabrieksarbeiders in Narva.

Parnü

Pärnu

De stad Pärnu is gelegen aan de Golf van Riga en telt 40.000 inwoners. Pärnu staat voornamelijk bekend als de ‘Zomerhoofdstad van Estland’. Het is namelijk een populaire vakantiebestemming onder jongeren. Er worden jaarlijks ontzettend veel muziekfestivals georganiseerd in de stad. Diverse wereldberoemde dj’s reizen jaarlijks naar de stad af, waaronder Martin Garrix en Lost Frequencies. Daarnaast kan je in Pärnu één van de oudste badhuizen van Europa bezoeken. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de Kerk van St. Catharina. De kerk werd in 1768 gebouwd in opdracht van de keizerin Catharina II. De inrichting is werkelijk fantastisch, het is één groot kunstwerk. Cultuurliefhebbers kunnen een tentoonstelling bewonderen in het Museum van Pärnu.

Autoverhuur in Estland

Om het beste uit je vakantie te halen kun je lokaal een auto huren. Er zijn behoorlijk wat autoverhuurbedrijven in Estland. Met een huurauto kun je gemakkelijk de mooiste afgelegen plekken bereiken. Je hebt de flexibiliteit om te komen en gaan wanneer het je uitkomt. Daardoor is het veel makkelijker om slecht weer te vermijden, of je ervan te verzekeren dat je een speciaal plekje helemaal voor jezelf hebt – door je bezoek te plannen op een moment waarop er geen andere bezoekers zijn. Je kunt het gemakkelijkst een autoverhuur vinden op het vliegveld en in Tallinn, de hoofdstad van Estland.

Het weer in Estland

Estland heeft een gematigd zeeklimaat. Dat betekent dat het in elk seizoen kan regenen, de herfst is het natst, terwijl het in de lente wat vaker droog is. Door de regulerende werking van het zeewater is het langs de kust in de winter een paar graden warmer en in de zomer een paar graden kouder dan in het binnenland. Tussen december en februari komt de temperatuur meestal niet boven het vriespunt uit, dus als je van sneeuw houdt, dan zit je in Estland goed in die maanden. De beste tijd om Estland te bezoeken is gedurende de zomer. De luchtvochtigheid blijft redelijk laag en de temperatuur ligt in juni, juli en augustus overdag meestal boven de twintig graden. Het is wel verstandig om altijd een warme trui, goede schoenen en een regenjas mee te nemen.

Blogs over Estland

Veelgestelde vragen over Estland

De hoofdstad van Estland is Tallin. Een prachtige middeleeuwse stad die zeer geschikt is voor een stedentrip.

De gemiddelde vlucht naar Estland duurt ongeveer 2 uur en 20 minuten.

Sinds 1 januari 2011 is de Euro het betaalmiddel in Estland. Daarvoor betaalde ze met de Estische kroon.

De officiële taal in Estland is Estisch. Ook wordt er veel Russisch gepraat.

In Januari 2020 had Estland 1.328.976 miljoen inwoners. 445.338 inwoners daarvan wonen in de hoofdstad Tallinn.

Je kan het beste in de maanden Juni, Juli en Augustus naar Estland reizen. Je hebt dan prima weer en het is langer licht.

Scroll naar boven