Reizen naar Hongarije: Bezienswaardigheden, vakantie, camping, tips & info

Hongarije ligt in Centraal Europa. Het is een groot land dat grenzen deelt met maar liefst zeven buurlanden. Veel reizigers reizen naar Hongarije vanuit de buurlanden tijdens een rondreis. In de negende eeuw na Christus trok het nomadische Magyaren volk de regio binnen. In de eeuwen daarna werd het jonge koninkrijk meerdere malen zwaar op de proef gesteld. Zo kwamen bijvoorbeeld de plunderende Mongolen langs en lieten het land zwaar toegetakeld achter. In de 14e eeuw kwam hier verandering in en begon een periode van bloei. 

Door de vele goudmijnen werd de bevolking gestaag rijker en begon Hongarije een belangrijke plek in te nemen in de Europese cultuur, wetenschap en economie. Sindsdien werd een gedeelte van het land veroverd door de Ottomanen. In de 19e eeuw vormde het samen met Oostenrijk een machtig land dat in de Eerste Wereldoorlog uiteen viel. Hongarije is een land op de grens tussen Oost- en West-Europa. Er zijn veel interessante historische gebouwen te vinden in de hoofdstad Boedapest. Men spreekt er het melodieuze Hongaars en betaalt met de Forint. Miljoenen mensen komen elk jaar op bezoek en ontdekken dit mooie land.

Reizen naar Hongarije

Vanuit West-Europa kun je gemakkelijk over land naar Hongarije reizen. Je kunt het land binnenkomen vanuit Oostenrijk, Tsjechië of Slowakije. De grenzen tussen deze landen zijn open omdat Hongarije onderdeel uitmaakt van het Schengen gebied. Steeds meer mensen reizen naar Hongarije om de indrukwekkende hoofdstad Boedapest te leren kennen. Dit is een populaire bestemming voor een stedentrip, of als onderdeel van een vakantie in het land. Doordat meer dan 30% van de bevolking in de hoofdstad woont, is de rest van het land relatief leeg. Voor toeristen is vooral het uitgestrekte en ondiepe Balatonmeer een favoriete bestemming door de uitstekende infrastructuur rond het meer.

Bestemmingen in Hongarije

Reisaanbieders Hongarije

Vakantie in Hongarije

Tijdens een vakantie in Hongarije kun je kiezen uit veel verschillende mogelijkheden. De steden bieden een uitgebreide verzameling kunst en cultuur. Voor een ontspannen vakantie aan het water kun je één van de dorpjes rond het Balatonmeer uitzoeken. Ook voor natuurliefhebbers is er van alles te beleven tijdens een vakantie in Hongarije. Het Hortobágy Nationaal Park in het oosten van Hongarije bestaat uit eindeloze vlaktes met weide, steppes, moeras en rivieren. Het prachtige Aggteleki Nationaal Park in het noorden van het land is ook een bezoekje waard. Hier kun je geweldig paardrijden, kanovaren en wandelen. De stalagmieten en stalactieten formaties in de Baradla grot zijn ook super speciaal.

Bezienswaardigheden in Hongarije

Het grootste gedeelte van de historische bezienswaardigheden van Hongarije bevinden zich in de hoofdstad Boedapest. Hier vind je een grote verzameling aan indrukwekkende kastelen, kerken, pleinen en traditionele thermale badhuizen langs de oevers van de enorme Donau rivier. Het aangename klimaat (in en rond de zomer) en de mooie natuur zijn andere bezienswaardigheden die toeristen naar Hongarije trekken. Hongarije is daarnaast bekend om een aantal enorme en goed georganiseerde festivals zoals Sziget, Balaton Sound, Strand Festival en Ozora.

Boedapest-Hongarije

Boedapest

De hoofdstad van Hongarije geeft de splitsing weer die de Donau maakt tussen het oosten en het westen van het land. Boeda en Pest zijn twee verschillende steden aan weerskanten van de Donau die tot één stad uitgegroeid zijn. In de groene heuvels van Boeda bevinden zich een aantal indrukwekkende oude kastelen waarin nu musea gevestigd zijn. Ook de oude burchtwijk is een prachtig gedeelte van de stad om in rond te dwalen. Pest ligt aan de andere kant van de Donau en is vlakker. Daar bevindt zich het huidige economische en culturele centrum van de stad. Tussen de vele winkels bevinden zich ook hier indrukwekkende historische gebouwen zoals de Sint-Stefanus Basiliek, het Parlementsgebouw en Széchenyi, het grootste badhuis van Europa. Boedapest heeft tientallen warmwaterbronnen en thermale baden. In Augustus vindt het Sziget festival plaats op één van de eilanden in de Donau. Dit is één van de grootste muziekfestivals van Europa.

Debrecen-Hongarije

Debrecen

Debrecen is de tweede grootste stad van Hongarije. Het ligt vlakbij de grens met Roemenië in het zuidoosten van het land. Het centrale plein van Debrecen – Kossuth Tér – is een prachtig aandenken aan de sterke banden met Rome. Langs het plein staan meerdere historische gebouwen zoals de Református Nagytemplom (de Hervormde Grote Kerk) en een wapenschild gemaakt van mozaïek. De prachtige Millenniumfontein maakt het plein helemaal af. In augustus wordt hier het Flower Carnaval georganiseerd. Een festival met prachtig uitgedoste bloemenwagens die de hele stad verrijken met hun heerlijke kleuren en geuren. In Debrecen kun je net als in Boedapest genieten van heerlijke thermaalbaden met geneeskrachtig water.

Balatonmeer-Hongarije

Siófok en het Balatonmeer

Het Balatonmeer is qua oppervlakte het grootste meer van Midden-Europa, hoewel het niet erg diep is. Door de rustig aflopende kustlijn is het meer erg geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Hongaarse families komen al eeuwenlang naar Balaton om van het warme weer en het aangename water te genieten. In de laatste decennia vinden ook steeds meer toeristen uit de rest van de wereld hun weg naar het Balatonmeer. Verschillende stadjes en dorpen rond het meer hebben hun eigen karakter. Sommige dorpen zijn uiterst geschikt voor jongeren en bieden geweldige uitgaansgelegenheden. Siófok is de grootste stad aan het Balatonmeer na Keszthely en Veszprém. In de zomer vinden hier grote festivals plaats zoals Balaton Sound. Vlakbij het Balatonmeer in het kleine plaatsje Ozora komen elk jaar tienduizenden hippies samen die van elektronische muziek houden.

Pécs-Hongarije

Pécs

In het zuidwesten van Hongarije ligt de universiteitsstad Pécs. Deze stad was al in de 14e en 15e eeuw in opkomst door de universiteit en de vooruitstrevende manier van denken. De sfeer in Pécs is nog steeds aangenaam en vriendelijk in vergelijking met andere grote steden. Je kunt in Pécs veel musea bezoeken, zoals een mijnbouwmuseum, etnografisch museum, een renaissance museum en een museum dat geheel gewijd is aan de Hongaarse schilder Tivadar Kosztka Csontváry. Daarnaast zijn er een aantal mooie historische gebouwen te vinden zoals de prachtige moskee aan het Széchenyi Plein die uit de tijd van de Ottomaanse overheersing stamt. Ook de Dom van Pécs is een bezoekje waard. 

Camping in Hongarije

Rond het Balatonmeer heb je uitgebreid keuze uit verschillende campings. Hoewel je ook in andere delen van Hongarije altijd wel een nette camping kunt vinden, zijn de oevers van dit meer specifiek bekend om de goede infrastructuur. Veel families komen elk jaar naar het Balatonmeer om te genieten van de kindvriendelijke campings met speeltuinen en animatieprogramma´s. In het meer kun je heerlijk zwemmen en er worden veel activiteiten op het water aangeboden. Een aantal dorpen rond het Balatonmeer hebben zich speciaal gericht op jongeren. Hier vind je geweldige clubs, kroegen en andere uitgaansgelegenheden. De campings in deze dorpen in Hongarije laten feestende jongeren lekker hun gang gaan.

Camping aanbieders in Hongarije

Vakantiehuis in Hongarije

Als je graag in een vakantiehuis verblijft tijdens je vakantie, dan kun je in Hongarije ook genoeg aanbod vinden. Boedapest en het Balatonmeer zijn de bekendste toeristische plekken in het land, dus daar vind je het grootste aanbod. Je moet er wel rekening mee houden dat overnachtingsmogelijkheden op deze populaire plekken vooral in de zomer volgeboekt kunnen raken. In andere delen van Hongarije kun je meestal via het lokale toeristenbureau een vakantiehuis vinden. Op het platteland zijn vaak privéhuisjes te huur op prachtige plekken midden in de natuur.

Vakantiehuizen in Hongarije

  1. Natuurhuisje -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Interhome -> Bekijk hier het aanbod!

Blogs over Hongarije

Veelgestelde vragen over Hongarije

Auto Rondreizen 300x250
Scroll naar boven