Stedentrip in Boedapest: Bezienswaardigheden, vliegtickets, hotel, info & tips

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en de vijfde grootste stad van Europa. Het stedelijk gebied heeft meer dan drie miljoen inwoners, bijna een derde van de bevolking van Hongarije. De stad werd ooit gevestigd door Keltische bewoners. Het begon internationaal belang te ontwikkelen toen de Romeinen de nederzetting omtoverden in Aquincum, de hoofdstad van het toenmalige Lager Pannonia. Het Boeda gedeelte van de stad vormde één van de belangrijke centra van de renaissance in de 15e eeuw. Daarna werd de stad veroverd door de Ottomanen die het 150 jaar lang bezetten. In de 18e eeuw werden Pest en Boeda – de twee steden aan tegenoverliggende oevers van de Donau – verenigd. Boedapest werd de nieuwe hoofdstad van Hongarije. Tijdens een stedentrip in Boedapest ontdek je deze moderne snelgroeiende stad met een rijke historie en cultuur.

Stedentrip in Boedapest

Elk jaar komen meer dan 17 miljoen toeristen voor een stedentrip of vakantie naar Boedapest. Ze genieten van de Donau rivier en de architectuur langs de oevers. Een behoorlijk deel van de binnenstad van Boedapest staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Boeda ligt aan de westkant van de Donau en is heuvelachtig en groen. Hier staan een aantal oude kastelen te pronken bovenop de heuvels. De oostkant heet Pest. Hier bevindt zich het economische centrum van het land en een aantal enorme statische oude gebouwen. Tijdens een stedentrip in Boedapest kun je de sfeer in beide delen van de stad opsnuiven.

Stedentrip aanbieders Boedapest

Bezienswaardigheden in Boedapest

Er is geen gebrek aan bezienswaardigheden in Boedapest. De stad staat boordevol met oude historische gebouwen, bruggen en parken. De enorme Donau rivier creëert vele mooie uitzichten en op enkele eilanden in de Donau kun je genieten van natuur en rust. Boedapest heeft tientallen warmwaterbronnen en tijdens je bezoek moet je zeker één van de vele geweldige thermale baden bezoeken. In Boedapest zijn zoveel bezienswaardigheden dat je zonder problemen een hele week in de stad kunt doorbrengen zonder je te vervelen.

Burchtpaleis-Boedapest

Het Burchtpaleis en de historische burchtwijk

Boedavári Palota is de Hongaarse naam voor het indrukwekkende Burchtpaleis van Boedapest. Dit gebouw domineert de skyline van Boeda vanaf de Burchtheuvel. Het eerste deel van het gebouw stamt uit de 13e eeuw. Vroeger woonden hier de Hongaarse koningen en koninginnen. Tegenwoordig vind je binnen in het oude paleis de imposante Hongaarse Galerie. Ook het Historisch Museum van Boedapest dat ernaast ligt is een bezoekje waard, vooral als je iets wilt leren over de bewogen geschiedenis van deze mooie stad. Rondom het paleis bevinden zich de vele historische straatjes en pleinen van de Burchtwijk. Deze prachtige wijk werd in de 18e eeuw herbouwd in een barokstijl en in tegenstelling tot andere historische delen van de stad is het hier heerlijk rustig.

Szechenyi

Szechenyi

Szechenyi is het grootste badhuis in Europa. Dit enorme complex werd gebouwd in 1913 en wordt omringd door parken. Je loopt bij binnenkomst een soort neo-barok paleis binnen en voelt je direct een prinses in een andere wereld. Het enorme complex is gebouwd rondom een grote binnenplaats met drie enorme baden. Een wedstrijdbad in het midden en twee aangename recreatiebaden aan weerszijden. Binnen in het gebouw bevinden zich tientallen kleinere baden met thermaal water in verschillende temperaturen. Daarnaast zijn er verschillende sauna´s en stoomkamers. Je kunt ook speciale massages en andere therapeutische behandelingen boeken naast het restaurant waar je iets kunt eten of drinken. Voor zwembad en sauna liefhebbers is Szechenyi een absolute must. Je kunt hier makkelijk een hele dag lang genieten van alle verschillende baden en sauna´s.

Synagoge-Boedapest

De Grote Synagoge en het Joods Historisch museum

Bovenop een heuvel in de wijk Erzsébetváros staat de grootste synagoge van Europa. Dit indrukwekkende gebouw stamt uit 1854. Je kunt het behalve op zaterdag elke dag bezoeken. In de synagoge bevindt zich het Joods Historisch museum, waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van de Joden in Hongarije. Het prachtige park dat rond de Grote Synagoge ligt, dient als een herdenkingsplaats voor slachtoffers van antisemitisch geweld, zowel uit de Tweede Wereldoorlog als andere tijden. Hier staat ook een indrukwekkende levensboom. Als je geïnteresseerd bent in het verhaal van de Joden, dan kun je verder nog de schoenen op de Donaukade bezoeken. Vlakbij het Parlementsgebouw staan 60 paar schoenen ter nagedachtenis aan de vele Joden die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog werden neergeschoten. Zij werden gedwongen om eerst hun schoenen uit te trekken

parlementsgebouw-Boedapest

Het parlementsgebouw en Leopoldstad

In het noorden van de binnenstad van Pest bevindt zich de wijk Lipótváros – oftewel Leopoldstad. Deze wijk bevat een aantal indrukwekkende gebouwen, straten en pleinen. De gebouwen aan Szabadság tér (het Vrijheidsplein) zijn allemaal indrukwekkende voorbeelden van 19e eeuwse Hongaarse architectuur. Ook de Sint-Stefanusbasiliek is een bezoekje waard. Het meest indrukwekkende gebouw van Boedapest is waarschijnlijk het Parlementsgebouw. Deze neogotische reus is 268 meter lang en 118 meter breed en daarmee het grootste parlementsgebouw ter wereld. Ook van binnen is dit Parlementsgebouw onwijs mooi versierd en dus zeker een bezoekje waard.

Rudas

De thermale baden van Rudas

Rudas is één van de oudste badhuizen in Boedapest. Het werd gebouwd in de heuvels van Boeda gedurende de Ottomaanse jaren in de 16e eeuw. De begane grond van het complex is in oude stijl behouden. Hier vind je zes thermale baden met verschillende temperaturen in een sfeervolle ruimte met prachtige dakramen. Recent zijn er een aantal moderne aspecten bijgebouwd. Zo is er een sauna en een stoomkamer. Het complex is tot diep in de nacht open en vooral ´s avonds is het uitzicht vanuit het bubbelbad op het dak spectaculair. Je ziet van hieruit de Liberty Bridge en de meeste indrukwekkende gebouwen aan de overkant van de Donau in Pest. Je moet wel nakijken wanneer je welkom bent. Rudas heeft speciale dagen voor mannen, vrouwen en gemixt bezoek.

Sziget en het festival

Sziget is Hongaars voor eiland. Er liggen een aantal eilanden in de Donau, deze kun je op een normale dag bezoeken om te ontspannen in de rustige parken die zich hier bevinden. Eén van de eilanden – ÓBoedai-sziget – wordt elk jaar in de zomer omgetoverd tot een indrukwekkend festivalterrein. Het Sziget festival ontvangt meer dan een half miljoen bezoekers en er spelen elk jaar bands die wereldberoemd zijn. Als je niet zo van drukte houdt, maar wel van het culturele aspect, dan kun je hier ook goed terecht. Het festival duurt een week en de doordeweekse dagen zijn aanzienlijk rustiger. Naast het hoofdpodium zijn er nog tientallen andere plekken met hun eigen thema. Er is een podium voor wereldmuziek, één voor rock enzovoort. Daarnaast zijn er kunstwerken, restaurants en een heleboel andere dingen om te ontdekken.

Hotel in Boedapest

Boedapest is van alle markten thuis. Het heeft geweldige winkels, prachtige parken, veel oude gebouwen en de beste badhuizen. Daarom is het verstandig om uit te zoeken in welke wijk je het liefst verblijft, voordat je een hotel boekt in Boedapest. In deze stad vind je allerlei overnachtingsmogelijkheden, van simpele backpackers hostels, tot luxe vijf sterren hotels. Hotels in Boedapest kunnen wel volgeboekt raken doordat de stad zo geliefd is onder de reizigers. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om spontaan een bed in een goedkoop hostel te vinden in de tijd rond het Sziget festival.

Vliegtickets naar Boedapest

Het is niet moeilijk om vliegtickets te vinden naar Boedapest. Meerdere luchtvaartmaatschappijen bieden directe vluchten aan naar deze stad. Met zo’n vlucht doe je er een kleine twee uur over. Je kunt directe vliegtickets naar Boedapest boeken bij KLM, EasyJet, Wizz Air en Transavia. De kosten van een vliegticket naar Boedapest zijn het hele jaar door ongeveer gelijk, hoewel in de zomer de prijzen wel behoorlijk kunnen oplopen als je te lang wacht met boeken. 

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel ->Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Auto huren in Boedapest

Als je de prachtige omgeving van de stad wilt verkennen tijdens je stedentrip, of voor een langere vakantie in Hongarije bent, dan kun je een auto huren in Boedapest. Dit is niet aan te raden als je enkel voor een stedentrip in Boedapest bent. De stad beschikt namelijk over een geweldig openbaar vervoer netwerk. Er is een snelle ondergrondse metro die goed aansluit op bussen en trams die het hele stedelijke gebied verbinden. Het verkeer in Boedapest is chaotisch en parkeerplaatsen zijn in de binnenstad bijna niet te vinden. Als je de stad uit wilt, kun je een auto huren op het vliegveld van Boedapest of bij één van de vele verhuurbedrijven in de stad.

Het weer in Boedapest

Boedapest heeft een Centraal Europees landklimaat. Dit betekent dat depressies de stad minder makkelijk bereiken. Daardoor is het relatief droog en zijn de verschillen tussen zomer en winter groot. In de zomer loopt de temperatuur overdag bijna altijd op boven de dertig graden. Als het echter regent, dan valt het met bakken uit de lucht. In de winter kan het in Boedapest bijtend koud zijn. Overdag komt de temperatuur net boven het nulpunt uit terwijl het ´s nachts bijna altijd vriest. De meest aangename tijd om de stad te bezoeken is in de maanden mei, juni en september. In deze tijd is het klimaat erg aangenaam en zijn er niet te veel andere toeristen in de stad.

Blogs over Boedapest

Scroll naar boven