Bezienswaardigheden Tallinn: Stedentrip, hotels, trein, tips & info

Tallinn is met bijna een half miljoen inwoners de grootste stad van Estland en het is ook het financieel, cultureel en politiek centrum. Het ligt in het noorden van het land aan de Finse Golf, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Helsinki, 300 kilometer ten noorden van Riga en 320 kilometer ten westen van Sint-Petersburg. Naast deze drie steden heeft het ook sterke banden met Stockholm. Tallinn kreeg in 1248 stadsrechten en was tot het begin van de 20e eeuw bekend als Reval. Vooral in de late middeleeuwen vormde het een belangrijke handelsstad. Veel toeristen gaan er op vakantie vanwege de prachtige, goed bewaarde historische stadskern.

Stedentrip in Tallinn

Tallinn is uitermate geschikt voor een stedentrip. Het oude stadscentrum is zo goed bewaard gebleven dat het in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Estland was vele jaren lang onderdeel van Rusland. Toen de Sovjet Unie uit elkaar viel, woonden er meer Russen in Tallinn dan inheemse mensen en deze invloed zie je op sommige plekken sterk terug. Elk jaar maken drie tot vier miljoen mensen een stedentrip naar Tallinn om te genieten van de goedkope drank, de mix van moderne cultuur en historie en om de vele bezienswaardigheden te bezoeken.

Bezienswaardigheden in Tallinn

In het oude gedeelte van Tallinn zijn een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden te vinden uit de middeleeuwen. In deze tijd maakte de toenmalige Hanzestad haar gouden jaren door. Ook vind je bezienswaardigheden terug in Tallinn die stammen uit de tijd dat Estland door de Russen bezet was. Tenslotte is het ook de hoofdstad van een modern vooruitstrevend land dat volwaardig lid is van de Europese Unie. En ook dat vind je in het stadsbeeld terug. In de nieuwere wijken is volop hedendaagse kunst en architectuur te bewonderen.

De-oude-stad-Tallinn

De oude stad

Vanalinn (oude stad) ligt op een heuvel aan de kust en wordt gedefinieerd door een oude stadsmuur. Van de 45 torens die de muur ooit had, zijn er nog 26 over. De middeleeuwse gebouwen, straatjes en pleinen van het oude centrum zijn zo goed bewaard gebleven dat Vanalinn in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het prachtige Raekoja Plats (Raadhuisplein) is al eeuwenlang het centrum van deze voormalige Hanzestad. Vanaf hier kun je door de sprookjesachtige straten omhoog lopen naar de bovenstad en Toompea Castle. Ook de Sint-Olav´s kerk, die met zijn 124 meter hoge toren de skyline domineert, mag je niet missen. Je kunt hier heerlijk ronddwalen en je fantasie de vrije loop laten. Door de vele toeristen zijn er wel veel lokale ondernemers die het geld uit je zakken kijken.

Estonia-Open-Air-Museum

Estonia Open Air Museum

Het enorme openluchtmuseum van Estland bestaat uit 80 hectare bosgebied met maar liefst 76 gebouwen. Er bevinden zich zelfs een kerk, een herberg, een aantal schoolgebouwen en een brandweerkazerne. In het museum wordt de geschiedenis van deze Baltische staat op een prachtige manier verteld. Je ziet met eigen ogen hoe de bevolking van dit land hier door de eeuwen heen geleefd heeft. Je kunt hier veel leren over de verschillende traditionele ambachten. Ook wordt er een beeld geschetst van de invloed van verschillende overheersers. Je kunt het museum dagelijks tussen 11.00 en 20.00 uur bezoeken, hoewel tijdens vakanties en in de winter de openingstijden veranderen.

Alexander-Nevski-Kathedraal

De Alexander Nevski Kathedraal

Voor liefhebbers van Russische architectuur is de Alexander Nevski Kathedraal waarschijnlijk het hoogtepunt van een bezoek aan Tallinn. Deze enorme Orthodoxe kerk troont hoog boven de stad op de Toompea heuvel. Het is één van de populairste bezienswaardigheden in de stad, zowel vanwege het indrukwekkende gebouw als vanwege het geweldige uitzicht. Het gebouw werd voltooid in het begin van de 20e eeuw op bevel van de tsaar en is zowel van buiten als van binnen rijkelijk versierd. De klokken van de Alexander Nevski Kathedraal zijn zo krachtig dat je ze in grote delen van Tallinn kunt horen. In de klokkentorens bevinden zich in totaal elf klokken. De grootste klok weegt maar liefst vijftien ton.

Pirita-Beach-Helsinki

Pirita Beach & de boot naar Helsinki

Je kunt Pirita Beach bereiken met een stadsbus. Dit strand bevindt zich op slechts zeven kilometer van het centrum van Tallinn. Het is dan ook de perfecte plek om even te ontsnappen aan de vele indrukken van de stad. Vanaf het strand heb je een geweldig uitzicht over de Finse golf, vooral tijdens de zonsondergang vertoont de natuur hier een adembenemend kleurenspel. Als je geïnspireerd raakt en wilt weten wat er aan de andere kant van de horizon ligt, dan kun je met de ferry oversteken naar Helsinki voor een dagje in een andere stad en een bezoek aan één van de vele geweldige sauna´s.

Sokos-Hotel-Viru

Sokos Hotel Viru

Dit hotel ziet er van buiten niet erg bijzonder uit, maar voor veel Russen was het de enige manier om tijdens de Sovjet jaren in Tallinn te verblijven. De bezoekers werden door de KGB streng in de gaten te houden om te verzekeren dat er geen verboden plannen gesmeed werden. De 23e verdieping van het gebouw werd door de KGB gebruikt als radiocentrum om alles te registreren wat de gasten bespraken tijdens hun verblijf. De slaapkamers en de tafels in het restaurant waren in die jaren voorzien van microfoons. In 1991 verliet de KGB het hotel, maar hun geheime spionage kamer werd pas drie jaar later gevonden. De verhalen en overblijfselen van de KGB vind je in het interessante museum dat het hotel herbergt, maar je kunt er ook nog steeds overnachten in het Sokos hotel Viru.

Museum voor de schone kunsten in Kadriorg Loss

Het prachtige paleis Kadriorg Loss werd in 1718 gebouwd door tsaar Peter de Grote voor Catherine I van Rusland. De naam betekent Catherine’s Vallei. De barokke uitstraling van het gebouw is een lust voor het oog. Zelfs in die tijd moeten de fraaie details een buitengewoon schouwspel gevormd hebben. Binnen in het gebouw worden honderden belangrijke kunstwerken uit de laatste vijf eeuwen tentoongesteld. De tuinen rondom het paleis vormen een geweldige plek om tot rust te komen. Hier zie je misschien nog beter dan in het paleis zelf, hoe de tsaren zichzelf neerzetten met ongekende extravagantie.

Hotels in Tallinn

De hotels in Tallinn zijn net als veel andere dingen vriendelijk geprijsd. Je kunt daardoor je tijd nemen om de stad te verkennen. Als je niet gefascineerd bent door het KGB verleden van het Sokos Hotel Viru, dan kun je bijvoorbeeld verblijven in het gezellige City Hotel. De inloopdouches van de simpele kamers geven je verblijf een speciaal tintje, want deze zijn ontworpen door lokale kunstenaars. Je mag in het luxere zusterhotel Von Steckelberg Hotel gebruik maken van het zwembad en de sauna. Dit luxe hotel bevindt zich op een 19e-eeuws landgoed midden in Tallinn.

Trein naar Tallinn

De afstand van Amsterdam naar Tallinn is 1458 kilometer. Dat lijkt misschien ver, maar je kunt heel ontspannen met de trein naar Tallinn reizen. Je begint je reis in de IC van Amsterdam naar Berlijn. Van daaruit neem je een directe trein naar Warschau in Polen. In Warschau kun je overstappen op een trein naar Vilnius in Litouwen en vervolgens ga je door naar Riga in Letland wat op zijn beurt een directe verbinding heeft met Tallinn. Deze treinreis naar Tallinn biedt volop mogelijkheden om te genieten van verschillende steden en landschappen.

Het weer in Tallinn

Het weer in Tallinn is net wat kouder dan in Nederland. Met een vochtig landklimaat in het noorden van Europa, kun je rekenen op koude winters waarin de temperatuur meestal onder het vriespunt blijft. Als het weer eens gesneeuwd heeft, zijn de oude straatjes nog charmanter. Het kan het hele jaar door regenen, maar tussen mei en augustus schijnt de zon gemiddeld meer dan tien uur per dag. In juli en augustus ligt de gemiddelde maximumtemperatuur boven de 20 graden en is er buiten veel te doen.

Blogs over Tallinn

Scroll naar boven